Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

A szigetüzemű napelem rendszer elnevezése teljességgel találó, mi több, helytálló.

Mert hiszen milyen is egy sziget?

Egy önálló földterület, melyet víz vesz körül, és ami nem kapcsolódik semmilyen más földterülethez.

Lehet pár négyzetméteres és kontinens méretű is, a lényeg a tengerszint feletti kapcsolat nemléte bármilyen más területtel.

Napelem rendszerek esetén is a kapcsolódás hiánya jelenti a kulcsot a szigetüzeműséghez, hiszen nincsenek csatlakoztatva az elektromos hálózatra; saját, belső rendszerben működnek.

Ez úgy lehetséges, hogy az inverter nem egy kétirányú mérőóra felé adja le a megtermelt áramot, hanem külön erre a célra gyártott akkumulátorokra tölti, és később belső használatra biztosítja.

De vajon milyen előnyei és hátrányai vannak az ilyen típusú rendszernek, és miért lehet, hogy inkább külföldön örvend nagy népszerűségnek?

A szigetüzemű napelem rendszer működése

A szigetüzemű napelem rendszer működése

Tulajdonképpen a működési elvét tekintve nincs nagy különbség a szigetüzemű és a hálózatra kapcsolt napelem rendszer között.

Ugyanúgy panelek vannak elhelyezve a tetőn, vagy egy különálló állványon, és azok termelik a napsugárzás átalakításával az egyenáramot, csakhogy ezúttal az elektromosság nem rögtön egy inverterbe, hanem egy töltőeszközbe fut, onnan pedig az akkumulátorokba.

Ezeken a telepeken tárolódik a megtermelt energia, tehát ha fogyasztani szeretnénk, akkor az inverter innen veszi fel a feszültséget és alakítja át számunkra is használható elektromossággá.

Ez egy teljesen független rendszer, aki ilyet építtet, az nem tartozik elszámolással az áramszolgáltató felé, hiszen nincs vétel a hálózatról, és oda történő leadás sincs.

Ez így elsőre talán egész ígéretesnek hangzik, és bár vannak bizonyos hátrányai, mégis Európa több országában többségében ilyen rendszerek épülnek.

Minek tudható be ez a kontraszt a hazai viszonyokhoz képest?

Más ország, más szabályok

Más ország, más szabályok

Az Európai Unióban egyedülálló módon nálunk létezik még(!) a szaldós elszámolási rendszer, vagyis a termelés-felvétel arány egyeztetése az áramszolgáltatóval éves elszámolásban.

Mint tudjuk, ennek az a lényege, hogy a napelem rendszer segítségével visszatermeljük azt az energiamennyiséget, amit a hálózatból felvettünk, és így a ciklusév végén (ha minden jól működött) senki sem tartozik senkinek.

Ám ez a többi országban nincs így, ott már szabott ára van a felvett mellett a megtermelt áramnak is, és eszerint van kiszámolva hónap végén a villanyszámla.

Sajnos az a helyzet, hogy a legtöbb esetben ez kevésbé éri meg, így ezeken a területeken, ha valaki hálózatra kapcsolt napelem rendszert épít, akkor azt csak kiegészítő jelleggel teszi, hiszen nehézkes az elszámolás túltermelés esetén.

Sokkal egyszerűbb egy független, szigetüzemű rendszert telepíttetni, amivel nincs ilyen számadási hajcihő (valamint a hibrid rendszerek is egyre népszerűbbek, erről később).

Fontos: az éves szaldós elszámolás kivezetésre kerül

A jelenleg érvényes jogszabályok értelmében 2024-től már nem lehet új napelem rendszert csatlakoztatni a hálózathoz éves szaldós elszámolással, hanem az új elszámolási rendszerre kell majd átállni.

Mindazok, akik 2023.12.31. előtt kötnek szerződést a szolgáltatóval, még csatlakozhatnak a szaldós elszámoláshoz, ám idővel nekik is váltaniuk kell majd.

A szigetüzemű rendszer előnyös oldala

Mint minden napelemes rendszernek, úgy a szigetüzeműeknek is megvannak az előnyei, ám bizonyos hátrányokkal is mindenképpen számolni kell.

