A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mindenkiben, aki valaha elgondolkodott egy napelem rendszer telepítésén, felmerülhetett már a kulcsfontosságú kérdés: mégis mennyi napelem kell majd a házamhoz?

Hány panel szükséges ahhoz, hogy teljes mértékben fedezni tudják az áramfogyasztásomat?

Ez abszolút jogos felvetés, hiszen ha más házán, különböző épületeken látjuk a kész rendszereket, akkor csak annyit vehetünk szemügyre, hogy mekkora részét takarja el a tető felületének a sok panel.

Mivel ez utóbbiak az egyetlen elemei a PV rendszernek, amik a szabad ég alatt találhatóak, így a laikus számára ez a következtetés jöhet le: minél több a modul, annál nagyobb a rendszer.

Ebben valahol van is némi igazság, azonban azt sose felejtsük el, hogy a mennyiség nem minden esetben mérvadó.

Napelemek esetén ugyanis nem a panelek száma az, ami alapján számolni érdemes, hanem az elfogyasztani, illetve ennek fedezésére termelni kívánt energia mennyisége!

Mindenki másképp csinálja

Mindenki másképp csinálja

Minden ilyen témával foglalkozó cikkünkben leszögezzük, és ez alól a mostani sem lesz kivétel: ahány háztartás, annyi féle fogyasztási szokás.

Minden családnak, minden háznak más energiaigényei vannak attól függően, hogy hányan élnek benne, hány elektronikus eszközt használnak, illetve az ingatlan fenntartásának mekkora részét fedezik elektromos eszközök.

Például egy olyan háztartásnak, ahol van három-négy gyerek, két televízió, több számítógép, okostelefonok, és a fűtés egy része is infrapanelekkel vagy elektromos fűtőegységekkel történik, értelemszerűen nagyobb lesz a fogyasztása, mint egy állandóan dolgozó, otthon ritkán tartózkodó, egygyermekes párnak vagy egyedülálló személynek.

Amíg az egyikhez legalább egy 5 kW-os rendszer szükséges, hogy fedezze a szükségleteit, addig a másiknak lehet, hogy egy 2-3 kW-os is bőségesen elegendő.

A számháború folytatódik

Az emberek számára mindig is vonzóbbak voltak a nagyobb számok, ez valószínűleg a fejlődésünk eredménye.

Minél több van valamiből, vagy minél nagyobb teljesítményű, annál jobb, nem igaz?

Valahogy így gondolhatták a kínai napelem-gyártók is, amikor elkezdtek egyre méretesebb panelekkel előállni, ez pedig kissé torzította a fogyasztók elvárásait a PV piaccal szemben.

Egyik évről a másikra legalább 20%-kal megnőtt az elérhető napelem panelek névleges teljesítménye, mi több, 800 W feletti napelemet is bemutattak már.

De valóban az lenne a megoldás, hogy minél több és minél nagyobb napelemmel fedjük be a lehető legtöbb szabad tetőfelületet, és akkor már biztosan jó lesz?

Nos, nem, a helyzet ennél sokkalta árnyaltabb, nem véletlenül foglalkoznak ilyesmivel felkészült szakemberek.

Egy puzzle nehézségét sem feltétlenül az adja, hogy minél több darabos, illetve minél nagyobb elemekből áll.

Megmondható előre egyáltalán, hogy mennyi napelem kell egy házhoz?

A napelem rendszert az igényekre kell szabni

A napelem rendszert az igényekre kell szabni

Mint azt két bekezdéssel korábban már kifejtettük: nincs két egyforma energiaigényű háztartás, így ehhez kell igazodni a napelem rendszer tervezésekor is.

Az előző évi fogyasztás összesítésével elég jól képbe lehet kerülni, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mégis mennyit fogyasztunk, és általában ez máris egy remek kiindulási pont a rendszer méretének megbecsüléséhez.

