Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

Napelem rendszer télen

Mivel Magyarország a mérsékelt éghajlati övön helyezkedik el, így vagyunk olyan szerencsések, hogy nálunk négy évszak váltja egymást, mindenből kijut nekünk.

Igaz, hogy a klímaváltozás miatt az időjárásunk egyre inkább kezd a mediterrán felé tolódni, de azért még mindig van tavasz és ősz, még ha rövidebbek is.

És ha már az évszakoknál tartunk, mindenképpen érdemes megemlíteni azt a tényezőt is, ami a napelemek szempontjából kívánatossá teszi hazánk klímáját, ez pedig a napsütéses órák száma, ami 1700 és 2100 között mozog éves szinten.

Ennek persze a nagy része tavasszal és nyáron ér minket, a késő ősz és a tél kevéssé előnyös a fotovoltaikus rendszerek számára – és pontosan ezért szeretnénk most ezt az időszakot kicsit jobban kivesézni!

Mert hiszen a tél sok szempontból is aggodalmat kelthet a napelem-tulajdonosokban, nem csak a napsütéses órák alacsony száma, hanem a hideg és a hó, ónos eső miatt is!

De vajon valóban megalapozott a félelem?

A sokak által utált tél

A sokak által utált tél

Nagyon sokan ki nem állhatják a telet, mivel ilyenkor amellett, hogy fűteni kényszerülünk, vastagabban kell öltözködnünk, még az időjárás is lényegesen barátságtalanabb, mint az év többi részében.

Gyakoribb a csapadék, havazás, alacsonyabb a napi középhőmérséklet, sőt, igen gyakran fagy is, főleg éjszaka és hajnalban.

És, ahogy már említettük, jóval kevesebb a napsütés is, köszönhetően a bolygónk dőlésszögének és pályájának a Nap körül.

Érdekes módon a déli féltekén pont fordítva működik a dolog, ott akkor esedékes a nyár, amikor nálunk tél van.

Ha pedig szóba került a csapadék: a havazás, bár egyre ritkább, de azért még viszonylag sokszor előfordul, hogy napokra, hetekre fehérbe öltözik a táj.

Ráadásul a magas páratartalom gyakoribb felhősödést, ködképződést is eredményez, ami tovább csökkenti a földfelszínre jutó napfény arányát.

Milyen hatással van mindez a napelemekre?

Nos, sajnos a legtöbb esetben nem éppen jótékonnyal.

A napelemek működése, teljesítménye télen

A napelemek működése, teljesítménye télen

Anélkül, hogy különösebben elmélyednénk a napelemek működésében (mivel azt korábban már több alkalommal is érintettük), végezzünk egy gyors áttekintést:

  • A napból érező elektromágneses sugárzás elektronokat szabadít fel a napelemek szilícium celláiból,
  • amiket aztán a cellák alatt található félvezető réteg egy irányba kényszerít, egyenáramot hozva létre,
  • és ezt alakítja a napelem inverter felhasználható, vagy a hálózatba táplálható váltakozó árammá.

Vannak persze befolyásoló tényezők is, mint a beesési szög, az árnyékolás, és persze maguk a napelem cellák, hiszen a monokristályosak a közvetlen sugárzást hasznosítják jobban, addig a polikristályosak szórt fényben is működőképesebbek.

Ám a téli időszak érdemben egyik fajtának se kedvez, mivel, ahogy emlegettük, alacsony a napos órák száma és gyakori a köd, szürke bádogég, ráadásul olykor havazik is, és a Nap is alacsonyabban jár, kisebb a sugarak beesési szöge.

Mindezek pedig a termelési képességre is alaposan rányomják a bélyegüket, ami az éves kimutatáson is határozottan látszik.

Tehetünk valamit a téli hatások ellen?

Tehetünk valamit a téli hatások ellen?

Az időjárás egyike azon természeti erőknek, melyet mind a mai napig képtelen volt az emberiség megzabolázni, tehát nincs rá befolyásunk.

Vannak naposabb, melegebb időszakok, de bármikor jöhet akár hetekig tartó vastag felhőzet és havazás, szóval érdemben felkészülni nemigen lehet.

Viszont van pár dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy ha keveset is, de termeljenek a napelemeid!

  • Ha betakarta őket a hó, akkor óvatosan, és a saját testi épségedre fokozottan ügyelve lehúzhatod róluk a réteget.
  • Optimalizálók beiktatásával egymástól függetlenné válnak a panelek, így ha a Nap már alacsonyan jár, azok a napelemek, amiket még mindig ér a fénye, tudnak termelni az árnyékban lévőkkel ellentétben.
  • Ezen kívül a rendszeres fűtés, állandóan tartott szobahőfok is temperálja valamelyest a tetőteret, ami nem engedi megfagyni a műanyag alkatrészeket, kábeleket.

Amit viszont SOHA ne csinálj, az a panelek direkt melegítése!

Például ha ónos eső esik, és jégpáncél keletkezik a felszínükön, véletlenül se locsold le őket meleg vízzel, mert a hőingadozástól szétpattanhat a védőüveg!

Miért nem gond az alacsonyabb téli termelés?

Miért nem gond az alacsonyabb téli termelés?

Természetesen benned is felmerülhetett a kérdés, hogy ha a téli időszakban jelentősen visszaesik a napelem rendszer termelése, akkor mégis hogyan valósulhat meg a megtérülés, illetve a villanyszámla-mentesség?

Elvégre ezekben a hónapokban is szükség van áramra, sőt, sokszor többre, mint egyébként.

Azonban hazánkban még mindig működik a szaldó elszámolás, amihez egészen 2023 végéig lehet csatlakozni, és ami egy éves szintű elszámolást jelent az áramszolgáltatóval.

Ez azt jelenti, hogy még ha a borúsabb hónapokban több energiát vételezel is a hálózatból, azt képes ellensúlyozni a tavaszi-nyári visszatáplált mennyiség, amikor sokkal több keletkezik, mint amennyit felhasználsz.

Hibrid napelem rendszerek esetén is működőképes lehet a dolog, bár ebben az esetben elsődlegesen az akkumulátorok jelentik a termelés/fogyasztás célpontját, és a hálózati energia csak másodlagos.

Szigetüzemű rendszernél már okozhat gondot a téli időszak, tekintve, hogy azoknál az akkumulátorpark a kizárólagos forrás.

Egy jól megtervezett rendszerrel nincs mitől tartanod!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy rengeteg múlik azon, mennyire alaposan lett felmérve otthonod energiaigénye, milyen körültekintő munkát végzett a mérnök a rendszer megtervezésénél, és milyen minőségű elemekből épült végül fel.

Ha ugyanis a háztartási naperőmű alulteljesít, és nem termel eleget ahhoz, hogy az elszámoláskor meglegyen a kiegyenlítettség, akkor sajnos valós fenyegetéssé válik a ráfizetés.

Szerencsére a mi partnereink esetén ettől nem kell tartanod, hiszen egytől egyig tapasztalt szakemberek, és teljes mértékben a Te igényidnek megfelelő rendszert fognak számodra tervezni!

Mindehhez annyit kell tenned, hogy kitöltöd és elküldöd az ajánlatkérő adatlapot, regionális partnerünk pedig felveszi a kapcsolatot Veled a további részletek megbeszéléséhez!

Vágj hát bele bátran a dologba, ne félj a téli sötéttől, és kérd személyes ajánlatodat még ma!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!