Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

A Solar Impulse 2 átszelte az Atlanti-óceánt

A Solar Impulse 2 átszelte az Atlanti-óceánt

Forrás: TheGuardian.com

Rohamosan fejlődik a napelemek technológiája, a mérnökök rengeteg olyan lehetőséget látnak benne, amivel forradalmasíthatják az áramellátást, hanem a közlekedést is.

A honlapon már olvashattál a Solar Impulse 2-ről a világ első napenergia által generált elektromos vezérlésű, nulla százalék károsanyag-kibocsátású repülőgépéről.

Érdekel mi történt vele azóta?

A SI2 világkörüli projektje a napokban, június utolsó hetében, új szakaszba ért: A gép átszelte az Atlanti-óceánt!

Eddig is rekordokat döntött

A Solar Impulse 2 2015. március kilencedikén indult útjára Abu Dhabi-ból, két pilótájával: Bertrand Piccarddal és és Andre Borschberggel, azzal a céllal, hogy körbeutazzák vele a földet.

Egyszerre csak az egyik pilóta tartózkodott a repülőgépben, és minden megtett szakasz után váltották egymást.

Még ugyan ebben az évben, utazásának nyolcadik szakaszában szintén rekordot döntött a teljes mértékben elektromos vezérlésű repülőgép azzal, hogy megdöntötte a repülés történetének eddigi leghosszabb önálló repülési rekordját.

A Solar Impulse 2 négy napon, huszonegy órán és ötvenkét percen keresztül megállás nélkül a levegőben volt, miközben megtette a Nagoya (Japán) és Kalaeloa (Hawaii, Amerikai Egyesült Államok) közötti 8924 kilométeres távot.

Áldozat nélkül nem születik rekord

Hiába annak, hogy a Solar Impulse 2 pilótái rekordot döntöttek, a sikernek sajnos ára is volt. A hosszú, megszakítás nélküli utazás kárt tett a repülőgép akkumulátoraiban, így egy hosszabb kényszerpihenő következett a projektben.

Tíz hónapig állomásozott Hawaii szigetén, ahol a helyreállítási munkálatokat végezte a szerelő csapat.

Nemcsak a szerelés és felújítás, hanem az időjárási viszonyok is megnövelték a gép ott tartózkodásának idejét, mivel meg kellett várniuk a pilótáknak, hogy a Föld északi féltekén elengedő mennyiségű napsugárzás legyen ahhoz, hogy a Solar Impulse 2-t üzemeltetni tudja.

Hosszú rostokolás után bejárta az USA-t

Hosszú rostokolás után bejárta az USA-t

Forrás: BBC.com

Miután újra működőképes volt a gép és az időjárás is kellően kegyesnek bizonyult, a Solar Impulse 2 következő hat repülési szakaszát az Egyesült Államok területén tette meg.

Az út során a gép érintette Mountain View-t (California), Phoenix-et (Arizona), Tulsa-t (Oklahoma), Dayton-t (Oklahoma), Lehigh Valley-t (Pennsylvania) és végül utolsó állomásaként megérkezett a New Yorkba.

Ezzel a körúttal befejezte útját az amerikai kontinensen és a gép Bertnard Piccarddal a fedélzetén útnak indult Európa felé.

Charles Lindbergh nyomdokaiban

A tervek szerint New York után a Solar Impulse 2 következő állomása Párizs lett volna, ugyanúgy, ahogyan Charles Lindbergh-nek is, 1927 májusában.

A huszonöt éves amerikai férfi volt az első olyan ember a világon, aki másodpilóta, vagy navigátor segítsége nélkül repülte át az Atlanti-óceánt.

Lindbergh-nek 33 és fél óra alatt sikerült megtenni az említett 5810 kilométeres távot New York és Párizs között a Spirit of St. Louis nevű, Ryan NYP típusú repülőgépével.

Mikor Bertnard Piccard felszállt a „Nagy Almában” és megkezdte útját a vén kontinens felé, akkor repülése csupán annyiban különbözött Lindbergh-éhez képest, hogy a repülőjét nem kerozin, hanem a Tejút-rendszer kifogyhatatlan generátora, a Nap hajtotta.

Érdekességek a pilótafülkéből

Érdekességek a pilótafülkéből

Forrás: History.com

Mikor Piccard túl volt az első 24 órán, amit a levegőben töltött, lehetősége nyílt arra, hogy műholdas összeköttetés segítségével élőben beszélhessen Maroš Šefčovič-kel, az Európai Bizottság alelnökével, aki az EU energiaügyeiért felelős.

Ezt követően pedig nem sokkal, a pilóta felfedezett egy rejtett ajándékot a fülkében: Michele Piccard és a család barátai Leonard Cohen „The Book of Longing” című dedikált verseskötetével lepték meg őt.

Vihar fújta el a tervet

Vihar fújta el a tervet

Forrás: Solarimpulse.com

Noha Piccard tervezett útvonala és a történelem modern csavarral való megismétlése még nagyobb hírértékű lehetett volna, az időjárás másképp gondolta.

