Napelem rendszer hitelből – a finanszírozás egy másik járható útja?

Napelem rendszer hitelből

A napelem rendszer, mint tudjuk, egy olyan otthonfejlesztési lehetőség, ami nem csak, hogy visszahozza a belé fektetett pénzt, de később végleg le is veheti a rezsiköltséged egy részét a válladról.

Mert hiszen ki ne tudna mit kezdeni azzal a pénzzel, amit korábban villanyszámlákra költött, nem igaz?

Azonban ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, mindenek előtt szükség van valamire, ami bizony a kellemetlen része a dolognak: befektetésre.

Vagyis rá kell áldoznod egy bizonyos összeget ahhoz, hogy később élvezhesd az előnyeit, de ez persze akkor is ugyanígy lenne, ha ingatlanba, értékpapírba vagy éppen kriptovalutába fektetnél.

Csakhogy ehhez szükség van pénzre, és bizony, nem mindenki tud összekuporgatni egy napelem rendszerre valót, vagy csak nagyon lassan.

Vannak egyéb lehetőségek is, például pályázati úton szerzett támogatások, ám ezek sok esetben nem túl célravezetőek, sőt, sokszor önrészt is igényelnek, vagyis az önerőből finanszírozott sokszor a legjobb.

Jó megoldás lehet erre a kölcsön is?

Az önerőből fizetett napelem rendszer előnyei

Az önerőből fizetett napelem rendszer előnyei

Ha valamit vásárolni szeretnél, akkor úgy a legtisztább a dolog, ha rögtön ki is fizeted, és onnantól kezdve a tiéd, nem igaz?

A napelem rendszerekkel sincs ez másképp, hiszen ha teljesítménytől függően ad neked a kivitelező cég egy végleges árajánlatot, amit megengedhetsz magadnak, akkor nincs más hátra, mint az adott időkben a megfelelő összegek átutalása vagy átadása, és senkinek semmilyen beleszólása nincs a dologba a két félen kívül.

Nem kell követelményeknek megfelelni, állami szervek által kirendelt ellenőrzéseket fogadni, elszámolni számlákkal az utolsó forintig egy hivatalnokkal.

Miért csábítanak mégis olyan sokakat a pályázati lehetőségek?

Természetesen azért, mert egy napelem rendszer nem olcsó, sőt, kifejezetten drága is lehet, ha olyan nagy a teljesítménye, és nem mindenkinek vannak hirtelen felszabadítható milliói.

Mi a baj a támogatásokkal, pályázatokkal?

A különböző állami napelemes pályázatok néha igen nagy segítséget ígérnek az érdeklődőknek, azonban nem árt tudni, hogy ennek rendszerint ára van – még ha nem is pénzben mérhető.

Mivel ilyen esetekben az állam ad segítséget a beruházáshoz, ezért megszabhat bizonyos játékszabályokat, feltételeket, melyek szükségesek ahhoz, hogy megkapd a pénzt.

Néhány példa korábbi, illetve jelenleg elérhető pályázatokból:

  • a szaldó elszámoláshoz csatlakozás kizárása,
  • lakhelyhez kötött pályázatok,
  • vagyoni helyzettel, gyermekek számával kapcsolatos feltételek,
  • az ingatlan energetikai besorolása, mint kritérium,
  • vagy éppen az adott ház jogi besorolása közigazgatásilag.

Ráadásul a legtöbb esetben utófinanszírozásról van szó, tehát a pályázónak először mindenképpen elő kell teremtenie a beruházáshoz szükséges forrást, amit azután sikeres elbírálás után visszakaphat.

Emellett a tapasztalat azt mutatja, hogy az érdeklődés mindig sokszoros az erre elkülönített kerethez képest, vagyis drasztikusan csökkennek az egyes benyújtók esélyei.

Elfogadható megoldást jelenthet egy hitel felvétele?

Elfogadható megoldást jelenthet egy hitel felvétele?

A hitelfelvétel szó hallatára sokaknak rándul görcsbe a gyomra, hiszen számtalan rémtörténetet hallani behajtott adósságokról, elárverezett házakról és egyebekről.

Tény, hogy aki kölcsönkér egy pénzintézettől, az annak tudatában tegye ezt, hogy azt az összeget plusz a kamatot vissza kell fizetnie, akár tetszik, akár nem.

Ez is egyfajta felelősségvállalás, amit annak érdekében veszel a válladra, hogy megnyíljon előtted egy lehetőség, ami egyébként zárva maradna.

Azonban tudtad, hogy ha részletre hozol el egy telefont vagy egy tévét, netán ugyanígy részletfizetéssel veszel meg egy autót, akkor szintén hitelt vállalsz magadra?

