Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Nos, akkor kezdem a legelején.

Napjainkban annyiszor hallhatod a ’napelem’ szót, már-már magától értetődőnek veszed a jelentését.

„Persze, hogy tudom mi az!”

Halljuk a választ, ha valakinél rákérdezünk, tudja-e mi az a napelem?

De valóban tudod?

Tisztában vagy vele, hogy hogyan működik, mire jó, miért jó, és mennyit spórolhatsz vele?

Nem hinném, hacsak nem vagy bennfentes és járatos a témában, esetleg nincs egy saját napelem rendszer az otthonodban.

Amerikában akár 91%-os a spórolás a havi számlákban

Mert bizony, egyre jobban teret hódít, és egyre több magánszemély is beruház egy komplett napelem rendszer felépítésébe.

Legyen a példám Amerika!

Egyre több háztartásban fedezheted fel a napelemek megjelenését.

Az egyik legnagyobb amerikai gyártó, a SolarWorld, honlapján közzétett jelentés szerint egy átlag amerikai család havonta hozzávetőlegesen 920 kilowattórát használ fel a mindennapjaihoz.

Ez hatalmas mennyiség, gondolj csak bele!

Mindössze 1 kilowattóra elegendő, ahhoz, hogy kimoss 50 fokon körülbelül 2 kilogrammnyi ruhát, vagy hogy egy órán át folyamatosan használd a hajszárítódat.

Sőt, egy elektromos tűzhelyen elkészített egy heti étel adag egy négy tagú családnak is csak 20 kilowattórát jelent.

Ezen adatok tanulmányozása után könnyedén rájöhetsz, hogy óriási pénzösszegeket költesz az áramellátásra, miközben az orrod előtt hever egy alternatív megoldás.

A SolarWorld napelem rendszerei havonta 840 kilowattórát képesek kitermelni, ami az átlag amerikai havi felhasznált energiájának a 91%-a.

Ez 91%-os spórolást jelent, a havi számlákban.

Óriási! Természetesen a napelem rendszerek telepítésének ára van, amire majd a későbbiekben szeretnék rátérni, de egy biztos: éveken belül megtérül.

Napelem-hódítás a tengerentúlon

A napelemek térhódítása az Amerikai Egyesült Államokban természetesen annak is köszönhető, hogy a politikai vezetés erősen és határozottan kiáll mellette.

Korábban Obama elnök a „State of the Union” éves beszédében kiemelte a napenergia jelentőségét.

“Nem csak az olaj és a földgáztermelés nő, mi leszünk a világelsők a napenergia területén is.

Minden negyedik percben egy újabb amerikai otthon vagy cég vált napenergiára, minden napelem panelt egy olyan munkás tesz a helyére, akinek a munkáját nem lehet kiszervezni. ” – nyilatkozott Obama.

Ha a világ „túlsó végére” kalandozol el, akkor szintén pozitív változásokat láthatsz a napelem rendszerek bevezetését illetően.

Japánban, a 2011-es fukushimai atomerőmű robbanások után nagy változások következtek be.

A sugárzás hirtelen a húszszorosára növekedett meg, hatalmas káoszt és félelmet okozva ezzel az ott élők életében.

2012 óta Japán a „Zöld fejlődés” útjára lépett, 2013-ra már 20 milliárd dollárnyi befektetést eszközöltek a megújuló energiaforrásokba.

Sőt, nem csak az otthonokban, hanem középületekben, és farmokon is megjelent a napelem, ezzel biztonságot adva az embereknek.

Eközben Európában...

Európán végigtekintve a németek, hollandok, és a dánok kiemelkedően nagyobb arányban használnak megújuló energiaforrásokat, mint más európai társaik – legfőképpen Kelet-Európa.

A felzárkózást természetesen segítik a pályázatok is.

Franciaországban például egy 250 hektáros napenergia park került átadásra, amelynek területére 350 futballstadiont lehetne építeni.

Ehelyett tizenötezer napelem panelt telepítettek, amelyek annyi energiát termelnek, mint egy atomerőmű egyharmada.

Ez azt jelenti, hogy egy Bordeaux méretű város teljes energiaszükségletét is képes lenne fedezni.

Mindezt ingyen, és biztonságosan. Azt pedig már csak plusz információként jelzem, hogy a napelem rendszerek nemcsak energiát adnak, hanem munkahelyeket is teremtenek.

Visszatérve az USA-ra, kétszázezernél is többen dolgoznak napelemek gyártásával, és telepítésével.

Mi történik eközben Magyarországon?

Na, és joggal tehetjük fel a kérdést: mi történik eközben Magyarországon?

