„A robogók Teslája” begördül Európába

„A robogók Teslája” begördül Európába

Forrás: thisisinsider.com

Ha esetleg eddig még nem hallottál a Tesláról, vagy esetleg nem tudod pontosan mi az, akkor olvass tovább!

Az amerikai Tesla Motorst egy fiatal mérnökökből álló csapat hozta létre még 2003-ban és a cég azóta rohamosan fejlődik és terjeszkedik.

Alapításuk óta azon dolgoznak, hogy száz százalékosan elektromos autókat hozzanak létre, de emellett nem hajlandóak kompromisszumokat kötni: Járműveik nemcsak mutatósak, hanem sebességükben is kiemelkedőek.

Környezetbarát járműveiknek köszönhetően a környezettudatos vásárlóknak nem kell lemondaniuk sem a dizájnos formatervről, sem a gyorsaságról.

Mi köze ennek a tajvani Gogoro céghez és a termékeihez?

A részletekért olvass tovább, mert mi mindent összegyűjtöttünk neked erről.

Amit tudni kell a Gogororól

A tajvani Gogoro cég, ami 2011-ben alakult, azt tűzte ki céljául, hogy egy teljes mértékben elektromos árammal működő járművet hozzon létre.

A Teslával ellentétben ők nem négy, hanem csak két kerékben gondolkoztak, de amit sikerült létrehozniuk, az felér az amerikai autógyár teljesítményével.

Robogójukat két, kivehető akkumulátor látja el energiával, melyek egy töltéssel 60 mérföldet, vagyis közel száz kilométernyi távolságot képesek megtenni.

Ez már önmagában is lenyűgöző teljesítmény egy olyan járműtől, amelybe méretiből kiindulva csak kicsi akkumulátorok férnek, de a Gogoro ennél többet hozott ki robogójából.

A jármű műszerfala teljes mértékben megfelel a modern világ elvárásainak, mivel félre dobták az analóg műszereket és egy hatalmas digitális kijelzővel lepték meg a felhasználókat, amin az utazásuk minden fontos momentumát nyomon követhetik.

2015 júliusában telepítették az első töltőállomást és hajtott utcára az első Gogoro.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Okos robogó az okos-világban

Manapság már senki nem lepődik meg azon, hogy minden elektromos készülékre rásütik az „okos” jelzőt, legyen szó telefonról, tévéről, vagy akár mosógépről.

A Gogoro úgy döntött, hogy ők is beállnak ebbe a divatos sorba és úgy alakították ki az elektromos robogójukat, amivel méltán kiérdemelték az „okos” jelzőt.

Létrehoztak egy olyan IOS-en és Androidon is elérhető mobil alkalmazást, melynek segítségével az ember összepárosíthatja a robogóját a telefonjával és így elérheti rajta a különleges beállításokat is.

Hogy mik ezek?

Rengeteg mindent ki lehetne emelni, de ezt biztos érdekesnek találod majd:

Akár azt is beállíthatod, hogy amikor elindítod a robogód motorját, a Gogoro fényszórói kacsintás-szerűen felváltva villanjanak egyet.

Ez még nem minden, hiszen az említett alkalmazás segítségével bárhonnan nyomon követheted a Gogoro állapotát, például egy kávézóban ülve megnézheted rajta, hogy hány kilométert bír még az akkumulátora, vagy akár az oda utad átlagsebességével is elbüszkélkedhetsz másoknak.

Okos robogó az okos-világban

Forrás: thisisinsider.com

Hol szerezhetek Gogorot?

Magyarországon egyelőre még nem fogsz látni ilyeneket az utcán, ha teljesen környezetbarát kétkerekűre vágysz, akkor egyelőre még be kell érned a biciklivel.

Ebből a szempontból a Gogoro anyaországa, Tajvan, előnyt élvez, mivel náluk bárki birtokba vehet egyet a robogók közül, hogyha kifizeti a közel négyezer dolláros (nagyjából 1,1 millió forint) vételárat és van rá jogosítványa.

