Lehet-e a napelem rendszert H tarifával kombinálni?

Lehet-e a napelem rendszert H tarifával kombinálni?

Ha napelem rendszer telepítésén gondolkozol, akkor bizonyára úgy szeretnéd azt kivitelezni, hogy a kezdeti költségei minél hamarabb megtérüljenek, neked pedig minél nagyobb hasznot hozzon.

Hogy ez mennyi idő alatt valósul meg, az nagyban függ attól is, hogy a háztartásodban milyen áramdíjszabás van bevezetve, és hogy miként aknázod ki annak lehetőségeit.

Ismerd meg a jelenleg Magyarországon elérhető áramszolgáltatásokat, azon belül is közelebbről a 2010 óta elérhető H tarifát!

Különböző tarifák különböző előnyökkel

Hazánkban a legismertebb és leggyakrabban használt díjszabás a mindennapszaki A1 tarifa.

Ez éjjel-nappal egyenletesen, változatlan áron biztosítja az áramot otthonunk számára, évi 1320 kWh-ig kedvezményes díjon, afelett pedig valamivel drágábban.

  • A napelem rendszereket is A1-es villanyórára kötik, és alapvetően ezen keresztül történik az elszámolás.
  • A következő típus az A2, vagyis a két zónaidős tarifa: ennek a lényege az, hogy bár szintén 24 órában elérhető az áram, de a nappali csúcsidőben (7 és 23 óra között) drágább az A1 tarifánál, éjszaka és a hétvégén viszont jelentősen olcsóbb. Azoknak éri meg ezt a díjszabást választani, akiknél az áramfogyasztásnak legalább a fele a kedvezőbb díjszabású időszakokra esik.
  • A B tarifa, vagy vezérelt áram főként abban különbözik az előzőektől, hogy a csúcsidőszakon kívül, 8 éjszakai órán át használható – nem érhető el tehát egész nap, de mivel kedvezményes áron van, ezért jó kiegészítése lehet az A1 vagy A2 tarifának.

Speciális díjszabások: a Geo tarifa és a H tarifa

Speciális díjszabások: a Geo tarifa és a H tarifa

Az utóbbi néhány évtizedben egyre több olyan kezdeményezéssel találkozhatunk, amiknek célja a megújuló energiaforrások népszerűsítése – a lakossági áramszolgáltatás terén például kétféle speciális tarifa is elérhető, ami erre irányul.

Az egyik ezek közül a Geo tarifa, amely kimondottan a hőszivattyúk üzemeltetéséhez lett kitalálva, és másra nem is használható.

Segítségével rendkívül olcsó és környezetbarát módon állíthatunk elő hőenergiát – arra azonban figyelni kell, hogy bár az év minden napján használható, naponta kétszer legfeljebb 2 (tehát összesen 4) órán keresztül szünetel az áramellátás, valamint a tarifa csak az ELMŰ-ÉMÁSZ területeken elérhető.

Ezzel szemben a 2010 áprilisában bevezetett H tarifa az egész országban jelen van, és a felhasználása sem korlátozódik a hőszivattyúkra: a lényege az, hogy a megújuló forrásokat felhasználó rendszerek fűtőeszközei kedvezményesen juthassanak áramhoz a fűtési szezonban.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a szolgáltatás csak idényjellegű: október 15-től április 15-ig vehető igénybe, ekkor viszont rendkívül kedvező, a B tarifát soha meg nem haladó áron.

Napelem rendszer H tarifával – lehetséges?

Napelem rendszer H tarifával – lehetséges?

Bár a H tarifa és a napelem rendszer kombinációja természetesen lehetséges, a helyzet korántsem olyan egyszerű.

Magát a napelem rendszert ugyanis – mint ahogy azt már korábban említettük – mindenképpen az általános (A1) villanyórára kell kötni, és csak ezen a díjszabáson lehet elszámolni annak termelését.

A H tarifa a hőszivattyúk, kompresszorok, keringető szivattyúk működtetését tudja kedvező díjszabás szerinti árammal ellátni.

Tehát ha ezzel a tarifával szeretnénk a hőszivattyú áramfelhasználását csökkenteni, akkor azt csak a napelem rendszertől függetlenül tudjuk megtenni.

Ilyen esetben érdemes megfontolni a lehetőségeket, és eldönteni, hogy melyik éri meg jobban: egy nagyobb napelem rendszert kivitelezni, amellyel egyúttal a hőszivattyú áramellátását is biztosítjuk, vagy inkább egy kisebb rendszerrel tervezni, ami a fűtést nem foglalja magában.

Ekkor a hőszivattyús fűtést külön, a H tarifára kötve tudjuk használni, míg a többi berendezés áramfogyasztását a napelem rendszer váltja majd ki.

Miért éri meg hőszivattyúval kombinálni a napelem rendszert?

Miért éri meg hőszivattyúval kombinálni a napelem rendszert?

A napelem rendszer és a hőszivattyú mindenképp jó párosítás: segítségükkel nemcsak a rezsin spórolhatsz rengeteget, hanem még a környezet védelmében is kiveszed a részed, hiszen a kombinációjukkal a teljes áramellátásodat (beleértve a fűtést) megújuló, tiszta energiaforrásokból fogod tudni beszerezni.

Ha érdekel a hőszivattyú működése, korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz róla.

Hőszivattyú segítségével üzemeltethetünk radiátoros fűtést, padló- vagy falfűtést, bojlert, sőt, a klíma is egyfajta hőszivattyúnak tekinthető.

