Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Már körbejárta a magyar napelemes piacot az a hír, hogy egy EU-s szabályozás értelmében 2024-től nem lehet a szaldós elszámolási rendszerhez csatlakozni.

Sőt, aki a jövőben szeretne részesedni napelem pályázat által elnyerhető állami támogatásból, annak már nincs is lehetősége a szaldós elszámolást választani.

Ez az elsőre negatívan hangzó hír elég sok fejtörést okozhat azoknak, akik az elkövetkező néhány éven belül szeretnének saját napelem rendszert telepíttetni.

Bizonyára sokan elgondolkodtak azon, hogy megérné-e egyáltalán családi házakra napelemeket venni ezzel az új, bruttó elszámolással.

Még mindig rengeteg a kérdés a 2024-től életbelépő rendszerrel kapcsolatban, de szerencsére nem kell kétségbeesni: a technológia fejlődésével egyre olcsóbban tudunk hozzájutni hatékony energiatároló megoldásokhoz, akkumulátorokhoz.

2022 októbere újabb fejleményeket, változásokat hozott

Ha nem lett volna elég az Európai Uniós elvárás, a 2022-es energiaválság is alaposan rajta hagyta a nyomát a hazai napelemes piacon.

Komoly döntést kellett hoznia az államigazgatásnak: a magyarországi elektromos hálózat korszerűtlensége és a többszörös túljelentkezés miatt 2022. október 31-e után előre meg nem határozott ideig szünetel a csatlakozási kérelmek jóváhagyása.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy aki 2022. október utolsó napjáig nem igényelte a hálózatra csatlakozást, az most egy darabig nem is foga tudni – egészen addig, amíg a szükséges korszerűsítéseket el nem végzik, és a közmű alkalmassá nem válik további napelemes kapacitás fogadására.

Vagyis az említett dátumtól kezdve csak olyan napelem rendszereket lehet engedélyeztetni és kiépíttetni, amik vagy nem táplálnak vissza, vagy nincs kapcsolatuk az áramhálózattal, tehát kizárólag saját felhasználásra termelnek.

Tehát az akkumulátorok szerepe még fontosabbá is válhat a közeljövőben.

Miért nem terjedtek el eddig Magyarországon a szolár akkumulátorok?

Miért nem terjedtek el eddig Magyarországon a szolár akkumulátorok?

Magyarországon eddig nem volt túl népszerű az akkumulátoros megoldás, de talán az újonnan kialakult helyzet miatt most az lehet.

Eddig leginkább az akkumulátorok ára és élettartama voltak azok a tényezők, amelyek miatt kevésbé érhette meg ellátni velük a napelem rendszert.

Arról nem is beszélve, hogy eddig a nagyon is kedvező szaldós elszámolás mellet nem feltétlenül volt szükség a teljes önellátásra, hiszen amikor a napelemek nem termeltek kellő mennyiségű áramot, akkor azt megvásárolhattuk a központi áramszolgáltatótól.

Azonban a mai felgyorsult világban, ahol napról napra érkeznek hírek az újabb technikai vívmányokról, nem meglepő, hogy egyre hatékonyabb, olcsóbb és hosszabb életű akkumulátorokat dobnak piacra.

Hogyan kapcsolódnak a napenergia tárolók az autóiparhoz?

Hogyan kapcsolódnak a napenergia tárolók az autóiparhoz?

Az akkumulátorok két elterjedt típusa a régebbi technológiát alkalmazó ólomsavas és a modernebb, lítium ionos akku.

Az ólomsavas akkumulátorok sajnos elég nagy helyet foglalnak el, rövidebb az élettartamuk és a súlyuk is jóval nehezebb, mint a lítium ionos akkuké.

Nem véletlenül használják épp a lítiumos akkukat az elektromos autók gyártása során.

Az egyik legismertebb gyártó, aki ezt a technológiát használja, éppen az általunk is sokat emlegetett Tesla.

Az általuk fejlesztett Powerwall és Powerwall 2 lítium ionos akkuk kültéren és beltéren is egyaránt használhatóak (-20 és +50 °C között), és megjelenésükben is roppant elegánsak.

Ez az akkumulátor típus sajnos még mindig igencsak drágának mondható a maga több mint 7000 $-os (megközelítőleg 2.100.000 forintos) árával.

Az elektromos autók fejlődésével azonban számíthatunk az akkumulátorok fejlesztéseire is, amivel egyenesen arányosan az áruk is csökkenésnek indulhat, mint ahogy az már eddig is megfigyelhető volt.

A szigetüzemű napelem rendszer előnyei…

Míg a szigetüzemű rendszerek hazánkban nem elterjedtek, addig Németországban például a kiépített napelem rendszerek jelentős százaléka ilyen.

Ez a tendencia pedig tőlünk nyugatra egyre csak növekszik, ez pedig valószínűleg az újabb akkumulátor típusoknak és az árcsökkenésnek is köszönhető.

A szigetüzemű rendszer kiépítését mi elsősorban olyan helyeken ajánlanánk, ahol nem elérhető a közüzemi elektromos hálózat, például tanyákon, eldugottabb nyaralóházakban.

