Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelemes járművek Magyarországon

Napelemes járművek Magyarországon

Forrás: Origo.hu

Az eddigiekben is már rengetegszer olvashattál róla, hogy milyen újdonságok és hírek történtek a napelemek világában, de ezeknek a nagy része főként külföldi eredetű.

Ettől függetlenül ne gondold azt, hogy itthon nem készülnek áttörést jelentő fejlesztések!

Hogy ezt bebizonyítsuk, összegyűjtöttünk két olyan hírt is, amiből megtudhatod, hogy a magyar fejlesztők, mérnökök és egyetemisták is sokat foglalkoznak a napenergia hasznosításával.

Ebben a cikkben két jármű fejlesztéséről és annak történetéről olvashatsz, valamit Viliről, a magyar napfényvonatról.

Az egyik a Kecskeméti Főiskola tanulói által készített, szép eredményeket elért napelemes autó bemutatása lesz, a másik pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, napelemes hajójáról és a holland versenyen teljesített eredményéről szóló információk.

Érdemes elolvasni!

A fiatalok és a környezettudatosság

Jó látni azt, hogy a fiatal generációk már úgy nőnek fel, hogy nem is kérdés nekik az, hogy a jövő a megújuló energiáé és a környezetvédelemé.

A tudományágak is nagyrészt azon dolgoznak, hogy tiszta energiaforrásokat hozzanak létre, ennek egyik válfaja a napelem.

Szerencsére már egyre elterjedtebb ez a technika, sok családi ház és ipari ingatlan tetején láthatod őket, de máshol nem nagyon találkozhattál velük hazánkban — egészen mostanáig.

A műszaki egyetemek és főiskolák is fontosnak tartják azt, hogy hallgatóikat is erre az új szemléletre neveljék és tanítsák, ezért támogatják az olyan fejlesztéseket és ötleteket, melyekkel kedvet hozhatnak diákjaiknak az újításra.

Ebben a szellemben készült el 2015-ben a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának napelemes autója, mellyel az Ausztráliában megrendezett World Solar Car Challange-en, vagyis a világ napelemes autóinak versenyén szép eredményt értek el, a pontos helyezésről később olvashatsz!

A BME diákjai is verseny célzattal készítették járművüket, csak ők inkább a vizet választották, hogy benevezhessenek a 2016-os Dutch Solar Challange versenyre.

MegaLux

A Kecskeméti főiskolán egy 14 tagú, hallgatókból és oktatókból álló csapat 2015 nyarán fejezte be a MegaLux névre keresztelt száz százalékosan napenergiával működő autóját.

A projekt vezetője Kutasi Zoltán tanszéki mérnök volt.

Habár a MegaLux első ránézésre nem feltétlen hasonlít szokványos autóra, de minden ország ilyen kinézetű napelemes járműveket tervez.

A futurisztikus kinézetű jármű teste katamarán, vagyis kéttörzsű, anyagát tekintve pedig főként szénszál-kompozit.

Súlyát tekintve szinte pehely könnyű, vezetője nélkül csak 160 kilogrammot nyom, energiáját csak a napelemekből nyeri, mégis képes akár 130 km/órás sebességgel is menni!

Az elkészült autót 2015. augusztus 17.-én mutatták be a Kecskeméti Főiskolában.

World Solar Car Challange

World Solar Car Challange

Forrás: Origo.hu

Természetesen önmagban is különleges eredmény, hogy a csapat létrehozta ezt a járművet, de céljuk is volt vele:

Az Ausztráliában két évente megrendezendő versenyen már 1987 óta létezik, az arra benevezők pedig különböző kategóriákban teljesíthetik az előírt távot.

A versenyzők az Ausztrália északi részén fekvő Darwinból indulnak és a déli Adeleide városa a célállomás, köztük pedig 3022 km a leküzdendő táv.

A versenyre benevező csapatokat általában egyetemek vagy vállalatok indítják, de fennállásának történetében már olyan is megesett, hogy középiskolások neveztek be egy autóval.

