Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program

Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program

A Zöld Otthon Program hiánypótló lehetőséget nyújt az ingatlanpiac területén, mely elindítja Magyarország fenntartható felzárkózásának folyamatát.

Mit jelent azonban ez rád nézve, vagyis miért éri meg neked is belevágnod a zöld hitelbe?

  • Mert legfeljebb 2,5 százalékos kamattal tudnak hitelt biztosítani a bankok.
  • Mert akár 25 év futamidővel is számolhatunk.
  • Mert akár 70 millió forintnyi hitelösszeg is igényelhető.
  • Mert a rendelkezésre tartási idő extra hosszú, akár 3-4 év is lehet: alapvetően az első részösszeg lehívására 3 év, a folyósítási feltételek leigazolására 4 év áll rendelkezésre.

Ha zöld otthonban, esetleg napelem telepítésben gondolkodsz, és ezek a feltételek kedvezőnek tűnnek a számodra, akkor mindenképpen érdemes kihasználnod ezt a lehetőséget!

És hogy meddig tudod igénybe venni a hitelt?

Erre vonatkozóan időbeli korlát egyelőre nem került meghatározásra, az egyes bankok saját rendelkezésre álló kereteik figyelembevételével fogadhatnak be igényeket a hitelekre vonatkozóan.

A program célkitűzése

A program célkitűzése

2021. október 4-én indította el a Magyar Nemzeti Bank a zöld eszköztár-stratégiájának részeként az új Növekedési Hitelprogram (NHP) Zöld Otthon Programot, mely a zöld lakáshitel piac létrejöttét hivatott elősegíteni.

A zöld-eszköztár stratégiában megfogalmazott jövőkép szerint Magyarország fenntartható felzárkózása a gazdaság zöld átállása segítségével jöhet létre.

Ennek feltétele egy olyan pénzügyi struktúra kialakítása, amely figyelembe veszi és érvényesíti a környezeti fenntarthatóság szempontjait.

Éppen ennek köszönhetően indította el az MNB tavalyi ősszel a lakáshitelek piacába zöld szempontokat beépítő NHP ZOP-ot, mely hosszú távon is kiszámítható, kedvező kamatú hitellel segíti a lakosság energiahatékony újlakás-vásárlását és -építését.

Ez azért is jelenthet nagy segítséget az új építésű otthont vásárló és ezáltal napelem rendszerbe fektető személyek körében, mivel ilyen kedvező kamattal végig fix lakáshitelt nehezen találni most a piacon.

Nem árt azonban mélyrehatóbban megismerkedni a program feltételeivel és felhasználási módjaival.

Alapvető feltételek

  • A zöld hitel maximális összege 70 millió forint. Emellé csok-hitel is igényelhető, ebben az esetben viszont a kettő összegének kell beleférnie a 70 millió forintos keretbe.
  • A hitel kamata fixen legfeljebb 2,5 százalék lehet.
  • A kölcsön futamideje legfeljebb 25 év lehet.
  • Fontos megjegyezni azonban, hogy a bank felszámíthat 0,75 százalék mértékű folyósítási díjat, amelynek összege azonban nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.
  • Ezen felül a kölcsön előterjesztési díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, de maximum 30 ezer forintot.
  • A kölcsönhöz továbbá kapcsolódhatnak harmadik félnek felszámítható díjak is (például a közjegyzői díj, földhivatali ügyintézés, értékbecslés díja).

Kik igényelhetik a hitelt?

Kik igényelhetik a hitelt?

Fontos kikötni, hogy az NHP ZOP keretén belül kizárólag belföldi, vállalkozási tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy (fogyasztó) igényelhet lakáshitelt.

Emellett a személynek vállalnia kell, hogy a folyósítás után legalább 10 évig az ingatlanban él, és azt bérbe sem adja.

A hitelnek maximum négy adósa lehet, de nem szükséges, hogy minden adós tulajdonos legyen (ellenben nem lehet olyan tulajdonosa az ingatlannak, aki nem adós).

És mi a helyzet az önerővel?

Az MNB az önerőre vonatkozóan közvetlenül nem szab meg előírást, így a kölcsönt folyósító bankok azt saját maguk, egyedileg határozhatják meg.

Éppen ezért fontos, hogy melyik hitelintézetet választod, mindenképp végezz összehasonlítást, és dönts a számodra legmegfelelőbb ajánlat mellett!

Milyen célokra fordítható a zöld hitel?

A zöld hitel alapvetően új építésű energiahatékony lakóház és lakás vásárlására, építésére vagy meglévő zöld hitel kiváltására használható fel, azonban itt is fontosak a részletek.

A támogatás csak új lakóház saját építésére vonatkozik, beleértve az új vagy meglévő telek vásárlását is.

Emellett a hitelt félkész (használatbavételi engedéllyel nem rendelkező) ingatlan felvásárlására és befejezésére is igénybe veheted.  

Gépkocsitároló vagy tároló vásárlása és építése is finanszírozható egyszerre, azonban csak abban az esetben, ha az azonos helyrajzi számon (építés esetén építési telken), többlakásos épület esetén azonos lakóépületben található.

A hitel keretein belül pedig természetesen lehetőség nyílik az újonnan épített házra szerelt napelem rendszer telepítésére is.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie az új lakásoknak?

Milyen feltételeknek kell megfelelnie az új lakásoknak?

Vannak azonban konkrétabb kikötések is az ingatlanra vonatkozóan.

Az ingatlan energetikai besorolásának ugyanis el kell érnie legalább a „BB” minősítést, vagyis nagyjából nullás energiaigényűnek kell lennie.

Emellett annak energiaigénye az új lakás alapterületére vonatkoztatva maximum 90 kWh/m2/év lehet, ami fontos, mivel a kikötéseknek így nem felel meg az összes „BB” energetikai kategóriába sorolható új lakás.