Itthon még korántsem élvez olyan nagymértékű népszerűséget, mint a tengerentúlon.

Sajnos hazánkban még gyerekcipőben jár a megújuló energiafelhasználás.

Jelenleg a Magyarországon elfogyasztott energiának csupán a 13 százaléka származik megújuló forrásokból, holott a szektor növekedésére már uniós előírások is egyre jobban köteleznek.

És hogy mi lehet ennek az oka? Megközelíthetem a témát akár politikai, akár gazdasági szempontból is, de a médiának is jelentős szerep jut, ezt nem szabad elfelejteni.

Ha sorban végig mennél a tényezőkön, – mint például a napelemes termékdíj, csökkenő mértékű beruházási támogatás vagy a mesterségesen alacsonyan tartott villamos energia ár – te is rájönnél, hogy Magyarországon nincs annyi támogatás, nincs annyi pályázat, és nincs annyi reklám sem.

De lehetőség igen!

Kivitelező partnereink képviselik mindazokat a nézeteket, amelyeket a szakértelem, minőség, megbízhatóság és környezettudatosság címszavak jellemeznek.

A napelemrendszerek vagy fotovoltaikus rendszerek tervezése, kivitelezése és teljes körű ügyintézése az elhivatottságukat tükrözi.

De azért, hogy ezeket a szavakat ne érezd idegennek, merülj bele kicsit a napelem rendszerek tudományos hátterébe is.

Ismerd meg miért olyan fontos és hasznos környezettudatosan gondolkodni és előrelátónak lenni, ha a családi fészked, vállalkozásod, vagy akár városod energiaellátásáról van szó.

A napelem rendszerek működése és az inverter

A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át.

Az, hogy milyen teljesítményt produkál napelemed, több tényezőtől függ: a napelem méretétől, típusától, a napsugárzás erősségétől, a fénysugár hullámhosszától, sőt a beesési szögtől is.

Az partnereink által forgalmazott napelemeket nem csak a professzionalitás, hanem a környezettudatosság is világszínvonalúvá emeli.

Nem szeretnének hozzájárulni a globális felmelegedéshez, és üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásához.
Ezzel olyan társadalmi felelősségvállalást tanúsítanak, amely példaértékű.

Ez az őszinteség egyenértékű kivitelezőink egyik erényével is, hiszen minden általunk forgalmazott termék minősítési bizonyítvánnyal és gyártó garanciával rendelkezik.

A fentiekben említett fotovoltaikus, vagy más néven fotovillamos rendszer napból származó, tiszta, szén-dioxid mentes energiát állít elő.

Ez az energia megegyezik a szolgáltatóktól vásárolt energiával, viszont a geotermikus rendszerek által előállított hőenergiával ellentétben, alkalmas a háztartásban található mindenféle elektromos berendezés működtetésére.

Na de hogyan is működik?

Érdemes kicsit a tudományos hátterét is megvizsgálnod a dolgoknak.

A beérkező napsugárzás elektromos töltésszétválást generál a speciális félvezető elemekben.

Bizonyos félvezető elemek, mint például a szilícium, megfelelő technológiával és tudással alakítva, olyan tulajdonságra tesz szert, amellyel érzékennyé válik a fényre, és töltésszétválás jön létre.

Ez az atomi szinten jelentkező hatás „összegyűjtve” már mérhető energiaforrásként jelentkezik.

Az egymáshoz kapcsolt energiacellák által leadott energia arányos a besugárzott fény intenzitásával.

Ennek megfelelően az évszak, napszak, földrajzi elhelyezkedés mind felelős a megtermelt energia mértékéért.
A napelem egyik legfontosabb része, a már említett inverter.

A napelemből érkező elektronokat vezetéken vezetik az inverterhez, ami egy elektronikus átalakító.

Feladata, hogy a napelemből érkező egyenáramot olyan váltóárammá alakítsa, amely a háztartásunkban hasznosítható.

Globális és gazdasági előnyök. Tehetsz érte?

Az ilyen úton előállított energiával nem fogyasztod a fosszilis energiahordozókat, nem bocsátasz ki szén-dioxidot sem, ami, mint tudjuk, felelős az üvegházhatásért, így aktívan tehetsz környezetünk védelméért.

Érdemes megjegyeznem azt is, hogy az Európai Unió Lisszaboni Stratégiájának előírásában megfogalmazódik, hogy az országoknak egyre magasabb arányban kell átállniuk megújuló energiaforrásokra.

Nem csak környezeti, hanem globális gazdasági előnyei is vannak a napelem rendszereknek.

