21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

Forrás: wattmester.blogstar.hu

Új virradt India dízelzabáló mozdonyaira, és a fénye már energiát is termel!

2017 július 14-én kigördült az indiai vasúttársaság első napelemes vonata, és ez a világ harmadik legszennyezőbb országában egészen komoly változások előszelét idézi.

Nem szabad félreérteni: a mozdonyok még nem napelemekből származó árammal működnek – bár talán erre sem kell már olyan sokat várnunk.

Ezúttal még csak azt sikerült elérni, hogy a kocsikban működő egyéb elektromos berendezéseket viszont már nem a dízelüzemű generátorok látják el energiával, hanem a vagon tetejére szerelt napelemek!

A kezdetek

1,3 milliárd lakossal a háta mögött India az utóbbi években főleg a szénre alapozta energiaellátását, ám a vasúthálózat az utóbbi időben igen komoly kísérletekbe kezdett a fotovoltaikus energia felhasználása területén.

2016 tavaszán jöttek a hírek az első nagy tesztekről: akkor álltak sínre a 12 db napelemmel felszerelt kocsik, amik egyenként 3,6 kW energiát tudtak termelni.

Hogy miért volt erre szükség?

Mert az akkori jelentések alapján az energia, amit a vasút folyamatosan felhasznál, a mindennapi munkaköltségek 24,16 százalékát jelentették, ami igen komoly összegnek felelt meg.

Amikor azonban jobban megvizsgálták ezt a számot, akkor rájöttek, hogyan lehet a költségekből lefaragni: ugyanis ebből 14,72% ment dízelre, és mindössze 9,44% elektromosságra.

Mi volt a legkézenfekvőbb megoldás?

Hogy az elektromos áram szerepét növelni kell, aminek ráadásul megtermelése is költséghatékonyabb, ha a megújuló energiaforrásokhoz fordulunk.

A kezdetek

Forrás: qz.com

Árajánlatkérés itt!

DEMU – napelem és dízel együtt

DEMU – napelem és dízel együtt

Forrás: wattmester.blogstar.hu

A tesztek olyannyira jól sikerültek, hogy tavaly már munkába is álltak az első ilyen napelemes kocsik.

Újdelhi vonzáskörzetében álltak sínekre, hogy azt a 23 millió embert, akik rendszeresen választják ezt a közlekedési módot, egy kicsit zöldebb módon juttassák el a célállomásra.

A napelemek nem magát a mozdonyt üzemeltetik – az marad a jó öreg dízelnél egyelőre.

A változás a szellőzőrendszer, a világítás és az információs kijelzők energiaellátását érinti, amik eddig szintén a fosszilis energiahordozóktól függtek.

A vagonok szigetüzemű rendszerként működnek: a nem felhasznált energiát akkumulátorokban tárolják, hogy felhős időben azokról tudják biztosítani az áramellátás, és csak végszükség esetén kelljen a dízelmotorhoz fordulni.

Az 1600 lóerős Diesel-Electric Multiple Unit, röviden DEMU vonatokra kocsinként 16 db napelemet erősítettek, és a következő fél évben még 4 hasonlót akarnak létrehozni.

21 ezer liter dízel megspórolva

Csak 2014-ben az indiai vasúthálózat 2,6 milliárd litert fogyasztott – ezzel kellett valamit kezdenie a jövő emberének.

Önmagában a világítás, a ventillátorok és a kijelzők áramellátása nem tűnik olyan hatalmas eredmények, pedig nem kevesebb, mint 21.000 liter dízelolajba kerül üzemeltetésük minden szerelvényen évente.

Képzeljük el, mekkora változást jelent ennek a kiváltása a károsanyag-kibocsátást tekintve!

Igazából nem is kell elképzelnünk, hiszen ki is számolható: kocsinként 9 tonnával kevesebb szén-dioxid jut így a levegőbe.

Újdelhi a világ egyik legszennyezettebb városa, így éppen itt bemutatni az új kocsikat igencsak szimbolikus jelentőségű volt.

