Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Napelem tagolt tetőre

Bármennyire tűnik is a körülményekhez igazíthatónak egy napelem rendszer, azért vannak olyan dolgok, melyek erősen meg tudják nehezíteni a tervezését és a telepítését.

A szakértők mindig igyekeznek a lehető legoptimálisabb megoldást találni a felmerülő nehézségekre, és ez rendszerint sikerül is, még ha néha nem is könnyen.

Az egyik ilyen legfőbb hátráltató tényező az tud lenni, ha a tető erősen tagolt, nincsenek nagy, egységes felületei, vagy ha vannak is, akkor rossz helyen, vagy takarásban.

Bárki, aki egy kicsit is konyít a napelemekhez, tudja, hogy ez sok mindennek mondható, de ideálisnak semmiképpen, mégis valamilyen módon át kell hidalni a helyzetet.

Erre több megoldás is létezik, és nem, nem feltétlenül a földi telepítés – az maradjon csak meg vésztartaléknak.

Ennél sokkal leleményesebb és az elérhető technikákat jobban kihasználó módszerek is léteznek, ezeket vesszük most sorra!

Az erősen tagolt tetőfelület hátránya

Az erősen tagolt tetőfelület hátránya

Minden ház, minden otthon egyedi, különbözik valamiben az összes többitől – ha másban nem, hát a belső tere kihasználásában, berendezésében.

Vagyis sokszor megesik, hogy két egymás mellett lévő lakóház teljesen másként néz ki, más tervezte, más az elrendezése.

Az sem megy ritkaság számba, hogy az épület több szakaszban épült, akár több évtizedes különbséggel a részek között, és ilyenkor megesik, hogy egyenetlenségek keletkeznek a szerkezetben.

Vagyis előfordulhat, hogy a tetőszerkezet tagolttá válik; bizonyos részei jobban kimagasodnak, mások takarásba kerülnek, más tájolással rendelkeznek.

De ami napelemek szempontjából még lényegesebb: elvész az egységes, jól befedhető tetőfelület, ahová eredményesen lehetne napelemeket telepíteni.

Vajon ez azt is jelenti, hogy akinek ilyen „darabos” a tetőszerkezete, az automatikusan mondjon is le a napelem rendszer telepítéséről, vagy létezik áthidaló megoldás?

Hadd oszlassuk el a kételyek ködét: több módszer is létezik, hogy még így is ki lehessen hozni a helyzetből a legtöbbet!

Sok lúd disznót győz

Az egyik megoldás a nem éppen optimális elosztású tetőfelület adta kihívásra az, ha minél többfelé osztjuk el a panelparkunkat.

Nem véletlenül hangsúlyoztuk már többször is korábbi cikkeinkben, hogy a minél nagyobb teljesítményű, nagy felületű napelem táblák nem feltétlenül előnyösek, sőt, olykor hátrányt is jelenthetnek!

Talán imponálóan hat, ha egy modul 410 W névleges teljesítményű, hatalmas és fenséges, és elsőre tényleg nyeszlettnek tűnhet mellette egy 310 W-os panel, ám ez csupán a külsőség!

A nagy felületű napelemekkel több gond is van:

  • lényegesen nehezebbek,
  • nagyobb az esély, hogy árnyék vagy szennyeződés miatt korlátozódik a termelésük,
  • és az elrendezésük sem ad annyi lehetőséget.

Vegyünk példaként egy 5 kW-os napelem rendszert: hasonló teljesítmény eléréséhez 410 W-os panelből elég 13 darab, míg 310 W-osból 18 kell.

Miért jó ez?

Mert 18 darab kisebb, könnyebb napelem panelt sokkal jobban el lehet oszlatni ideálishoz közeli helyeken egy tagolt tetőn, mint kevesebb nagyobbat.

A hagyományos telepítés hátránya

A hagyományos telepítés hátránya

A klasszikusnak mondható napelem-telepítési eljárásnak van egy nagy hátránya, mégpedig a panelek sorba kötése.

Amennyiben egyetlen tábla sincs soha takarásban, úgy ezzel nincs semmi gond, a dolog tökéletesen működik, csakhogy itt jön a bökkenő.