Gondolj csak bele: az anyagi erőforrások jelentette krízisek mind kiküszöbölhetők lennének, biztonságot nyújtana a nemzeti gazdaságoknak, segítene elkerülni az energiaforrásokért folytatott háborúkat, függetlenséget biztosítanának a fosszilis energiahordozók árváltozásai alól, egyszóval az országok egymáshoz való energiafüggése megszűnne.

Mennyibe kerül ez neked?

Most hogy rájöttél, hogyan is működik a napelem, és miért is lenne jó globális, nemzetközi szinten, megnézheted, miért lenne jó Neked!

Milyen előnyei vannak?

Mennyibe kerül?

Mikor térül meg az ára?

Megéri belevágnod?

Elsősorban le kell szögeznem, hogy egy napelem rendszer kiépítése hosszútávon kiszámítható, magas és adómentes hozamot biztosító beruházás.

A megtérülés és anyagi költségek kiszámításához, a legfontosabb szempontok a napelem mérete, fajtája, esetleges pályázati lehetőségek kihasználása, és a kiépítés költsége.

Ezeket, és még sok más szempontot is figyelembe véve, az esetleges kiadások a napelem rendszer teljes beszereléséhez meghaladhatják a két millió forintot is.

Azt azonban megállapíthatom, hogy egy ilyen mértékű beruházás, már egy teljes otthon energiaszükségletét is képes lenne fedezni.

A napelem megtérülésének számítása nem csupán egy egyszerű szorzás, és a megtérülés idejét sokan sokféleképpen számítják.

Mivel rengeteg tényező befolyásolhatja – gondolj csak bele a fentebb említett jellemzőkre (méret, fajta stb.) – ezért az átlagszámítások a nyolc és tizenhárom év távlatát jelzik vélhető megtérülésre.

A megtérülés

A megtérülés kiszámításához bizonyos alapvető adatokat kell figyelembe venned.

Ilyen adat a napelem rendszer termelési adata, bekerülési költség, illetve a villamos energia ára kilowattórára vetítve.

A termelési adatokat úgy kaphatod meg, hogy ha 1 kWp méretet veszel alapul és azzal számolsz.

Egy prémium minőségű napelem átlagban 1250 kWh/kWp termelési értékeket produkál egy év alatt.

De nem ritka az 1400 kWh/kWp termelési érték sem, amelyet Magyarország területén elérhetünk.

Ennél a pontnál azonban ismét megjegyezném, hogy ehhez már egy tetőfelület nagyságú napelem rendszert kell kiépíteni.

Pontos számítás

Ha pontos számítást szeretnél, figyelembe kell venned változó adatokat, mint például az éves átlagos energia áremelkedést.

Ez az adat hozzávetőleges pontossággal megadható, ha visszatekintesz az előző évek változásaihoz: 7%-kal emelkedik az előző év adataihoz képest.

Természetesen a jövőre nézve ez az adat is változhat, de jelenleg ennél pontosabbat nem tudsz meghatározni.

Miért is fontos ez a tényező?

Ha tíz éves időtávlatban gondolkodnál, akkor könnyedén megállapíthatod, hogy az évenkénti 7%-os emelkedés, jelentős összegeket produkálhat.

Mivel teljesen egyedi esetekkel állhatunk szemben egy-egy napelem rendszer beépítésénél, ezért átlag számításokat nehéz elvégeznünk.

Íme, a példa számítás

Azt javaslom, egy példán át tekintsd végig milyen összegekre számíthatsz, és, hogy ezen összeg mennyi időn belül térül meg számodra.

Egy napelemes rendszer beépítésének költségét 1kW teljesítményre vonatkoztatjuk, ekkor egy körülbelül 500-600 ezer forintos befektetésről beszélhetünk.

Indulj ki ebből a bruttó értékből, amely már tartalmazza az esetlegesen felmerülő egyéb költségeket is – az „anyagáron” kívül – mint például az engedélyeztetés és kivitelezés.

Ennél a pontnál fontos lehet megjegyezni, hogy – ha nem is gondoltál bele részletesebben – bizony szükséged van engedélyekre a napelem rendszer telepítéséhez.

Ilyen például a helyi áramszolgáltató írásbeli engedélye, ahol mellékelned kell a rendszer konkrét tervezetét, műszaki adatait és dokumentációit is.

Ezért is fontos az, hogy Te  egy esetleges beruházás kivitelezése előtt kihez fordulsz segítségért.

Feltétel még az is, hogy a villamos hálózat alkalmas legyen a megtermelt áram fogadására is.

Ezeket az engedélyeket a napelem rendszer kiépítéséhez cégem mind teljes körűen intézi!