Ha, mondjuk, azt adják ki a számlák, hogy az előző év során körülbelül 2800 kWh áramot használt el a család, akkor olyan napelem rendszerre lesz szükség, ami ezt képes megtermelni, sőt, egy kicsivel többet.

Statisztikák bizonyítják, hogy évről évre nő a háztartások energiaigénye, még akkor is, ha maguk az eszközök kevesebbet is fogyasztanak, ugyanis egyre többet használunk belőlük.

Sok kicsi sokra megy, így a példaként felhozott esetben egy 3 kW-os PV rendszernek a közeljövőben keletkező fogyasztás-emelkedést is fedeznie kell.

Ebből már kiszámolható, hány napelem kell?

Ebből már kiszámolható, hány napelem kell?

Nos, igen, ha ismerjük a leendő napelem rendszer névleges összteljesítményét, abból már nagyjából ki lehet számítani a szükséges panelek számát.

Ha tisztában vagyunk a piacon előforduló napelem teljesítményekkel, akkor ez gyerekjáték, igaz?

Például 10 darab 310 wattos, vagy 8 darab 440 wattos simán kiad egy 3 kW fölötti rendszert, így hát mi sem egyszerűbb, mint ezeket beszerezni, aztán a többit majd a kivitelező megoldja.

Sőt, az se baj, ha már 4 kW fölé csúszunk, annál több pluszt termel!

Csakhogy a valós helyzet ennél sokkal bonyolultabb, lényegesen alaposabb tervezést igényel.

Mi sem véletlenül kérdezzük meg előre a fogyasztásodat, a szakembereink sem csak azért mennek ki felmérni a házadat, mert nincs jobb dolguk.

Ahhoz, hogy a villamosmérnök munkatársunk megtervezhesse neked az igényeidhez igazított napelem rendszert, rengeteg mindent kell tudnunk, és ennek csak egy apró darabkája, hogy végül hány modulra lesz szükség.

Ne dőlj be a nagy ígéreteknek!

Ne dőlj be a nagy ígéreteknek!

Ha egy napelemekkel foglalkozó kivitelező cég azzal próbál szédíteni, hogy milyen nagy teljesítményű és hány darab napelemmel szerelik majd fel a rendszeredet, ott jogosan kezdhetsz el gyanakodni.

Ugyanis a magas névleges teljesítmény és darabszám egyáltalán nem garantálja önmagában, hogy elégedett is leszel az eredménnyel, figyelembe véve azt is, hogy milyen alacsony minőségű panelek keringenek a piacon.

Arról nem is beszélve, hogy sok esetben az ilyen vállalkozók a drágább kivitelezést szem előtt tartva „elfelejtik” tájékoztatni az ügyfelet a kelleténél aránytalanul nagyobb rendszer hátrányairól.

Mert bár kecsegtető lehet, hogy sok és erős modult szerelnek fel, azonban a túltermelés kapcsán összetűzésbe kerülhetsz a szolgáltatóval, mi több, az adóhatósággal is.

Ha tehát nem szeretnél a több ezer plusz kilowattóra után áfás számlát adni az áramszolgáltatónak, úgy jobb, ha tapasztalt profikra bízod a tervezést és a méretezést.

Minőségi napelemek esetén a kevesebb is sokkal többet ér, mint egy nagy rakás silány, „futottak még” kategóriás panel.

Velünk megtudhatod, hány napelemre lesz szükséged!

Az árajánlatkéréskor igényelt adatok, a telefonos beszélgetések, a helyszíni felmérés mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a befektetésedért olyasmit kapj, amivel maximálisan elégedett lehetsz.

A fogyasztásodból és az ingatlanod kínálta lehetőségekből tevődik össze, hogy a végén hány panel és milyen inverter szerepel a végleges árajánlatban.

Befolyásolja a tájolás, a dőlésszög, sőt, még az is, hogy hány részletben kell a tetőfelületen elosztani a modulokat.

Töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat, és válts Te is napelemes rendszerre megyédhez tartozó kivitelező partnerünk segítségével!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral