21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

Forrás: wattmester.blogstar.hu

Új virradt India dízelzabáló mozdonyaira, és a fénye már energiát is termel!

2017 július 14-én kigördült az indiai vasúttársaság első napelemes vonata, és ez a világ harmadik legszennyezőbb országában egészen komoly változások előszelét idézi.

Nem szabad félreérteni: a mozdonyok még nem napelemekből származó árammal működnek – bár talán erre sem kell már olyan sokat várnunk.

Ezúttal még csak azt sikerült elérni, hogy a kocsikban működő egyéb elektromos berendezéseket viszont már nem a dízelüzemű generátorok látják el energiával, hanem a vagon tetejére szerelt napelemek!

A kezdetek

1,3 milliárd lakossal a háta mögött India az utóbbi években főleg a szénre alapozta energiaellátását, ám a vasúthálózat az utóbbi időben igen komoly kísérletekbe kezdett a fotovoltaikus energia felhasználása területén.

2016 tavaszán jöttek a hírek az első nagy tesztekről: akkor álltak sínre a 12 db napelemmel felszerelt kocsik, amik egyenként 3,6 kW energiát tudtak termelni.

Hogy miért volt erre szükség?

Mert az akkori jelentések alapján az energia, amit a vasút folyamatosan felhasznál, a mindennapi munkaköltségek 24,16 százalékát jelentették, ami igen komoly összegnek felelt meg.

Amikor azonban jobban megvizsgálták ezt a számot, akkor rájöttek, hogyan lehet a költségekből lefaragni: ugyanis ebből 14,72% ment dízelre, és mindössze 9,44% elektromosságra.

Mi volt a legkézenfekvőbb megoldás?

Hogy az elektromos áram szerepét növelni kell, aminek ráadásul megtermelése is költséghatékonyabb, ha a megújuló energiaforrásokhoz fordulunk.

A kezdetek

Forrás: qz.com

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

DEMU – napelem és dízel együtt

DEMU – napelem és dízel együtt

Forrás: wattmester.blogstar.hu

A tesztek olyannyira jól sikerültek, hogy tavaly már munkába is álltak az első ilyen napelemes kocsik.

Újdelhi vonzáskörzetében álltak sínekre, hogy azt a 23 millió embert, akik rendszeresen választják ezt a közlekedési módot, egy kicsit zöldebb módon juttassák el a célállomásra.

A napelemek nem magát a mozdonyt üzemeltetik – az marad a jó öreg dízelnél egyelőre.

A változás a szellőzőrendszer, a világítás és az információs kijelzők energiaellátását érinti, amik eddig szintén a fosszilis energiahordozóktól függtek.

A vagonok szigetüzemű rendszerként működnek: a nem felhasznált energiát akkumulátorokban tárolják, hogy felhős időben azokról tudják biztosítani az áramellátás, és csak végszükség esetén kelljen a dízelmotorhoz fordulni.

Az 1600 lóerős Diesel-Electric Multiple Unit, röviden DEMU vonatokra kocsinként 16 db napelemet erősítettek, és a következő fél évben még 4 hasonlót akarnak létrehozni.

21 ezer liter dízel megspórolva

Csak 2014-ben az indiai vasúthálózat 2,6 milliárd litert fogyasztott – ezzel kellett valamit kezdenie a jövő emberének.

Önmagában a világítás, a ventillátorok és a kijelzők áramellátása nem tűnik olyan hatalmas eredmények, pedig nem kevesebb, mint 21.000 liter dízelolajba kerül üzemeltetésük minden szerelvényen évente.

Képzeljük el, mekkora változást jelent ennek a kiváltása a károsanyag-kibocsátást tekintve!

Igazából nem is kell elképzelnünk, hiszen ki is számolható: kocsinként 9 tonnával kevesebb szén-dioxid jut így a levegőbe.

Újdelhi a világ egyik legszennyezettebb városa, így éppen itt bemutatni az új kocsikat igencsak szimbolikus jelentőségű volt.