21 ezer liter dízel megspórolva

Forrás: india.com

Komoly mérnöki teljesítmény

„Nem egyszerű feladat napelem paneleket rögzíteni olyan vasúti kocsik tetejére, amik 80km/h-val haladnak” – mondta Sundeep Gupta, a Jakson Engineers alelnöke, aki azt is kifejtette, mennyire próbára tette mérnöki tudásukat ennek a nem egyedi projektnek a kivitelezése.

A DEMU ugyanis a Noida központú Jakson Engineers mérnökeinek munkája nyomán született meg, az Indian Railways Organisation for Alternate Fuels irányítása alatt.

A komoly munka azonban komoly eredményekhez is vezetett, ugyanis több mint 25 éves élettartamot jósolnak az új kocsiknak, melyekben az akkumulátorok akár 72 óráig is képesek ellátni a feladatukat, ha tartósan napfénymentes lenne az időjárás.

50 hasonló kocsit terveztek üzembe helyezni, először még csak a városi vonalakon, de később akár a hosszabb távokon is.

Emellett pedig a pályaudvarokat is hasonló módon tervezik felújítani, hogy az ottani energiaellátást 8.8 MW-os napelem rendszerrel tudják megtámogatni.

Árajánlatkérés itt!

Bevétel a vasútnak

Bevétel a vasútnak

Forrás: india.com

Nézzük a piszkos anyagiakat, hogy lássuk, miért érné ez meg az indiai vasúttársaságnak.

Állami kézben körülbelül 63.000 vasúti kocsi van jelenleg, amik közül a legtöbb átlagosan az év legalább 300 napján van kitéve az igen erős napsugárzásnak.

Minden vonaton alapvetően két motorkocsi van, az egyik elöl, a másik hátul – ezek egyenként 25 millió rúpiába kerülnek (100 millió forint).

A köztük lévő, egyenként 89 utasnak helyet adó kocsik 10 millió rúpiába kerülnek.

Mekkora költséget jelent a napelem?

900.000 rúpiát, tehát a tizedét sem magának a kocsinak.

És aki rendszeresen olvassa cikkeinket, az pontosan tudja, hogy a napelem egy megtérülő befektetés, és pontosan ezzel számol az indiai vasúttársaság is.

Éppen ezért a jövőben a jegyárak nem fognak változni, ugyanis önmagában a költségek csökkenése is 20%-os növekedést fog okozni a társaság számítása szerint.

Nagy tervek a jövőre nézve

Indiában óriási megújuló energia fordulat következet be, holott ez az ország néhány éve még a hatalmas mértékű szénfelhasználásáról volt híres.

A korábban említett IROAF még 2008-ban született meg, annak érdekében, hogy valami alternatívát tudjon találni arra az elképesztő mennyiségű dízelfogyasztásra, ami sem anyagi, sem környezetvédelmi szempontból nem volt ideális.

Kezdetben még a biodízelre és a sűrített földgázra próbált alapozni, ám néhány éve elkezdett a megújuló energiaforrások felé fordulni.

Ennek a szervezetnek a munkássága pedig tökéletesen beleillik India jövőképébe, ugyanis az állami tulajdonban lévő vasúthálózaton keresztül 2020-ra 1000 megawatt napból származó energiát akarnak termelni folyamatosan, ami aztán 2025-re 5000 megawattos teljesítményre fog nőni.

Ez pedig nem csak a vasút számára fontos, ugyanis 2022-re India a 175 gigawattos megújuló energiatermelést tűzte ki célul, hogy ezzel megmutassa, mire képes ezen a területen.

A vasúti kocsikra tervezett 1000 megawattól még messze állnak ugyan, de a tetőkre és a földre szerelt rendszerek telepítésével a cél egyre megfoghatóbbá válik.

Néhány éven belül talán már nem is a tetőn ülő emberek, hanem az oda szerelt napelemek jutnak majd eszünkbe, ha az indiai vonatokra gondolunk.

Mert az embernek nem a tetőn a helye, hanem a kényelemben, és ha azt a nap energizálja, akkor lehet kijelenteni egy új szebb, tisztább világot!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!