Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

A napelemmel, mint napjaink egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrást biztosító eszközével kapcsolatban, illetve mellette az elmúlt évek során rengeteg pozitív érvet hoztak fel a szakemberek, illetve az átlagos felhasználók is.

És bár kis hazánkban még mindig vannak ellenzői, mára a napelemek egyszerűen kikerülhetnek, ha az ember kilép az utcára.

Ott van a kis vidéki ház tetején, csakúgy, mint a fővárosi ingatlanon.

Napelemmel termelik áramot a BKK hajó vagy épp a MOL Bubi állomásai, de akár a sebességmérő órára pillantva is láthatunk napelem rendszereket.

Egy szó, mint száz a napelemek ma már a világon mindenhol az emberek mindennapjainak részévé váltak.

Éppen ezért beszélnünk kell ezekről a rendszerekről. Újabb három érv következik a napelemek mellett.

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Fotó: hvg.hu

Szerte a világon használják és még olcsó is

 

Az első érv a napelem rendszerekkel kapcsolatban, amellett, hogy óvjuk vele a saját illetve gyermekeink jövőbeli környezetét, hogy a világon lassan tényleg mindenhol elterjed a napelemek használata.

Ez pedig nem lehet véletlen.

Más kérdés, hogy Magyarországon, bár vannak pozitív jelek, sok más dologgal egyetemben - például a környezettudatosság – a napelemek használatának tekintetében is le vagyunk maradva a nemzetközi átlaghoz képest.

Csak egy példa a tengerentúlról

IESO - System Control Room

Forrás: IESO

Alig több mint 15 centes kilowattóra az átlagára a napenergiából nyert áramnak Ontarióban - Kanadában.

És ha ez egy "csupán" 140 megawattos projektre számítva tett megállapítás is, tegyük gyorsan hozzá: a hivatalos, rendszerirányító által közölt, súlyozott árak között csak a szél volt olcsóbb ennél – még a vízenergia is másfélszer ennyibe kerül. - írta meg, részben a külföldi Cleantechnica nevű szakportálra hagyatkozva a hvg.hu.

A teljes történet szerint, Ontarióban 140 MW új napenergia-telepítési projektre írtak ki tendert.

A hét nyertes pályázat összesített árai alapján a tartomány Független Villamosenergia Rendszerirányítója (IESO) azt találta, hogy a megkötött szerződések kWh-ra számolt átlagára csupán 15,67 (kanadai) cent – vagyis 32,9 forint.

Ami immáron egy újabb jó példa arra, hogy külföldön nem csak elterjedt, hanem a magyar rendszerrel ellentétben jelentősen támogatott és ezáltal, olcsó is a napelemek használata.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Miért is lényegesek a fenti adatok

De mért is foglalkozzunk mi itt Magyarországon a fenti adatokkal, hiszen egy ideje már tudjuk, hazánkban sok dolog máshogy működik, mint külföldön.

E logika mentén pedig elmondható, hogy Kanada is más, mint Magyarországon, ezzel pedig le is van tudva a történet.

De.

Bizony vannak összehasonlítása alapok, ami alapján már teljesen korrekt módon összemérhető a két ország.

Ilyen például a napsütéses órák száma is;
Kanada egyik legnaposabb helye – ahol évi 2500 órát süt a nap – például nem is itt van, hanem az Ontariótól keletre fekvő Saskatchewan államban lévő Estevana nevű városban. Ehhez képest Ottawa és Toronto is csak mintegy 2070 órával "gazdálkodik", és a legnaposabb Thunder Bay-ben csupán 2120 a napfényes órák száma. (Magyarországon ez az érték átlagosan 1800-2300 közé esik, de az ország negyedén 2100 óra/év feletti érték az általános).

Tehát, jól látható, hogy a feltételek hasonlóak, mégis jócskán le vagyunk maradva többek között árban is Kanadától.

Egyedi elképzelések is valóra válthatók napelemekkel

Fent megemlítettem, hogy a napelem már sok helyen a mindennapok részévé váltak.

A következő történet is ezt az állítást igazolja, hiszen a napelem olyannyira bekerült a köztudatba, hogy immáron egyedi elképzelések megvalósításához is felhasználják azt.

Még 2016 márciusában írt a 24.hu Sokszínű vidék névre hallgató blogja arról, hogy néhány kreatív elme előjött feltételezhetően a tengerentúl a napelemmel működő lakókocsi ötletével.

 

Egyedi elképzelések is valóra válthatók napelemekkel

Forrás: 24.hu

Mit is tud a napelemes lakókocsi igazából

Az igazán bájos, „kézműves” lakókocsi minden porcikájában környezetbarát. Külseje fa, teteje és belső berendezési tárgyai többségükben újrahasznosított anyagok. Energiafelhasználását 800 wattos napelem biztosítja, mely akár öt napon át “ad” meleget, meleg vizet és áramot.” – olvasható a cikkben.

