Napelem rendszer kalkulátor – így számold ki!

Napelem rendszer kalkulátor – így számold ki!

Az azonnali megoldások korát éljük, amikor nagyon sokan minden felmerülő problémára instant orvoslatot keresnek.

Vannak azonban bizonyos dolgok, melyeket egyszerűen lehetetlen sablon szerint gyártani, kész termékként forgalmazni – a napelem rendszerek is tipikusan ilyenek.

Hiába vannak az elemek és alkatrészek előre legyártva, hiszen ahhoz, hogy a kész rendszer tökéletesen tudjon funkcionálni, a megrendelő igényeihez és az ingatlan nyújtotta lehetőségekhez kell tervezni, igazítani azt.

Mint azt korábban már sokszor taglaltuk, a helyszíni felmérés nem véletlenül esszenciális fontosságú része a munkafolyamatnak, és ez az árajánlatadásban is jelentős szerepet játszik.

Lehetséges lenne tehát ennek ellenére egy működő napelem kalkulátort létrehozni?

Van, ahol működik, máshol viszont nem

Van, ahol működik, máshol viszont nem2

Pontos számítást végezni csak pontos adatok ismeretében lehetséges, ez egy régi alapigazság, ellenkező esetben csak megközelítő eredményeket kaphatunk.

Az olyan munkálatok, és a hozzájuk tartozó költségek, melyek precíz méréseket és a valóságnak megfelelő adatokat igényelnek, egyszerűen nem számíthatóak ki hozzávetőleges információk alapján.

A mi munkánk mérnöki precizitást és pontos számokat igénylő feladat, éppen ezért csak az előzetes helyszíni felmérés után adunk végleges árajánlatot, máskülönben hibát hibára halmoznánk, és az ügyfeleink is csalódottak lennének.

Ha tehát árkalkulátort keresel, ahová beírhatod a becsült fogyasztásodat, és a házad tájolását, az pedig cserébe ad egy javasolt teljesítményt és árat, olyat sajnos nem fogsz nálunk találni.

Mi több, megbízható eredményt produkálót valószínűleg máshol sem.

Gondolj csak bele: milyen érzés lenne, ha a napelem kalkulátor által generált költségnél a tényleges adatok birtokában adott végleges árajánlat jóval magasabb lenne?

Becsapva éreznéd magad, nem igaz?

Pontos napelem kalkulátor: mítosz, vagy valóság?

Pontos napelem kalkulátor: mítosz, vagy valóság2

Ha valaki azzal hiteget, hogy az oldalán található kalkulátorral pontos és részletes költségszámítást lehet végezni, annak egy szavát se hidd el, ez a határozott szakmai véleményünk.

Persze bizonyos alap dolgokkal már eleve lehet számolni, mint a panelek, tartószerkezetek, inverter ára, de nem véletlenül áll annyi lépésből nálunk egy árajánlatkérés amennyiből.

Az adatok gyűjtésére és a helyszíni felmérésre azért van szükség, hogy a rendszered a Te igényeidre legyen szabva.

Az ilyesmit lehetetlen egy egyszerű online kalkulátorral elintézni, az minden esetben fals eredményt adna.

Mi viszont ennél sokkal többre tartunk Téged, és a saját munkánkat is.

Van azért olyan napelem rendszer kalkulátor, amire támaszkodhatsz

Létezhet mégis ennek ellenére olyan napelem kalkulátor, amiből valóban hasznos adatokat lehet kicsikarni, és aminek számodra is van gyakorlati haszna?

Bizony, létezik ilyen, bár idehaza az ismertsége nem túl nagy, mivel nem hazai fejlesztésű, és nincs túlzottan reklámozva sem.

Aki viszont ismeri, az bátran kipróbálhatja, sőt akár bíztató információkkal is gazdagabb lehet, ugyanis a felület használata teljesen ingyenes!

Ismerkedjünk hát meg az Európai Bizottság fotovoltaikus kalkulátorával!

Az EU szabadon hozzáférhető napelem kalkulátora

Az EU szabadon hozzáférhető napelem kalkulátora2

Az Európai Unió az elmúlt években nagyon komoly klímacélokat tűzött ki az éghajlatváltozás mérséklése érdekében.

Ennek szerves részét képezi a megújuló energiaforrást használó rendszerek előtérbe helyezése.

Bizonyos államokban már igen jelentős mind a lakossági, mind az állami és mind vállalati zölderőművek aránya, mi több, Magyarországnak sincs miért szégyenkeznie, hazánk a régión belül kiugróan teljesít ezen a téren.

Hogy a folyamatokat megkönnyítsék, az EU felelős hivatala létrehozott egy kalkulátort, amivel a lakhelyünk kikeresésével és néhány adat megadásával kiszámíthatjuk, hogy hónapról hónapra átlagosan hány óra napsugárzás éri az adott területet, és ebből mennyi energiát lehet napelemmel termelni.

