A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indult

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

Forrás: energy-observer.org

Úgy tűnik, a kalandorok egy újabb korszakát éljük.

Napról napra érkeznek a hírek fantasztikus új találmányokról, hihetetlen utazásokról és expedíciókról, amik egyszerre állítják kihívások elé az emberi technológiát, és az embert magát.

Alig ért véget a Solar Impulse általunk is követett odüsszeiája, már kaphattuk is fel a fejünket a következő hír hallatán: a világ első, teljesen önellátó hajója 6 éves világkörüli útra indult.

Néha olyan érzés kerít minket hatalmába, mintha egy 21. századi Jules Verne regénybe csöppentünk volna.

Kalandvágyó tudósok és kutatók újabb és újabb technikai újításokkal rukkolnak elő, hogy így hódítsák meg újra és újra a Földet.

A kihívást pedig már nem a távolságok jelentik, és nem is az, hogy milyen járművel teszik meg ezeket, hanem hogy pontosan miből nyerik az energiát az út során.

A zöld energia legváltozatosabb felhasználása lett az inspiráció modern korunk kalandorainak, és ezen a téren nem is restek folyamatosan egymásra licitálni.

A Solar Impulse az első, üzemanyag nélkül, kizárólag napenergiával működő repülő volt, ami megkerülte a földet Bertrand Piccard és André Borschberg irányítása alatt a 2015-2016 közt.

2017 áprilisában pedig útjára indul az Energy Observer nevű hajó, amely útja során kizárólag a napból, a szélből és a tengervízből fogja nyerni az utazáshoz szükséges energiát.

A világ legzöldebb hajója

Victorien Erussard egyike azoknak, akik elfogadták a nem mindennapi kihívást, hogy valamilyen járművel körbejárják a földet úgy, hogy közben a lehető legkisebb mértékben károsítsák a bolygót.

Így született meg az Energy Observer projekt, mely egyszerre szól egy hajóról és egy expedícióról, és mindkettő célja, hogy megtalálja a legmegfelelőbb megoldásokat a környezetbarát energiafelhasználásra.

A CEA-Liten Kutatóintézet munkatársai és tengerészeti tervezők közös munkájának köszönhetően az Energy Observer az első hajó a világon, ami út közben tökéletesen el tudja magát látni nem csak egy, de három különböző, megújuló energiaforrásból.

A hajó azért indult útjának, hogy új rekordot állítson fel a zöld energia jegyében.

De pontosan miből is áll a francia tervezők művének különlegessége?

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Versenyhajóból a jövő zászlóshajója

Versenyhajóból a jövő zászlóshajója

Forrás: energy-observer.org

Az Energy Observer egy olyan hajó „testében” lelt új életre, amely már azelőtt is hatalmas karriert futott be, hogy a CEA-Liten megvásárolta volna.

Ez volt ugyanis az első katamarán, ami a nyolcvanas években át tudta lépni a szimbolikus 500 mérföldes limitet 24 óra alatt 1984-ben, ezzel világrekordot felállítva.

Az érdem Nigel Iren kanadai tervezőt illeti, akinek művét aztán azóta többször is átalakították, illetve újraméretezték, hogy elérje a mai, 30 és fél méteres hosszúságát, és 12,8 méteres szélességét.

Mi dagasztja a világ legzöldebb hajójának vitorláját?

Semmi, ugyanis a tervezők anélkül vették ki a képletből a fosszilis üzemanyagokat, hogy emiatt egy elavultabb technológiához kell volna nyúlniuk.

Épp ellenkezőleg, a legmodernebb kutatások eredményeképp született meg az Energy Observer mai formája, mely egyszerre képes felhasználni a nap, a szél és a tenger energiáját.

Nézzük is meg pontosabban, hogyan épül fel ez a nem mindennapi jármű!

Mi hajtja a tengeri Solar Impulse-t?

Kezdjük a hozzánk legközelebb állóval: a fedélzet 130 négyzetméternyi felületére napelemek kerültek, három különböző fajtából, amik folyamatosan árammal látják el az elektromos eszközöket.

Emellett működik két vertikális tengelyen 1-1 szélturbina, amivel a másik legnépszerűbb megújuló energiaforrást tudják kihasználni.

A harmadik fontos berendezés pedig a legújszerűbb és legkülönlegesebb: ezzel ugyanis a vízmolekulákat képesek hidrogénre és oxigénre bontani.

Az előbbi a hidrogén hajtású motor üzemanyagát képezi, míg az utóbbit egyszerűen a levegőbe juttatják majd.

