Még mindig a napelem pályázatra vársz? Lehet, hogy ezért futsz majd ki az időből…

Még mindig a napelem pályázatra vársz? Lehet, hogy ezért futsz majd ki az időből…

Te is elgondolkoztál rajta, hogy megérné igénybe venni a 100%-os napelem pályázatot?

Teljesen természetes, ha ez megfordult a fejedben, viszont nem árt tisztában lenned két fontos tényezővel:

  • egyrészt, a pályázható támogatás összege nem követte le a gazdasági változásokat, így az infláció miatt korántsem biztos, hogy valóban fedezni tudja a költségeket;
  • másrészt, ezzel csak még később fog megvalósulni a napelem rendszered – márpedig a Te érdeked most mindenképp az lenne, hogy minél hamarabb elkezdd termelni magadnak az áramot.

Szeretnék mutatni néhány olyan tudnivalót, amiről kevesen beszélnek, hogy ezek alapján tudj végleges döntést hozni.

Tény: az egyik legnépszerűbb napelemes pályázatról beszélünk

A meghirdetése óta óriási az érdeklődés az RRF-6.2.1 kódszámú, „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat iránt – viszont ezzel egy időben folyamatosan jöttek a panaszok is vele kapcsolatban.

Kezdetben maga az indulási határidő is többször módosult, aztán a támogatásra jogosultak körével kapcsolatban merültek fel kérdések, végül pedig az elbírálás kapcsán is nagyon megnövekedtek a várakozási idők.

A második szakasz megnyitását eredetileg 2022 szeptemberére tervezték, majd a következő év tavaszára tolták, végül mégis előrébb hozták novemberre, nagyon sokan pedig most azon gondolkoznak, hogy inkább várnak egy kicsit még a beruházással, hátha így ingyen napelemhez juthatnak.

Kérdés, hogy megéri-e emiatt csúsztatni a beruházást.

Ami szép és jó a pályázatban

Ami szép és jó a pályázatban

A támogatás kritériumai továbbra sem változtak: azok a háztartások igényelhetik, akiknél az ingatlan tulajdonosainak egy főre jutó éves bruttó átlagjövedelme nem haladja meg a 4.850.000 forintot.

Az elnyert támogatás fordítható kizárólag napelem rendszer telepítésére is, de egy komplex csomagon belül napelem+energiatakarékos fűtés kiépítését is lehet belőle finanszírozni.

Az előbbi esetben 2,9 millió forintból tudjuk fizetni a beruházás akár 100%-át, míg az utóbbira 11,3 millió forintot kapunk.

De elég ennyi pénz egy napelem rendszerre?

A válasz: sajnos nem.

A fő probléma a pályázati kiírással az, hogy a támogatás összegének kalkulációja több mint egy évvel ezelőtt történt: azóta pedig volt némi változás a világgazdaságban.

Az alkatrészhiány már így is rányomta a bélyegét az iparágra, azonban az infláció tovább súlyosbította a helyzetet, és sajnos egy napelem rendszer már korántsem annyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt.

Egy 5 kW-os rendszer 2021-ben még bőven kijöhetett 2,9 millió forintból, ma azonban már bőven 3 millió fölötti árajánlatokat is kaphatnak az érdeklődők a kivitelező cégektől.

Nem lehet akármekkora a napelem rendszerünk

Nem lehet akármekkora a napelem rendszerünk

A pályázati kiírásban szerepel a napelem rendszer nagysága is: ennek értelmében az utolsó havi villanyszámla kWh-ban kifejezett összegének legfeljebb 0,0109-cel megszorzott értéke jelenti a plafont, de semmilyen esetben sem lehet 5 kW-osnál nagyobb rendszert telepíteni.

Tehát, ha valakinek múlt hónapban 450 kWh fogyasztása volt, annak legfeljebb egy 4,905 kWp méretű napelem rendszere lehet.

Ezzel az a fő probléma, hogy a jelenlegi gázárak mellett rengetegen szeretnék a fűtésüket is elektromosra cserélni a jövőben, amit szintén napelem rendszerrel látnának el energiával.

A hűtő-fűtő klímák, az elektromos fűtőpanelek és az egyéb hasonló megoldások azonban komoly mértékben növelik a háztartás fogyasztását, amit viszont a legtöbb esetben így nem lehet fedezni a támogatásból épített napelem rendszerrel.

Azt pedig szintén fontos tudni, hogy a háznak is alkalmasnak kell lennie napelem telepítésre, ami sok esetben fázisbővítéssel jár, vagy akár a tető cseréjével (hiszen például palatetőre nem lehet napelemeket szerelni).

