Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelemes járművek

Napelemek a közlekedésben: Napelemes autó és autóút

Az utóbbi évtizedekben, amint az emberek rájöttek arra, hogy a kőolaj és a földgáz nem tartanak örökké, egyre nagyobb kereslet mutatkozik a megújuló energiaforrásokat használó, főként elektromos hajtású termékekre.

A technika fejlődésével a napelemeknek egyre több felhasználási fajtája megjelent.

2017 leginnovatívabb fejlesztései például a következők: napelem táplálású elektromos autó, valamint egy napelem által kivilágított és fűtött autóút az Egyesült Államokban.

A cikk további részeiben a Toyota Prius napelemmel kibővített modelljéről, illetve a híres 66-os út fejlesztéséről olvashatsz majd.

Hibrid autókkal a környezetért

Sokan idegenkednek attól, hogy hibrid, vagy elektromos autót vásároljanak és erre millió indokot tudnak mondani.

Pedig rengeteg előnyük van, és végtelen lehetőség rejlik bennük: környezet kímélőek, energiatakarékosak és folyamatosan fejlődnek, hogy még inkább felhasználóbarátok legyenek.

A hibridek dupla motorral vannak felszerelve: egy elektromossal, illetve egy benzinessel, melyek működés közben különféle feladatokat látnak el.

Azáltal, hogy ezekben az autókban a benzinmotor helyét egyes esetekben az elektromos váltja fel, a jármű károsanyag-kibocsátása sokkal kisebb a nem-hibridekéhez képest.

A legelterjedtebb hibrid: Toyota Prius

A japán Toyota cég 1997-ben kezdte el forgalmazni hibridjét, a Priust.

A 2000-es évek elejétől egyre elterjedtebbé vált ez a típus, mellyel gyakran találkozhatsz az ázsiai-, amerikai- és európai kontinensen is.

Fennállása során mind a három említett kontinensen elnyerte már az Év Autója kitüntetést, Európában például 2005-ben.

Működését tekintve az autóban az elektromotor mellett egy másfél literes benzinmotor is segíti a működést, melyek felváltva hajtják az autót.

A Toyota hibridje az egyik lefejlettebb ilyen típus, amely kategóriájában a legkevesebb szén-dioxid kibocsátással rendelkezik.

Mik egy Prius legcsábítóbb tulajdonságai?

A felhasználók alapvetően elégedettek azzal, hogy járművük működés közben sem bocsát ki hangos zúgást vagy zajt, az elektromosság pedig főként álló helyzetben játszik szerepet.

A Prius úgy lett kialakítva, hogy amikor autó megáll, akkor a benzinmotor helyét átveszi az elektromos, mely főként a fékezésekből nyeri energiáját, és egészen addig játszik fontos szerepet, amíg az autó újra fel nem gyorsít.

Ez a technológia lehetővé teszi azt, hogy zsúfolt városokban, ahol gyakran alakul ki forgalmi dugó, a szén-dioxid kibocsátás minimalizálódjon.

Sima vagy Plug-in?

Sima vagy Plug-in?

A sima verzión kívül a Toyota létrehozta az úgynevezett „Plug-in” Priust, vagy ahogy Japánban hívják, Prius PHV, melyet, az elektromos autókhoz hasonlóan utcai töltőállomásokon tölthetnek fel a tulajdonosaik.

Ez abban különbözik az eddigi modellektől, hogy a PHV nemcsak álló helyzetben képes az elektromotorja kapacitásait kihasználni, hanem menet közben is.

Ez az újabb verzió 11 mérföldnyi, azaz majdnem 18 kilométernyi utat képes megtenni teljesen elektromos módban.

Zöldebb lett a Prius

Ha mindez még nem lenne elég, hogy a Plug-in verzió nemcsak álló helyzetben, hanem menet közben is üzemeltethető elektromotorról, az autógyártó cég mérnökei úgy gondolták, hogy ennél többet is kihozhatnak méltán híres hibridjükből.

2015 ősztől debütáltak a piacon a Prius negyedik generációs modelljei, melyekbe a mérnökök napelemeket szereltek, hogy ezzel is javítsák a hatásfokát.

Csak Európa és Japán örülhetett

Csak Európa és Japán örülhet

Habár a Prius elérhető világszerte, a napelemes technológiát csak a japán és európai vevők élvezhetik, az amerikai piacra az ottani biztonsági előírásokból kifolyólag nem érkezhetett meg az autó.

A napelemek a jármű tetejének teljes hosszában edzett üveg borítás alatt lettek installálva.

Az amerikai szabályozás azért nem engedte behozni az autókat, mivel a tesztelések és töréstesztek kimutatták, hogy ha az autó felborul, akkor a tetején lévő edzett üveg bevonat összetörhet.

