Nem minden arany, ami fénylik, avagy több buktatója is lehet a hazai napelemes pályázatoknak

Nem minden arany, ami fénylik, avagy több buktatója is lehet a hazai napelemes pályázatoknak

Forrás: Google Maps

A napelemekkel kapcsolatos hazai pályázatok, támogatások a hozzá nem értő, laikus ember számára első ránézésre vonzónak tűnhetnek, azonban ha jobban szemügyre vesszük őket, rájöhetünk, hogy a valóság teljesesen más, hiszen bizonyos járulékos költségeket is magukkal hozhatnak.

Az egyik régi, mostanra már több évvel ezelőtt leállított pályázat például nem kevés akadályt is a pályázók elé fektetett, ezért sokakban rendülhetett meg a bizalom.

Szerencsére a mostani lehetőségek már jóval barátságosabbak, ám továbbra sem árt nyitott szemmel és füllel figyelni, hiszen a siker így sem garantált.

Segítünk tisztábban látni a helyzetet.

Már a kezdés is megviselheti a pénztárcánkat

Bár az közismert, hogy a napelemek felszerelése nem egy olcsó mulatság és a rendszer az árát csak a befektetés után 8-10 évvel hozza vissza, de bizonyos kiírások, pályázatok egyéb költségeket is igényelnek.

Például szükséges lehet előzetesen elkészíttetni egy energetikai tanúsítványt is, mely megmutatja, hogy a beruházás előtt milyen energiahatékonysági szinten áll az otthonunk.

Miért van szükség energetia hatékonysági tanúsításra?

Miért van szükség Energia hatékonysági igazolásra?

Forrás: 24.hu

Az EHT, azaz energia hatékonysági tanúsítványra a pályázat szempontjából azért van szükség, hogy meghatározható legyen az energiai besorolása az épületnek a kiinduló állapotban, és összehasonlítható legyen a fejlesztés utáni szinttel.

Ez több tízezer forintos költséget jelent, de benne lehet a munkadíj és a további papírok költsége is, de ez változó cégenként.

Többek között az sem mindegy, milyen házban lakik

Bizonyos esetekben a napelem rendszer telepítése nem oldja meg a problémákat.

Ugyanis ha az épület nincs olyan állapotban, hogy a rendszer hatékonyan el tudja látni a feladatát, akkor beruházni sem érdemes rá.

Egy külső szigeteléssel, nyílászárócserével első körben lehet, hogy sokkal jobb eredményt lehet elérni, arról nem is beszélve, hogy a tetőszerkezet állapota sem mindegy a napelemek szempontjából.

Vagyis addig, amíg az épület nem képes a megfelelő kondíciókat biztosítani, addig napelem rendszerben sem feltétlenül érdemes gondolkodni.

A régi pályázat sokak számára volt elérhetetlen

Sokakat rosszul érintett az a hír is annak idején, hogy kizárólag napelemre pályázni sem feltétlenül érte meg, ha egyébként megvolt a pályázathoz szükséges alaptőke, és minden előírásnak megfelelt a pályázó.

Hiába indult tehát a 2014-ben útjára az Otthon Melege elnevezésű (azóta lejárt) kormányzati projekt programja, ami a családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására nyújtott közel 5 milliárd vissza nem térítendő támogatást - tehát elvileg a napelemek felszerelésére is – valójában csak együttes pályázati cél meghatározása mellett volt esély támogatáshoz jutni.

Az együttes pályázati cél azonban újabb költségeket rótt az esetleges pályázóra.

A cél nemes volt, sok hibával

A cél nemes, de tényleg sok a buktató a pályázat során

Fotó: Kummer János

A fentiekből tehát látszik, hogy a tárgyalt pályázati lehetőség csak egy bizonyos réteg vehette igénybe és ez nem feltétlenül az, akinek tényleg szüksége lett volna erre a lehetőségre, hiszen többek között a ház korának, alapterületének meghatározása miatt is sokan elestek a pályázati lehetőségtől.

És akkor még a pénzkérdésről még nem is beszéltünk.

De konkrétan akkor mi is a probléma?

A probléma elsősorban az volt, hogy a különböző, a fentiekben már taglalt korlátozás miatt eleve nem sok ember vehette igénybe a pályázatot, ami láthatóan célja is volt a kormánynak.

Ennek köszönhetően pedig pont azoknak nem segített ez a program, akik szerették volna, hiszen, akinek volt annyi pénze, hogy megfinanszírozza a beruházást előre, az vélhetően nem öreg, szigeteletlen, és rossz fűtéssel ellátott épületben laktak.

Milyen pályázattal lehet nyerni?

Milyen pályázattal lehet nyerni?

Forrás: 24.hu

A jó pályázat, amivel a legtöbb esélyünk lehetett nyerni a kormány által a projektre félretett 5 milliárd forintból, az a napelemek mellett magába foglalta a nyílászárók, szigetelés, és a fűtés korszerűsítését is, de ezekhez persze szükség volt elég sok pénzre is.