Az egyedi lakókocsiról érdemes elmondani, hogy 5,4 méter hosszú, 2,2 méter széles és 2,1 méter magas, valamint egy kihúzható kétszemélyes és egy emeletes ágy található benne, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy négy személy kényelmesen aludhat benne.

Valamint, súlya 1360 kg, így kisebb személygépkocsik is könnyedén vontatják.

A kocsi jelenleg csak bérelhető, 535 dollárért 3 éjszakára.

A napelemes lakókocsi ötletgazdái remélik, hogy jó üzletnek bizonyul az ötletük és akkor esetleg többet is gyárthatnak belőle a jövőben, akár nagy mennyiségben is.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Azért Magyarországon is akadnak pozitív jelek

Bár Magyarország finoman fogalmazva sem vagyunk napelem hatalom, és sajnos vagy nem sajnos, de az állam sem igazán támogatja a napelem rendszerek elterjedését hazánkban, - hiszen megadóztatta azt, illetve eléggé egyértelműen az atomenergiát támogatja inkább – mégis azért folyamatosan akad egy-két olyan pozitív történés, beruházás, ami azt mutatja, hogy nincs elveszve semmi és van jövője a napelemekkel való áramtermelésnek hazánkban.

A legutóbbi pozitív fejlemény a Kecskeméti főiskolához és azok diákjaihoz fűződik.

De miről is van szó pontosan?

A Kecskeméti Főiskola csapata a 2015-ös World Solar Challenge versenyen újoncként a 7. helyen végzett 42 indulóból, ami fantasztikusan jó eredmény. A verseny lényege, hogy a Darwin–Adelaide közti 3000 km-t minél rövidebb idő alatt, minél gyorsabban kell megtenni. Az a csapat nyer, amelyik hamarabb ér Adelaide városába. Az utat a napenergia felhasználásával, illetve a jármű kinetikus energiájának visszanyerésével kellett teljesíteni, a szakaszok reggel 8:00-tól 17:00-ig tartottak minden nap, az estéket a csapat és a jármű a sivatagban töltötte.„- számolt be a Kecskeméti Televízió.

Kecskeméti Főiskola csapata a 2015-ös World Solar Challenge versenyen újoncként a 7. helyen végzett

Forrás: kecskemetitv

A verseny alatt 7 átvizsgálási ponton kellett megállni, ahol a műszaki ellenőrzés mellett, időjárással és a versennyel kapcsolatos legfontosabb információkat és segítséget nyújtottak a szervezők, ha kellett.

 

Milyen ez a napenergiával hajtott kocsi

A MegaLux szénszálas karosszériájának formáját 3D tervező szoftver segítségével tervezték, nagy hangsúlyt fektetve a légellenállásra.

Kecskeméti Főiskola csapata a 2015-ös World Solar Challenge versenyen újoncként a 7. helyen végzett

Nemcsak a kasztni, hanem a futómű nagy része és a keréktárcsa is szénszálas kompozitból készült, amelyet a Kecskeméti Egyetemen gyártottak le pre-peg technológiával.

Maga a jármű négykerekű, és első kerék kormányzású, a bal hátsó kerék hajtott.

A karosszéria katamarán formájú, az egy nyomtávon lévő kerekek egy-egy hajótestben vannak. – olvasható a különleges gépjármű részletes bemutatásában.

Hogyan is néz ki a kocsi, jöjjenek az adatok!

Az egyedi gépjárművel kapcsolatban azt még nem árt tudni, hogy a könnyű alapanyagnak köszönhetően a 4,5 méter hosszú, de csupán 1 méter magas kocsi a vezetővel együtt is csak negyed tonnát nyom.

Mivel könnyű és alig csak 0,14 az alaktényezője (légellenállása), a MegaLux a 2 kW teljesítményű kerékagy-motorral is képes megfutni elméletileg a 130 km/ órát is.

Kecskeméti Főiskola csapata a 2015-ös World Solar Challenge versenyen újoncként a 7. helyen végzett

Pár szó a kocsi napeleméről is

A 6 nm alapterületű, 390 cellából álló napelemet minden versenycsapat ugyanattól a beszállítótól, a Sunpowertől szerezte be.

A napelem hatásfoka 23,9 százalék.

A modulok az egyetem diákjai által kifejlesztett töltésvezérlő elektronikán keresztül hajtja a járművet, a felesleges energia a 20 kilogrammos Panasonic lítium-ion akkumulátorban tárolódik. – volt olvasható a Kecskemét TV beszámolójában.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.