Napelem Odüsszeia – világkörüli utazást tett a napfénnyel működő repülőgép

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Forrás: Solar Impulse

 

2015-ben kezdetét vette a világ legzöldebb kalandja: üzemanyag nélkül repüli körbe az egész világot két svájci pilóta, napelemmel működő repülőgépükkel.

Bertrand Piccard és André Borschberg felváltva vezették a Solar Impulse 2-t, ami éjjel-nappal folyamatosan tudott repülni a napfényből nyert és elraktározott energiával.

A különleges repülőgép kizárólag a felszerelt napelemeiből nyer áramot, és ezzel mindenki számára bizonyítja, hogy a megújuló energiaforrások valóban a jövőt jelentik.

Ahogy a fizikus és pilóta Piccard mondta:

„Ha a kormányoknak lenne elég bátorságuk, hogy a tiszta energiát komoly mértékben támogassák, azzal csökkentenék az emberek függőségét a fosszilis üzemanyagoktól, munkahelyeket teremtenének és serkentenék a fenntartható fejlődést.”

A svájci tervezők világméretű utazása nem csak öncélú kalandozás volt: a világ tudósainak, politikusainak, mérnökeinek és polgárainak akartak egyetlen nagy üzenetet átadni találmányukkal, és annak elképesztő teljesítményével.

A Solar Impulse ugyanis egyértelmű, kézzel fogható bizonyítéka, hogy a környezetbarát energiatermelésé, a napelem rendszereké a jövő.

A Solar Impulse projekt

A Solar Impulse projekt

Forrás: Solar Impulse

 

Bertrand Piccard számára már nem volt idegen a Föld körbeutazása, hiszen 1999-ben egy hőlégballonnal is megtette ugyanezt.

A napelemmel működő repülőgép azonban már egészen más, fennköltebb célokat is szolgál.

Az első működő gép 2009-ben szállhatott fel Brüsszelben, és már az is kiváló eredményeket ért el.

2011-ben a Párizs-Brüsszel távolságot próbálta megtenni, ami sikerült is volna, ha az időjárás viszontagságai nem szólnak közbe.

A célt így is elérte, de külső energiaforrást kellett igénybe vennie a saját napelemein kívül.

2013-ban azonban a New York és San Francisco körüli utat már teljesen a napfényből nyert energiával tette meg.

Akár egyetlen felszállással is képes lett volna végrehajtani ezt a küldetést, egyedül az emberi tényező akadályozta meg ebben.

Egy ilyen út ugyanis napokig tarthat, ami a pilóta számára elképesztően megterhelő lett volna.

Éppen ezért a második repülő, ami a projekt során készült, már sokkal komolyabb fejlesztésekkel bír, és világméretű küldetése során két pilóta vezeti felváltva, megosztva ezzel a terheket.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A Solar Impulse 2

A Solar Impulse 2

Forrás: Solar Impulse

 

A Solar Impulse 2 2014-ben készült el egy 50 fős nemzetközi fejlesztőcsapat jóvoltából, Piccard vezetése alatt.

Elődje 35 órás repülőutakra is képes volt, melyből 9 órát éjszaka tett meg, ezzel bizonyítva, hogy a napelemek nem csak nappal működnek, hanem képesek elegendő energiát elraktározni ahhoz, hogy fény nélkül is ellássák feladatukat.

A repülőgép 2,3 tonnát nyom, szárnyfesztávolsága pedig 72 méter, ezzel a világ egyik legnagyobb, ilyen kis súlyú légi járműve.

Gyakorlatilag egy családi autó tömegével rendelkezik, és mégis elképesztő teljesítményre képes az égben szállva.

17 ezer napelem szolgáltatja neki folyamatosan az energiát, amivel átlagosan 75 km/h-val tudja szelni a levegőt, a földön pedig 215 km/h-val tud száguldani.

Leghosszabb útját egyhuzamban Borschberg irányítása alatt tette meg, mikor nem kevesebb, mint 117 órán keresztül repült folyamatosan.

És nem győzzük hangsúlyozni: mindezt egyetlen csepp üzemanyag nélkül!

5 napra elegendő energia egy repülőgép számára!

Ezen a ponton dőlt meg az a sokat hangoztatott tévhit, hogy a fotovoltaikus elemek csak nappal számítanak valamit, de az éjszakához már nem elegendőek.