Ami kimaradt, avagy amit még tudni érdemes a régi pályázatról

A program meghirdetésekor rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keretösszeg elosztása régiónként történt épületszám/régió arányban megosztva.

A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető CO2 megtakarítás figyelembevételével rangsorolták.

Ezen kívül pedig a támogatás az elszámolható költségek 40-55%-ára volt igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően, ezzel ösztönözve az épületek komplex fejlesztését.

Az igényelhető támogatás maximális összege 2,5 millió forint volt.

Támogatási kérelmeiket a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatták be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező érdeklődők 2016. július 1-jétől, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

Végszó gyanánt

Összességében tehát elmondható, hogy a fentiekben bemutatott pályázat útján igencsak nehéz volt bármilyen összeget elnyerni, hiszen nagy volt a verseny, illetve a pályázati feltételek sokak számára nem voltak teljesíthetőek.

Ám a régi, szigorú pályázati és támogatási lehetőségek ideje szerencsére elmúlt, és a manapság futók már jóval pályázó-barátabbak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezeket ne kellene komolyan venni, illetve ne kellene megfelelni ugyanúgy a feltételeknek, ám a lehetőségek sokkal nyitottabbak.

Szóval, ha napelem rendszerre vágysz, és akár valamilyen támogatás útján szereznél hozzá pénzt, illetve a költségeidet visszaigényelnéd, akkor kérj tőlünk árajánlatot mielőbb!

A Te megyédben illetékes partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot, és vele megbeszélhettek minden további részletet!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe, és használd ki maximálisan az ebből adódó lehetőségeket!

Napelemet szeretnél, de hiányolod az állami támogatási csomagokat, esetleg lecsúsztál a nagyobb pályázatokról? Nézz szét a piaci hitelkonstrukciók között!

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe!


Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?

A jövő már csak karnyújtásnyira van, jönnek is a pályázatok az elérésének segítésére, mégis kevesebbeknek van napelemes rendszere, mint ahányaknak megérné!

Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?


Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei

Napelem rendszer önerőből? Gyorsabb, kedvezőbb és rugalmasabb megvalósítást tesz lehetővé, ráadásul lehetőséget is ad személyre szabott napelemes rendszer tervezésére.

Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei


Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?

Új időszámítás kezdődik a zöld lakáshitelek számára.A napelemes technológián keresztül mutatjuk be neked, hogy miért érdemes a zöld utat választani.

Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?


Még mindig a napelem pályázatra vársz? Lehet, hogy ezért futsz majd ki az időből…

Sokan várják a 100%-os napelem pályázat következő fordulóját – de megéri nekik? Lassan kifut az időből az, aki nem hajlandó önerőből napelem rendszerbe fektetni.

Te is kifutsz az időből, ha a napelem pályázatra vársz


Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!

Vannak olyan helyzetek, amikor sem a pályázati út, sem az önerő nem megoldás a napelem rendszer finanszírozására. Ilyenkor lehet egy jó opció a hitel igénylése!

Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!


Napelem rendszer hitelből – a finanszírozás egy másik járható útja?

Hitelből finanszírozni a napelem rendszeredet egyáltalán nem eretnek ötlet, és el is mondjuk, hogy miért! Ha érdekel, hogy hogyan érdemes nekiállnod, tarts velünk!

Napelem rendszer hitelből


Napelem rendszer önerőből: 3 ok, amiért érdemes belevágni

Miért járnak sokszor jobban azok, akik nem várnak a tökéletes pályázatra, hanem önerőből valósítják meg napelem rendszerüket? Összegyűjtöttünk 3 érvet ezzel kapcsolatban!

Napelem rendszer önerőből


5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre

A napelem rendszer telepítés alapvetően pénzkérdés, ezt nem lehet tagadni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy többféle módon is finanszírozhatjuk ezt a befektetésünket!

5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre


Lehet-e a napelem rendszert H tarifával kombinálni?

Napjainkban már olyan áramszolgáltatások is elérhetők, melyek olcsóbban láthatják el árammal a megújuló forrásokból működtetett fűtésrendszerünket. Ismerd meg Te is a H tarifát!

H tarifa napelem rendszerrel


Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program

Az új Zöld Otthon Program nagy lehetőségeket kínál az energiahatékony otthon kiépítésén gondolkodóknak, fellendítve a zöld lakások iránti kereslet-kínálat rendszerét is.

Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program


Napelem lakáskasszából

Érdekel, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha lakáskasszából finanszíroznád napelem rendszered kivitelezését? Cikkünkből megtudhatod, és azt is, hogy miért éri meg ez a befektetés.

Napelem lakáskasszából


Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?

Bár a napelem hitel és állami támogatás nagyon nagy anyagi segítséget jelenthet, a napelem rendszer kiépítése még ezek nélkül is megéri. A cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is!

Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?


Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell


Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!

Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!


Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!

Mennyi az annyi, és mi a valódi minőség kulcsa? Mit tud nyújtani a hazai napelem piac?

Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!


Napelem rendszer kalkulátor

Napelem rendszer kalkulátor az EU jóvoltából: mutatjuk, hogyan használhatod!

Napelem rendszer kalkulátor


2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!