A japán és az európai szabályozás ezt nem tiltja, így ezeken a piacokon néhány hónapon belül elérhetők lettek az új modellek, az amerikaiaknak azonban erre várniuk kellett még.

Parkolásnál és menet közben is

Az autó tetejének teljes hosszában húzódó napelemek nemcsak akkor működnek, amikor jár a motor.

Parkolás közben a napelem által generált energia a beépített akkumulátorokat tölti, ezáltal biztosítva azt, hogy minél hosszabb ideig lehessen elektromos üzemmódban használni.

Menet közben pedig a nap energiája egyből hasznosulásra kerül, és az autóban található elektromos készülékeket működteti, mint a világítás, a klíma vagy az elektromos ablakok.

Ezeknek az újításoknak köszönhető, hogy az autó teljesítményét és környezettudatosságát 10%-kal is meg tudták növelni.

Hosszabb távon pedig, a napelemek bevezetésével újabb fejlesztések is elérhetővé válnak, bizakodik a Toyota.

Route 66, az „Országutak anyja”

Route 66, az „Országutak anyja”

A Chicago és Los Angeles között húzódó, nyolc államot átszelő Route 66 az Egyesült Államok egyik legikonikusabb autóútja.

Az ország történelme folyamán mindig fontos szerepet játszott és a mai napig méltán népszerű, bár manapság főként csak a turisták körében.

A közel négyezer kilométeres útszakaszt 1926 és 1938 között építették és fennállása folyamán több mélypontot is átélt, mert a minősége leromlott és az emberek emiatt inkább más utakat választottak helyette.

Ikonikussága és történelmi jelentősége megmentette a 66-os utat, amit teljes hosszában felújítottak, így manapság a teljes hossza bejárható, ugyan úgy, mint az 1930-as években.

A 21. század útja

A 66-os út egyik Missouri állambeli szakasza igazi high-tech fejlesztést kapott.

A Missouri állam Közlekedésfejlesztési Osztálya létrehozott egy programot „Road to Tomorrow”, vagyis a „Holnap útja” néven, amely az ikonikus 66-os út egy szakaszát is modernizálta.

Tom Blair, a Road to Tomorrow program vezetője azt nyilatkozta az amerikai Kansas City Star magazinnak, hogy reményeik szerint az év végére már életbe is léphetnek a fejlesztések, és szerencsére ez meg is valósult.

Kísérje utadat napfény, még éjszaka is!

A 66-os út Missouri-i szakaszára különleges napelemeket építettek be, melyeket az Idaho állambeli Solar Roadways cég gyárt, és amiket edzett üveg burkolat fed le.

Ezek a panelek képesek eltárolni a nap energiáját és később felhasználni.

A napelemek egyik előnye az, hogy ezáltal nincs szükség az útjelek felfestésére és világítására, mert a panelekbe épített LED lámpák fogják mutatni az utat, még éjszaka is.

A fejlesztés legnagyobb újdonsága az volt, hogy ezzel a technikával az útnak nemcsak a világítása, hanem a hőmérséklete is szabályozható.

A beépített fűtőszálak segítségével az út télen fűthető, így az arra járó sofőröknek nem kell a hó és jég okozta balesetektől aggódniuk.

Működik-e hosszú távon?

Egyelőre az még nem derült ki, hogy hosszú-távon ez a különleges burkolat mennyire lesz majd ellenálló a rajta napi szinten áthaladó autók százaival, illetve a környezeti körülményekkel szemben.

A nyári meleg, illetve a földmozgások bizonyára kihívást jelentenek majd, és csökkenthetik a panelek élettartamát, de ha a tervezőknek sikerül kiküszöbölniük az esetleges problémaforrásokat, akkor a 66-os út fejlesztése nagy áttörést fog jelenteni a napelem-technológia és a megújuló energiaforrások használatának történetében.

Te is megteszed a következő lépést?

A tudomány egyre gyorsabb ütemben halad a megújuló energiaforrások hasznosításában, szóval nem árt, ha minél hamarabb felveszed vele Te is a ritmust.

Talán még távolinak tűnik számodra az, hogy a magyar autópályákat is napelemek segítségével világítsák és fűtsék, de szerencsére a lakossági felhasználásuk már elérhetőbb közelségben van, mint gondolnád.

Akár a teljes villanyszámládat lenullázhatod, és gondoskodhatsz saját családi házad energiaellátásáról!

A döntés a tiéd.

Ha még vacillálnál, akkor olvass tovább!

Napelemek a talpunk és az autónk alatt – az első napelemes tesztpályák

Napelemek a talpunk és az autónk alatt – az első napelemes tesztpályák

Forrás: wattwaybycolas.com

Fentebb már szót ejtettünk a napelemes autóutakról, és nem véletlenül: óriási előrelépést jelent ez ugyanis a napelem rendszerek területén.

