2 lépéssel közelebb a napelemes közlekedéshez?

2 lépéssel közelebb a napelemes közlekedéshez?

Forrás: https://www.businessinsider.com/the-worlds-first-solar-panel-road-has-opened-in-france-2016-12

A Hyundai és a Kia bejelentette, hogy piacra fogja dobni első napelemes autóit, és Németországban is tesztelik már a napelemes autóutat – ez lesz a jövő közlekedése?

A környezetvédelem és a fenntartható energia egyik legfontosabb kérdése a közlekedés: mindenki látja, hogy ez a legkritikusabb pont, amit minél hamarabb meg kell oldani, és lassan, de biztosan már elkezdtek előrelépni a zöld energiaforrásokból származó megoldások.

Az elektromos és hidrogén meghajtású technológiák nem holnap fogják leváltani a belsőégésű motorokat, hiszen hatékonyságban még mindig nem érnek fel velük, az viszont egyértelmű, hogy a jövőt mégis ők jelentik.

A fő problémát nem az energia megtermelése, hanem sokkal inkább annak tárolása jelenti, ugyanis az akkumulátorok még nincsenek azon a szinten, hogy ez tökéletesen működjön – viszont látszik, hogy ez nem állhat a fejlődés útjába.

Sok mindent tervezett a Hyundai 2019-re

2018 egészen jó év volt a legtöbb autógyárnak és a kereskedőknek is, a statisztikák szerint világszerte 20%-kal nőttek az autóeladások, és ennek a Hyundai is haszonélvezője volt (3737 autót helyeztek 2018 október végéig forgalomba itthon).

A dél-koreai autógyár bejelentette, hogy a környezettudatos közlekedésre is szeretne minél inkább átállni.

Az első jele ennek, hogy népszerű kis SUV modellje, a Kona most elektromos formában is piacra került, ráadásul két különböző változatban.

Az alap egy töltéssel 312 km megtételére képes, a komolyabb verzió viszont már 482 kilométert is meg tud tenni – de nem ez volt a Hyundai legnagyobb dobása 2019-re!

-

Jönnek a napelemes autók Dél-Koreából

Jönnek a napelemes autók Dél-Koreából

Forrás: https://electrek.co/2018/10/31/hyundai-kia-solar-roof-electric-vehicles/

A Hyundai és a Kia bejelentette, hogy bizonyos autóik esetében előtérbe fog kerülni a napelemes technológia – nem kis mértékben.

Persze az még mindig csak álom, hogy egy személyautó a mindennapok során a napelemek által megtermelt energiából „éljen”, de úgy tűnik, hogy Koreában már elérkezettnek látják az időt a fotovoltaikus technológiára való lassú átállásra. 

A Kia ugyan még vár egy darabig, de a Hyundai már 2019-ben piacra dobta új, zöld autóit.

A napelemek értelemszerűen a tetőre vagy a motorháztetőre kerülnek, és összesen 3 típus jelent meg: hagyományos, szilícium alapú modulok, második generációs, féli áttetsző napelemek, és harmadik generációs, az autó karosszériáján alkalmazható rendszerek.

A Hyundai szerint a napi időjárástól függően ugyan, de a napelemek akár az akkumulátor 30-60%-át is fel tudják tölteni a nap során.

Nem csak az elektromos autó kap napelemet!

A legérdekesebb egyébként az, hogy nem kizárólag a zöld autók kapják meg a napelemeket: a belső égésű motorokkal felszerelt kocsi akkumulátortöltését is megújuló energiával oldják meg.

  • Az első generációs napelemek a hibrid autókon jelenik meg: gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mintha a háztetőkön is látható hagyományos napelemek kerülnének a kocsi tetejére.
  • A második generáció félig áttetsző napelemei kifejezetten a belső égésű motorokkal felszerelt kocsikra kerülnek, a panoráma napfénytetőkre.
  • A harmadik generáció ugyan még csak kísérleti fázisban van, de ez a legígéretesebb, mivel a motorháztetőn és a tetőn egyaránt helyet kaphat, könnyű szerkezetének köszönhetően, és akár óránként 1000Wh energiát is képes lehet előállítani.

Mit üzen nekünk a napelemes autó?