Íme, egy ideális példa: déli tájolás, 35 fokos dőlésszöggel

A kis – ám de annál lényegesebb - kitérőm után visszatérek a napelem rendszer kezdeti költségeinek megtérüléséhez, illetve annak kiszámításához, és vegyünk példaként egy ideális déli tájolást, valamint 35 fokos dőlésszöget.

Ebben az esetben az 1kW teljesítményű rendszer egy év alatt 1100kWh villamos energiát termel, és egy ekkora rendszer telepítési költsége átlagosan 400.000 forint körül mozog, ezért mi is ezzel az összeggel számolnánk.

A következő fontos adat a számításunkhoz pedig a villamos energia ára. Ez jelenleg, 2021-ben, egy A1 normál árszabást tekintve, bruttó 35,20 forint/kWh.

Az egyszerűsített megtérülési időt úgy tudod kiszámolni, hogy az egységnyi teljesítményű napelemes rendszer beruházási költségét elosztod az egy év alatt megtermelt villamos energia árával.

Az eredmény

Annyit ezzel kapcsolatban elmondhatunk, hogy az energiafogyasztási szokásoktól függően a legtöbb napelem rendszer megtérülési ideje 8-10 évre tehető.

Persze ez csak egy egyszerűsített számítás, vannak olyan fontos tényezők is, amelyeket ezúttal nem vettem figyelembe.

Ilyenek a napelemes rendszered karbantartási költségei, energia ár változások, illetve a rendszer bizonyos fokú teljesítmény csökkenésének kockázata.

Szintén fontos szempont lehet bizonyos pályázatok, állami támogatások igénybe vétele, amellyel csökkentheted a kezdeti költségeket.

A napelem rendszer kiépítése, elhelyezése

Most, hogy tudod már azt is, hogy mennyibe kerülhet neked egy napelem rendszer kiépítése, sőt azt is, hogy hány éven belül térül meg befektetésed, már csak azt kell átgondolnod, hová is szerelheted fel a saját energiaellátást biztosító rendszeredet.

A legpraktikusabb, és legegyszerűbb megoldás a tetőd.

Ennek rengeteg előnye van: a nap a lehető legjobban éri, nagy felületet tudsz felhasználni, és nem utolsó sorban nincs útban sem.

Szinte bármilyen tetőre felszerelhető, lehet cserép, hullámpala, zsindely, trapéz lemez borítás, mi minden típushoz profi megoldást kínálunk.

A tető választásakor az esetleges súly miatt sem kell aggódnod, ugyanis a napelemek súlya szinte jelentéktelen: 15-20 kilogramm négyzetméterenként.

Amennyiben a tetőd nem alkalmas a napelemek felszerelésére, ebben az esetben garázstetőt, vagy kertet javasolnék, ahol fémállványzatra is fel lehet szerelni őket.

Tiszta, megtérülő jövő

Tiszta, megtérülő jövő

Mint láthatod, kedves Olvasó, igen sok területet érintve tudjuk megvizsgálni azt, hogy „Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel”.

Végezhetsz számításokat, kikérheted az ismerőseid véleményét, profi szakemberekét, olvasgathatsz az interneten vagy akár szakkönyvekben is.

Egy biztos: a saját bőrödön – és pénztárcádon – kell megtapasztalnod, és érezned áldásos eredményét.

Ismét végigveheted tematikusan a pozitív, és esetlegesen negatív jellemzőket, amolyan záróakkordként, hogy jobban átlásd azt, amiről beszélgetünk.

Összegzés

Egy napelem rendszer kiépítése sok munkával, befektetett energiával, és befektetett pénzzel jár.

Meg kell szerezned a szükséges engedélyeket, fel kell mérned a házad/céged/városod állapotát, és lehetőségeit, be kell szerezned a megfelelő eszközöket, fel kell szerelni, és végül, de nem utolsó sorban karban kell tartani.

És hogy Neked ebből mi a feladatod?

Meg kell keresned minket, és átruházni ránk a terhet, ami egy ilyen jellegű nagy befektetéssel jár.

Cserébe Te kényelmet, biztonságot, anyagi megtérülést élvezhetsz, emellett pedig egy nemes célt szolgálhatsz: Földünk és környezetünk védelmét, amely alapvető feladata az emberiségnek, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy élhető világot biztosítsunk önmagunknak, gyermekeinknek és unokáinknak.

Ami a legfontosabb, az az, hogy fel kell ismerned, hogy a tiszta energiaforrásokban van a jövő.

És, hogy, ismét Obama volt amerikai elnök szavait idézzem: „Ha mi nem lépünk előre, akkor senki nem fog.”

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!