A World Solar Car Challange egyik fontos szabálya az, hogy a versenyzők közutakat használnak, vagyis nemcsak a környezeti tényezőkkel kell megküzdeniük, és bízni abban, hogy a jármű célba ér, hanem az éppen aktuális forgalommal is.

Célba ért

A 2015-ös World Solar Car Challange-en 25 ország 45 autója nevezett be, köztük a MegaLux volt az egyetlen magyar induló.

A start 2015. október 18.-án volt Darwinban, a versenyzők pedig október 22.-én értek célba.

A magyar csapat főként azt tűzte ki céljául, hogy sikerüljön teljesíteni a több mint háromezer kilométeres távot, de ennél sokkal többet sikerült elérniük.

Nagyon nehéz versenyről van szó, amit az is bizonyít, hogy a 2013-as versenyen harminchárman indultak, de csak tízen tudtak célba érni, ezért érthető, hogy az ilyen statisztikák alapján az újonc magyar csapat nem a világrekord felállítását tűzte ki céljául.

Ennek ellenére hihetetlen eredménnyel zárt, hiszen hetedikként gördült be a célba a magyar napelemes autó.

A Challange kategóriában, melyben a MegaLux is nevezett, harminc autó indult, így a hetedik helyezés nagyon kiemelkedőnek számít.

Mások is kedvet kaptak

Mások is kedvet kaptak

Forrás: BME Solar Boat Team / Facebook

Nemcsak Kecskeméten, hanem Budapesten is zajlanak napelemes járműfejlesztések.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata, a Solar Boat Team tűzte ki céljául, hogy napelemmel működő hajót készít.

2014-ben alapította a csapatot három gépészmérnök hallgató, Kun Levente Alex, Nagy Péter és Urbán László.

Már két évvel ezelőtt az volt a terük a hallgatóknak, hogy a 2016 nyarán megrendezendő Dutch Solar Challange-re nevezzenek vele.

Solar Boat Team

A csapat az évek során tekintélyes számúra nőtt és semmit sem bízott a véletlenre.

Huszonkét hallgató vett részt a projektben, köztük gépészmérnök-, villamosmérnök-, informatikus-, közlekedésmérnök-, járműmérnök-, és marketinges hallgatók is.

A projektet három egyetemi konzulens is segítette a munkafolyamatok során.

A Solar Boat Team, azon kívül, hogy a hajót építette, a reklámra is koncentrált, mivel saját honlapot és Facebook oldalt hoztak létre maguknak, illetve tekintélyes mennyiségű támogatót is szereztek.

Azért is választották a hajóépítést, mert egyik magyar egyetem sem készített még ilyen járművet.

Persze úgy érezték, hogy hatalmas maga a kihívás is és a tét is, mivel az ő szereplésük részben szerepet játszat abban, hogy más magyar egyetemek kedvet kapnak-e hozzá a későbbiekben, de ez sem késztette őket meghátrálásra.

A hajó

A hajó

Forrás: BME Solar Boat Team / Facebook

A hajó teste, a MegaLux-éhoz hasonlóan szintén szénszállal megerősített kompozitból készült.

Hossza hat, szélessége 2,2 méter, súlya pedig mindösszesen 120 kilógramm.

A hajó maximális sebessége 35 km/óra, amit az 1500 Wh-s akkumulátorával és az azt tápláló 1750 Wp-s napelemeivel tud elérni.

A munkafolyamatok kihívást jelentettek a Solar Boat Team számára, de pont a nehézségek miatt voltak nagyon büszkék mind a kompozit testre, a szárnyakra, a napelemes rendszerre és az akkumulátorokra, amiket sikeresen megterveztek és le is gyártottak.

Dutch Solar Challange

Idén, vagyis 2016 július másodika és kilencedike között zajlott le a verseny.

A verseny három szakaszból állt és hatvan kilométert kellett megtenniük a benevezőknek.

Négy kategóriában lehetett nevezni, a BME Solar Boat Team a „Topclass” mezőnyben indult hét másik csapattal együtt.

A Solar Boat Team sikeresen helyt állt a versenyben, de helyezést nem sikerült elérniük.

