A Toyota folyamatosan bővíti a napelemeinek számát

A Toyota folyamatosan bővíti a napelemeinek számát

Forrás: alternativenergia.hu

Korábban már írtunk egy hosszabb cikket arról, hogy a Volvo Cars komoly lépéseket tett a környezettudatos működés felé, és ehhez hasonlóan most is egy autógyártó cég tevékenységéről lesz szó.

Ugyan a Toyota is szorgalmazza a napelemes autók mielőbbi piacra dobását, de most nem erről a technológiáról szeretnénk beszélni, hanem arról, hogy milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy továbbra is megérdemelten hívják őket a legzöldebb autógyártónak.

Ez pedig nem csak a gyártósorról legördült autóknak köszönhető, ugyanis a japán Toyota több, napelemekkel kapcsolatos projektbe vágta a fejszéjét: az egyik szerint napelem farmokat fognak telepíteni az amerikai gyártóegységeikbe, három különböző helyszínen.

A Toyota napelem farmjai Amerikában

A Toyota napelem farmjai Amerikában

A Toyota eddigi legnagyobb, megújuló energiákat célzó beruházása szerint, három amerikai helyszínen is napelem farmokat fog építeni a gyártási tevékenyég következtében keletkező károsanyag-kibocsátás csökkentésének érdekében.

Korábban már építettek két, kisebb méretű napelem farmot is; az egyik a texasi, a másik pedig a mississippi-i gyárhoz került, bár ezek teljesítménye jelentősen eltér az új projekt keretein belül tervezetteknél, azonban mindenképpen említésre méltóak.

Az újabbak viszont ezen a három helyszínen, jóval nagyobb területeken fognak megépülni: Nyugat-Virginiában, Alabamában és Missouriban.

A projekt méreteit tekintve valóban nagyszabású, ugyanis összesen majdhogynem 11 holdnyi területet fog igénybe venni, ami kis híján eléri a 44.000 m2-t.

Ez elképzelhetetlen méretű terület, de lássuk, mennyi energia termelésére elég 11 holdnyi napelem.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Erre képesek a 44.000 m2-en elhelyezett napelemek

Erre képesek a 44.000 m2-en elhelyezett napelemek

Forrás: wardsauto.com

Az valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hogy elképesztő sok áramot fognak termelni a Toyota napelemei.

De hogy mit is jelent ez pontosan?

6,5 millió kWh megújuló forrásból származó elektromosságot, ami egyébként könnyűszerrel fedezné akár 800, átlagos amerikai háztartás igényeit is.

Mivel a villanyáram bizonyos fosszilis energiák elégetésének a segítségével jön létre – tehát rendkívül környezetszennyező módon – így a napelem farmok telepítésének a lépésével a Toyota jelentősen csökkenteni fogja az ökológiai lábnyomát, hiszen a széndioxid kibocsátása 4300 tonnával kevesebb lesz.

Ha az anyagiak felé vesszük az irányt, akkor ott is hasonlóan nagy számokkal találkozhatunk: a teljes beruházás költsége ugyanis összesen 2,7 milliárd forintnyi amerikai dollárt tesz ki (9,3 millió USD).

A napelem farmok teljesítménye

A napelem farmok teljesítménye

Az említett három napelem farm közül a virginiai lesz a legnagyobb: az itt található gyár széndioxid kibocsátása körülbelül 1880 tonnával lesz kevesebb, és természetesen anyagilag is nagyobb összeget fog igényelni, mint a másik két farm.

A sorban a második az alabamai üzem lesz, a maga több, mint 13.000 m2-es területével, ugyanakkor ez fog elkészülni a leghamarabb is: várhatóan még idén, tehát a 2020-as év végére.

A harmadik, vagyis a Missouriban épülő napelem farmra sem kell túl sokat várni, ugyanis 2021 januárjában várható az átadása.

A Toyota európai központja is napelemekkel bővült

Az említett három új beruházás mellett nemrégiben a Toyota Brüsszelben található központja is napelemekkel, illetve szélturbinákkal bővült.

A számok ebben az esetben is igencsak beszédesek: a központhoz 1400 darab napelem került felszerelésre, melynek jelenlegi teljesítménye összesen 460 kW.

A szélturbinák teljesítménye pedig eléri a 10 kW-ot, ráadásul Brüsszelben a Toyota vállalat az első, aki saját tulajdonban lévő szélturbinákkal váltja ki az áramfogyasztását.

Azonban folyamatosan haladnak az önellátás felé, ugyanis már több üzemüket és a Madridban található logisztikai központjukat is napelemekkel bővítették.

Ezekkel a törekvéseikkel pedig elérték, hogy az Európában zajló folyamataik mindegyike zöldenergiával működjön.

Az sem éppen elhanyagolható tény, hogy ezekkel az újításokkal több, mint 35%-kal csökkentették az éves áramfogyasztásuk mennyiségét.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A Toyota egyéb közjót szolgáló tevékenységei

A Toyota egyéb közjót szolgáló tevékenységei

Forrás: stuff.co.nz

Világszerte ismertek a hibrid autóik, melyek valóban rendkívül jó technológiájuknak köszönhetően igen népszerűek a vásárlók körében.

Mind közül a legismertebb a Prius, ami az egyik legtöbbet eladott, és mindemellett pedig az egyik legbiztonságosabb autónak lett kikiáltva.

Azonban úgy tűnik, hogy a Toyota nem csak a földi utakat akarja meghódítani, hiszen most egy holdjáró autó fejlesztésén dolgozik, a Japán Űrkutatási Hivatallal (JAXA) közösen.

A céljuk az, hogy az autógyártó több évtizedes tapasztalata visszaköszönjön a holdjáróban is, nem véletlenül lett egy korábbi terepjáróról elnevezve, ami a szélsőséges útviszonyok között is megállta a helyét; így kapta a holdjáró a Lunar Cruiser nevet.

Természetesen ezen a járművön több napelem panel is helyett kapott, hiszen az űrben tökéletesen és gyakorlatilag közvetlenül is használható a nap által nyújtott energia.

Ezek a napelemek azért kerültek fel a holdjáróra, hogy a jármű egyes rendszerei áramhoz jussanak, de mindemellett üzemanyagcellás elektromos hajtással fog működni.

A Toyota társadalmi felelősségvállalása és fenntarthatósági elvei

A kettő – sajnos – napjainkban már szorosan összefügg, hiszen a gyors hanyatlást mutató ökoszisztéma már nem csak a jövő, de a jelen fiatal generáció hátralévő életét is jelentős mértékben befolyásolja.

A Toyota CSR és környezetvédelmi elvei alapján igyekszik folyamatosan fejleszteni a gyártói tevékenységét úgy, hogy az minél fenntarthatóbb legyen.

Amellett, hogy a gyártási tevékenység fejlesztésén dolgoznak, arra is nagy gondot fordítanak, hogy a selejtezés és a hulladékkezelés is ezen elvek alapján történjen.

Mindemellett pedig, ahogy már említettük is, céljuk, hogy olyan autókat hozzanak létre, amik csökkentett károsanyag-kibocsátással is képesek tökéletesen működni.

Utóbbival meglehetősen jól haladnak, hiszen az általuk gyártott hibrid motorok és maga a technológia igen magas minőséget képviselnek világszerte.

Te is hozzájárulhatsz a környezet védelméhez úgy, ahogyan a Toyota

Persze, nem kell nekiállni autókat gyártani, de akár Te is megoldhatod az áramellátásodat napelemek segítségével!

Kérj tőlünk bátran árajánlatot napelem rendszerre, az ingyenes helyszíni felmérést követően pedig megbeszéljük a részleteket!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.