Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei

Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei

Az utakon szerencsére ma már egyre több elektromos autót látni, és a törekvés is egyre nagyobb aziránt, hogy idővel teljesen leváltsák a benzinmotoros társaikat – a legtöbb autógyártónak már vannak is elektromos modelljei.

Összességében, ha mindent figyelembe veszünk, akkor ezek az autók igenis környezetkímélőbbek, mint a hagyományos, csak fosszilis üzemanyaggal működő járművek.

Persze az előállítást nehéz megoldani 100%-ban környezettudatosan és teljesen környezetbarát megoldásokkal, viszont a működtetésük ezen a módon megoldható.

Meglepő lehet, de a világ első elektromos autója már az 1900-as évek előtt elkészült, bár az is igaz, hogy elég messze állt a maiaktól, de ebből is látszik, hogy az erőfeszítések ez irányba már nagyon régen elkezdődtek.

Mivel elektromos autók már szép számban vannak, így azok környezetbarátnak minősülő töltése is egy fontos feladat, hiszen a „tudatos autózás” élménye csak így lehet teljes, de már erre is vannak jelenlegi és jövőbeni megoldások is.

Napelemmel működő töltőállomás

Napelemmel működő töltőállomás

Forrás: vezess.hu

Bizony, már léteznek olyan töltőállomások autóknak, amik napelemekkel működnek.

Olyannyira létező dolog ez, hogy már évekkel ezelőtt megtervezték és létre is hozták, de persze ezen is – mint a legtöbb újdonságon – volt fejlesztenivaló, így most jutott el oda a rendszer, hogy eredményesen használható legyen.

Az egyik legnagyobb előnye ezeknek a napelemes töltőállomásoknak, hogy működésükhöz nem szükséges semmiféle speciális körülmény, vagyis nincs szükség például elektromos hálózatra.

Ebből kifolyólag kifejezetten hasznosak lehetnek olyan kies, elhagyatott helyeken, ahol csak út van, semmi más – bár ilyenek jellemzően Amerikában vannak, de természetesen bárhol fel lehet építeni.

Illetve az sem éppen elhanyagolható előnye, hogy azokon a helyeken, ahol nem megoldható, vagy túlságosan drága lenne az áramellátás, ez a töltőállomás egy remek alternatív megoldás.

De hogyan is működik?

Természetesen a töltőállomások legfőbb működtető elemei a napelemek, amik a szerkezet legtetején helyezkednek el, alatta pedig egy napkövető hidraulika kapott helyet a tökéletes működés érdekében.

Emellett akkumulátorral is fel van szerelve az állomás, annak érdekében, hogy éjszaka is bárki feltölthesse vele elektromos autóját; ugyanis a nap által megtermelt áramot, ami nem került felhasználásra, az akkumulátor eltárolja, így később is fel lehet használni – akárcsak a szigetüzemű napelemes rendszereknél.

Az egész töltőállomásnak van egy alapja, ami közvetlenül a napelem panelek alatt helyezkedik el, azért, hogy stabilan álljon az „építmény” és ne boruljon fel, illetve ne dönthesse fel semmi.

És amik elengedhetetlen elemei a rendszernek, azok a töltőpontok, amiken keresztül csatlakoztatni lehet az elektromos autót a napelemes töltőállomáshoz.

Ezekből kettőt találhatunk meg, hiszen két fajta dugós csatlakozó létezik az elektromos autóknál, és így nem fordulhat elő olyan eset, hogy valaki hoppon marad, és nem tudja feltölteni az autóját, mert nem passzolnak a csatlakozók.

Jövőbeli alternatíva: a napelemes autóponyva

Jövőbeli alternatíva: a napelemes autóponyva

Forrás: greenfo.hu

Egy francia cég köszönhetően létrehozott egy prototípust egy olyan napelemes autóponyvából, ami az alapvető funkcióját ellátja: tehát védi az autót, segíti, hogy a beltér kevésbé melegedjen fel, stb…

Ami viszont még fontosabb, hogy mindezek mellett a ponyván található napelemek – pontosabban napelem réteg – segítségével tölteni is képes az autó akkumulátorát.

Ez a ponyva ugyan még nagyon kezdetleges – tekintve, hogy prototípus –, ugyanakkor ígéretes megoldásnak tűnik.

Egyelőre még egy beépített rendszerről van szó, de a feltaláló cég nem tartja elképzelhetetlennek, hogy majd hagyományos, „kézi hajtogatású” ponyvával is előrukkoljanak, hiszen már a jelenlegi állapotban is több tízezer hajtást kibír az a bizonyos napelem réteg.

De az biztos, hogy ez a fejlesztés sok elektromos autó tulajdonosnak egy könnyen hozzáférhető megoldás lenne.

Az elektromos autó töltése otthon is megoldható lehet napelemekkel

Az elektromos autó töltése otthon is megoldható lehet napelemekkel

Ha valaki olcsón, takarékosan és mindeközben környezetkímélő módon szeretné tölteni az elektromos autóját, szerencsére annak nem kell elmennie Amerikáig, mert itthon is megoldható a művelet.

Ha már vannak napelemek a háztetőn, akkor érdemes lehet felméretni a helyzetet, hogy mennyi áram szükséges az adott autó feltöltéséhez, és esetleg annak megfelelően kibővíteni a már meglévő napelemes rendszert, mert így gyakorlatilag a napelemek segítségével lehetne tölteni az autót.

Ha pedig még nincs napelemes rendszerünk, de szeretnénk, és elektromos autónk is van, akkor érdemes már a kezdetekkor úgy tervezni, hogy olyan napelem rendszer kerüljön kiépítésre, aminek teljesítménye képes fedezni a háztartás áramszükséglete mellett az elektromos autó töltését is. 

Normál esetben egy napelem rendszert úgy célszerű kiszámolni és kivitelezni, hogy csak a háztartás energiaigényeit elégítse ki, de ilyen elképzelések esetén mindenképp jelezni kell az ez iránt való igényt a kiválasztott szolgáltatónak. 

Miért érdemes napelemmel termelni az „üzemanyagot”?

Miért érdemes napelemmel termelni az „üzemanyagot”?

Egyfelől a napelemes rendszerek mellett szól a környezettudatosság, illetve az is, hogy egy soha el nem fogyó energiát használnak fel.

A fosszilis anyagokkal szemben a napsütés és a nap energiája végtelen, nem fogy el, míg a földgáz, a szén és a kőolaj igen.

Ráadásul egyre gyorsabb ütemben, hiszen hihetetlen tempóban fogynak a Föld energiakészletei: az egy évre elegendő készlet átlagosan év közepére szokott elfogyni, vagyis ez azt jelenti, hogy jóval többet használ el ezekből a Föld lakossága egy évben, mint amennyi elfogadható lenne.

Azt se felejtsük el, hogy a fosszilis anyagok felhasználása kártékony, míg a napelemekkel – és a többi megújuló energiával – nem keletkeznek káros anyagok, és a felhasználással sem ártunk a környezetünknek.

Akár van elektromos autód, akár nincs, tőlünk bátran kérhetsz árajánlatot napelemes rendszerre, és a megyeileg illetékes partnerünk a lehető leghamarabb felveszi Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!