A magyaroknak is fontos a napelem

Amint látod, nemcsak külföldön, hanem hazánkban is egyre többen foglalkoznak a napelemek fejlesztésével, vagy érdeklődnek irántuk.

Gondoltad volna, hogy a napelemek elérhetőbb közelségben vannak, mint eddig bármikor?

Megtakarított pénzed legjobb felhasználása, ha otthonod energizálod úgy, hogy mindig számíthass rá!

Ha nincs félretett pénzed, próbálj meg spórolni már most és biztosítsd családi házad áramellátását ezzel a környezetbarát és tiszta energiával!

Vili, a magyar napelemes kisvasút

Vili, a magyar napelemes kisvasút

Forrás: ipolyerdo.hu

Napelemes autóversenyek, világkörüli útra induló hajók és repülők – folyamatosan mutatjuk, mutattuk be az elképesztőbbnél elképesztőbb módokon felhasznált fotovoltaikus rendszereket, de egy nagy témát egészen idáig nem említettünk: a magyar sikert, Vilit, a napelemes erdei kisvasutat.

Több, mint negyedik éve járja a Királyrét és Kismaros közötti síneket Vili, a kiváló magyar mérnökök által tervezett kisvasút, amely kizárólag megújuló energiaforrásokat használ fel, és így a természetet a legkisebb mértékben sem károsítja.

Ez utóbbi tulajdonság egy természetvédelmi területen talán a legfontosabb, és ennek az Ipoly Erdő Zrt. által megrendelt motorvonat tökéletesen eleget tesz: kizárólag napelemek töltik fel akkumulátorát, és még csak elektromos vezetékeket sem kellett emiatt az erdőbe építeni: minden maradhatott úgy, ahogy eddig volt.

Vili születése

2013-ban jött a hír, hogy az Ipoly Erdő Zrt. nagyszabású fejlesztésbe kezdett, és még abban az évben májusban a sínekre is állt a Vilinek keresztelt napelemes motorkocsi.

A természetvédelmi területen közlekedő kisvasút kapcsán mindössze kettő, de komoly kihívást jelentő követelménynek akartak megfelelni:

  • a kocsik lehető legkevesebb energiával üzemeljenek,
  • és ezt az energiát ne a környezet megterheléséből nyerjék.

És a feladatot sikerült végrehajtaniuk: a Börzsöny 2020 Kft., a Hungarotrain Kft., és a GanzPlan Hungária Kft. közös munkájából megszületett Magyarország első napelemes kisvasútja, és 2013. május 4-én, a 120 Éves Királyréti Erdei Vasút Napján ünnepélyes keretek között át is adták.

Miért épp napelem?

Magyarország természetvédelmi területein a környezet, és főleg a levegő tisztaságának megőrzése előírás, így a készülő Vilit ehhez kellett igazítani.

A szennyezőanyag kibocsátás elkerüléséhez egyértelműen egy megújuló energiaforrás felé kellett fordulni, és a fotovoltaikus rendszerek már épp eleget bizonyítottak ezen a területen.

Ráadásul a vasút világában külföldön már több helyen is megjelentek a napelemes kocsik, így csak arra volt szükség, hogy mindezt az itthoni keskenynyomtávú vasúti üzemeltetésbe is átvigyék.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a fák között, ahol a lombok takarják el a fényt, vajon tökéletesen tud működni a kocsira szerelt napelem?

A fák árnyékában is napelemmel

A fák árnyékában is napelemmel

Forrás: ipolyerdo.hu

A borús idő és az erdei körülmények sem jelentenek akadályt Vilinek, hiszen nem akármilyen rendszerrel van felszerelve.

A kocsit egy aszinkronmotor hajtja, ami a szükséges villamos energiát egyrészt a külső forrásból (szintén napelemek által) feltöltött akkumulátorokból, és a tetőre szerelt fotovoltaikus rendszerből nyeri.

Vilinek a nehezebb terep emellett pedig még plusz energiát is jelent, ugyanis lejtőn lefelé haladva, a fékezés során a rendszer visszatáplálja a felhasznált energia egy részét.