A soros kapcsolás Achilles-sarka a legjobban a régi karácsonyfa égősor példáján keresztül mutatható be: ha az egyik kiég, akkor elsötétül az egész.

Ugyanígy a napelem panelek esetén, a sorba kötött panelek közül, ha az egyik is részben árnyékba kerül vagy meghibásodik, magával húzza az összes többi teljesítményét is.

Erre kellett valami megoldást találni, hiszen ez nem csak egy erősen tagolt tetőn, több helyen elhelyezett panelek esetén probléma, hanem akkor is, ha az egységesen, nagy felületen telepítettek közül akár csak egyre is árnyék vetül, mondjuk egy új épület vagy egy fa miatt.

Ám a technika erre is tudott orvoslattal szolgálni, mégpedig az optimalizálókkal!

Mi is az a napelem optimalizáló?

Mi is az a napelem optimalizáló?

Mi a megoldás akkor, ha valaminek az egységes működése akadályba ütközik?

Bontsuk szét elemeire, és vizsgáljuk a dolgot külön-külön!

Ezt a célt szolgálják a napelemekhez csatlakoztatható optimalizálók, amik, mint a nevük is mutatja, a legtöbbet igyekeznek kihozni egy PV rendszerből.

Minden napelem táblához külön készüléket kel kapcsolni, és így azok függetlenné válnak egymástól, ennek pedig több előnye is van:

  • egyetlen meghibásodott vagy szennyezett, árnyékba került tábla nem fogja magával rántani az összes többi teljesítményét,
  • minden panel különálló termelő egységként képes működni,
  • és a problémás darabok is könnyebben kiszűrhetőek, cserélhetőek.

Persze ehhez az inverternek is alkalmasnak kell lennie, és szoftverrel is meg van támogatva a dolog, azonban így akár Te, akár a telepítést végző cég is folyamatosan ellenőrizhetitek, hogy minden rendben működik-e!

További előnyök is vannak!

További előnyök is vannak!

Az optimalizálók beiktatásának a rendszerbe vannak még előnyei, melyek valószínűleg Téged is meg fognak győzni a hasznosságukról.

Mindenek előtt kiemelnénk, hogy ezekkel a készülékekkel egy rendszeren belül működtethetőek kisebb és nagyobb teljesítményű panelek is.

Emellett ugyanígy lehetnek különböző dőlésszögű és tájolású napelem táblák is, hiszen ha például az egyiket már nem éri fény, de egy másikat igen, a termelés akkor sem áll le, hiszen egymástól függetlenül dolgoznak.

Mindezeknek köszönhetően a napelem rendszerünk energiahozama akár a negyedével, azaz 25%-kal is megnőhet!

Hogyan?

Számokban levezetve: ha három, sorosan kapcsolt napelem közül az egyik árnyék miatt csak 50%-ot hoz, akkor a másik kettő is csak 50%-ra lesz képes.

Optimalizálókkal felszerelve viszont attól, hogy az egyik félgőzzel üzemel, a másik kettő ugyanúgy képes 100%-ot nyújtani, harmad akkora a veszteség!

Kérj árajánlatot napelem rendszerre partnereinktől még ma!

Szeretnéd, hogy a Te napelem rendszered is ilyen profin, modern technikai megoldásokkal, piacvezető gyártók napelemeivel és inverterével legyen megtervezve és kivitelezve?

Egy olyan PV rendszerről álmodsz, ami kifejezetten a Te háztartásod igényeihez és fogyasztásához, valamint a Te otthonod adottságaihoz lett kitalálva?

Akkor jobb helyen nem is járhatnál, hiszen partnereink pontosan ezt kínálják Neked!

Nincs más dolgod, mint kitölteni az árajánlatkérő adatlapot, megadva a kért paramétereket és az elérhetőségeidet, és a lakóhelyed szerinti regionális partnercégünk Veled is felveszi a kapcsolatot a további részletekkel!

Ne várj holnapig, küldd el ajánlatkérődet nekünk még ma!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!