Ezek továbbra is becsült értékek, viszont itt több évnyi meteorológiai, földrajzi, és tudományos adat alapján számítja ki a program a várható hozamot, vagyis egy viszonylag megbízható becslésről beszélünk.

Hogyan használható ez a kalkulátor?

Sajnos van egy nagy hátránya ennek az EU-s kalkulátornak, mégpedig az, hogy magyar nyelven nem elérhető.

Azok számára, akik tudnak angolul, franciául, spanyolul vagy olaszul, ez nem feltétlenül jelent gondot, hiszen ezeken a nyelveken használható, azonban másoknak problémás lehet, szótárat, vagy online fordítót igényelhet.

Éppen ezért szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani a kezeléséhez, hogy akár nyelvtudás nélkül is megnézhesd, várhatóan hogyan teljesít majd a napelem rendszered!

Az oldalra érkezve ez a kép fog fogadni:

Hogyan használható ez a kalkulátor?

Forrás: re.jrc.ec.europa.eu

A függőlegesen választható fülek közül ezek a „GRID CONNECTED”, vagyis a hálózatra kapcsolt rendszerekre vonatkozó beállítási lehetőségek.

Itt tudod megadni a szükséges adatokat, hogy a rendszer ki tudja kalkulálni a várható termelést.

Íme, egy kis jelmagyarázat:

Íme, egy kis jelmagyarázat:

 1. Ezen a térképen tudod belőni a lakóhelyedet, ha görgetéssel közelítesz felé, illetve alul, az „Adress” rubrikában cím alapján is megpróbálhatsz rákeresni; minden további adatot csak ezt a műveletet követően lehet bevinni.
 2. Solar radiation database”, vagyis napsugárzási adatbázis – ezzel nem sok dolgunk van, itt csupán meteorológiai adatbázisok között lehet választani.
 3. PV technology”, azaz napelem technológia – ezt a rendszer alapból „Crystalline sillicon”-ra, vagyis kristályos szilíciumra állítja, nemigen kell hozzányúlni.
 4. Installed peak PV power”, vagy a telepített napelemes csúcsteljesítmény – a vele egy sorban található mezőbe írhatod be, hogy kWp-ben megadva mekkora teljesítményű rendszered van, illetve mekkorát tervezel.
 5. System loss”, vagyis rendszer veszteség – ez az érték arra vonatkozik, hogy a működés során önmagától mennyi veszteség keletkezik a rendszerben. Alapból 14%-ra állítja, ami átlagos, de lehet módosítani, ha valakinek például extra minőségű invertere van.
 6. Fixed mounting options” – ez mindössze azt jelzi, hogy fix telepítésű napelem rendszerről van szó, az opciók ez alatt jönnek.
 7. Mounting position”, telepítési helyzet – itt oldalt, a legördülő menüben beállíthatod, hogy épületre telepített (Building integrated) vagy szabadon álló (Free standing) a napelem rendszer.
 8. Slope”, azaz dőlésszög – itt meg tudod adni, körülbelül hány fokos a tető dőlésszöge.
 9. Azimuth”, ez a tájolásra vonatkozik – a déli irányt veszi alapul, az ehhez képest való eltérést kell megadni: ha dél 0°, akkor kelet -90°, nyugat pedig 90°.
  (Megjegyzés: oldalt a két négyzetben kipipálható, hogy számoljon optimális dőlésszöggel és tájolással.)

Visualize results”, az adatok megadása után erre kattintva tekinthetjük meg a kapott eredményeket számokban és grafikonon ábrázolva.

Az eredmények kiértékelése

Ha minden adat a helyén van, mindent kitöltöttél, akkor a „Visualize results” gombra kattintva alul egy ilyen ablakot kell, hogy láss:

Az eredmények kiértékelése

Forrás: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/

Az ábra bal szélén láthatod a számokban kifejezett eredményeket, felül a megadott adatokkal, alul pedig a várható teljesítménnyel.

Az általunk véletlenszerűen megadott magyarországi helyen például az éves napenergia termelés (Yearly PV energy producton) egy 5 kW-os rendszer esetén 5759 kWh.

Középen látható egy oszlopdiagram, melyen hónapról hónapra megnézhető a várható termelés; a kurzort az oszlopokra mozgatva jelenik meg ez a szám.

Természetesen más opciókat is ki lehet próbálni, más adatokat megadni, vagy éppen másmilyen napelem rendszer típussal kísérletezni, hiszen mint írtuk, a kalkulátor bárki számára ingyenesen elérhető és használható.

Mi csak a legegyszerűbb és leghasznosabb módját mutattuk meg, ezzel is segítve az ismerkedést vele.

Ha kedvezőek az eredmények, jöhet a következő lépés!

Ha kedvezőek az eredmények, jöhet a következő lépés!

Habár nem győzzük hangsúlyozni, hogy az EU által kibocsátott napelem kalkulátor továbbra is hozzávetőleges adatokat, eredményeket szolgáltat, azért nagyjából látszik belőlük, hogy mi várható.