Ezek az elemek teszik tökéletesen megbízhatóvá Magyarország első napelemes kisvasútjának működését, még akkor is, ha a felszerelt fotovoltaikus rendszer azért nem tudja éppen azt a teljesítményt nyújtani, mint amit egy hagyományos, dízelüzemű vonat.

Természetjáróknak kialakítva

Viliről többet lehet elmondani annál, hogy pusztán környezetbarát: ugyanis környezetbarátoknak is készült.

Mivel a napelemek még nem olyan „erősek” mint egy hagyományos motor, a tervezők már az elején tudták, hogy könnyű szerkezetes kocsikkal fognak dolgozni, amiket a nyári időszakban lehet majd használni.

Az egyedi kialakítású kisvasútra egyszerre 32 utas tud felszállni, és az alacsonypadlós kivitel, illetve a kiszerelhető üléssor a mozgáskorlátozottaknak is elérhetővé teszi a hegyek között való vonatozást.

Másik nagy előnye, hogy az egyedi motornak köszönhetően szinte teljesen hangtalan, így még zajjal sem töri meg az erdő nyugalmát.

Bár a technológia többet is engedne, Vili maximum 25 km/h-s sebességgel halad, és menet közben a teljesen nyitott, körpanorámát biztosító kocsijaiból mindenki megcsodálhatja a hegység szépségeit.

Megújuló energia a természetben

De mi motiválta a természetvédelmen túl az Ipoly Erdőt a napelemes beruházásba?

Az, ami Magyarországon egyre több vállalkozást és magánszemélyt is: a megtérülés.

A napelemek, amik Vilire kerültek 20-40 évig tökéletesen működhetnek, és ezalatt különösebb gondozást nem is igényelnek, ráadásul az évek alatt megtermelt energia ki fogja váltani a kezdeti költségeket.

Gyakorlatilag nem is szükséges itt az országos hálózatból energiát fölvenni, hiszen a telephely tetején is fotovoltaikus rendszer van, ami feltölti Vili akkumulátorait éjszaka, vagy az üzemszünetekben.

Emellett pedig ott van az az ok is, ami miatt mi is írunk róla: Vili egy igazi turisztikai látványosság, a zöld energia jegyében.

Ugyanezt a feladatot kívánja majd ellátni egy tervezett kicsi fa vízimalom a Királyréti-patak partján, ami szintén energiát termelne munkája közben, sőt, a látogatók a különböző kijelzőkön azt is figyelhetnék, hogy a forgó kerék mennyi áramot termel az adott pillanatban.

Ezek a beruházások nem csak az erdőnek, de az egész térségnek is hasznosak lehetnek, mi pedig örömmel látjuk, hogy a zöld energia már nálunk is ilyen eredményeket ér el.

A legmodernebb hazai kisvasút előnyei

A legmodernebb hazai kisvasút előnyei

Forrás: erdo-mezo.hu

Attól, hogy KISvasút, amit elértek vele, az nagyon is fontos.

Vili egy igen komoly eredménye a hazai napelemes energiafelhasználásnak, és ez számos előnyt hordoz magában.

Vegyük még egyszer sorra, mi mindenben egyedi ez a kisvasút!

  • Kezdjük a vezetéssel, ugyanis Vili ezen a téren is a legmodernebb technológiát hordozza magában: a vezető mindössze egy érintőképernyő és egy botkormány segítségével irányítja a berendezéseket, így a járművezetés már teljesen digitális.
  • A precíz tervezésnek köszönhetően a kisvasút energiafogyasztása minimális: kihasználja a hegyi pályák lejtmeneti előnyeit a fékezésnél, a maradék szükséges áramot pedig a napelemekből nyeri.
  • A borús napokon az akkumulátorokat töltőre lehet tenni, így ilyenkor is mindig üzemkész lesz.
  • A nyitott kocsikat zártra lehet cserélni a zord időjárásra való tekintettel.
  • És a legfontosabb: nincs szükség egy csepp szénhidrogén alapú üzemanyagra sem.

