A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

Érdemes kicsit a tudományos hátterét is megvizsgálnod a dolgoknak, főleg ha olyan komoly befektetésre készülsz, mint amilyet egy napelem rendszer telepítése jelent.

Hogyan működik a napelem?

A beérkező napsugárzás elektromos töltésszétválást generál a speciális félvezető elemekben.

Bizonyos félvezető elemek, mint például a szilícium, megfelelő technológiával és tudással alakítva, olyan tulajdonságra tesz szert, amellyel érzékennyé válik a fényre, és töltésszétválás jön létre.

Ez az atomi szinten jelentkező hatás „összegyűjtve” már mérhető energiaforrásként jelentkezik.

Az egymáshoz kapcsolt energiacellák által leadott energia arányos a besugárzott fény intenzitásával.

Ennek megfelelően az évszak, napszak, földrajzi elhelyezkedés mind arányos a megtermelt energia mértékével.
A napelem másik legfontosabb része az inverter.

A napelemből érkező elektronokat vezetéken vezetik az inverterhez, ami egy elektronikus átalakító.

Feladata, hogy a napelemből érkező egyenáramot olyan váltóárammá alakítja, amely a háztartásunkban hasznosítható.

1. A napelem rendszerek kétfélék lehetnek: szigetüzeműek, vagy hálózatba kötöttek

Erről már egy másik cikkben beszéltünk, de azért nem árt az ismétlés.

Az előbbi csak és kizárólag az adott épület áramigényeit szolgálja ki, tehát nincs kapcsolatban az elektromos szolgáltató hálózatával.

Ezeknél a rendszereknél fontos, hogy gondoskodj az áram tárolásáról az éjszakai időszakra is.

Az utóbbi, hálózatba kötött rendszer, az épület áramigényén kívül, áramot juttat az országos, vagy regionális elektromos hálózatba is.

2. Az inverter

A napelem rendszer működése és az inverter

Az inverter a napelem rendszer központi egysége, ezért fontos tájékozódnod a témában.

Ugyanis, mivel a rendszer mozgatórugójáról van szó, egyáltalán nem mellékes információ a minőség.

Az inverter -átalakító- funkciói: az egyenáram váltóárammá alakítása, majd az utóbbi szinkronizálása a villamos hálózat értékeihez, a termelt energia mennyiségének megjelenítése, védelmi funkciók, valamint számítógépen is lekövethető részletes információkat szolgáltat az áramtermelésről.

A rendszer méretétől függően egy-, valamint háromfázisú inverterek léteznek - ezt azért fontos megemlítenem, mert egy adott rendszerhez célszerű méretben megfelelő invertert választani, hogy kellő hatásfokkal dolgozhasson.

Kétféle technológiával épülnek a mai hálózati inverterek: transzformátorral és anélkül.

Általánosságban az utóbbiak magasabb hatásfokkal rendelkeznek, azonban vékony rétegű napelemekhez nem célszerű az alkalmazásuk.

A jó minőségű napelemek élettartama igen kedvező.

A gyártó által vállalt teljesítmény garancia, 25 évnél 80% teljesítmény leadást garantál.

Egy megbízható gyártó minimum 5 éves csere garanciával kínálja invertereit.

Árajánlatkérés itt!

Megint az anyagiak:

Ennél a pontnál eljutok a napelem ár kérdéséhez.

Minél kisebb az inverter, annál drágább ugyanis az 1 Wattra jutó költség.

A jó minőségű hálózati inverterek általában 2 kW-nál kezdődnek.

A hatásfok általában százalékban megadott szám, mely azt fejezi ki, mekkora veszteséggel dolgozik az invertered, tehát a bejövő egyenáramból az átalakítás során mennyit veszítesz.

A modern inverterek már 95%-os hatásfokkal dolgoznak, a legjobbak pedig elérik a 98%-ot is.

Hova helyezd el a rendszert?

Napelem szerelés Bácsalmáson

A napelem elhelyezése sem elhanyagolható szempont, mivel a tájolás, és az árnyékhatás figyelembe vétele, évszakoknak megfelelően, nagy részben befolyásolhatja a teljesítményt.

A legpraktikusabb, és legegyszerűbb megoldás a tetőd.

Ennek rengeteg előnye van: a nap a lehető legjobban éri, nagy felületet tudsz felhasználni, és nem utolsó sorban útban sincsen.

Szinte bármilyen tetőre felszerelhető, lehet cserép, hullámpala, zsindely, trapéz lemezborítás, mi minden típushoz profi megoldást kínálunk.

A tető választásakor az esetleges súly miatt sem kell aggódnod, ugyanis a napelemek súlya szinte jelentéktelen: 15-20 kilogramm négyzetméterenként.

A napelemes rendszerek egyik keveset emlegetett, de vitathatatlan előnye, hogy telepítése nem foglal értékes területet sem a házon, sem a telken belül.

Hiszen a tetőre helyezett panelek amúgy hasznosítatlan felületen helyezkednek el, észrevétlenül termelve a háztartásban szükséges áramot.