Mit üzen nekünk a napelemes autó?

Forrás: https://www.businessinsider.com/the-worlds-first-solar-panel-road-has-opened-in-france-2016-12

Nem feltétlenül azt, hogy eljött a teljesen önellátó gépkocsik korszaka, mert ez elég erős túlzás lenne – azt még egyáltalán nem lehet mondani, hogy a napelemes autók képesek lennének elég energiát termelni a mindennapi utazásokhoz.

Ha képesek lennénk valóban 100%-os teljesítményű fotovoltaikus paneleket kifejleszteni, akkor talán így lenne, de az ilyen mértékű fejlődés még várat magára.

Az viszont biztos, hogy a Hyundait ez nem tántorítja el semmitől, ugyanis látja, hogy a napelemek egy komoly ugrást jelentenek a mindennapi közlekedésben.

Ha már környezetbarát módon tudjuk megoldani, vagy legalább kiegészíteni az akkumulátor töltését, azzal megtettük az első lépést a teljesen zöld autó felé.

-

Eközben a jövő autóútját tesztelik Németországban

Eközben a jövő autóútját tesztelik Németországban

Forrás: https://www.digitaltrends.com/cool-tech/the-highway-of-the-future-is-being-paved-in-georgia/

Amíg Koreában nagy erővel dolgoznak a fotovoltaikus autón, addig hozzánk egy kicsit közelebb egy hasonlóan komoly fejlesztés zajlik.

Európa több országában kísérleteznek már a napelemes autóutakkal, sőt, már inkább a tesztek zajlanak.

Németországban, Köln közelében egy 90 méter hosszú, 200 négyzetméteres tesztpályát adtak át, amit összesen 180 napelem fed be.

Persze nem akármilyen napelemekről van itt szó: 3 állami kutatóintézet komoly munkája kellett ahhoz, hogy létrejöjjenek az extrém teherbírású panelek, amik akár a teherautók súlyával is meg tudnak birkózni.

Így lesz a napelemből út

A strapabírás mellett foglalkozni kellett olyan fontos tényezőkkel is, mint a csúszásgátlás, hogy az autóknak ne tükörsima felületen kelljen végighaladniuk, de a kísérleti német autóút ennél még többet is tud.

Különleges kialakításának köszönhetően elnyeli a zajt, télen pedig képes akár elolvasztani a havat is, nem mellékesen pedig évente akár 16.000kWh energiát is megtermel (egy 4 tagú család éves fogyasztásának megfelelőt).

És mindez nem csak az autókra, de az élőlényekre nézve is biztonságos: a napelemek feszültsége mindössze 30 Volt, tehát emberre és állatra sem jelent veszélyt.

A szakértők megállapítása szerint akár 20 millió elektromos járművet is környezetbarát energiával lehetne ellátni, ha a német autóutakat ilyen napelemekkel borítanák be – és ebbe még nem számolták bele az autópályákat.

A másik kérdés viszont, ami mindenkiben felmerül ilyenkor, hogy mennyibe is kerül ez a megoldás?

Pontos árat egyelőre nem mondanak, de azt már kiszámolták, hogy 250 eurós négyzetméterenkénti árig lenne ez kifizetődő: ha sikerül idáig csökkenteni az a költségeket, akkor gyakorlatilag nincs az a gazdasági érdek, ami jogosan az útjába állhatna a német úthálózat felújításának.

Küszöbön a jövő közlekedése?

Küszöbön a jövő közlekedése?

Ha már az autó és maga az út is képes környezetbarát energia előállítására, akkor igazán nem állunk messze attól, hogy a közlekedést valóban új alapokra helyezzük.

Tudjuk, hogy az átállás nem a most következő években fog rohamosan beindulni, de érdemes látni, hogy milyen irányba halad a fejlődés.

Ha az akkumulátorok hatékonyságát nem is lehet növelni (de azért még ez sincs teljesen elvetve), akkor azt kell megoldani, hogy minél több helyről lehessen energiához juttatni az elektromos autókat.

A napelemek önmagukban töltenek, és az utakon termelt áram is elérhető lesz majd a parkolókban – ez az a jövő, ami felé folyamatosan haladunk.

-