Vili a jövő?

A magyar fejlesztésű napelemes erdei kisvasút híre nem ma röppent föl, de 2013-óta állandó téma a napelemes közösségekben.

Indulásától kezdve folyamatosan szeli a kilométereket, és több ezer utast szállított már bármilyen nagyobb hiba, vagy leállás nélkül, ami bizonyítja a fotovoltaikus rendszerek erejét és megbízhatóságát.

Nem csoda, hogy ez a különleges találmány felkeltette nem csak a hazai, de a külföldi befektetők figyelmét is, hiszen nem csak pusztán egy környezetkímélő járműről beszélünk, hanem egy olyan vonatról, ami menet közben még fel is hívja az emberek figyelmet a természet szépségére, és megóvásának fontosságára.

Vilinek tehát komoly küldetése van, és mi továbbra is szurkolunk neki, hogy ugyanolyan megállíthatatlanul járja a síneket Királyrét és Kismaros között, ahogyan eddig tette!

Ne felejtsük el mi is ösztönözte ezt a remek turisztikai megoldást!

A megtérülés.

A napelem rendszerek környezetbarátok és hosszútávon a legjobb befektetés számlaköltségeink csökkentésére!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Napelemes járművek Magyarországon

Napelemes járművek Magyarországon


Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép

Napelem Odüsszeia – világkörüli úton a napfénnyel működő repülőgép


„A robogók Teslája” begördül Európába

„A robogók Teslája” begördül Európába


A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul

A világ első, teljesen önellátó hajója világkörüli útra indul


21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!

21 ezer liter dízelt spórol a napelemes vonat!


Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi

Nem akármilyen új fejlesztésű napelemes gépjárművel rukkol elő az Audi


Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek

Kanada, a lakókocsis és a kecskeméti főiskola diákjai is a napelem mellett döntöttek


Majdnem 1 hónap folyamatosan a levegőben – erre is csak egy napelemes repülő lehet képes

Majdnem 1 hónap folyamatosan a levegőben – erre is csak egy napelemes repülő lehet képes


2 lépéssel közelebb a napelemes közlekedéshez?

2 lépéssel közelebb a napelemes közlekedéshez?


A Volvo már napelemekkel működteti a gyárait

A Volvo már napelemekkel működteti a gyárait


Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei

Az elektromos autók töltése ma már nem jelent különösebb gondot, de léteznek már környezetkímélő megoldások is, melyek közül van pár, ami még fejlesztés alatt áll.

Elektromos autók töltése napelemekkel: a jelen és a jövő lehetőségei


A jövő napelemes autópályái

A jövőben folyamatosan várhatók lesznek az újabb napelemes elképzelések. A napelemes autópályák ötlete is ilyen.

A jövő napelemes autópályái


A Toyota folyamatosan bővíti a napelemeinek számát

A környezettudatosság egyre több autógyártónál játszik fontos szerepet. A Toyota ebben is az élen jár, ám nem csak a hibrid rendszerének köszönhetően.

A Toyota folyamatosan bővíti a napelemeinek számát


Úton a jövő felé: közeledik a napelemes lakóautók kora

A hosszú kirándulások környezetbarát megoldása: hamarosan a lakókocsink is teljesen napenergiával működhet, és akár napi 730 kilométert is megtehetünk majd vele!

Úton a jövő felé: közeledik a napelemes lakóautók kora


Elektromos autó töltése otthon, napelemmel

Az elektromos autók egyre többeknek keltik fel az érdeklődését, nem véletlenül. Viszont tudtad, hogy napelem rendszerrel is tölthetőek? Ha többre vagy kíváncsi, kattints!

Elektromos autó töltése otthon, napelemmel


Mennyi plusz napelem kell elektromos autó töltéséhez?

Az elektromos autók otthoni töltése plusz költséget jelenthet, viszont a napelemek most is megoldással szolgálnak! Érdekel, hány plusz napelemet igényel egy e-jármű?

Mennyi plusz napelem kell elektromos autó töltéséhez?