Ez még nem minden, mivel ahhoz, hogy működtetni is tudd a járművedet, be kell fizetned havonta a megszabott tagsági díjat, hogy használhasd a cég 220 akkumulátor cserélő állomásainak bármelyikét.

A Gogoro úgy gondolta, hogy Európát is megajándékozza újdonságával és hosszú időn át folyt a tervezés, hogy melyik ország (illetve város) részesüljön a teljesen elektromos robogókban.

Amszterdam nem mond le a biciklizésről

Múlt évben a Gogoro vezérigazgatója, Horace Luke azt nyilatkozta, hogy cége 2016 első felében fogja megkezdeni szolgáltatását Amszterdamban, ám ez meghiúsult.

Noha a város arról híres, hogy a lakói legszívesebben a biciklit választják, ha közlekedésről van szó, de nem ez volt az oka annak, hogy a Gogoro más várost választott.

Állítólag késések következtében halasztották el a holland projektet, de Luke azt nyilatkozta nemrégiben, hogy továbbra is tervezik kiépíteni a szolgáltatásukat európai városokban, köztük Amszterdamban is, a jövőben.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Berlin az első

Berlin az első

Forrás: thisisinsider.com

Mint már említettük, a Gogoro tervezi, hogy több európai nagyvárosban is bevezesse robogóinak használatát, ahol pedig ezt először kipróbálhatja a nagyközönség, az nem más, mint Berlin.

Maga a szolgáltatás pedig, sokban különbözni fog a tajvani mintától.

Arról nincsenek információk, hogy miért változtatta meg a Gogoro az üzleti tervét az európai piacra lépve, de az bizonyos, hogy az öreg kontinensen nem lehet majd megvásárolni őket.

Ehelyett, hasonló megoldást találtak ki, mint a MOL Bubi.

Gogoróval Berlin utcáin

Gogoróval Berlin utcáin

Forrás: thisisinsider.com

A város különböző pontjain állomásokat hoznak létre, ahol a robogók parkolnak.

Bárki kibérelhet közülük egyet, feltéve, hogy elmúlt már huszonegy éves és megvan hozzá az érvényes jogosítványa.

Ha az árait tekintjük, akkor mindenki jobban jár, ha egy egész napra szeretné magáénak tudni, mert így 20 eurót (6200 forint) kell érte fizetnie, viszont ha csak rövidebb időre próbálná ki a környezetbarát közlekedést, akkor 3euró/30 perc (950 forint) díjszabás mellett tehetik ezt meg az érdeklődők.

Nemcsak a felhasználási feltételek, hanem az áramellátás tekintetében is eltér az európai rendszer a tajvanitól.

Amíg Ázsiában a robogók tulajdonosainak kell felkeresnie az akkumulátor cserélő pontokat, addig a berliniek nyugodtan hátra dőlhetnek, hiszen nekik ezzel nem kell majd foglalkozniuk.

Az üzemeltető cég, vagyis a Coup, alkalmazottai járják körbe a robogók parkoló-állomásait és cserélik az akksikat, ezzel is növelve a kényelmesebb felhasználói élményt.

Habár az európai felhasználóknak így kényelmesebb dolguk lesz, cserébe a száguldás élményéről le kell mondaniuk:

A Tajvanban forgalmazott robogók maximális sebessége 59 mérföld per óra (kb. 95 km/h), míg a Berlinbe érkező járművek kaptak egy „butítást”, hogy 27 mérföldnél (kb. 44 km/h) gyorsabban ne szelhessék az utakat.

A jövő már megérkezett

A jövő már megérkezett

Amint te is láthatod, egyre több cég foglalkozik azzal, hogy milyen módon lehetne minimalizálni a fosszilis energiák használatát és helyettük áttérni a megújuló, tiszta energiaforrásokra.

Ha szeretnél tenni te is a környezetért, akkor van egy jó hírünk:

Nemcsak teljesen elektromos járművekkel teheted ezt meg, hanem napelemekkel is!

Ha szeretnéd biztosítani házad vagy más ingatlanod áramellátást és védeni a környezetet, akkor ez pont neked való!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.