A jövő napelemes autópályái

A jövő napelemes autópályái

Forrás: stern.de

Szerencsére napjainkban a napelemek és a napelemes rendszerek egyre népszerűbbek.

Ma már nem számít ritkaságnak, hogy egy-egy nagyobb, és világszerte ismert vállalat bizonyos gyárait napelemek segítségével működteti.

De ez nem baj, mi ennek örülünk, nem kell mindig valami új, innovatív dolognak történnie, bőven elég, ha a napelemek száma növekedést mutat.

Azonban most mégis egy olyan dologról szeretnénk egy kicsit beszélni, ami a jövő napelemes rendszereinek fejlődését érinti.

Egy olyan dologról, ami túlmutat a jelenlegi helyzeten, ugyanakkor annyira mégsem, hogy a megvalósítása elképzelhetetlen legyen.

Ez pedig nem más, mint a napelemes autópálya.

Napelemekkel fedett autópályák

Napelemekkel fedett autópályák

A napelemes autópályák ötlete az Austrian Institute of Technology nevezetű intézménytől származik.

E szerint az elképzelés szerint érdemes lenne kihasználni az autópályák adta lehetőségeket napelem panelek telepítésére, hiszen rengeteg „szabad terület” áll rendelkezésre.

Természetesen nem a már ismert módon történne a napelemek elhelyezése: a megvalósításhoz tartószerkezetekre lenne szükség, és ezekre szerelnék fel a napelem paneleket, amik így az autópálya felett helyezkednének el.

Gyakorlatilag átívelnének az út felett, az autók pedig a napelemek alatt haladnának el.

Ezzel kapcsolatban egy távoli jövőbeli elképzelés szerint a napelemekkel működő autók töltése is megoldhatóvá válna, akár így, menet közben is.

A napelemes autópálya ötlete nem is tűnik annyira megvalósíthatatlannak, sőt, rengeteg előnye is lenne egy ilyen rendszer kiépítésének.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Az ötletből származó előnyök

Az ötletből származó előnyök

Mindenek előtt, természetesen, a legnagyobb előnye a napelemes autópályáknak a nagyfokú megújuló energia kitermelése lenne.

Hiszen, azt nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a megújuló energiák használata rendkívül fontos és nem utolsó sorban előnyös is mindenki számára.

Az ötlet megvalósulásával – mivel bárhol is történjék, nagy területet tudna lefedni – négyzetméretenként 175 wattnyi energiát lehetne termelni a napelemek segítségével.

Továbbá az sem elhanyagolható, hogy az autópálya felett ívelő napelemek az utakat is védenék a környezeti behatásoktól, például az ónos esőtől is, ami csúszós utakat eredményez.

Illetve a téli karbantartás problémáján is segítene, mert nem fordulhatna elő, hogy nagy mennyiségű havat kelljen eltakarítani.

Tehát elég sok gyakorlati haszna lenne egy ilyen napelemes rendszer kiépítésének.

Vannak kevésbé előnyös jellemzők is

Bár az ötlet remek, sajnos még nem teljesen tökéletes, de hát mi az?

Azt ugye tudjuk, hogy például a háztetőkre telepített napelemeknek nincs szükségük karbantartásra, ennél fogva ez költségekkel sem jár.

Viszont, a jelenlegi állás szerint a napelemes autópályák ötletét csak olyan tartószerkezettel lehetne megvalósítani, amik kevésbé ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben, ami azt jelentené, hogy magas karbantartási költséget vonna maga után.

Ami még problémás, az az, hogy a napelemek valószínűleg olyan szintű árnyékot vetnének az utakra, hogy korlátoznák a látási viszonyokat, így átlátszó napelemekre lenne szükség.

Persze, ahhoz, hogy a sofőrök lássanak, elég lenne csak felkapcsolni a lámpákat, de korántsem biztos, hogy ez jó megoldás lenne, hiszen a lámpák erőssége túlzottan meghaladná a „sötétség” mértékét.

És sajnos lenne olyan tényező is, ami ellen nem lehet tenni: a hegyek által körbevett autópályáknál nem működnének megfelelő hatékonysággal a napelemek, hiszen nem érné őket kellő mennyiségű napsütés.

A németeket is érdekelné a napelemes autópálya ötlete

A németeket is érdekelné a napelemes autópálya ötlete

Németország jelenleg is az élmezőnyben van a napelemek által termelt energia és a napelemek számának a tekintetében.

Ugyanis az országban már a 2018-as évben is az energiafelhasználás 38%-át megújuló energiák adták.

A céljuk pedig az, hogy 2025-re, tehát kevesebb, mint 5 év múlva, ez a szám elérje a 40-45%-ot.

Nem csoda hát, hogy a németeket is izgatja a napelemes autópálya ötlete, már csak azért sem, mert az országban összesen több, mint 13.000 kilométernyi autópálya található, ami több, mint 330 km2.

De sajnos a hátrányok itt sem kikerülhetők, ráadásul Németország hegyei jelentős korlátozást jelentenének a termelést illetően, bizonyos helyeken.

Ám ők egy kicsit továbbgondolták a dolgot: felmerült bennük, hogy mindenhova lehetne helyezni napelemeket, ahol útburkolat található.

Meglepő, de az országnak csupán 2,6%-a lenne megfelelő ennek az elképzelésnek a megvalósításához, hiszen összesen ennyi területet tesznek ki az útburkolattal fedett részek.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

De mi a helyzet az anyagiakkal?

Németországnál maradva: kiszámolták, hogy a lehetséges autópálya szakaszok lefedésének milyen anyagi vonzatai lennének.

Náluk igazán kedvező áron lenne megvalósítható a napelemes autópálya ötlete, hiszen – mivel ipari méreteket öltene – 120 euró/négyzetméter áron lenne lehetséges kiépíteni a rendszert.

Persze, már nem olyan olcsó a dolog, ha figyelembe vesszük azt a bizonyos 330 km2-t.

De más országok is felkapták a fejüket az ötlet hallatán, például Svájc is: az ő esetükben az autópályák közel 40%-át le lehetne fedni napelemekkel, ami 750 km-t jelentene.

Kiszámolták, hogy 1,6 km lefedéséhez 37.000 darab napelem panelre lenne szükség, ami egyébként 20.000 ember éves energiafogyasztását képes kitermelni.

Mindez pedig 50 millió frankba kerülne, és a céljuk ezzel az elektromos autók töltési problémájának a megoldása lenne.

Viszont a napelemes autópályákat illetően Kína vezet, ugyanis náluk ez már egy létező dolog.

Igaz, ott nem a napelemek alatt haladnak az autók, hanem konkrétan a napelemeken.

Neked is lehet napelemes rendszered

Neked is lehet napelemes rendszered

Ha szeretnél, Te is hozzá tudsz járulni a megújuló energia mennyiségének növeléséhez.

Igaz, mi nem tudunk Neked napelemes utakat építeni, de a tetődre fel tudunk szerelni egy rendszert.

Töltsd ki űrlapunkat és kérj tőlünk árajánlatot!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.