21 ezer liter dízel megspórolva

Forrás: india.com

Komoly mérnöki teljesítmény

„Nem egyszerű feladat napelem paneleket rögzíteni olyan vasúti kocsik tetejére, amik 80km/h-val haladnak” – mondta Sundeep Gupta, a Jakson Engineers alelnöke, aki azt is kifejtette, mennyire próbára tette mérnöki tudásukat ennek a nem egyedi projektnek a kivitelezése.

A DEMU ugyanis a Noida központú Jakson Engineers mérnökeinek munkája nyomán született meg, az Indian Railways Organisation for Alternate Fuels irányítása alatt.

A komoly munka azonban komoly eredményekhez is vezetett, ugyanis több mint 25 éves élettartamot jósolnak az új kocsiknak, melyekben az akkumulátorok akár 72 óráig is képesek ellátni a feladatukat, ha tartósan napfénymentes lenne az időjárás.

50 hasonló kocsit terveztek üzembe helyezni, először még csak a városi vonalakon, de később akár a hosszabb távokon is.

Emellett pedig a pályaudvarokat is hasonló módon tervezik felújítani, hogy az ottani energiaellátást 8.8 MW-os napelem rendszerrel tudják megtámogatni.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Bevétel a vasútnak

Bevétel a vasútnak

Forrás: india.com

Nézzük a piszkos anyagiakat, hogy lássuk, miért érné ez meg az indiai vasúttársaságnak.

Állami kézben körülbelül 63.000 vasúti kocsi van jelenleg, amik közül a legtöbb átlagosan az év legalább 300 napján van kitéve az igen erős napsugárzásnak.

Minden vonaton alapvetően két motorkocsi van, az egyik elöl, a másik hátul – ezek egyenként 25 millió rúpiába kerülnek (100 millió forint).

A köztük lévő, egyenként 89 utasnak helyet adó kocsik 10 millió rúpiába kerülnek.

Mekkora költséget jelent a napelem?

900.000 rúpiát, tehát a tizedét sem magának a kocsinak.

És aki rendszeresen olvassa cikkeinket, az pontosan tudja, hogy a napelem egy megtérülő befektetés, és pontosan ezzel számol az indiai vasúttársaság is.

Éppen ezért a jövőben a jegyárak nem fognak változni, ugyanis önmagában a költségek csökkenése is 20%-os növekedést fog okozni a társaság számítása szerint.

Nagy tervek a jövőre nézve

Indiában óriási megújuló energia fordulat következet be, holott ez az ország néhány éve még a hatalmas mértékű szénfelhasználásáról volt híres.

A korábban említett IROAF még 2008-ban született meg, annak érdekében, hogy valami alternatívát tudjon találni arra az elképesztő mennyiségű dízelfogyasztásra, ami sem anyagi, sem környezetvédelmi szempontból nem volt ideális.

Kezdetben még a biodízelre és a sűrített földgázra próbált alapozni, ám néhány éve elkezdett a megújuló energiaforrások felé fordulni.

Ennek a szervezetnek a munkássága pedig tökéletesen beleillik India jövőképébe, ugyanis az állami tulajdonban lévő vasúthálózaton keresztül 2020-ra 1000 megawatt napból származó energiát akarnak termelni folyamatosan, ami aztán 2025-re 5000 megawattos teljesítményre fog nőni.

Ez pedig nem csak a vasút számára fontos, ugyanis 2022-re India a 175 gigawattos megújuló energiatermelést tűzte ki célul, hogy ezzel megmutassa, mire képes ezen a területen.

A vasúti kocsikra tervezett 1000 megawattól még messze állnak ugyan, de a tetőkre és a földre szerelt rendszerek telepítésével a cél egyre megfoghatóbbá válik.

Néhány éven belül talán már nem is a tetőn ülő emberek, hanem az oda szerelt napelemek jutnak majd eszünkbe, ha az indiai vonatokra gondolunk.

Mert az embernek nem a tetőn a helye, hanem a kényelemben, és ha azt a nap energizálja, akkor lehet kijelenteni egy új szebb, tisztább világot!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.