Ezt áruhitelnek hívják, és szintúgy egy bank vagy más vállalat hitelezi meg számodra, hogy ne egyszerre kelljen a teljes árat letenned, hanem apránként is törleszthetsz.

Igaz, hogy sok ilyen akció kamatmentes, tehát a végén nem kell többet adnod, mint az eredeti összeg, ez tény.

De a szerződéses hitelviszony attól még fennáll, neked pedig kötelességed fizetned a részleteket.

Futamidő, THM, és egyéb szitokszavak

Futamidő, THM, és egyéb szitokszavak

Sokak idegenkedésének forrása a hitelektől valószínűleg a jogi nyelvezetben, illetve a különböző szakszavakban keresendő, hiszen a legtöbbször, például hirdetésekben, ezek nincsenek elmagyarázva, legfeljebb gyorsan felsorolva.

Igazából egyáltalán nem kell tőlük félni, vigyázni velük annál inkább érdemes, hiszen ezek azok az adatok, melyek számszerűen is megmutatják, mire vállalkozunk a szerződés aláírásakor.

A legfontosabbakat mindenképpen szeretnénk most egyszerűen és érthetően elmondani:

  • THM – azaz teljes hiteldíjmutató – ez mutatja meg, hogy az igénylőnek a felvett összegen túl mennyit kell kifizetnie egy év alatt. Ez tartalmazza a hitelrészlet mellett a kamatköltséget, a kezelési költséget, különböző díjakat, illetve a folyósítás költségét. Szorosan összefügg az aránya a futamidővel.
  • Futamidő – ez az az időtartam, ami alatt vissza kell törlesztened a felvett tőkét, plusz a vele járó kamatot. A hosszabb futamidő alacsonyabb törlesztő részletekkel sokszor drágább végleges hitelárat jelent.
  • Törlesztő részlet – az az összeg, amit rendszerint havonta kell fizetned, míg a futamidő le nem jár.
  • Változó- és fix kamatozás – a változó kamatozású hitel törlesztő részletei a gazdasági helyzet változásával csökkenhetnek vagy nőhetnek, míg a fix kamatozású hitel törlesztője végig ugyanannyi.

A hitelfelvétel egyébként sem úszható meg?

Mint azt már említettük, az állami pályázatok is a legtöbb esetben utófinanszírozást kínálnak, tehát a projekt sikeres befejezését követően utalják neked azt az összeget, amit te előzőleg már ki kellett, hogy fizess.

Olyan csak a legritkább esetben van, hogy az állami támogatás előre megérkezik, így tehát a pénzt így is, úgy is elő kell teremtened valahogy.

És hacsak nincs annyid félretéve, vagy nem tudod összekalapolni a rokonoktól, ismerősöktől, akkor kénytelen leszel hitelért folyamodni, tehát a kör bezárult.

És ekkor kerül elő a kérdés: ha már úgyis kölcsönt kell felvenned, akkor miért vennéd magadra a pénzintézet által diktált játékszabályok mellé az államiakat is?

Ha meg is nyered a pályázatot, a befektetett összeget nem tarthatod meg, hiszen az a hitelezőé, neki kell visszafizetned.

Sőt, a kamatot sem úszod meg semmiképpen, miért ne maradnál hát a hitelből finanszírozott, de így önerőből megvalósított napelem rendszernél?

Egy hasznos tanács a hitelfelvételhez!

Egy hasznos tanács a hitelfelvételhez!

Megvan az a mondás, hogy „Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér”, igaz?

Ezt az elvet tartsd szem előtt, amikor hitelben gondolkozol, vagyis hogy mi az, amit még úgy tudsz vállalni, hogy az ne járjon indokolatlanul nagy kockázattal!

Számold ki, hogy mennyi a havi villanyszámla költséged, és igyekezz olyan hitelkonstrukciót keresni vagy kialkudni, amelyben ehhez közeli havi törlesztő részlet mellett megkaphatod a napelem rendszerhez szükséges összeget.

Minél rövidebb futamidővel tudod vállalni, annál jobb, hiszen amint visszafizetted, a PV rendszer máris csak Neked dolgozik, és onnantól kezdve minden kiváltott villanyszámla színtiszta spórolás!

Persze, egy nagyobb teljesítményű háztartási naperőmű drágább, mint a kisebbek, de ha ilyenre van szükséged, akkor valószínűleg az áramköltségeid sem voltak alacsonyak.

És így legalább nem kell megfelelned pályázati feltételeknek, előírásoknak, plusz minden gond nélkül csatlakozhatsz a szaldó elszámolási rendszerhez!

Egy napelem rendszerért megéri vállalni!