Piccard már a levegőben kapta a hírt, hogy Párizsban viharok tombolnak, ami egyrészt megnehezítené, másrészt veszélyessé tenné a leszállást mind a pilótára, mind a gépre nézve, ezért a csapat úgy döntött, hogy más úti cél után néznek.

Sevilla biztonságosabbnak bizonyult

Miután a Solar Impulse 2 csapata számba vette a lehetséges leszállási lehetőségeket, úgy döntöttek, hogy Sevilla (Spanyolország) a legmegfelelőbb erre a célra.

Bertrand Piccard két nap, huszonhárom óra és nyolc percnyi utazást követően, 5:38-kor landolt Sevillában, maga mögött tudva 8534 kilométernyi utat.

A földet érést követően a SI2 projekt egyik tagja, Yves Andre Fasel azt nyilatkozta, hogy jobban örülnek annak, hogy végül így alakult és nem a tervek szerint alakult minden.

Ahogy mondta, Párizs környékén nehezebb dolga van egy gépnek a le-és felszállással, egyrészt azért, mert forgalmasak a légifolyosók arra felé, másrészt pedig akkor sokkal több légiforgalmi ellenőrzésen kellett volna átesnie a Solar Impact 2-nek.

Fasel azt is hozzátette, hogy Sevillából könnyebb lesz tovább haladni Észak-Afrika felé, legalábbis a forgalom tekintetében.

Azt viszont kiemelte, hogy fel kell készülniük problémásabb helyzetekre is, legfőképpen, ahogyan fogalmazott „katonai és egyéb okokból kifolyólag”.

Piccard fogadtatása és a leszállása utáni pillanatok

Landolás után, alig hogy kilépett a pilótafülkéből, Bertrand Piccard-ot elárasztották a gratulálók és a média.

„Az Atlanti-óceán mindig is fontos szimbólum volt nemcsak a repülés, hanem az emberiség történetében. A rajta való átkelés jelképezte az utazást a „régi” és az Új Világ között.” – nyilatkozta a pilóta.

Mint mondta, rengetegen kísérelték meg a történelem folyamán az Atlanti-átkelést, vitorlásokkal, gőzhajókkal, léghajókkal, repülőkkel, sőt, néhányan még evezve vagy szörfözve is.

Leszállása után Piccard is felvételt nyert az Atlanti-óceánt átszelők listájára, ám ő még így újdonságot hozott elődei közé: ő volt az első olyan pilóta, aki napenergiával működő repülőgéppel tette meg ezt az utat, ami nem használ üzemanyagot és károsanyag-kibocsátása sincsen.

„A fő célunk nem az volt ezzel a projekttel, hogy forradalmi változást hozzunk a repülés történetébe, ahogy Charles Lindbergh tette, hanem az, hogy felhívjuk az emberek figyelmét rá, illetve bátorítsuk őket arra, hogy a megújuló energiaforrások és az ezt használó technológiák segítségével jobb életminőséget érhetnek el.” - tette hozzá a pilóta.

Nagy tervezést igényel, de így sem egyszerű

Minden útszakasz megtétele előtt egy részletes tervet készítenek és úgy próbálják megszabni az útirányt, hogy az idő minél kedvezőbb legyen a pilóta számára, de mindig akadnak nehézségek.

Piccard azt nyilatkozta az utazásról, hogy a személyiségére is mély benyomást tett ez az út és sok kihívással járt.

Megterhelő volt számára, amikor a gép hideg levegő által okozott turbulenciába került, vagy a felhők között sodródott.

Arról nem is beszélve, hogy közel három teljes napon át ült egymagában a gépben, ahol kevés pihenési lehetősége volt, ráadásul mindezt egy fűtetlen, túlnyomásos kabinban kellett megtennie, ahol az ülése egyben a vécéje is volt.

„Nagy kihívást jelentett egyedül lenni. Tudtam, hogy számíthatok a csapatra, akikkel műholdas összeköttetésben voltam, de odafenn minden döntés az én kezemben volt. Sok bátorságot nyertem ettől az élménytől és úgy érzem, szeretek egyedül repülni.” – mondta Piccard.

A jövő most van

Nagy újítást jelent az, hogy már létezik olyan gép, amivel négy napon át üzemanyag nélkül lehet repülni.

„Az egész utazás alatt olyan érzésem volt, mintha egy science-fiction történet szereplője lennék, aki előreutazott a jövőbe. Utána viszont kinéztem az ablakon és rá kellett döbbennem, hogy ez bizony nem a jövő, hanem a jelen.” tette hozzá Piccard a beszámolójához.

Mit érdemes tudni a gépről?

A Solar Impulse 2 egy teljes mértékben napenergia által vezérelt repülő, melynek testén tizenhétezer napelem található.