A legideálisabb esetben a napelemek a déli oldalra, nagy, összefüggő felületre kerülnek, megközelítőleg 30º-os dőlésszöggel.

Persze számtalan esetben előfordul, hogy mindez másként valósul meg a ház adottságai miatt, de fontos tudnod, hogy a napelem-rendszer kevésbé optimális körülmények között is gazdaságosan működik.

Így például ha a tetőszerkezeted tagolt, nem összefüggő, több munkapontos inverterrel elkerülhetőek a fennakadások és a rendszer éves hozama nem marad alul az elvárthoz képest, de nem déli tájolású tető esetén sem kell visszakoznunk a napenergia ötletétől: az irányszög nem befolyásolja igazán jelentős mértékben a hatásfokot.

Ezen túl egy kedves, szívünkhöz nőtt diófát sem kell feltétlenül kivágnunk a kertből, ha az leárnyékolná a cellák egy részét, hiszen optimalizált rendszerrel elérhető, hogy a kevesebbet termelő panel ne húzza vissza az egész rendszer termelését.

A dőlésszög esetén az említett érték csupán irányadó, hiszen a Nap pályája évszakonként változik, a rögzített panelek nem állhatnak mindig a legideálisabb szögben.

Ez a probléma kiküszöbölhető a napsugarak beesési szögét követő mozgó rendszerrel: egy- vagy kéttengelyes megoldásokat kínálnak a gyártók.

A napkövető rendszerrel felszerelt cellák energiatermelése lényegesen magasabb lehet a rögzített társaikénál, mégsem biztos, hogy a befektetett tőkéd megtérül.

Ennek a megoldásnak ugyanis mind a kiépítési-, mind a karbantartási költsége jóval magasabb, tekintve, hogy a mozgó alkatrészek meghibásodhatnak, megrongálódhatnak az időjárási körülmények hatására, illetve üzemeltetésük is energiát emészt fel.

A technológia mai állása szerint a napkövető rendszerek megtérülési ideje jócskán hosszabb a fixen rögzített típusénál.

Amennyiben a tetőd nem alkalmas a napelemek felszerelésére, ebben az esetben garázstetőt, vagy kertet javasolnék, ahol fém- és fa állványzatra is fel lehet szerelni őket.

Árajánlatkérés itt!

Személyre szabott segítség a kiválasztásban

Ennél mélyebben egyáltalán nem szükséges belemerülnöd a témába, hiszen egy jól kiválasztott gyártónál elengedhetetlen, hogy segítsenek egy teljesen személyre szabott, kiválóan működő napelem rendszer kiválasztásában.

Amit még mindenképp célszerű megemlítenem a témával kapcsolatban, az a napelem hatékonyság.

Ez a rendszer teljesen megújuló és tiszta energiát termel, és mint említettem, mindenképpen környezetbarát eszközről van szó.

Mivel a nap közel végtelen energiaforrás, így nem terheled meg környezetünket.

A Földre egy óra alatt annyi napsugárzás érkezik, melyből egy teljes évig fedezni tudnánk bolygónk energiaszükségletét.

Nagymértékben csökkentheted vele a CO2 és egyéb szennyező anyagok kibocsátását.

Mivel nem tartalmaznak mechanikus forgóalkatrészeket, működésük és teljesítményük folyamatos, így nincs szükség semmiféle speciális karbantartásra, ami a már említett körülbelül 25 éves élettartamuk mellett hatalmas előny.

Az ilyen úton előállított energiával nem fogyasztod a fosszilis energiahordozókat, nem bocsátasz ki szén-dioxidot sem, ami, mint tudjuk, felelős az üvegházhatásért, így aktívan tehetsz környezetünk védelméért.

Érdekes megjegyeznem azt is, hogy az Európai Unió Lisszaboni Stratégiájának előírásában megfogalmazódik, hogy az országoknak egyre magasabb arányban kell átállniuk megújuló energiaforrásokra.

Amennyiben Te is szeretnél megszabadulni az egyre növekvő villamos energia költségektől, illetve hozzájárulnál egy természetesebb, fenntarthatóbb élethez, használd ezt a technológiát, mely nemcsak megújuló energiaforrást alkalmaz, de segítségével igen jelentős megtakarítást eredményez!

Egy kis érdekesség...

Tudtad?

Nem csak környezeti, hanem globális gazdasági előnyei is vannak a napelem rendszereknek.

Az anyagi erőforrások jelentette krízisek mind kiküszöbölhetők lennének, biztonságot nyújtana a nemzetgazdaságoknak, segítene elkerülni az energiaforrásokért folytatott háborúkat, függetlenséget biztosítanának a fosszilis energiahordozók árváltozásai alól, egyszóval az országok egymástól való energiafüggése megszűnne.

Szeretnél Te is a részese lenni a modern, környezetbarát jövőnek?

Tetszene, ha mellette a villanyszámlák terhétől is megszabadulnál?

Akkor kérj tőlünk árajánlatot most, mert a napelemekkel mindkettőt megvalósíthatod!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.