Emiatt érdemes alaposan utánanézni az ingatlan energetikai jellemzőinek azoknak, akik igénybe szeretnék venni a hitelt.

Zöld hitel: egy lehetőség a napelem-finanszírozásra!

Zöld hitel: egy lehetőség a napelem-finanszírozásra!

Manapság egyre többen érdeklődnek a megújuló energiaforrások használata iránt, nem csupán nagyvállalatok, de olyan magánszemélyek is, akik energiahatékony otthon kiépítésében gondolkodnak.

A napelemek használata a környezettudatosság és energiatakarékosság egyik legalapvetőbb eszköze lehet, mely jelentős megtakarítást eredményezhet az energiaköltségek terén.

A sok pozitív hozadék mellett azonban a problémás kérdés mindig a finanszírozás: hogyan szerezzek pénzt egy energiahatékony otthon kialakítására vagy akár csak a napelemekre?

Az új Zöld Otthon Program erre a kérdésre is választ ad, ugyanis a kedvező hitel keretein belül nagyszerű lehetőség nyílik egy zöld otthon kiépítésére vagy vásárlására.

Egy ilyen otthonban elengedhetetlen lehet a napelem, illetve az egyéb elektromos árammal működtetett eszközök beszerzése.

Hiszen a cél egy áramalapú és energiahatékony otthon létrehozása, igaz?

A fentiekben felsoroltak által így a program közvetetten tudja támogatni az energetikai szempontból korszerű ingatlanok felépítését is, mellyel a napelemet választó építkezők a villanyszámlájuk lenullázása mellett a környezet megóvása érdekében is sokat tehetnek.

Napelemrendszerben gondolkodsz? Jó helyen vagy!

Amennyiben elhatároztad, hogy napelembe szeretnéd fektetni a pénzed, akár a Zöld Otthon Program keretein belül, akár azon kívül, mi segítségedre leszünk mindenben!

Töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat most, és tervezzük meg együtt, melyik napelem rendszer a legmegfelelőbb számodra, és hogy miként tudnád finanszírozni azt!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe, és használd ki maximálisan az ebből adódó lehetőségeket!

Napelemet szeretnél, de hiányolod az állami támogatási csomagokat, esetleg lecsúsztál a nagyobb pályázatokról? Nézz szét a piaci hitelkonstrukciók között!

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe!


Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?

A jövő már csak karnyújtásnyira van, jönnek is a pályázatok az elérésének segítésére, mégis kevesebbeknek van napelemes rendszere, mint ahányaknak megérné!

Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?


Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei

Napelem rendszer önerőből? Gyorsabb, kedvezőbb és rugalmasabb megvalósítást tesz lehetővé, ráadásul lehetőséget is ad személyre szabott napelemes rendszer tervezésére.

Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei


Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?

Új időszámítás kezdődik a zöld lakáshitelek számára.A napelemes technológián keresztül mutatjuk be neked, hogy miért érdemes a zöld utat választani.

Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?


Még mindig a napelem pályázatra vársz? Lehet, hogy ezért futsz majd ki az időből…

Sokan várják a 100%-os napelem pályázat következő fordulóját – de megéri nekik? Lassan kifut az időből az, aki nem hajlandó önerőből napelem rendszerbe fektetni.

Te is kifutsz az időből, ha a napelem pályázatra vársz


Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!

Vannak olyan helyzetek, amikor sem a pályázati út, sem az önerő nem megoldás a napelem rendszer finanszírozására. Ilyenkor lehet egy jó opció a hitel igénylése!

Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!


Napelem rendszer hitelből – a finanszírozás egy másik járható útja?

Hitelből finanszírozni a napelem rendszeredet egyáltalán nem eretnek ötlet, és el is mondjuk, hogy miért! Ha érdekel, hogy hogyan érdemes nekiállnod, tarts velünk!

Napelem rendszer hitelből


Napelem rendszer önerőből: 3 ok, amiért érdemes belevágni

Miért járnak sokszor jobban azok, akik nem várnak a tökéletes pályázatra, hanem önerőből valósítják meg napelem rendszerüket? Összegyűjtöttünk 3 érvet ezzel kapcsolatban!

Napelem rendszer önerőből


5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre

A napelem rendszer telepítés alapvetően pénzkérdés, ezt nem lehet tagadni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy többféle módon is finanszírozhatjuk ezt a befektetésünket!

5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre


Lehet-e a napelem rendszert H tarifával kombinálni?

Napjainkban már olyan áramszolgáltatások is elérhetők, melyek olcsóbban láthatják el árammal a megújuló forrásokból működtetett fűtésrendszerünket. Ismerd meg Te is a H tarifát!

H tarifa napelem rendszerrel


Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program

Az új Zöld Otthon Program nagy lehetőségeket kínál az energiahatékony otthon kiépítésén gondolkodóknak, fellendítve a zöld lakások iránti kereslet-kínálat rendszerét is.

Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program


Napelem lakáskasszából

Érdekel, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha lakáskasszából finanszíroznád napelem rendszered kivitelezését? Cikkünkből megtudhatod, és azt is, hogy miért éri meg ez a befektetés.

Napelem lakáskasszából


Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?

Bár a napelem hitel és állami támogatás nagyon nagy anyagi segítséget jelenthet, a napelem rendszer kiépítése még ezek nélkül is megéri. A cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is!

Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?


Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell


Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!

Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!


Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!

Mennyi az annyi, és mi a valódi minőség kulcsa? Mit tud nyújtani a hazai napelem piac?

Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!


Napelem rendszer kalkulátor

Napelem rendszer kalkulátor az EU jóvoltából: mutatjuk, hogyan használhatod!

Napelem rendszer kalkulátor


2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!