A gép egyetlen pilóta számára nyújt elegendő helyet, ezért is volt egyértelmű, hogy az óceánon való átkeléskor Borschberg csak magára számíthat.

Ahogy ő fogalmazott:

„Ami igazán különleges, hogy ez az első és egyetlen repülőgép a világon, ami korlátlan energiával bír. Van egy repülőgépünk, ami teljes mértékben fenntartható energiafelhasználás szempontjából, és a mi feladatunk most az, hogy a pilótát is ugyanilyen fenntarthatóvá tegyünk."

A nagy utazás

A nagy utazás

Forrás: theverge.com

A két tudós kalandor példája tehát valóban minden ország figyelmét felkeltheti, ráadásul több helyen a saját szemükkel is láthatják, mire képesek a napelemek.

2015 márciusban indultak el Abu-Dhabiból a 35 ezer kilométeresre tervezett úton, és elképesztő sebességgel tették meg az első 18 ezres távot.

Az időjárási viszonyok azonban próbára tették lelkesedésüket, ugyanis Kínában több mint egy hónapig kellett vesztegelniük, mielőtt továbbmehettek volna, Japánban pedig még egy ilyen hosszú kényszerpihenőre volt szükségük.

Nem véletlenül voltak óvatosak, hiszen ezután nem kisebb kihívással kellett szembenézniük, mint a Csendes-óceán átrepülése, amelynek során a korábban említett 5 napos rekordot is felállították.

A nagy ünneplést azonban ismét problémák szakították meg, ugyanis az út jobban megterhelte a gépet, mint arra számítottak.

2015 júniusától kezdve 9 hónapon át voltak kénytelenek Hawaiion „nyaralni”, és idén áprilisban jöttek az első hírek arról, hogy sikeres tesztrepüléseket hajtanak végre, és készülnek az újbóli felszállásra.

A múlt hónap végén sikerült is újra a levegőbe emelkedni, és elérni az amerikai kontinenst.

A pontos útiterv már ismert, érinteni fogják Kaliforniát, Arizonát, Oklahomát és New Yorkot.

Az Atlanti-óceán remélhetőleg az elvégzett javításoknak köszönhetően nem jelent majd akkora problémát, mint a Csendes-óceán egy évvel ezelőtt.

A célállomás Abu Dhabi lett, ahol 2016 július 26-án szállt le és ezzel ez a hősies út beírta magát a történelemben, mint az első üzemanyag nélküli, világkörüli utazás.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Mit jelent ez számunkra?

Napelem rendszer Murakeresztúron

Forrás: Solar Impulse

 

A Solar Impulse projekt az egyik legnagyobb mérföldkő nem csak a napelemek, de a megújuló energiaforrások világában is.

Kézzel fogható jele annak, hogy a napfény erejével bármit elérhetünk, anélkül, hogy károsítanunk kéne a környezetünket.

Piccard és Borschberg országról-országra járva, a fenntartható fejlődés nagyköveteiként hirdetik a technológia működőképességét, és remélik, hogy az államok kormányai végre tudomást vesznek a napelemek jelentőségéről.

Egy tudósokból, mérnökökből álló nemzetközi csapat alig néhány év alatt megvalósította azt, amit a repülőgépek története során mindig is lehetetlennek hittek.

A fotovoltaikus technológiát eddig sok helyen lenézték, de ez a korszak lezárult.

Egy repülőgép, fedélzetén egy élő, lélegző pilótával körbeutazta az egész világot, egyetlen csepp üzemanyag nélkül.

A kihívás egy Verne regényhez illően kezdődött, és sokan nem is adtak a két pilótának és üzlettársnak sok esélyt, de a világ körbeutazásával egyértelmű a győzelmük.

Mi feszült figyelemmel kísértük végig a Solar Impulse 2 Odüsszeiáját, és beszámoltunk minden hírről, a két svájci kalandorral kapcsolatban, hiszen éppen azt az üzenetet közvetítik a világnak, amit mi is szeretnénk megosztani ügyfeleinkkel.

A napelem rendszerek a bolygónk, és a társadalmunk jövőjét jelentik.

Ahogy Piccard is mondta, ha az országok vezetői felismerik a napenergiában rejlő lehetőségeket, azzal nemcsak a környezet megóvásáért tesznek, de a gazdaság folyamatos fejlődéséért is.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.