Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

A 2017-es év legnagyobb híre nem csak a fotovoltaikus rendszerek, de egyáltalán a zöld energia területén ez volt:

Adót vet ki az állam a napelemekre.

Erről lehetett olvasni minden hírportálon, mi azonban mégis vártunk a téma kitárgyalásával addig, amíg nem lehetett mindent tudni az új, elosztói teljesítménydíjról.

Most azonban már mindent tisztán látni, így nyíltan lehet beszélni az igen komoly ellentmondásokról, az alaptalan indoklásokról és a túlzó rémhírekről, amik ezzel kapcsolatban elhangzottak a médiában.

Nem ez az első

Kezdjük a legelején: évekkel ezelőtt már bevezették a környezetvédelmi termékdíjat a napelem rendszerekre, ami már nevében is ellentmondásos, hiszen épp az egyik legzöldebb energiatermelő eszközre vetettek ki egy ilyen megdöbbentően magas adót.

Akkor még erről a hírről beszéltek az európai lapok meghökkenve, hiszen az Unió más országaiban inkább támogatják a megújuló energiaforrások használatát, nem pedig akadályozzák.

És akkor a termékdíj még főleg csak a forgalmazókat terhelte – most viszont már azoknak kell fizetniük, akik saját energiaköltségeik csökkentéséért, és környezetük megóvásáért szeretnének tenni.

Nem ez az első

Az elosztói teljesítménydíj jelentése

 2017 áprilisától ugyanis mindenki, aki napelem rendszert telepít otthonára, egy új adó, az úgynevezett elosztói teljesítménydíj befizetésére kötelezett.

Persze nem teljesen igaz, hogy mindenki, ugyanis létezik egy 4 kW-os határ, de ezt hamarosan bővebben kifejtem.

Az elosztói teljesítménydíj gyakorlatilag egy hálózat-használati díjnak tekinthető, vagyis a hálózatra visszatápláló napelem rendszereknek kell fizetni azért, hogy használják a szolgáltatók hálózatát.

Az indoklás: egyenlőség

Az adó mögött állítólag az igazságosabb teherelosztás áll, ugyanis a kormány szerint nem teljesen korrekt, hogy a napelem tulajdonosok nem fizetnek rendszerhasználati díjat.

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést alaposabban, és kezdjük azzal, hogy átvesszük, hogyan működik egy napelem rendszer.

A hálózatra visszatápláló rendszer lényege, hogy a napelemek több energiát termelnek nappal, mint amennyit egy átlagos család fel tudna használni.

Hogy az áram „ne vesszen kárba”, ezt visszavezetik a szolgáltató hálózatába, amivel az oda-vissza mérő villanyórának köszönhetően el tudnak számolni.

Este, amikor nincs napfény, a napelem tulajdonosok ugyanúgy a hálózatot használják, mint a hagyományos fogyasztók, ám az erről készülő villanyszámla összegéből levonják annak az energiamennyiségnek az árát, amit a napelemek termeltek meg nappal.

A szaldós elszámolást tekinthettük eddig a napelemekért járó egyik legfontosabb „támogatásnak” hazánkban, hiszen ennek köszönhetően vált a havi számlákon keresztül megtérülővé a befektetésünk, ám az új adó gyakorlatilag pont ezt az előnyt csökkenti.

Igazságtalan a zöld energia?

A kormány szerint, amikor a fotovoltaikus rendszer tulajdonosa este, vagy akár télen, tartósan rossz időben a hálózaton keresztül jut elektromos áramhoz, anélkül élvezi a rendszer előnyeit, hogy azért bármit is fizetne, ez pedig igazságtalan a többi fogyasztóval szemben.

A törvény indoklása tehát egyáltalán nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy a napelemek eközben a napos órákban ugyanúgy energiát juttatnak a hálózatba is, amit a szolgáltató gyakorlatilag „megvásárol” tőle, természetesen alacsonyabb áron, mint ahogy ő adja.

A napelem tulajdonos pedig ettől függetlenül megkapja a villanyszámlát a hónap végén, tehát nem „ingyen” használja a rendszert, legfeljebb a megfelelően működtetett napelemeknek köszönhetően teljesen kiváltja energiaköltségeit.