Ahogy a fotovoltaikus rendszerek egyre olcsóbbá válnak, úgy kapnak egyre nagyobb szerepet is a mindennapjainkban.

A PV technológiai fejlesztéseknek egy nagyon egyszerű felismerés áll a hátterében: az ember azt használja a legkönnyebben, amiről szinte tudomást sem kell vennie.

Azon kívül, hogy megvásárolja és felszerelteti a napelemeket a házára, van még bármiféle feladata a tulajdonosnak a fotovoltaikus rendszerével?

Ha a tető megfelelő részét lefedi szolárpanelekkel, azzal sem változtatja meg gyökeresen mindennapjait: csupán annyit vesz észre, hogy a havi energiaköltségek kezdenek egyre kisebbé válni.

Pedig eközben a háttérben hatalmas dolog történik: gyakorlatilag levesz egy apró terhet a bolygó válláról.

Napelemeken száguldani

Napelemeken száguldani

Forrás: wattwaybycolas.com

Rendszeresen hallani a híreket a nagyobbnál nagyobb napelem telepekről a világban, amik óriási területet fednek le önmagukban, csak hogy a napfényből elektromos áramot termelhessenek.

Az ilyen szintű kezdeményezésekről mindig örömmel olvasunk, de egy kritika nagyon gyakran visszatér ezekkel kapcsolatban: a négyzetkilométeres nagyságú napelem rendszerek olyan területeket fednek le, amelyeket máskülönben a mezőgazdaság is tudna hasznosítani.

A válasz persze erre az, hogy igen, de hova máshova lehetne ezeket telepíteni?

Ahogy Philippe Harelle, a francia Wattway kutatója fogalmazott: az utaknak kell egy második funkciót adni.

Igazán gazdaságos a többszörös hasznosítás

Mindannyian szeltünk már végig végeláthatatlannak tűnő autóutakat kilométereken át, de ha más nem, filmekből biztosan felrémlik mindenkinek a kép a semmibe vesző, nyílegyenes amerikai autópályákról, amik izzanak a forróságtól.

A francia Wattway, a svéd Scania és az amerikai Solar Roadways ezekben látta meg az új lehetőséget, hiszen ezek a hosszú útszakaszok gyakorlatilag kihasználatlan felületet jelentenek, ha az autós forgalmat nem számoljuk.

Ha az ezeken elhelyezett napelemek az elektromos hálózatra tudják juttatni a kitermelt energiát, azzal akár egész városokat lehet árammal ellátni hónapokon át.

Az első teszt-utak Franciaországban

A francia Bouygues vállalat egy külön egységét, a Wattway-t nevezte ki arra, hogy megvalósítsa a napelemes autóút ötletét.

5 év kutatás és laboratóriumi tesztelés után pedig most már közel 100 külső helyszíni teszt utat kezdtek el készíteni.

Persze többre volt annál szükség, minthogy az aszfaltot napelem cellákra cseréljük.

A Wattway kutatói olyan fotovoltaikus paneleket terveztek, melyek akár egy 18 kerekű teherautót is képesek elbírni, és még az időjárás viszontagságainak is ellenállnak.

Hogy ezt a hihetetlen teherbírást elérjék, a Wattway több műanyag réteget használ fel, melyek lefektetve egy sima, strapabíró burkolatot alkotnak.

Az első teszt utak Franciaországban

Forrás: wattwaybycolas.com

A felszín alatt a lényeg változatlan

A napelem ezzel szemben egy teljesen átlagos darab, éppen olyan, mint amilyeneket a háztetőkön találhatunk.

Az elektromos vezetékek szintén az útba vannak ágyazva, és az egész egy speciális, csúszásgátló felülettel van ellátva.

Az ilyen felépítésű, több kilométeres utakat már építettek Normandiában, Tourouvre faluja mellett.

Az összesen 2800 négyzetkilométert kitevő napelemek 280kW energiát tudnak termelni, ami egy 5000 fős város közvilágítását láthatja el energiával egy egész éven keresztül.

Franciaországból a világon mindenhová

Az elektromosság, amit ezek a szolár-utak termelnek, egyből a hálózatra fog menni, ahogy azt a visszatápláló házi napelem rendszereknél megszoktuk.

A készülő teszt-utak közül azonban csak az egyik tölti be ezt a szerepet egyelőre.

Egy másikat arra használnak, hogy elektromos járműveket lásson el energiával, ezzel megvalósítva a gyakorlatilag teljesen környezetbarát utazást, a harmadik pedig hidrogén termelő egységekhez juttatja el a napfényből nyert áramot.