Mikor fognak a nyertesek sorra kerülni?

Jó hír volt, hogy az első fordulóban mindenki a nyertesek közé került, ám ennek az is a következménye, hogy ezt követően már nem a teljes keretösszegre, hanem a „maradékra” lehet pályázni.

Csak az első fordulóban 43.000 támogatói döntést hoztak a pályázattal kapcsolatban, amire nagyon sokáig kellett várni, és várhatóan csak novemberre érnek majd a sor végére.

Ráadásul, akik már márciusban megkapták az értesítést, hogy nyertek, azok közül sokan még fél év eltelte után sem kapták meg az összeget.

Ennek fényében igencsak kérdéses, hogy akik most pályáznak majd, mikorra tervezhetik a napelem rendszerük kivitelezését, hiszen a támogatói okirat átvétele után is vannak még adminisztratív feladatok, amiket el kell végezni.

Amíg pedig valaki a pályázat miatt várakozik, addig az önerős beruházók megelőzik, és könnyen lehet, hogy a kapacitáshiány miatt csatlakozni sem fog tudni már a hálózathoz.

Ketyeg az óra, ha valaki szaldós elszámolást szeretne

Ketyeg az óra, ha valaki szaldós elszámolást szeretne

Most még lehet szaldós elszámolással a hálózathoz csatlakozni, azonban a pályázati kérelem benyújtásával vállaljuk, hogy amint bevezetésre kerül az új elszámolási mód, arra állunk át.

Aki tehát nem akar a bizonytalan, bruttó elszámolás mellett napelem rendszert üzemeltetni, annak hosszú távon nem a 100%-os támogatás a legjobb megoldás.

Azt viszont az önerős befektetőknek sem szabad elfelejteni, hogy 2023 egy másik szempontból is nagyon fontos – az év végéig lehet ugyanis csatlakozni a szaldós elszámolási rendszerhez, ami mellett továbbra is a leginkább megtérülő a napelem rendszer.

A komoly várakozási idők miatt ez azt jelentheti, hogy aki nyáron kap észbe, annak lehet, hogy késő: ha valaki szeretné év végéig üzembe állítani napelem rendszerét, annak 2023 tavaszán legkésőbb el kell indítani a folyamatot, különben lemarad.

Kis emlékeztető: miért fontos a szaldós elszámolás?

A hálózatra visszatápláló napelem rendszerek lényege, hogy azt az energiát, amit a napelemek megtermelnek, de mi felhasználni nem tudunk, a szolgáltató hálózatába juttatjuk, aki ezért fizet nekünk.

Amikor viszont a napelemek nem termelnek annyit, amennyire a háztartásnak szüksége van (például felhős időben, vagy éjszaka), akkor mi vesszük az áramot a szolgáltató hálózatából, amiért értelemszerűen villanyszámlát fizetünk.

Európában egyedülálló módon, Magyarországon lehetőség van arra, hogy éves szaldós elszámolás alapján vessük össze az év során a hálózatba betáplált, illetve onnan vételezett energia mennyiségét és értékét – egy gondosan megtervezett és kivitelezett napelem rendszer esetében pedig kijön, hogy összesen 0 Ft villanyszámlát kell fizetnünk.

A probléma, hogy ez a szaldós elszámolás 2023 végével kivezetésre kerül, 2024-től pedig csak az új, bruttó elszámolás lesz elérhető, ami kevésbé kedvező a napelem tulajdonosok számára.

Támogatásból szeretnél napelem rendszert? Ezeket gondolt át:

Támogatásból szeretnél napelem rendszert? Ezeket gondolt át:

  • Elég neked egy max. 5 kW-os rendszer, vagy nagyobbra lehet szükséged?
  • Szeretnél a jövőben átállni elektromos fűtésre is, vagy nem fogod növelni a fogyasztásodat a jövőben?
  • Szeretnél minél hamarabb megszabadulni a villanyszámláktól, vagy ráérsz fél-egy évet várni?
  • Szeretnél szaldós elszámolással napelem rendszert, vagy nem bánod, ha lemaradsz róla?

De ha ezek alapján még mindig a pályázatok mellett tennéd le a voksod, sajnos azt is tudnod kell, hogy a kivitelező cégek sem vállalnak sok esetben támogatásra váró ügyfeleket, mivel ezek a projektek óriási előfinanszírozást igényelnek (figyelembe véve, hogy a kérhető előleg nem fedezi az anyag- és munkaköltségeket).