Természetesen továbbra is a Te döntésed, hogy milyen forrásból szeretnéd az áhított napelem rendszert finanszírozni (megtakarításból, hitelből vagy pályázati úton), ebbe mi nem szeretnénk beleszólni.

Azonban mindenképpen mérlegeld, hogy a különböző lehetőségekkel mennyi és mekkora kötelezettséget vállalsz magadra, és a végén tényleg jól jársz-e a választott úttal.

Mindazonáltal egy napelem rendszer ára közel sem akkora, mint például egy ingatlané, vagyis jóval kedvezőbb feltételekkel vehető fel egy akkora összeg, ami szükséges – ezt természetesen abban a bankban vagy hitelintézetben fogják elmondani, amelyikhez fordulsz.

Ha pedig elszántad magad, és úgy döntesz, hogy belevágsz, regionális partnercégeink csak arra várnak, hogy kitöltsd és elküldd oldalunkon az árajánlatkérő adatlapot!

Így a hozzád legközelebbi fel tudja venni veled a kapcsolatot, és meg tudjátok tárgyalni a részleteket.

Cselekedj most, és gondolj a jövőbeli villanyszámla-mentes énedre!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe, és használd ki maximálisan az ebből adódó lehetőségeket!

Napelemet szeretnél, de hiányolod az állami támogatási csomagokat, esetleg lecsúsztál a nagyobb pályázatokról? Nézz szét a piaci hitelkonstrukciók között!

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe!


Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?

A jövő már csak karnyújtásnyira van, jönnek is a pályázatok az elérésének segítésére, mégis kevesebbeknek van napelemes rendszere, mint ahányaknak megérné!

Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?


Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei

Napelem rendszer önerőből? Gyorsabb, kedvezőbb és rugalmasabb megvalósítást tesz lehetővé, ráadásul lehetőséget is ad személyre szabott napelemes rendszer tervezésére.

Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei


Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?

Új időszámítás kezdődik a zöld lakáshitelek számára.A napelemes technológián keresztül mutatjuk be neked, hogy miért érdemes a zöld utat választani.

Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?


Még mindig a napelem pályázatra vársz? Lehet, hogy ezért futsz majd ki az időből…

Sokan várják a 100%-os napelem pályázat következő fordulóját – de megéri nekik? Lassan kifut az időből az, aki nem hajlandó önerőből napelem rendszerbe fektetni.

Te is kifutsz az időből, ha a napelem pályázatra vársz


Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!

Vannak olyan helyzetek, amikor sem a pályázati út, sem az önerő nem megoldás a napelem rendszer finanszírozására. Ilyenkor lehet egy jó opció a hitel igénylése!

Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!


Napelem rendszer hitelből – a finanszírozás egy másik járható útja?

Hitelből finanszírozni a napelem rendszeredet egyáltalán nem eretnek ötlet, és el is mondjuk, hogy miért! Ha érdekel, hogy hogyan érdemes nekiállnod, tarts velünk!

Napelem rendszer hitelből


Napelem rendszer önerőből: 3 ok, amiért érdemes belevágni

Miért járnak sokszor jobban azok, akik nem várnak a tökéletes pályázatra, hanem önerőből valósítják meg napelem rendszerüket? Összegyűjtöttünk 3 érvet ezzel kapcsolatban!

Napelem rendszer önerőből


5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre

A napelem rendszer telepítés alapvetően pénzkérdés, ezt nem lehet tagadni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy többféle módon is finanszírozhatjuk ezt a befektetésünket!

5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre


Lehet-e a napelem rendszert H tarifával kombinálni?

Napjainkban már olyan áramszolgáltatások is elérhetők, melyek olcsóbban láthatják el árammal a megújuló forrásokból működtetett fűtésrendszerünket. Ismerd meg Te is a H tarifát!

H tarifa napelem rendszerrel


Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program

Az új Zöld Otthon Program nagy lehetőségeket kínál az energiahatékony otthon kiépítésén gondolkodóknak, fellendítve a zöld lakások iránti kereslet-kínálat rendszerét is.

Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program


Napelem lakáskasszából

Érdekel, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha lakáskasszából finanszíroznád napelem rendszered kivitelezését? Cikkünkből megtudhatod, és azt is, hogy miért éri meg ez a befektetés.

Napelem lakáskasszából


Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?

Bár a napelem hitel és állami támogatás nagyon nagy anyagi segítséget jelenthet, a napelem rendszer kiépítése még ezek nélkül is megéri. A cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is!

Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?


Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell


Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!

Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!


Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!

Mennyi az annyi, és mi a valódi minőség kulcsa? Mit tud nyújtani a hazai napelem piac?

Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!


Napelem rendszer kalkulátor

Napelem rendszer kalkulátor az EU jóvoltából: mutatjuk, hogyan használhatod!

Napelem rendszer kalkulátor


2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!