A következő ilyen utak a kanadai Calgaryban és az USA-ban, Georgia államban fognak épülni, de a Wattway Afrikára, Japánra és természetesen az Európai Unió egész területére is gondol a napelemes autóutakat illetően.

Mielőtt azonban még az egész világot ezek az utak hálóznák be, még sok feladat vár a kutatókra.

A napelemeket minden típusú forgalomra és éghajlati tényezőre le kell tesztelni, és „meg kell találni a határait”, ahogy Harelle mondja.

Franciaországból a világon mindenhová

Forrás: solarroadways.com

Ami még a jövő útjában áll

Bár az új technológiákról nem lehet túláradó lelkesedés nélkül beszélni, fontos megemlítenünk azokat a tényezőket, amik még akadályt jelentenek a napelemes utak előtt.

Az amerikai Solar Roadway, ami a 66-os úton dolgozik, még természetesen azelőtt oldja meg a lehetséges mérnöki problémákat, hogy a modulok az utakra kerülnének.

Például a túl nagy forgalom vagy a téli fagyok is csökkentik az élettartamát a napelemes útnak.

Persze Európában sem egyszerű még minden, bár itt egészen más miatt vakarják a fejüket a tudósok.

A Wattway szerint ugyanis a legnagyobb akadályt a pénz jelenti.

A projektet az anyagok ára teszi nehézzé, ugyanis egy négyzetméter napelemes út körülbelül 2000-2500 eurót jelent, beleértve a felméréseket, az adatgyűjtéseket és a telepítési költségeket.

Emellett pedig a panelek törékenysége is anyagi gondokat jelent.

Az ökotudatos fejlesztések mindig érdekesek!

Mi továbbra is izgalommal figyeljük a fejleményeket ezen a téren, hiszen ami mostanában Franciaországban és Amerikában történik, az holnap már nálunk is valósággá válhat.

A legfontosabb, hogy próbáljunk környezettudatosan gondolkodni és előnyben részesíteni a megújuló energiát, és ha tehetjük, alkalmazni az otthonunkon!

Manapság ez nem utópia, mert van, aki segítsen a napelem telepítésben, már csak egy határozott döntés választja el a tudatos lakót a zöldebb jövőtől!

Ha tehát elhatározásra jutottál, és napelemekkel csökkentenél a villanyszámlák okozta terhen, akkor kérj tőlünk árajánlatot pár alap adat megadásával, a Te megyédhez tartozó kivitelező partnerünk pedig felveszi veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Napelemes járművek Magyarországon

Napelemes járművek Magyarországon


Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép


„A robogók Teslája” begördül Európába

„A robogók Teslája” begördül Európába


A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul


21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!


Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi


Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek


Majdnem 1 hónap folyamatosan a levegőben – erre is csak egy napelemes repülő lehet képes

Majdnem 1 hónap folyamatosan a levegőben – erre is csak egy napelemes repülő lehet képes


2 lépéssel közelebb a napelemes közlekedéshez?

2 lépéssel közelebb a napelemes közlekedéshez?


A Volvo már napelemekkel működteti a gyárait

A Volvo már napelemekkel működteti a gyárait


Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei

Az elektromos autók töltése ma már nem jelent különösebb gondot, de léteznek már környezetkímélő megoldások is, melyek közül van pár, ami még fejlesztés alatt áll.

Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei


A jövő napelemes autópályái

A jövőben folyamatosan várhatók lesznek az újabb napelemes elképzelések. A napelemes autópályák ötlete is ilyen.

A jövő napelemes autópályái


A Toyota folyamatosan bővíti a napelemeinek számát

A környezettudatosság egyre több autógyártónál játszik fontos szerepet. A Toyota ebben is az élen jár, ám nem csak a hibrid rendszerének köszönhetően.

A Toyota folyamatosan bővíti a napelemeinek számát


Úton a jövő felé: közeledik a napelemes lakóautók kora

A hosszú kirándulások környezetbarát megoldása: hamarosan a lakókocsink is teljesen napenergiával működhet, és akár napi 730 kilométert is megtehetünk majd vele!

Úton a jövő felé: közeledik a napelemes lakóautók kora


Elektromos autó töltése otthon, napelemmel

Az elektromos autók egyre többeknek keltik fel az érdeklődését, nem véletlenül. Viszont tudtad, hogy napelem rendszerrel is tölthetőek? Ha többre vagy kíváncsi, kattints!

Elektromos autó töltése otthon, napelemmel


Mennyi plusz napelem kell elektromos autó töltéséhez?

Az elektromos autók otthoni töltése plusz költséget jelenthet, viszont a napelemek most is megoldással szolgálnak! Érdekel, hány plusz napelemet igényel egy e-jármű?

Mennyi plusz napelem kell elektromos autó töltéséhez?