A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

Egy napelemes rendszer működése számos tényezőtől függ, melyek közül az időjárás az egyik legfontosabb.

Nyilvánvalóan a nap sugárzása elengedhetetlen a napelem működéséhez, így előfordul, hogy rossz időjárási viszonyok megnehezítik a rendszer üzemelését.

Az egyik ilyen szélsőséges időjárási jelenség a jégeső, mely kapcsán sokszor szóba kerül annak veszélye a napelem rendszerre nézve.

Alapvetően a napelemeket úgy készítik el, hogy a legtöbb meteorológiai kihívás ne jelentsen gondot nekik, így a jégeső sem feltétlen tesz kárt a panelekben.

De mégis hogyan védekeznek a károk ellen a gyártók és mi történik akkor, ha mégis sérülés keletkezik a jégeső hatására?

Cikkünkben összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat!

Milyen szempontok befolyásolják a működést?

Egy napelem működésekor fontos figyelembe vennünk különböző szempontokat.

A befolyásoló tényezők között az egyik legfontosabb a dőlésszög, amit úgy kell meghatározni, hogy a földrajzi elhelyezkedés szempontjából a lehető legideálisabb legyen, ami 35%-os szöget jelent a gyakorlatban.

A tájolást tekintve a déli tájolású napelemeknek a legnagyobb a hozamuk, viszont az ettől való 45%-os eltérés keleti és nyugati irányban csak 5-10%-os teljesítményveszteséget eredményez.

Fontos még az árnyékoló tényezőket is figyelembe vennünk.

Így olyan helyre ajánlatos napelemet telepíteni, ahol nem éri a paneleket árnyékolás, például környező fák, villanyoszlopok vagy szomszédos épületek.

De mi a helyzet a környezeti hatásokkal?

Időjárási tényezők

Időjárási tényezők

Az időjárás szintén nagyban befolyásolja, hogyan működik a napelem rendszerünk.

Először is a felhős idő nagyban hat a rendszer hatékonyságára.

Ugyan ekkor is működnek a panelek, azonban a termelés mértéke jóval csökken, bizonyos becslések szerint felhős napokon a normál teljesítményük 10-25%-át érik el a napelemek.

Ellenben a felhők bizonyos esetekben akár vissza is verhetik vagy növelhetik a napfény mennyiségét, így jobb teljesítményt is eredményezhetnek.

Télen a napelemes rendszerek hatásfoka nagyban függ a panel típusától.

A polikristályos napelemek nyújtják a legjobb teljesítményt felhős időben, így ezeknek a téli időszakban sem csökken jelentős mértékben a hatékonyságuk.

Viszont a nyári hőség már igen negatívan tud hatni a panelek hatásfokára, amennyiben a napelem hőmérséklete az ideális 20-25°C fölé emelkedik.

Ezeken felül a pára, szmog, füst és természetesen a vihar vagy jégeső is különböző módokon befolyással lehet a fotovoltaikus rendszerünk működésére.

Jégeső – valóban veszélyt jelent a napelemre?

Jégeső – valóban veszélyt jelent a napelemre?

Egy nagyobb jégeső komoly károkat tud okozni az épületekben, autókban, fákban, így jogosan merülhet fel a félelem, hogy a nagyobb jégdarabok bizony a napelemes paneleket is meg tudják rongálni.

A legtöbb gyártó azonban fel van készülve az ütődések kockázatára, így megfelelően edzett üvegekkel és speciális védőfóliákkal árusítják napelemeiket, melyeket szigorú protokoll mentén, extrém körülmények között tesztelnek.

Az ilyen napelemeket gyakran vasgolyókkal is próbára teszik, így a hazánkban jellemző (legfeljebb dió méretű) jégeső nem okoz gondot nekik.

Ha mégis olyan szélsőséges időjárási helyzet állna elő, hogy megsérül a jégeső miatt a napelem rendszered, akkor is jellemző, hogy a panelek bizonyos termeléssel még üzemelnek.

Mindezek mellett viszont egy esetleges kár esetén jól jöhet a rendszerre kötött vagy arra is kiterjesztett biztosítás.

Nézzük a részleteket, mikor érdemes biztosítást kötni, és erre milyen lehetőségek érhetők el!

Napelemre kötött biztosítás

Napelemre kötött biztosítás

Egy fotovoltaikus rendszer élettartamát nagyban befolyásolja, hogy milyen típusú és márkájú panelről beszélünk, azonban általánosságban elmondható, hogy nagyjából 30 éves időtartammal érdemes kalkulálnunk.

Ebbe azonban bele tud szólni egy olyan kár, amely részben vagy egészben működésképtelenné teszi a rendszert – ilyen lehet egy komolyabb jégeső is.

A napelem biztosítás erre ad megoldást, ugyanis így nem kell attól tartani, hogy befektetésünk hiábavaló volt.

Napelemre szóló biztosítás esetén különféle lehetőségek érhetők el, így például nem feltétlen kell egy külön szerződést kötni a rendszerre, az otthonunkra kötött biztosítást is ki lehet terjeszteni a fotovoltaikus készülékre.

Mindez évente pár ezer plusz költséget jelent, ami abszolút megéri, ha arra gondolunk, hogy ehhez képest milyen kiadást jelent egy nagyobb kár helyreállítása vagy akár egy új rendszer kiépítése.

Felkeltették az érdeklődésed a napelemek?

Érdemes akkor még pár szót ejteni a rendszer működéséről is.

Így működnek a napelemek

Így működnek a napelemek

A napelemhez szükség van egy félvezetőre, esetünkben ez a szilícium, amelynek atomjai 4 elektronnal (tehát erős kötéssel) csatlakoznak a szomszédjaikhoz.

Ahhoz, hogy ezek az elektronok felszabaduljanak és mozgásra bírjuk őket, a szilíciumot foszforral „szennyezzük”, mellyel több elektront tudunk az anyagba juttatni, mint amennyit az alapból fel tudna használni.

Ahhoz viszont, hogy ezek a már szabadon mozgó elektronok egy meghatározható irányba mozogjanak, még bórral is „szennyezzünk” egy másik réteg szilíciumot, ugyanis ez kevesebb elektronnal rendelkezik, és így „lyukakat” képez a többlet-elektronoknak. 

Összeérintve a kettőt (azaz az N-típusú és P-típusú réteget) az elektronok betöltik a nekik fenntartott helyeket, ezáltal erős elektromágneses teret létrehozva.

Amikor pedig a napelemet sütni kezdi a napfény, akkor a fotonok átadják energiájukat a cellák elektronjainak, így a negatív és pozitív irányba történő áramlás által jön létre az elektromos feszültség.

Ilyenkor még egyenáram jön létre, azonban egy inverter ezt váltakozó árammá alakítja, amely már a háztartásokban is használható.

Napelem rendszert akarsz kiépíteni?

A napelemek finanszírozására ma már pályázat is elérhető, amellyel most még jobban megéri belevágni egy ilyen rendszer telepítésébe.

Érdekel a napelemek világa?

Ha kitöltöd űrlapunkat, akkor a lehető legrövidebb időn belül felveszik veled a kapcsolatot a megyédhez tartozó kivitelező szakemberek.

Válj te is a napelemesek csapatának tagjává!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!