De lépjünk túl az adó értelmetlenségén, hiszen 2017 áprilisának kezdetével ez már életbe is lépett, és nem nagyon lehet mit tenni ellene.

Nézzük meg inkább azt, hogy pontosan mit jelent ez a napelem tulajdonosokra nézve a gyakorlatban.

Kinek kell fizetni?

Az adó alapját az inverter teljesítménye képezi, és ennek nyomán a 4kW fölötti rendszerek után vagyunk kötelesek elosztói teljesítménydíjat fizetni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal azzal nyugtatta az embereket, hogy ez a határ épp a normálméretű háztartási kiserőműveket menti fel az adóteher alól.

Az ő számításaik alapján ugyanis egy átlagos magyar háztartás körülbelül 2150 kilowattórát fogyaszt évente, minden elektromos készülékével együtt.

Mielőtt erre reagálnánk, még valami, ami ebből a szempontból fontos: csak azon 4kW-os, vagy annál nagyobb teljesítményű rendszerek után kell fizetni, amikkel kapcsolatban az igénybejelentést 2017. március 31. után adták be.

4kW alatt mindenki mentesül

4kW alatt mindenki mentesül

Ezzel még önmagában nem is lenne probléma, ha közben nem állítanák, hogy egyébként fölmentik az átlagos magyar napelemes háztartásokat az elosztói teljesítménydíj alól.

Nem is kell feltétlenül mindenféle országos becslésekre és mérésekre támaszkodnunk ahhoz, hogy ezt megcáfoljuk, ugyanis kivitelező partnereink telepítenek családi házakra fotovoltaikus rendszereket 3 és 6 kW teljesítmény között, de adott esetben akár e fölött is.

A kérdés ugyanis az, hogy mit nevezünk átlagos családnak, mert korántsem olyan elképzelhetetlen, hogy egy házban egyszerre működjön hűtő, mosogatógép, mosógép és légkondicionáló is, csak hogy a nagyobb fogyasztókat említsük.

Ezek már megkövetelhetik egy 5-6, de nagyobb házak esetében akár még a 8kW-os napelem rendszert is, ha azt szeretnénk, hogy az évek során az energiaköltségeket teljesen kiváltsuk, és a telepítés költsége is megtérüljön.

Mennyi maga az adó?

Azt tehát nem nehéz megcáfolni, hogy a 4kW olyan komoly határt jelentene egy átlagos családnak, így nézzük meg, mivel kell számolniuk, ha ezután telepítenek fotovoltaikus rendszert.

Az adó mértéke jelenleg 0 forint, de a jelentősége azonban ennél sokkal nagyobb.

Így ugyanis, hogy a törvényt elfogadták, a jövőben már csak emelni kell ezt az összeget, így az adó maga létezik, csak a mértéke változó.

A tényeken tehát a számok nem változtatnak: a napelemeket megint megadóztatták, és ezt az elektromos szolgáltatók fogják majd beszedni.

Egyvalami tény: a napelem ettől még erős marad

Egyvalami tény: a napelem ettől még erős marad

Ahogy már mondtuk, nem ez volt az első olyan lépés, amit gyakorlatilag maga a zöld energia ellen tettek hazánkban.

Emlékezhetünk a szélerőművek ellen hozott intézkedésekre, és a 2015-ös környezetvédelmi termékdíjra, ami a napelemeket érintette.

Ám mindezek ellenére a napelem rendszer még mindig egy megtérülő befektetés tud maradni.

A termékek minősége nem változott, és így az anyagi előnyök is megmaradnak, az évtizedek során tehát ugyanúgy számíthatunk a fotovoltaikus rendszerek előnyeire, mint eddig.

És láthatóan Magyarországon nehéz is lenne megálljt parancsolni a napelemek terjedésének.

Az utóbbi években gyakorlatilag megduplázódott a hazai napelem rendszerek száma, és még idén is további növekedésre számíthatunk, jöjjön bármilyen intézkedés ellene.