Ha nem akarod húzni az időt, és önerőből telepítenél napelem rendszert, akkor töltsd ki űrlapunkat, napelem kivitelező partnereink pedig felveszik veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe, és használd ki maximálisan az ebből adódó lehetőségeket!

Napelemet szeretnél, de hiányolod az állami támogatási csomagokat, esetleg lecsúsztál a nagyobb pályázatokról? Nézz szét a piaci hitelkonstrukciók között!

Zöld hitel: használj megújuló energiát, fektess napelembe!


Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?

A jövő már csak karnyújtásnyira van, jönnek is a pályázatok az elérésének segítésére, mégis kevesebbeknek van napelemes rendszere, mint ahányaknak megérné!

Napelem a házadra: érdemes-e mindig várni egy újabb pályázatra?


Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei

Napelem rendszer önerőből? Gyorsabb, kedvezőbb és rugalmasabb megvalósítást tesz lehetővé, ráadásul lehetőséget is ad személyre szabott napelemes rendszer tervezésére.

Az önerőből finanszírozott napelem rendszer előnyei


Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?

Új időszámítás kezdődik a zöld lakáshitelek számára.A napelemes technológián keresztül mutatjuk be neked, hogy miért érdemes a zöld utat választani.

Újabb napelem hitel? Az MFL kölcsöne hoz új erőt a napelemeknek?


Még mindig a napelem pályázatra vársz? Lehet, hogy ezért futsz majd ki az időből…

Sokan várják a 100%-os napelem pályázat következő fordulóját – de megéri nekik? Lassan kifut az időből az, aki nem hajlandó önerőből napelem rendszerbe fektetni.

Te is kifutsz az időből, ha a napelem pályázatra vársz


Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!

Vannak olyan helyzetek, amikor sem a pályázati út, sem az önerő nem megoldás a napelem rendszer finanszírozására. Ilyenkor lehet egy jó opció a hitel igénylése!

Nem opció a pályázat vagy az önerő? Hitelből is lehet napelemed!


Napelem rendszer hitelből – a finanszírozás egy másik járható útja?

Hitelből finanszírozni a napelem rendszeredet egyáltalán nem eretnek ötlet, és el is mondjuk, hogy miért! Ha érdekel, hogy hogyan érdemes nekiállnod, tarts velünk!

Napelem rendszer hitelből


Napelem rendszer önerőből: 3 ok, amiért érdemes belevágni

Miért járnak sokszor jobban azok, akik nem várnak a tökéletes pályázatra, hanem önerőből valósítják meg napelem rendszerüket? Összegyűjtöttünk 3 érvet ezzel kapcsolatban!

Napelem rendszer önerőből


5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre

A napelem rendszer telepítés alapvetően pénzkérdés, ezt nem lehet tagadni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy többféle módon is finanszírozhatjuk ezt a befektetésünket!

5 mód arra, hogyan szerezz pénzt napelem rendszerre


Lehet-e a napelem rendszert H tarifával kombinálni?

Napjainkban már olyan áramszolgáltatások is elérhetők, melyek olcsóbban láthatják el árammal a megújuló forrásokból működtetett fűtésrendszerünket. Ismerd meg Te is a H tarifát!

H tarifa napelem rendszerrel


Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program

Az új Zöld Otthon Program nagy lehetőségeket kínál az energiahatékony otthon kiépítésén gondolkodóknak, fellendítve a zöld lakások iránti kereslet-kínálat rendszerét is.

Napelem telepítés kedvező hitellel: a Zöld Otthon Program


Napelem lakáskasszából

Érdekel, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha lakáskasszából finanszíroznád napelem rendszered kivitelezését? Cikkünkből megtudhatod, és azt is, hogy miért éri meg ez a befektetés.

Napelem lakáskasszából


Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?

Bár a napelem hitel és állami támogatás nagyon nagy anyagi segítséget jelenthet, a napelem rendszer kiépítése még ezek nélkül is megéri. A cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is!

Napelem hitel vagy támogatás – melyik elérhető jelenleg?


Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell

Ha kérdéseid lennének: itt van minden, amit a napelem adóról tudnod kell


Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!

Kamatmentes hitel a napelem rendszerekre!


Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!

Mennyi az annyi, és mi a valódi minőség kulcsa? Mit tud nyújtani a hazai napelem piac?

Beszéljünk a napelem árakról, és a valódi minőségről!


Napelem rendszer kalkulátor

Napelem rendszer kalkulátor az EU jóvoltából: mutatjuk, hogyan használhatod!

Napelem rendszer kalkulátor


2018 a napelemek éve!

2018 a napelemek éve!