Feltétlenül pozitívumként említhetjük meg a karbonsemleges energiaforrás mivoltát, hisz ez ugyanúgy egy PV rendszer, semmilyen káros anyag kibocsátásával nem jár.

Emellett ez is egyfajta befektetés, mivel elvileg egyszer kell rá beruházni, onnantól kezdve pedig a megspórolt villanyszámlán keresztül hozza vissza az árát

A hálózattól és szolgáltatótól való függetlenséget pedig már érintettük néhányszor, ám mindenképpen érdemes ismét kiemelni pozitívumként.

És mi a helyzet a hátrányokkal?

Mindezek mellett hordoznak magukban a szigetüzemű szolár rendszerek olyan tulajdonságokat is, amik miatt érdemes többször is meggondolni a dolgot, mielőtt ilyenbe ruháznál?

Bizony, hogy vannak.

A szigetüzemű PV rendszerek árnyoldala

A szigetüzemű PV rendszerek árnyoldala

Sajnos az a helyzet, hogy az ilyen típusú rendszerek előnytelen tulajdonságai mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Mindenek előtt az egyik első, és egyben talán legnyomósabb indok: az ár.

Egy szigetüzemű rendszer az akkumulátorpark miatt 50-75%-kal drágább, mint egy hálózatra kapcsolt, éppen ezért a megtérülési ideje is jóval hosszabb.

A megtérülést tovább odázza a telepek amortizálódása is, hiszen a folyamatos feltöltés-lemerülés egy idő után elhasználja őket, csökken a kapacitásuk, így 5-6 évente cserélni kell őket, ez pedig újabb borsos összeget jelent.

Ráadásul, még ha ezzel sokkal tudatosabb energiafogyasztásra is sarkallja a tulajdonosát, egy szigetüzemű napelem rendszer csak addig lát el árammal, amíg le nem merül, utána energia nélkül maradsz.

Így tehát alaposan át kell gondolnod, hogy mit, mennyit és hogyan használsz, hiszen ha lemeríted az akkumulátorokat, akkor azok minimális feltöltődéséig nem számíthatsz semmilyen áramforrásra.

Kiknek érheti meg a szigetüzemű rendszer?

Kiknek érheti meg a szigetüzemű rendszer?

Azt már előre kijelenthetjük, hogy akik elérhető kiépített elektromos hálózat közelében laknak, azok számára semmiképpen.

Jelenleg még sokkal jobban megéri megtérülés szempontjából hálózatra kapcsoltat telepíttetni, plusz az alacsonyabb költségek szintén vonzóbbá teszik a kétirányú rendszert.

De mi a helyzet azokkal, akik maguk is elszigetelten élnek, például tanyán vagy a településtől távolabb eső gazdaságban?

Nekik már több okuk van szigetüzeműben gondolkodni, és bár elég ritka ma már, hogy valahová nem ér el az elektromosság, azért nem példa nélküli.

Ha tehát úgy döntesz, hogy felújítasz és belaksz egy kiépített elektromos hálózaton kívül eső tanyát, csak akkor érdemes ilyesmiben gondolkodnod.

Az átmeneti megoldás előnyösebb lehet

Mivel már egyre több helyen hirdetik a szaldós elszámolás végét, így sokakban merülhetett fel a kérdés: akkor hogyan tovább?

Nekünk is át kell majd állni szigetüzeműre, ahogy a németek is tették?

Semmiképp, ennyire radikális változástól nem kell egyelőre tartani, hiszen még se kidolgozott tervezet nincs, egy bemutatott új típusú mérőóra sem, ám a hibrid üzem máris egy fokkal csábítóbb lehet az olyanok számára, akik semmilyen módon nem szeretnének elszámolási vitába keveredni egy-egy szolgáltatóval.

Mi továbbra is első sorban a hálózatra kapcsoltat vagy maximum a hibridet javasoljuk, de tanyák, külterületi gazdaságok számára a szigetüzemű rendszerek esetén is állunk rendelkezésre.

Kérj hát árajánlatot minél hamarabb, hogy a te megyédhez tartozó partnerünk az igényeidet és lehetőségeidet felmérve Neked is kiszámolhassa, hogyan és milyen napelem rendszerrel járnál a legjobban!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!