Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

60 éve a napelem rendszerek világában – a Sharp napelem nem mindennapi története

60 éve a napelem rendszerek világában – a Sharp napelem nem mindennapi története

Forrás: https://global.sharp/solar/en/

Sokan nem csak azért használnak Sharp napelemeket, mert a világ egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb gyártójától származnak.

Nem csak azért, mert hisznek a japán minőségben.

Nem csak azért, mert az egyik legszigorúbb minőségbiztosítási rendszer szerint működnek a gyárai.

Nem csak azért, mert 25 éves teljesítmény garanciát vállalnak minden napelemre, tehát biztosítják, hogy 25 év múlva is minimum a gyári teljesítményük 80%-án tudnak működni.

Azért bíznak sokan a Sharpban, mert ők a napelem piac egyik legnagyobb úttörői, és már több, mint 60 éve, hogy megkezdték a fotovoltaikus panelek tömeggyártását.

Azóta több mint egymillió ügyfelük volt, és 50 milliónál is több napelem panelt adtak el világszerte, aminek köszönhetően 14,3 GW energiát állítottak elő – és továbbra sem terveznek megállni.

Több mint 100 éve az élen

A Sharp története az Ever-Sharp, magyarul mindig hegyes mechanikus ceruzák gyártásával indult el, ahonnan a nevét is kapta.

A cég 1912-ben indult útjára, és azóta is az elektronikai termékek egyik legnagyobb gyártójaként ismerik.

Mindannyian láttunk már Sharp televíziót, fogtunk már a kezünkben Sharp számológépet, rádiót, de hozzájuk köthető egyébként az első LCD kijelzős számológép legyártása is.

De ami a mi szempontunkból a legfontosabb: ott voltak az elsők között, amikor 1959-ben elindították a napelem panelek tömeggyártását.

60 év a napelem piacon

60 év a napelem piacon

Amikor a versenytársaink elkezdtek belépni a piacra a ’90-es évek végén, a Sharp már 40 éves tapasztalattal rendelkezett a napelemek széles körű alkalmazásával kapcsolatban”.

Ezt Peter Thiele, a Sharp Energy Solutions in Europe elnöke fogalmazta meg így, és ebben minden benne van, ami miatt a Sharp az egyik legnagyobb név a fotovoltaikus technológia világában

Ez a több mint fél évszázad, amit ezen a piacon töltött, szilárd hírnevet és megbecsülést szerzett a japán vállalatnak, nem csak Európában, de az egész világon.

Csak hogy a legkomolyabb eredményeket említsük (a teljesség igénye nélkül):

  • 1963-ban már megkezdték a monokristályos napelem cellák gyártását.
  • 1976-ban japán első működő műholdja, az UME Sharp napelemeket kapott (mára már több mint 170 műholdas telepítés kapcsolható a vállalathoz).
  • Ugyanebben az évben piacra kerültek az első napelemes számológépeik.
  • 2009-ben a Tokiói Egyetem Sharp napelemekkel felszerelt autója nyerte meg az ausztrál Global Green Race autóversenyt.
  • 2016-ban pedig elérték a rekordmértékű konverziós hatékonyságot a különleges, hármas csomópontú napelem cellás paneljeikkel.

Mik voltak a legnagyobb akadályok a napelemek terjedése kapcsán?

Thiele meglátása szerint az utóbbi évtizedekben leginkább a politika állt a napelemek útjába, de ezt az akadályt már sikerült átlépni, és mára a napelem egy elfogadott, és elterjedt energiatermelési móddá válhatott.

A másik komoly feladat a napelem árak csökkentése volt, hogy valóban elérhetővé váljon akár a lakosság számára is.

Amikor a Sharp elindult, ez még egy rendkívül költséges technológiának számított, így nem csoda, hogy az első nagyobb telepítések főleg az űrtechnológia világában, illetve óriási világítótornyoknál történtek.

Ahogy azonban megkezdődött a tömeggyártás, a technológia is komoly fejlődésnek indult, ráadásul a kínai napelemek megjelenése is nagy mértékben lenyomta az árakat.

