Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei

Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei

Az utakon szerencsére ma már egyre több elektromos autót látni, és a törekvés is egyre nagyobb aziránt, hogy idővel teljesen leváltsák a benzinmotoros társaikat – a legtöbb autógyártónak már vannak is elektromos modelljei.

Összességében, ha mindent figyelembe veszünk, akkor ezek az autók igenis környezetkímélőbbek, mint a hagyományos, csak fosszilis üzemanyaggal működő járművek.

Persze az előállítást nehéz megoldani 100%-ban környezettudatosan és teljesen környezetbarát megoldásokkal, viszont a működtetésük ezen a módon megoldható.

Meglepő lehet, de a világ első elektromos autója már az 1900-as évek előtt elkészült, bár az is igaz, hogy elég messze állt a maiaktól, de ebből is látszik, hogy az erőfeszítések ez irányba már nagyon régen elkezdődtek.

Mivel elektromos autók már szép számban vannak, így azok környezetbarátnak minősülő töltése is egy fontos feladat, hiszen a „tudatos autózás” élménye csak így lehet teljes, de már erre is vannak jelenlegi és jövőbeni megoldások is.

Napelemmel működő töltőállomás

Napelemmel működő töltőállomás

Forrás: vezess.hu

Bizony, már léteznek olyan töltőállomások autóknak, amik napelemekkel működnek.

Olyannyira létező dolog ez, hogy már évekkel ezelőtt megtervezték és létre is hozták, de persze ezen is – mint a legtöbb újdonságon – volt fejlesztenivaló, így most jutott el oda a rendszer, hogy eredményesen használható legyen.

Az egyik legnagyobb előnye ezeknek a napelemes töltőállomásoknak, hogy működésükhöz nem szükséges semmiféle speciális körülmény, vagyis nincs szükség például elektromos hálózatra.

Ebből kifolyólag kifejezetten hasznosak lehetnek olyan kies, elhagyatott helyeken, ahol csak út van, semmi más – bár ilyenek jellemzően Amerikában vannak, de természetesen bárhol fel lehet építeni.

Illetve az sem éppen elhanyagolható előnye, hogy azokon a helyeken, ahol nem megoldható, vagy túlságosan drága lenne az áramellátás, ez a töltőállomás egy remek alternatív megoldás.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

De hogyan is működik?

Természetesen a töltőállomások legfőbb működtető elemei a napelemek, amik a szerkezet legtetején helyezkednek el, alatta pedig egy napkövető hidraulika kapott helyet a tökéletes működés érdekében.

Emellett akkumulátorral is fel van szerelve az állomás, annak érdekében, hogy éjszaka is bárki feltölthesse vele elektromos autóját; ugyanis a nap által megtermelt áramot, ami nem került felhasználásra, az akkumulátor eltárolja, így később is fel lehet használni – akárcsak a szigetüzemű napelemes rendszereknél.

Az egész töltőállomásnak van egy alapja, ami közvetlenül a napelem panelek alatt helyezkedik el, azért, hogy stabilan álljon az „építmény” és ne boruljon fel, illetve ne dönthesse fel semmi.

És amik elengedhetetlen elemei a rendszernek, azok a töltőpontok, amiken keresztül csatlakoztatni lehet az elektromos autót a napelemes töltőállomáshoz.

Ezekből kettőt találhatunk meg, hiszen két fajta dugós csatlakozó létezik az elektromos autóknál, és így nem fordulhat elő olyan eset, hogy valaki hoppon marad, és nem tudja feltölteni az autóját, mert nem passzolnak a csatlakozók.

Jövőbeli alternatíva: a napelemes autóponyva

Jövőbeli alternatíva: a napelemes autóponyva

Forrás: greenfo.hu

Egy francia cég köszönhetően létrehozott egy prototípust egy olyan napelemes autóponyvából, ami az alapvető funkcióját ellátja: tehát védi az autót, segíti, hogy a beltér kevésbé melegedjen fel, stb…

Ami viszont még fontosabb, hogy mindezek mellett a ponyván található napelemek – pontosabban napelem réteg – segítségével tölteni is képes az autó akkumulátorát.

Ez a ponyva ugyan még nagyon kezdetleges – tekintve, hogy prototípus –, ugyanakkor ígéretes megoldásnak tűnik.

Egyelőre még egy beépített rendszerről van szó, de a feltaláló cég nem tartja elképzelhetetlennek, hogy majd hagyományos, „kézi hajtogatású” ponyvával is előrukkoljanak, hiszen már a jelenlegi állapotban is több tízezer hajtást kibír az a bizonyos napelem réteg.

De az biztos, hogy ez a fejlesztés sok elektromos autó tulajdonosnak egy könnyen hozzáférhető megoldás lenne.

Az elektromos autó töltése otthon is megoldható lehet napelemekkel

Az elektromos autó töltése otthon is megoldható lehet napelemekkel

Ha valaki olcsón, takarékosan és mindeközben környezetkímélő módon szeretné tölteni az elektromos autóját, szerencsére annak nem kell elmennie Amerikáig, mert itthon is megoldható a művelet.

Ha már vannak napelemek a háztetőn, akkor érdemes lehet felméretni a helyzetet, hogy mennyi áram szükséges az adott autó feltöltéséhez, és esetleg annak megfelelően kibővíteni a már meglévő napelemes rendszert, mert így gyakorlatilag a napelemek segítségével lehetne tölteni az autót.

Ha pedig még nincs napelemes rendszerünk, de szeretnénk, és elektromos autónk is van, akkor érdemes már a kezdetekkor úgy tervezni, hogy olyan napelem rendszer kerüljön kiépítésre, aminek teljesítménye képes fedezni a háztartás áramszükséglete mellett az elektromos autó töltését is.

Bár a napelemes rendszereket mi úgy tervezzük, hogy akár többet is termeljenek, mint az elvárt lenne, de ilyen elképzelések esetén mindenképp jelezni kell az ez iránt való igényt a kiválasztott szolgáltatónak.

Miért érdemes napelemmel termelni az „üzemanyagot”?

Miért érdemes napelemmel termelni az „üzemanyagot”?

Egyfelől a napelemes rendszerek mellett szól a környezettudatosság, illetve az is, hogy egy soha el nem fogyó energiát használnak fel.

A fosszilis anyagokkal szemben a napsütés és a nap energiája végtelen, nem fogy el, míg a földgáz, a szén és a kőolaj igen.

Ráadásul egyre gyorsabb ütemben, hiszen hihetetlen tempóban fogynak a Föld energiakészletei: az egy évre elegendő készlet átlagosan év közepére szokott elfogyni, vagyis ez azt jelenti, hogy jóval többet használ el ezekből a Föld lakossága egy évben, mint amennyi elfogadható lenne.

Azt se felejtsük el, hogy a fosszilis anyagok felhasználása kártékony, míg a napelemekkel – és a többi megújuló energiával – nem keletkeznek káros anyagok, és a felhasználással sem ártunk a környezetünknek.

Akár van elektromos autód, akár nincs, tőlünk bátran kérhetsz árajánlatot napelemes rendszerre!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.