Arra azonban oda kell figyelni, hogy H tarifán működtetett klíma esetén a fűtési szezonon kívül eső hónapokban jelentősen megnövekedhet az áramfogyasztás költsége – ez a berendezés ugyanis télen fűt, nyáron pedig hűt, az utóbbi ideje alatt viszont a kedvezményes díjazás nem érvényes.

Ha tehát a fűtésszezonon kívül is használnánk a hőszivattyús klímát, akkor érdemes erre az időszakra visszaváltani a normál díjazású A1 tarifára.

Spórolj Te is az áramon!

Spórolj Te is az áramon!

Ebből a cikkből megismerhetted a különböző áramszolgáltatásokat, és azt is megtudhattad, hogy milyen lehetőségeid vannak ezen a téren, ha napelem rendszer kivitelezését tervezed.

Bár a hőszivattyú és a napelem rendszer kombinációja már önmagában, a H tarifa igénybevétele nélkül is hasznos és jövedelmező lehet, vannak olyan esetek, amikor a kedvezményes díjszabással még jobban járhatsz.

Ahány ház, annyi rendszer – ez igaz a különféle tarifákra is, ezért mindenképpen érdemes szakértők véleményét és segítségét kérni mind a tervezés, mind a kivitelezés folyamatában.

A H tarifa bekötéséhez egyébként is szükség lesz egy regisztrált szerelőre, illetve egy külön mérőt is be kell szerelni a használatához, hiszen – értelemszerűen – a normál díjazású áramkörtől elkülönítve fog működni, és az adatokat is külön kell róla leolvasni.

Ha szeretnéd megtenni az első lépést az otthonod fenntartható és kedvezményes áramellátása felé, akkor ne várj tovább: töltsd ki árajánlatkérő űrlapunkat még ma, hogy a helyi kivitelező partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe, és használd ki maximálisan az ebből adódó lehetőségeket!

Napelemet szeretnél, de hiányolod az állami támogatási csomagokat, esetleg lecsúsztál a nagyobb pályázatokról? Nézz szét a piaci hitelkonstrukciók között!

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe!


Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?

A jövő már csak karnyújtásnyira van, jönnek is a pályázatok az elérésének segítésére, mégis kevesebbeknek van napelemes rendszere, mint ahányaknak megérné!

Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?


Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei

Napelem rendszer önerőből? Gyorsabb, kedvezőbb és rugalmasabb megvalósítást tesz lehetővé, ráadásul lehetőséget is ad személyre szabott napelemes rendszer tervezésére.

Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei


Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?

Új időszámítás kezdődik a zöld lakáshitelek számára.A napelemes technológián keresztül mutatjuk be neked, hogy miért érdemes a zöld utat választani.

Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?


Még mindig a napelem pályázatra vársz? Lehet, hogy ezért futsz majd ki az időből…

Sokan várják a 100%-os napelem pályázat következő fordulóját – de megéri nekik? Lassan kifut az időből az, aki nem hajlandó önerőből napelem rendszerbe fektetni.

Te is kifutsz az időből, ha a napelem pályázatra vársz


Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!

Vannak olyan helyzetek, amikor sem a pályázati út, sem az önerő nem megoldás a napelem rendszer finanszírozására. Ilyenkor lehet egy jó opció a hitel igénylése!

Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!


Napelem rendszer hitelből – a finanszírozás egy másik járható útja?

Hitelből finanszírozni a napelem rendszeredet egyáltalán nem eretnek ötlet, és el is mondjuk, hogy miért! Ha érdekel, hogy hogyan érdemes nekiállnod, tarts velünk!

Napelem rendszer hitelből


Napelem rendszer önerőből: 3 ok, amiért érdemes belevágni

Miért járnak sokszor jobban azok, akik nem várnak a tökéletes pályázatra, hanem önerőből valósítják meg napelem rendszerüket? Összegyűjtöttünk 3 érvet ezzel kapcsolatban!

Napelem rendszer önerőből


5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre

A napelem rendszer telepítés alapvetően pénzkérdés, ezt nem lehet tagadni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy többféle módon is finanszírozhatjuk ezt a befektetésünket!

5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre


Lehet-e a napelem rendszert H tarifával kombinálni?

Napjainkban már olyan áramszolgáltatások is elérhetők, melyek olcsóbban láthatják el árammal a megújuló forrásokból működtetett fűtésrendszerünket. Ismerd meg Te is a H tarifát!

H tarifa napelem rendszerrel


Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program

Az új Zöld Otthon Program nagy lehetőségeket kínál az energiahatékony otthon kiépítésén gondolkodóknak, fellendítve a zöld lakások iránti kereslet-kínálat rendszerét is.

Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program


Napelem lakáskasszából

Érdekel, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha lakáskasszából finanszíroznád napelem rendszered kivitelezését? Cikkünkből megtudhatod, és azt is, hogy miért éri meg ez a befektetés.

Napelem lakáskasszából


Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?

Bár a napelem hitel és állami támogatás nagyon nagy anyagi segítséget jelenthet, a napelem rendszer kiépítése még ezek nélkül is megéri. A cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is!

Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?


Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell


Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!

Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!


Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!

Mennyi az annyi, és mi a valódi minőség kulcsa? Mit tud nyújtani a hazai napelem piac?

Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!


Napelem rendszer kalkulátor

Napelem rendszer kalkulátor az EU jóvoltából: mutatjuk, hogyan használhatod!

Napelem rendszer kalkulátor


2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!