Még mindig jobban szeretnek valódi márkába fektetni az emberek

Még mindig jobban szeretnek valódi márkába fektetni az emberek

Forrás: https://www.sharp.hu/cps/rde/xchg/hu/hs.xsl/-/html/energia-megoldasok-tamogatas.htm

A gyengébb minőségű, de olcsó napelemek megjelenése persze csökkentette a nagy gyártók előnyét, de hosszú távon az tapasztalható, hogy az emberek jobban bíznak a hiteles, komoly márkákban.

Ez már csak azért is fontos, mert egy olcsóbb rendszernél maga a megtérülés kerül veszélybe: a rossz minőségű napelem könnyebben hibásodik meg, ráadásul élettartama is sokkal rövidebb, mint egy valóban modern technológiával készült modulnak.

Teljesen természetes, hogy az ember keresi a legjobb teljesítményt a legjobb áron, de nem szabad, hogy csak a kilowattok és a forintok döntsenek: érdemes nézni a garanciákat, a tanúsítványokat, a várható élettartamokat is.

Milyen lesz a napelemek jövője a Sharp szerint?

Milyen lesz a napelemek jövője a Sharp szerint?

Peter Thiele, ahogy a legtöbben egyébként a világon, pozitívan tekint a jövőre, mivel semmilyen jel nem utal arra, hogy a napelemek népszerűsége csökkenne – sőt, még mindig növekedés mutatkozik ebben a tekintetben.

Európa szerte folyamatosan csökkennek a rendszerhasználati díjak, és ennek köszönhetően még többeknek válik elérhetővé a napelemes befektetés.

Emellett pedig a károsanyag-kibocsátás elleni harc egyre komolyabb lépéseket fog megkövetelni a világ nemzeteitől, amikhez egyértelműen a napenergia lesz majd a kulcs.

Főként a fejlődő, erősödő országokra tekint egyébként erős piacként a Sharp, így például az afrikai államokra, amik napfényben amúgy is bővelkednek – ezek a területek valószínűleg az energiájuk legnagyobb részét már napelemekből fogják biztosítani.

Hogyan lehet ennyi éven át a csúcson maradni?

Hogyan lehet ennyi éven át a csúcson maradni?

A napelem piac már nem olyan, mint 60 évvel ezelőtt volt, és sok gyártó nem is bírta túlélni a különböző változásokat.

A Sharpnál a technológiai felkészültség és a japánokra jellemző precizitás csak az egyik fele a sikernek: a másik az ügyfélközpontúság.

A napelemek tervezésekor folyamatosan figyelembe veszik a mai napig a felhasználói igényeket, kezdve a méretektől, a teljesítményen áll a garanciákig.

Persze azt sem felejthetjük el, hogy a Sharp több lábon áll, hiszen nem csak a napenergia piacon foglal helyet az élvonalban, ennélfogva megengedheti magának, hogy akár a versenytársainál többet is fektessen a fotovoltaikus technológiába.

Az utóbbi 60 évben általuk piacra dobott napelemek összesen 156 megatonna széndioxidtól kímélték meg a bolygót.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

60 éve a napelem rendszerek világában – a Sharp napelem nem mindennapi története

Nem véletlen, hogy épp a japán Sharp napelemeit használjuk a telepítéseinknél. Kiben lehetne jobban megbízni ezen a téren, mint abban, aki már 60 éve a piacon van?

60 éve a napelem rendszerek világában – a Sharp napelem nem mindennapi története


Jönnek a Sharp félcellás napelemei Magyarországra

A félcellás technológiát a Sharp rajtunk keresztül elhozza a magyar családoknak is. De mi az a félcellás napelem, és miben más, mint a „hagyományos”? Mindent megmutatunk ebben a cikkben!

Jönnek a Sharp félcellás napelemei Magyarországra


Megérkezett a legújabb félcellás napelem panel, az NU-JD440-es!

A jól ismert SHARP már 60 éve bizonyít a napelem piacon. Most elhozta nekünk a félcellás panelek legújabb típusát, amivel a hatékonyság már 19,9%!

Megérkezett a legújabb félcellás napelem panel, az NU-JD440-es!


Arany középút a Sharp műhelyéből – jönnek az új, 370 W-os napelem panelek!

Tökéletes átmenet ipari és lakossági napelemek között? Bizony, lehetséges! Ismerd meg Te is a Sharp legújabb, 370 W-os napelem moduljait, és csapj le rájuk minél hamarabb!

Arany középút a Sharp műhelyéből – jönnek az új, 370 W-os napelem panelek!