Mindezek a berendezések körülbelül 4,72 millió dollárba kerültek.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A csapat

A csapat

Forrás: energy-observer.org

Egy egykori bajnok hajóhoz hasonló kapitány is kell: Victorien Erussard maga is versenyző, emellett pedig tengerésztiszt, aki a Solar Impulse sikerét látva úgy döntött, emeli a tétet.

Ő ugyanis nem egy, hanem egyszerre többféle megújuló energiaforrást is fel akar használni, és nem is akármilyen járművön: egy hajón ugyanis nem engedheti meg magának azt a kényelmet, hogy egy hotelben várakozzon, amíg a zord időjárás nem csillapodik le eléggé.

Mellette ott van a világhírű búvár és filmes, Jerome Delafosse is, valamint a háttérből segíti egy több mint 30 főből álló profi tervezőkből, designerekből, mérnökökből álló csapat, akik 2015 óta dolgoznak azon, hogy a katamaránt újjáépítsék.

Erussard projektjének két nagyon komoly üzenete van:

Egyrészt az Energy Observer meg fogja mutatni, hogy üvegházhatást okozó gázok nélkül is lehet elképesztő távolságokat bejárni a világon, aminek minden bizonnyal óriási hatása lesz a környezetbarát energiatermelés szempontjából.

Másrészt egy hatalmas bravúrt jelent a projekt a hajótervezés számára is, hiszen azt ki lehet jelenteni, hogy olyan vízi járművet, mint az Energy Observer, még nem látott a világ.

Az expedíció

2022-ig közel 50 országot fog meglátogatni, 101 kikötőben fog megállni, külön figyelmet szentelve a történelmi múlttal rendelkezőknek.

Emellett meg fog látogatni fontos vadvilági helyszíneket, természeti helyeket, veszélyeztetett élővilágokat és nemzetközi rendezvényeket, hirdetve a környezetbarát energia világának eljövetelét.

A küldetés legfőbb célja ugyanis, hogy összeegyeztethetővé tegye a technológiát a környezettel, és bizonyítsa, hogy csökkenteni lehet a hatásunkat a bolygóra anélkül, hogy a kényelmünkkel kéne fizetnünk ezért.

A nagy előd: Tûranor PlanetSolar

A nagy előd: Tûranor PlanetSolar

Forrás: raceforwater.com

Bár az Energy Observer valóban különleges kezdeményezés, mégsem tekinthetjük a legelsőnek a maga kategóriájában.

És most nem is a sokat említett Solar Impulse-ra gondolunk: léteznek ugyanis már olyan hajók, amik hasonló célokkal szálltak vízre, mint francia társuk.

A Tara nevű hajó például már 2007 óta járja a világot a tudomány és a környezetvédelem nevében, de még nála is nagyobb eredményt ért el a Tûranor PlanetSolar, amely az első napelem meghajtású vízi jármű volt, ami megkerülte a bolygót 2010-ben.

A PlanetSolar Monacóból indult, hogy átszelje a világ óceánjait a napelemek segítségével, ezzel felhívva az emberiség figyelmét a megújuló energiák felhasználásának fontosságára.

A hat fős legénység először Patrick Marchesseau, majd később Erwann Le Rouzic parancsnoksága alatt szelte a habokat, és ezalatt két rekordot is megdöntött.

Egyrészt ők szelték át a leggyorsabban az Atlanti-óceánt napelemek segítségével, és egyben ez volt a leghosszabb táv is, amit valaha így megtettek tengeren.

Technikai problémák ugyan arra kényszerítették a hajót, hogy hetekig egy ázsiai kikötőben vesztegeljen, de 2012-ben végül visszaérkezett Monacóba, 584 tengeren töltött nap után.

2013-ban újabb útra kelt, és ekkor megdöntötte a saját maga által állított rekordot is: 22 nap alatt szelte át az Atlanti-óceánt, vagyis nem kevesebb, mint 4 nappal gyorsabban, mint azt elsőre tette.

Ezután tudományos kutatásokban vett részt, mint például a Golf-áramlat vizsgálata, de tervezték, hogy turistákat is a fedélzetre engednek a jövőben.

Ezt kívánjuk Erussard kapitánynak is!

Ilyen elődöket követve bízunk abban, hogy az elkövetkező (már csak) 5 évben hasonló rekordokról hallhatunk az Energy Observer nem mindennapi utazásával kapcsolatban is.

Mi folyamatosan fogjuk figyelni útját, hiszen mi más bizonyítaná jobban, hogy a jövő a megújuló energiaforrásoké, ha nem ezek a világmegváltó kalandok.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.