Napközben a Nap sugarai közvetlenül hajtják a gépet, miközben töltik az akkumulátorait, ezáltal éjszaka is könnyedén repülhet vele a pilóta.

A Solar Impulse 2 szárnyfessztávja 72 méter, súlya viszont mindösszesen 2,3 tonna.

Leszállás nélkül nagyjából 5-6 napon át tud folyamatosan repülni, szállítani pedig mindösszesen egy embert tud, a pilótát.

A maximális sebessége 140km/h, az emberenkénti maximális széndioxid-kibocsátása viszont nulla kilogramm.

Mit érdemes tudni a gépről?

Forrás: BBC.com

Ki vezették?

A Solar Impulse 2 mindkét svájci származású pilótája átélt már jó néhány kalandot életében.

Andre Borscberg, aki a Csendes-óceán felett vezette a gépet, korábban a svájci légierő pilótája volt, aki karrierje során nemcsak egy lavinát, hanem egy helikopter balesetet is túlélt.

Bertrand Piccard pedig, aki az atlanti átkelésért volt felelős, korábban már részt vett egy világ-körüli repülésen: 1999-ben Brian Jones-sal egy hőlégballonon szelte át a földet úgy, hogy egyszer sem szálltak le és ezzel új rekordot döntöttek, mivel előttük senki sem csinált hasonlót.

Amikor Piccardot arról kérdezték, hogy melyik kalandja volt megterhelőbb, akkor azt mondta, hogy SI2-ben átélt négy napját nehezebben élte meg.

„Amikor Brian Jones-sal utaztam, akkor sokat segített az, hogy nem voltam magányos, ráadásul ott nagyobb mozgásterünk volt és fűtött kabinban utaztunk, szóval ebben a tekintetben azt könnyebbnek érzem ehhez képest.”

Ki vezették?

Forrás: BBC.com

Te is óvnád a környezetet?

Ahogy a Solar Impact 2 esete is bizonyítja, a napelem-technológiában hihetetlen nagy lehetőségek rejlenek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól mindenki csak olyan járművel közeledjen az utcán, ami ilyen módon jut energiához, de egyes változatai már a mindennapokban is elérhetőek.

Legyen szó családi házról, üzlethelységről, vagy hatalmas üzemekről, a napelemek minden épületnél biztosíthatják az olcsó és környezetbarát energiát.

Felkeltette az érdeklődésed?

A jó hír az, hogy ez ma már elérhetőbb közelségben van, mint gondolnád!

Spórolj már most, és gondoskodj saját ingatlanod energiaellátásáról!

A döntés a tiéd.

Kérj árajánlatot napelem rendszerre most, és a Te megyédhez tartozó kivitelező partnerünk felveszi veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Napelemes járművek Magyarországon

Napelemes járművek Magyarországon


Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép


„A robogók Teslája” begördül Európába

„A robogók Teslája” begördül Európába


A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul


21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!


Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi


Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek


Majdnem 1 hónap folyamatosan a levegőben – erre is csak egy napelemes repülő lehet képes

Majdnem 1 hónap folyamatosan a levegőben – erre is csak egy napelemes repülő lehet képes


2 lépéssel közelebb a napelemes közlekedéshez?

2 lépéssel közelebb a napelemes közlekedéshez?


A Volvo már napelemekkel működteti a gyárait

A Volvo már napelemekkel működteti a gyárait


Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei

Az elektromos autók töltése ma már nem jelent különösebb gondot, de léteznek már környezetkímélő megoldások is, melyek közül van pár, ami még fejlesztés alatt áll.

Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei


A jövő napelemes autópályái

A jövőben folyamatosan várhatók lesznek az újabb napelemes elképzelések. A napelemes autópályák ötlete is ilyen.

A jövő napelemes autópályái


A Toyota folyamatosan bővíti a napelemeinek számát

A környezettudatosság egyre több autógyártónál játszik fontos szerepet. A Toyota ebben is az élen jár, ám nem csak a hibrid rendszerének köszönhetően.

A Toyota folyamatosan bővíti a napelemeinek számát


Úton a jövő felé: közeledik a napelemes lakóautók kora

A hosszú kirándulások környezetbarát megoldása: hamarosan a lakókocsink is teljesen napenergiával működhet, és akár napi 730 kilométert is megtehetünk majd vele!

Úton a jövő felé: közeledik a napelemes lakóautók kora


Elektromos autó töltése otthon, napelemmel

Az elektromos autók egyre többeknek keltik fel az érdeklődését, nem véletlenül. Viszont tudtad, hogy napelem rendszerrel is tölthetőek? Ha többre vagy kíváncsi, kattints!

Elektromos autó töltése otthon, napelemmel


Mennyi plusz napelem kell elektromos autó töltéséhez?

Az elektromos autók otthoni töltése plusz költséget jelenthet, viszont a napelemek most is megoldással szolgálnak! Érdekel, hány plusz napelemet igényel egy e-jármű?

Mennyi plusz napelem kell elektromos autó töltéséhez?