Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Aki napelem rendszerbe fektet, az értelemszerűen el is várja, hogy a neki tervezett és épített háztartási naperőmű termeljen is, ez tiszta sor.

Hacsak nem csúszott a számításba valamilyen baki, illetve, ha nem gyártási hibás valamelyik fontos elem, akkor mi akadálya is lenne annak, hogy a rendszerünk szépen, a tervezett ütemben hozza vissza a belé invesztált pénzt? – kérdezhetnéd.

Azonban van valami, amivel a legkörültekintőbb mérnök sem tud kalkulálni; egy olyan változó, amit legfeljebb pár napra előre lehet megjósolni: az időjárás.

Az, hogy hogyan változik a páratartalom, a felhőzet, mikor jön egy-egy borultabb, fátyolfelhős idő, eléggé kiszámíthatatlan.

Igaz, ősszel és télen azért lehet arra számítani, hogy összefüggőbb a felhőzet, valamint rövidebbek a nappalok, de azért az év fennmaradó részében is jöhetnek olyan hosszabb-rövidebb időszakok, mikor kevesebb a napsütés.

Vajon ez mennyire van hatással a napelemek teljesítményére, működésére?

Nincs nap, nincs energia?

Nincs nap, nincs energia?

Itt jön a kulcskérdés: működhetnek-e a napelemek akkor is, ha éppen nem ragyog az égen a nap?

Sőt, hogy tovább menjünk: mennyire hátráltatja a megtérülést a sok borús idő, illetve kell-e amiatt aggódnunk, hogy ez hátrányosan érinti majd az elszámolásunkat a szolgáltató felé?

Elvégre nem azért vágunk bele a saját napelemes projektünkbe, hogy utána megint komoly villanyszámlákat kelljen fizetni, megterhelő összegre rúgjon az év végi különbözet.

Pontosan az lenne a dolog lényege, hogy az általunk megtermelt energiamennyiség kiegyenlítse az elhasználtat, és még ha van is a végén valamennyi differencia, az se legyen túl nagy.

Mert sajnos az a helyzet, hogy egy borultabb időszak rá tudja nyomni a bélyegét a termelésre, ami a kimutatásban is látszani fog.

De ezt azt is jelenti, hogy amikor nincs szikrázó napsütés, akkor teljesen le is áll az áramtermelés?

Megelőlegezzük a választ: nem ez a helyzet, és igen, még így is megérheti a befektetés.

Röviden a napelem működési elvéről

Röviden a napelem működési elvéről

A napelemekről még az is tudni véli, hogy a napfényből állítanak elő elektromosságot, aki a legkevésbé sem tájékozott a témában.

Ám itt tisztáznunk kell egy nagyon fontos fogalmat: a PV panelek cellái NEM a fényt hasznosítják, hanem az elektromágneses sugárzást, ami a látható napfénnyel együtt érkezik.

Az emberi szem számára látható fényspektrum a napfénynek csak egy része, ezeket a hullámhosszokat fogjuk fel úgy, mint színeket.

Viszont olyan tartománya is van a napsugárzásnak, ami hőt közöl (infravörös tartomány, infrahő), és olyan is, ami a napelemek szempontjából fontos: elektromágneses sugárzást.

Ezek a sugarak a napelemek szilícium celláiba érve elektronokat szabadítanak fel, amiket ezután a cellák alatt elhelyezett félvezető réteg egy irányba kényszerít, így egyenáram jön létre.

Ezt az egyenáramot alakítja váltakozó árammá az inverter, melyet már háztartási eszközeink is tudnak hasznosítani, illetve ezt már vissza lehet táplálni a hálózatba.

Akkor mi a helyzet a borult idővel?

Akkor mi a helyzet a borult idővel?

Amikor borult az idő, mi élőlények elsősorban azt érzékeljük, hogy kevesebb fény jut el a földfelszínre.

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a felhőzet minden elé akadályt gördítene.

Igaz, hogy a látható fény jelentős része fennakad és szétszóródik a légköri párarétegen, ha olyan sűrű és egybefüggő, de a sugárzás egy része áthatol rajta, és ugyanúgy működteti a napelemeket.

Ezt nevezzük szórt fénynek, amit az eltérő típusú napelemek másként kezelnek, de a tényen, hogy a panelek felhős időben is termelnek, nem változtat.

Persze a nagyon vastag, sötét zivatarfelhők, amik esti sötétségbe is képesek borítani a tájat, már képesek akadályozni az áramfejlesztést, de ezek azért viszonylag hamar távozni is szoktak.

Ám sajnos az is fennáll, hogy ha a borult, felhős idő napokig tart, akkor az völgyet fog eredményezni a termelési görbén.

Milyen napelemek hasznosítják a szórt fényt?

Milyen napelemek hasznosítják a szórt fényt?

Összességében azt mondhatjuk, hogy minden napelem képes valamilyen mértékben szórt fényből is energiát termelni, azonban változó hatásfokkal.

Itt most nem a márka és nem is a cellaszám vagy a névleges teljesítmény a lényeg, hanem hogy a cellák milyen felépítésűek.

  • A monokristályos, azaz az egységesen egy szilíciumkristályból álló napelem cellák a szerkezetük miatt kevésbé alkalmasak a gyengébb fényben való munkára,
  • míg a polikristályos PV cellák a reggeli, esti és a szórt fényt is viszonylag jó hatásfokon hasznosítják.

Persze itt érdemes mérlegelni, hogy mit szeretnénk: magasabb, de változóbb, vagy alacsonyabb, de stabilabb hatásfokot.

Ugyanis a monokristályos napelemek szép időben 18-20%-os hatékonyságra képesek, míg a polikristályosoké 15-17%, cserébe előbbiek szórt fényben gyengébben muzsikálnak, míg utóbbiak folytatják a termelést.

A napelem-gyártók kínálatában egyaránt előfordul mindkét fajta, ettől függetlenül a tervezők, kivitelezők azért többségében inkább a korszerűbb, monokristályost szokták javasolni.

Borult idő ide vagy oda, a napelem rendszer jó döntés!

Szerencsére hazánk jó földrajzi adottságokkal rendelkezik, magas az éves napsütéses órák száma.

Éppen ezért mindenképpen jó döntés egy napelem rendszerbe fektetni, hiszen talán nem is gondolnád, mekkora rezsiköltséget spórolhatsz meg vele hosszútávon!

Ráadásul, ha hozzáértő csapat méri fel a házad adta lehetőségeket, illetve a háztartásod energiaigényét, és ehhez mérten alaposan meg van tervezve számodra a rendszer, akkor a megtérülés biztos a kiváltott villanyszámlákon keresztül!

Nincs más teendőd, mint kitölteni oldalunkon az ajánlatkérő adatlapot, és elküldeni, hogy Hozzád irányíthassuk a Te régiódban működő partnercégünket!

Ők felveszik Veled a kapcsolatot a további részletekkel a felmérésről, tervezésről, kivitelezésről, és így magad is boldog napelem-tulajdonossá válhatsz!

Kérd hát személyre szabott ajánlatodat akár már ma, és gondolj a villanyszámláktól mentes jövőre!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!