Majdnem 1 hónap folyamatosan a levegőben – erre is csak egy napelemes repülő lehet képes

Majdnem 1 hónap folyamatosan a levegőben – erre is csak egy napelemes repülő lehet képes

Forrás: airbus.com

3 perc… mindössze 3 perc kellett volna hozzá, hogy az Airbus Zephyr S típusú, pilótanélküli repülőgépe kereken 26 napot töltsön a levegőben egyfolytában.

De azért a világrekord így is megdőlt!

Elképesztő látni, hogy mennyi mindenre képes a fotovoltaikus technológia: ez a kisrepülőgép, vagy drón, vagy megint más néven pszeudo-műhold az élő bizonyíték.

Még ma is gyakran hallani olyan kérdéseket a napelemek kapcsán, hogy „Mit érek majd vele este, amikor lemegy a nap?

Ez a repülő éjjel-nappal a levegőben volt, egy pillanatra se szállt le majdnem egy hónapon keresztül, úgyhogy esélye sem volt a napelemeken kívül máshonnan energiához jutni.

Ez is bizonyítja mindenki számára, hogy a megfelelő akkumulátorral a legnagyobb sötétségben is lehet számítani a napelemek által korábban megtermelt energiára.

Nézzük, mit érdemes tudnod a Zephyr S útjáról!

Új fejezet a repülés történetében

Új fejezet a repülés történetében

Forrás: airbus.com

A Zephyr S hivatalosan a leghosszabb folyamatos repülés rekordját döntötte meg a pilóta nélküli repülőgépek kategóriájában.

Azért tudjuk csak a repülő típusát megnevezni, mert magának a drónnak, ami ezt a nem mindennapi teljesítményt produkálta, nincs saját neve.

2018 július 11-én szállt fel és pontosan 25 nappal, 23 órával és 57 perccel később ért földet, ezt az időt pedig átlag 70.000 láb, azaz 21,33 km magasságban töltötte.

A leghosszabb emberek által megtett repülőút rekordját épp tavaly februárban döntötte meg a Quatar Airlines 17 órás útjával – ez sem rövid idő, de azért látszik a különbség a két rekord között.

A Zephyr persze előnnyel indult, hiszen az emberi tényezőt a minimumra csökkentették, és föl sem merült, hogy pilótát kéne cserélni a majdnem 1 hónapos repülés alatt.

-

Otthon marad a trófea

Nem ez az első ilyen repülő, amit az Airbus készített, és nem ez az első világrekordja sem: a Zephyr S csupán fiatalabb rokona annak a Zephyr 7-nek, ami még 2010-ben állította fel a pilótanélküli repülési rekordot a maga 14 napos, 22 perces, 8 másodperces időtávjával.

Az Airbus büszkén és magabiztosan tekint ennek megfelelően a jövőbe, hiszen önmagában az is nagy szó lenne, hogy az új Zephyr S hibátlanul működött a feladat elvégzése során – de az, hogy ezalatt még rekordot is döntött, csak rátesz minderre még egy lapáttal.

Zephyrből egyébként nem csak egy van: az S modell mellett ott van a T is, mely sokkal nagyobb (33 méteres szárnyfesztávolság), és egyben sokkal nehezebb (140 kilogramm súly) is, és nem csak a méretei, de az egyéb, plusz felszereltsége miatt is könnyű megkülönböztetni az S-től.

Miből áll egy ál-műhold?

Miből áll egy ál-műhold?

Forrás: airbus.com

High Altitude Pseudo-Satellite néven futnak az ehhez hasonló pilótanélküli repülőgépek, amiket magyarra nagy magasságon működő pszeudo műholdaknak lehetne leginkább fordítani.

Ahogy a neve is mutatja, ezek az eszközök gyakorlatilag a Föld körül keringő műholdak helyére pályáznak.

A 21 kilométeres magasság garantálja azt, hogy a drónnak nem kell aggódnia sem az időjárás veszélyei, sem pedig a különböző repülőjáratok miatt, viszont még így is elég közel van ahhoz, hogy a földről irányítani lehessen.

Sőt, a felszerelt videokamerának köszönhetően folyamatosan tud képeket készíteni a földfelszínről, elképesztő pontossággal.

