Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Fenntartható, megtérül az ára, és végtelen sok opció közül választhatunk: a megfelelő napelemes rendszer kialakítása izgalmas, ám korántsem egyszerű feladat.

Azonban, ha a házunknak és igényeinknek megfelelő opciókat választjuk, akkor egy hosszútávon kifizetődő, környezettudatos, megbízható rendszert tudhatunk magunkénak.

Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy minden döntést alaposan átgondoljunk, többek között azt is, hogy hagyományos vagy okos napelemes rendszerbe fektetünk-e be.

A továbbiakban megvizsgáljuk a két rendszer közötti különbségeket, és részletesebben bemutatjuk az okos, azaz smart napelemes rendszerek előnyeit és hátrányait.

Mitől okos?

Mitől okos?

Jogosan felmerülő kérdés, hogy mitől kapja meg egy napelem rendszer az „okos” jelzőt.

Ezekbe a rendszerekbe egy intelligens eszköz van beépítve, ami a környezeti változásokat észleli, és tud rájuk reagálni.

A teljesítményoptimalizálás mellett ehhez hozzájárul az is, hogy folyamatosan monitorozza az egész rendszer működését, így nyomon követhető az összteljesítmény.

A monitorozás másik előnye, hogy figyelmeztetést kap a tulajdonos az esetlegesen felmerülő problémákról, így gyorsabban tud rájuk reagálni, míg a hagyományos rendszerben egy-egy meghibásodás könnyen észrevétlen maradhat akár hosszú hónapokig.

Mi ezeknek a funkcióknak a jelentősége?

Ahhoz, hogy erre választ kapjunk, vizsgáljuk meg, hogyan is működnek a hagyományos és a smart rendszerek!

A hagyományos napelem rendszer

A hagyományos napelem rendszer

Hagyományos napelem rendszer esetén az egyes panelek sorba vannak kapcsolva, ezáltal láncot (más néven sztringet) alkotnak, a feszültségük pedig összeadódik.

Ez ideális lehet akkor, ha minden egyes napelem dőlésszöge és megvilágítása azonos, de ez általában nem így van.

A napelemeket számos okból érhetik különböző hatások, például ha más dőlésszögben vannak, vagy egy kémény, kábel, antenna, vagy egy másik épület részben takar egyes modulokat (hiszen a legtöbb háztető az építése idején nem a napelemes rendszerhez lett tervezve!), de akár egy kis szennyeződés, egy fa árnyéka, a hóesés, vagy a tetőn ragadt falevelek is eltérő megvilágításhoz vezethetnek.

Miért baj ez?

Ezek a tényezők mind hatással vannak a napelemek termelésére, a legszűkebb keresztmetszet elve miatt pedig a legkevesebbet termelő napelem teljesítménye fog alapul szolgálni, az összes többi (jobban termelő) napelem teljesítménye is ugyanerre az értékre fog lecsökkenni.

Ez pedig termeléskieséshez vezet, amit személyes érdekünk minimalizálni, máskülönben a megtermelt energia egész egyszerűen kárba vész.

A smart napelem rendszer

Azért, hogy a megtermelt energiát maximalizálni tudjuk, érdemes okos rendszerre beruházni, ami napelemenként optimalizál.

Az első ilyen teljesítményoptimalizálási technológia a moduloptimalizálók bevezetése volt: ennél a rendszernél minden panelhez tartozik egy optimalizáló, és a napelemek helyett ezek az optimalizálók vannak sorba kötve, amik nem korlátozzák le egymást a termelésben.

A moduloptimalizálók esetében tehát maguk az optimalizálók okosak, a napelemek nem.

Ez a megoldás még mindig magában hordoz számos problémát: az optimalizálók könnyen meghibásodhatnak, és a rossz időjárási körülményeket sem tolerálják jól.

Technikai szempontból pedig az egyes optimalizálók beszerzése és felszerelése időigényes és drága lehet.

Ha egyszerűbb és megbízhatóbb smart napelem rendszert szeretnénk, érdemes olyat választanunk, amiben maguk a napelemek okosak.

Ennél a rendszernél a napelemek teljesítményoptimalizáló chipekkel rendelkeznek, segítségükkel pedig még nagyobb energiahozamot érhetünk el.

Emellett élettartamuk is hosszabb, és jobban reagálnak a hirtelen változásokra, például a zord időjárásra.

A smart rendszer előnyei

A smart rendszer előnyei

Az okos napelem rendszer számos előnnyel bír, ezek közül a legjelentősebbek a következőek:

  • Érzékeli az esetleges hibákat és leállásokat, és automatikusan értesítést küld róla a tulajdonosnak, így kiszámíthatóbbnak és pontosabban nyomon követhetőbbnek mondható, mint a hagyományos napelem rendszerek.
  • Csökkenti a termeléskiesést, minimalizálja az árnyékhatást, így többet termel a hagyományos társainál (egy smart rendszer akár 5-25%-kal több energiát termel ki évente, ez a többlettermelés körülbelül 700 kWh számszerűsítve).
  • Az okos rendszerek utólag is könnyen bővíthetőek, hiszen a régebbi, esetlegesen csökkent teljesítményű napelemek nem fogják lekorlátozni az új, maximális teljesítményű modulok termelését.
  • Egyetlen napelem meghibásodása nem fogja az egész rendszer termelését lecsökkenteni.
  • A gyártók hosszabb garanciát vállalnak smart napelemes rendszerekre, mint hagyományosakra.
  • Mivel a tető tájolása és a dőlésszög sem fontos szempont az okos rendszereknél, a telepítés egyszerűbb és gyorsabb.
  • Jobban reagál a környezeti hatásokra.

Az okos rendszer hátránya

A smart napelemes rendszerek egyetlen hátránya az, hogy a bekerülési költségük hozzávetőlegesen 10%-kal több, mint hagyományos társaiké.

Itt azonban fontos újra kiemelni, hogy az okos rendszerek megtérülése is gyorsabb, hiszen akár 25%-kal is több lehet az évi összteljesítményük.

Egy lépéssel előrébb a fenntarthatóság felé

Egy lépéssel előrébb a fenntarthatóság felé

A smart napelem rendszer tehát az egyes napelemek egyéni teljesítményét veszi figyelembe, mivel a modulok itt nem alkotnak egy sztringet.

Ez hatalmas előny a hagyományos rendszerekkel szemben, hiszen így egyetlen napelem árnyékoltsága vagy meghibásodása nem fogja az egész rendszer összteljesítményét lecsökkenteni.

Habár a bekerülési költség magasabb, többet termelhetünk egy okos rendszer mellett, így pedig hosszú távon több pénzt is takarítunk meg.

Hosszú távon tehát megéri smart napelemes rendszerbe befektetni, hiszen egy megbízható, magasabb teljesítményű alternatívát biztosít a hagyományos napelem rendszerekkel szemben.

Természetesen akár hagyományos, akár smart napelemes rendszerre ruházunk be, mindenképp környezetbarát és kifizetődő döntést hozunk meg, hiszen egy megújuló energiaforrás segítségével saját magunknak termelhetjük meg a háztartásunk vezetéséhez szükséges áramot.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a napelem rendszer kiépítése, töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat, hogy a hozzád legközelebbi partnerünk felvegye veled a kapcsolatot!

Kerülj még ma egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy a háztartásod zöldebbé és költséghatékonyabbá váljon!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!