Mivel ilyesmi felől érdeklődsz, így valószínű, hogy a körülbelüli éves fogyasztásoddal is tisztában vagy, valamint vannak már elképzeléseid, milyen és mekkora napelem rendszert szeretnél telepíttetni, szóval akár összehasonlítást is végezhetsz!

Továbbra is fenntartjuk, hogy szükség van az előzetes telefonos megkeresésekre, adategyeztetésekre és helyszíni felmérésre ahhoz, hogy végleges javaslatot és ajánlatot tudjunk Neked adni a méretezést és az árat illetően, kiindulásnak azonban ez a kalkulátor se rossz.

Így számodra is sokkal kézzelfoghatóbbá válik, miért is készül annyi mérés, miért kérdezünk tőled ennyi mindent, mielőtt azt mondhatnánk: Neked erre- és erre van szükséged, ennyiért- és ennyiért tudjuk megcsinálni.

Tehát, próbáld ki a napelem kalkulátort, és ha szerinted is kedvezők a kapott eredmények, akkor kérj tőlünk árajánlatot, amint lehet, hogy amit a program kiszámolt Neked, azt a Te megyédhez tartozó kivitelező partnerünkkel minél hamarabb valóra válthasd!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe, és használd ki maximálisan az ebből adódó lehetőségeket!

Napelemet szeretnél, de hiányolod az állami támogatási csomagokat, esetleg lecsúsztál a nagyobb pályázatokról? Nézz szét a piaci hitelkonstrukciók között!

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe!


Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?

A jövő már csak karnyújtásnyira van, jönnek is a pályázatok az elérésének segítésére, mégis kevesebbeknek van napelemes rendszere, mint ahányaknak megérné!

Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?


Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei

Napelem rendszer önerőből? Gyorsabb, kedvezőbb és rugalmasabb megvalósítást tesz lehetővé, ráadásul lehetőséget is ad személyre szabott napelemes rendszer tervezésére.

Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei


Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?

Új időszámítás kezdődik a zöld lakáshitelek számára.A napelemes technológián keresztül mutatjuk be neked, hogy miért érdemes a zöld utat választani.

Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?


Még mindig a napelem pályázatra vársz? Lehet, hogy ezért futsz majd ki az időből…

Sokan várják a 100%-os napelem pályázat következő fordulóját – de megéri nekik? Lassan kifut az időből az, aki nem hajlandó önerőből napelem rendszerbe fektetni.

Te is kifutsz az időből, ha a napelem pályázatra vársz


Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!

Vannak olyan helyzetek, amikor sem a pályázati út, sem az önerő nem megoldás a napelem rendszer finanszírozására. Ilyenkor lehet egy jó opció a hitel igénylése!

Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!


Napelem rendszer hitelből – a finanszírozás egy másik járható útja?

Hitelből finanszírozni a napelem rendszeredet egyáltalán nem eretnek ötlet, és el is mondjuk, hogy miért! Ha érdekel, hogy hogyan érdemes nekiállnod, tarts velünk!

Napelem rendszer hitelből


Napelem rendszer önerőből: 3 ok, amiért érdemes belevágni

Miért járnak sokszor jobban azok, akik nem várnak a tökéletes pályázatra, hanem önerőből valósítják meg napelem rendszerüket? Összegyűjtöttünk 3 érvet ezzel kapcsolatban!

Napelem rendszer önerőből


5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre

A napelem rendszer telepítés alapvetően pénzkérdés, ezt nem lehet tagadni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy többféle módon is finanszírozhatjuk ezt a befektetésünket!

5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre


Lehet-e a napelem rendszert H tarifával kombinálni?

Napjainkban már olyan áramszolgáltatások is elérhetők, melyek olcsóbban láthatják el árammal a megújuló forrásokból működtetett fűtésrendszerünket. Ismerd meg Te is a H tarifát!

H tarifa napelem rendszerrel


Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program

Az új Zöld Otthon Program nagy lehetőségeket kínál az energiahatékony otthon kiépítésén gondolkodóknak, fellendítve a zöld lakások iránti kereslet-kínálat rendszerét is.

Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program


Napelem lakáskasszából

Érdekel, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha lakáskasszából finanszíroznád napelem rendszered kivitelezését? Cikkünkből megtudhatod, és azt is, hogy miért éri meg ez a befektetés.

Napelem lakáskasszából


Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?

Bár a napelem hitel és állami támogatás nagyon nagy anyagi segítséget jelenthet, a napelem rendszer kiépítése még ezek nélkül is megéri. A cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is!

Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?


Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell


Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!

Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!


Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!

Mennyi az annyi, és mi a valódi minőség kulcsa? Mit tud nyújtani a hazai napelem piac?

Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!


Napelem rendszer kalkulátor

Napelem rendszer kalkulátor az EU jóvoltából: mutatjuk, hogyan használhatod!

Napelem rendszer kalkulátor


2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!