Mivel nappal a rendszer több áramot is megtermelhet, mint amennyit elfogyasztunk, a plusz energiát az akkumulátorokba tölti, melyet az éjszaka folyamán felhasználhatunk, amikor napsütés híján a rendszer nem tud áramot előállítani.

…és hátrányai

A szigetüzemű napelem rendszerrel teljesen önellátók lehetünk, és nem szükséges áramot vennünk a szolgáltatótól, ami elsőre kecsegtetően hangzik, de van a dolognak hátulütője is.

Az akkumulátorokról tudunk áramot vételezni, amikor a rendszer nem termel, viszont sajnos, ha már az akkuk is kimerültek, akkor a háztartás áram nélkül marad.

És bár valóban csökkent az akkumulátorok ára az elmúlt éveken, még mindig jelentősen megnövelik a rendszer bekerülési költségét.

Ezenkívül az akkumulátor típusától függően a helyigényük is elég nagy lehet, és nem feltétlenül a legesztétikusabbak.

A hibrid rendszer egyesíti mindkét rendszertípus legjobb tulajdonságait

A hibrid rendszer egyesíti mindkét rendszertípus legjobb tulajdonságait

Létezik egy tökéletes megoldás akkor, ha ki szeretnéd élvezni a szigetüzemű rendszerek és az akkumulátorok előnyeit, de nem szeretnéd megkockáztatni, hogy akár több órára is áram nélkül maradj – ez a hibrid napelem rendszer.

Az ilyen rendszerekhez akkumulátorok is tartoznak, de az áramszolgáltatóval is fennáll a kapcsolat, hála az hibrid inverternek.

A hibrid inverter ugyanis a megtermelt plusz áramot először az akkumulátorokba táplálja, majd csak az akkuk megtelte után kezdi el a hálózatra továbbítani.

Fordított esetben pedig először az akkumulátorokon tárolt áramot kezdi felhasználni, és csak azután vételez energiát a központi hálózatról, amikor az akkuk már lemerültek.

A hibrid napelem rendszer egyszerre tud tehát hálózatra visszatápláló és szigetüzemű rendszerként is működni.

A 2022. októberi döntések után is lehet még visszatáplálni?

Mint arról szó volt, a telítettség és az elavultság miatt az állam szünetelteti a visszatáplálásra alkalmas rendszerek engedélyeztetését.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy amik eddig így működtek, azokat le kellene szerelni, ettől nem kell tartani.

Sőt, akik még 2022. október 31-e előtt megigényelték a hálózatra csatlakozást, de csak későbbre volt ütemezve a rendszerük kivitelezése, akár még szerencsésnek is mondhatják magukat!

Ők lesznek ugyanis, akik utolsóként élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit, lévén ennek a kéréskörnek is pont került a végére.

Erről a témáról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben is!

Miben változik a szaldó elszámolási rendszer?

A 2022 októberében nyilvánosságra hozott kormányrendelet értelmében fokozatosan megszűnik a szaldó elszámolás, és átveszi a helyét egy másik tarifa-alapú elszámolás, melyet eddig „bruttó elszámolásként” emlegettek.

Valamint visszamenőleges hatállyal a csatlakozástól számított 10. évfordulóig határozták meg a szaldó használatát.

Tehát azok, akik 2014 előtt telepíttettek napelemeket, a 2024-es éves elszámolást követően már számíthatnak arra, hogy érvénybe lép náluk a változás.

Ám azok, akik megigényelték időben az engedélyt, és 2023 folyamán még sikeresen kiviteleztetik rendszerüket, 2033-ig még minden további nélkül élvezhetik a villanyszámla kiegyenlítését, és így a befektetésük megtérülése sincs veszélyben.

Ha netán Te is ilyen helyzetben lennél, most érdemes cselekedni, és felvenni a kapcsolatot egy megbízható kivitelező céggel – például az adatlapunkon keresztül!

Egy jó szakember segíthet megtalálni a számodra legideálisabb energiatárolási megoldást

Egy jó szakember segíthet megtalálni a számodra legideálisabb energiatárolási megoldást

Ha szeretnéd megtudni, hogy a Te esetedben megérné-e a szolár akkumulátoros szigetüzemű, vagy hibrid rendszer telepítése, mindenképpen keress fel szakembert!

Tapasztalt napelem rendszer kivitelező partnereink a helyszíni felmérést követően nemcsak azt tudják Neked megmondani, hogy milyen típusú rendszer lenne számodra a legideálisabb, hanem még a befektetésed megtérülési idejét is meg tudják jósolni.

Annyi biztos, hogy csakis a számodra legjobb rendszert fogják Neked ajánlani.

Nekik sem áll érdekükben egy olyan rendszert kivitelezni, ami nem fog kellőképpen hatékonyan működni.

Esetleg azon kivételes helyzetben lévők közé tartozol, akik még 2022. október 31-e előtt megigényelték a hálózatra csatlakozást, és szükséged lenne egy megbízható, hosszú évek óta a szakmában aktív napelemes kivitelezőre, akire a tervezéstől az építésen át a garancia érvényesítéséig számíthatsz?

Kérj árajánlatot még ma az alábbi űrlap kitöltésével, a beküldést követően pedig hamarosan a megyédben illetékes partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot!

Derítsd hát ki, hogy számodra milyen az ideális napelem rendszer!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!