A repülő egyébként a levegőben készült képeken talán nem tűnik nagynak, de a föld közelében már láthatóak elképesztő méretei: 25 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkezik, viszont emellett is csak alig 75 kilót nyom.

Az alapfelszereltséghez tartozik még a 2 rotor, a szárnyakon elhelyezett napelemek, valamint a lítium-kén akkumulátorok, amikben a fel nem használt energiát tárolja.

-

Amit már most tud:

A Zephyr S jelenleg rendelkezik a legkomolyabb felbontású kamerákkal, videó rögzítőkkel, amikkel kiváló minőségű felvételeket tud készíteni akár a legnagyobb magasságokból is.

Az AIS (Automatic Identification System – Automata Azonosító Rendszer) segítségével folyamatosan szkenneli a talajt, rendkívüli precizitással, és képes ezzel felismerni a legkülönbözőbb elemeket is.

Ennek köszönhetően akár belföldön a katasztrófavédelemnek, akár külföldön a hadseregnek is igen hasznos és fontos információkat tud gyűjteni és elküldeni, 100 Mbit/s sebességgel.

Mire lesz jó a jövőben?

Mire lesz jó a jövőben?

Forrás: airbus.com

A mérnökök célja a jövőre tekintve az, hogy a Zephyr repülőivel folyamatosan lehessen figyelni erdőtüzek, olajkiömlések terjedését, ezzel óriási segítséget biztosítva a katasztrófavédelemnek.

Az olyan technológiai óriások, mint a Facebook azonban egészen másra használnák ezt a technológiát: az internet terjesztésére.

Bár Zuckerbergék idén állítólag befejezték a drónozással kapcsolatos kísérleteiket, valószínű, hogy a Zephyr sikere újra felkelti majd az érdeklődésüket.

A világ legtávolabbi, legelmaradottabb vidékeire is el lehetne juttatni az internetet, ha ezeket a drónokat jeladóként használnák.

De persze mindezek mellett nem kell megfeledkezni a klasszikus repülőgépi feladatokról sem, és a szállítást is bőven rá lehet majd bízni ezekre a gépekre, főleg a még tesztelési fázisban lévő, de alapvetően sokkal nagyobb Zephyr T-re.

Napelemek a legkülönfélébb szerepekben

Napelemek a legkülönfélébb szerepekben

Forrás: airbus.com

Nem véletlen, hogy az Airbus épp a napelemekkel szerelte fel a saját pilótanélküli repülőgépeit, hiszen jóformán a napfény az egyetlen olyan energiaforrás, ami (bizonyos értelemben) folyamatosan rendelkezésére áll egy repülőnek.

Nappal a napelemek messze több áramot tudnak termelni még annál is, mint amit a 70 kilós repülőt a levegőben tartó 2 rotor felhasznál.

Az így termelődött energiát viszont nem hagyja kárba veszni, hanem akkumulátorba tölti, hogy éjszaka, amikor a Nap már nem süt, akkor se kelljen leszállni a földre.

Ezzel gyakorlatilag létrejött nem csak a pilótanélküli, de az üzemanyag nélküli repülő is.

Viszont a napelemek nem csak a rotorokat hajtják, hanem a különböző elektronikus eszközöket is képesek folyamatosan működtetni, legyen szó bármilyen minőségű kameráról vagy egyéb eszközről.

Számtalan cikkből láthattad már nálunk is, hogy a napelemből lehet autó, hajó, repülőgép, de ennek az új repülő típusnak köszönhetően gyakorlatilag még több mindenre használhatjuk fel: használhatjuk rádiójelek továbbítására, légi felvételek készítésére, különböző méretű tárgyak, csomagok szállítására… a lehetőségek szinte végtelenek.

Neked azonban a legnagyobb szolgálatot akkor tehetik, ha megszabadítanak a villanyszámla jelentette tehertől.

Kérj árajánlatot a megyédben illetékes kivitelezőtől az űrlapunkon keresztül most, és telepíts Te is napelem rendszert otthonodra, ahogy egyre többen teszik Magyarországon és szerte a világban!

-