Nem tudni, mikor és mennyivel fog emelkedni a jelenleg nulla forintos adó, vagy, hogy meddig marad érvényben – de azt garantálni tudjuk, hogy a fotovoltaikus rendszerek legnagyobb erényeire továbbra is bátran támaszkodhatunk, és nem kell attól félnünk, hogy hazánkban ilyen könnyen gátat lehet szabni a zöld energia terjedésének.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe, és használd ki maximálisan az ebből adódó lehetőségeket!

Napelemet szeretnél, de hiányolod az állami támogatási csomagokat, esetleg lecsúsztál a nagyobb pályázatokról? Nézz szét a piaci hitelkonstrukciók között!

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe!


Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?

A jövő már csak karnyújtásnyira van, jönnek is a pályázatok az elérésének segítésére, mégis kevesebbeknek van napelemes rendszere, mint ahányaknak megérné!

Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?


Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei

Napelem rendszer önerőből? Gyorsabb, kedvezőbb és rugalmasabb megvalósítást tesz lehetővé, ráadásul lehetőséget is ad személyre szabott napelemes rendszer tervezésére.

Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei


Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?

Új időszámítás kezdődik a zöld lakáshitelek számára.A napelemes technológián keresztül mutatjuk be neked, hogy miért érdemes a zöld utat választani.

Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?


Még mindig a napelem pályázatra vársz? Lehet, hogy ezért futsz majd ki az időből…

Sokan várják a 100%-os napelem pályázat következő fordulóját – de megéri nekik? Lassan kifut az időből az, aki nem hajlandó önerőből napelem rendszerbe fektetni.

Te is kifutsz az időből, ha a napelem pályázatra vársz


Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!

Vannak olyan helyzetek, amikor sem a pályázati út, sem az önerő nem megoldás a napelem rendszer finanszírozására. Ilyenkor lehet egy jó opció a hitel igénylése!

Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!


Napelem rendszer hitelből – a finanszírozás egy másik járható útja?

Hitelből finanszírozni a napelem rendszeredet egyáltalán nem eretnek ötlet, és el is mondjuk, hogy miért! Ha érdekel, hogy hogyan érdemes nekiállnod, tarts velünk!

Napelem rendszer hitelből


Napelem rendszer önerőből: 3 ok, amiért érdemes belevágni

Miért járnak sokszor jobban azok, akik nem várnak a tökéletes pályázatra, hanem önerőből valósítják meg napelem rendszerüket? Összegyűjtöttünk 3 érvet ezzel kapcsolatban!

Napelem rendszer önerőből


5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre

A napelem rendszer telepítés alapvetően pénzkérdés, ezt nem lehet tagadni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy többféle módon is finanszírozhatjuk ezt a befektetésünket!

5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre


Lehet-e a napelem rendszert H tarifával kombinálni?

Napjainkban már olyan áramszolgáltatások is elérhetők, melyek olcsóbban láthatják el árammal a megújuló forrásokból működtetett fűtésrendszerünket. Ismerd meg Te is a H tarifát!

H tarifa napelem rendszerrel


Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program

Az új Zöld Otthon Program nagy lehetőségeket kínál az energiahatékony otthon kiépítésén gondolkodóknak, fellendítve a zöld lakások iránti kereslet-kínálat rendszerét is.

Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program


Napelem lakáskasszából

Érdekel, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha lakáskasszából finanszíroznád napelem rendszered kivitelezését? Cikkünkből megtudhatod, és azt is, hogy miért éri meg ez a befektetés.

Napelem lakáskasszából


Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?

Bár a napelem hitel és állami támogatás nagyon nagy anyagi segítséget jelenthet, a napelem rendszer kiépítése még ezek nélkül is megéri. A cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is!

Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?


Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell


Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!

Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!


Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!

Mennyi az annyi, és mi a valódi minőség kulcsa? Mit tud nyújtani a hazai napelem piac?

Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!


Napelem rendszer kalkulátor

Napelem rendszer kalkulátor az EU jóvoltából: mutatjuk, hogyan használhatod!

Napelem rendszer kalkulátor


2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!