Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Végtelen energia érkezik Ázsiából? Jönnek a „napraforgó”, kétoldalú napelemek!

Végtelen energia érkezik Ázsiából? Jönnek a „napraforgó”, kétoldalú napelemek!

Egyértelműen kijelenthető, hogy a technika napjainkban óriási ütemben fejlődik, csak tátott szájjal figyeljük a modern világ fejlődését, és azt, hogy a tudósok és a kutatók milyen újabbnál újabb fejlesztésekről számolnak be.

Talán már csak egy köpésre vagyunk a repülő autóktól, de ameddig erre várunk, érdemes nagy figyelmet fordítanunk a környezetvédelemre és ezen belül is az energiafogyasztásra, illetve az energiatermelésre.

Az utóbbi hónapokban egy ázsiai kutatócsoport nem akármilyen eredményeket ért el: létrehozták azokat a „napkövető” napelemeket, amelyeknek ráadásul mind a két oldala alkalmas áramtermelésre, és ezzel új korszakot nyitottak a napelem fejlesztések világában!

Carlos Rodríguez-Gallegos és csapata

Carlos Rodríguez-Gallegos és csapata

Egy szingapúri kutatócsoport, a SERIS (Solar Energy Reasearch Institute of Singapure) felvetette az ötletet, hogy mi lenne, ha a napelemünk nem fixált helyzetben lenne, és ha nem csak egy oldalú lenne, hanem kettő.

Kutatásaik alapjának a NASA által közölt időjárási adatokat vették figyelembe, és különböző számításokkal próbálták meghatározni azt, hogy melyik kombinációjú összeállításokban tudnának a lehető legtöbb energiát hasznosítani.

De mielőtt száraz adatokat és százalékokat közölnénk, beszéljünk egy kicsit arról, hogy ezek a napelemek miben másak, mint a többi.

Tulajdonképpen itt egy kétoldalú, napkövető technológiáról beszélünk.

Ennek legfőképpen az a lényege, hogy a panelek mindkét oldalát kihasználjuk, vagyis az az oldalunk is aktív legyen, ami nem a nap felé néz.

Ha már egy lapnak két oldala van, akkor használjuk ki mind a kettőt, nem?

Ez úgy tud megvalósulni, hogy a felszínről visszaverődő fényforrást is el tudja nyelni a napelem.

Ez máris egy plusz pont Szingapúrnak, hiszen az elsődleges célunk valóban az, hogy minél több energiát tudjunk hasznosítani ragyogó csillagunkból, a Napból.

További érdekesség, hogy a jelenleg használatban lévő, két oldalt fixált napelemekkel ellentétben (aminek amúgy az energia termelése még jelentősen korlátozott), egy napkövető technológia lép életbe, ahol a panelek úgy viselkednek, mint a napraforgók, tehát követik a nap járását, hogy lehetőleg mindig a legideálisabb szögben essen rájuk a fény.

Mindemellett pedig két féle típust tudunk megkülönböztetni, melynek köszönhetően még ennél is több energiát tudunk majd hasznosítani.

Az egytengelyes és a kéttengelyes változat

Az egytengelyes és a kéttengelyes változat

Forrás: https://scitechdaily.com/most-cost-effective-solar-power-systems-double-sided-panels-that-follow-the-sun/?fbclid=IwAR1QPwDsOnGH0TgqPBMBIVWJbFHlUP806bEeRzYnJb19MJmazVm-1gTOxjM

A kéttengelyes napkövető technológiával ellátott panelek a napi ciklust követik le, vagyis keletről nyugatra mozgolódnak, míg az egytengelyesek lekövetik a horizont feletti változó magasságot, vagyis a Nap éves járását.

A kutatócsoport által meghatározott számítási adatok szerint az egytengelyes kétoldalú variáció 35 százalékkal, míg a kéttengelyes kétoldalú típus 40 százalékkal tudná növelni a produktív energiafelhasználást.

Minden számítást, üzemeltetési és anyagköltséget, minden szakértői véleményt és hozzászólást egybevetve, a leghatékonyabb eljárás az egytengelyes kétoldalú napelem variáció lenne, aminek köszönhetően akár 16 százalékkal is csökkenni tudna az elektromos áram fogyasztói ára.

Ez mind szép és jó, de akkor felmerül a kérdés, miért nem ez van mindenhol?

Bár az egyes szakvélemények, nem tagadják az új technológia hasznosságát, azt sem titkolják, hogy olyannyira drága mulatságnak számít, hogy talán csak a sarkvidékeken tudna teljes egészében megtérülni ez a fajta kivitelezés, ha célunk a lehető legnagyobb energiatermelés, a lehető legkisebb terület felhasználása mellett.

Az erről való vélemények meglehetősen megoszlók még.

Ám szakvélemény ide vagy oda, általános tény, hogy nem szabad átsiklani olyan tényezők felett, mint a földrajzi elhelyezkedés, meteorológia adottságok és persze pénzügyi körülmények és extraköltségek.

Ezen alap szempontok segítségével tudjuk meghatározni azt, hogy tulajdonképpen, milyen hatékonyságnövelést tudunk elérni az új technológia telepítésével.

Mindamellett, hogy természetesen sokkal drágábbak ezek az újfajta technológiák, mint elődjeik, közel sem biztos, hogy nekünk megéri.

Ugyan a számok bizonyítják, hogy az egyes kombinációk klasszisokkal nagyobb energiát tudnak hasznosítani, sosem szabad figyelmen kívül hagyni a minket befolyásoló tényezőket sem.

Tévhitek az ázsiai régióról

Ugyan sokan állítják, hogy óvakodjuk az ezen a területen készült termékektől, hiszen a közmegítélés szerint az innen érkező anyagok nem a legjobb minőségűek.

Természetesen van benne némi igazság, de azért nem szabad elfelejteni, hogy a „világ gyáraként” emlegetett földrészen nagyon sok vezető márka terméke kerül gyártásra.

Alaptétel tehát, hogy a nagy szórásban könnyen bele lehet futni olcsó, silány produktumba, de ezen az elven tovább menvén ugyanannyi jóba is.

Ezért azt javasoljuk, hogy nem szabad ódzkodni ezektől a gyártmányoktól, csak legyünk tudatosak, körültekintők és mindenképp csak ellenőrzött, stabil pénzügyi hátérrel rendelkező gyártótól rendeljük.

Ez pedig azért fontos, mert ezek a napelemek messziről érkeznek, fontos, hogy folyamatos gyártást és ellátást tudjanak biztosítani, de a hosszú távú fennmaradásról és a garanciáról sem szabad megfeledkezni.

Megéri a környezetvédelem szempontjából is?

Megéri a környezetvédelem szempontjából is?

Képmutatás lenne azt állítani, hogy a napelemes áramellátás olyan zöld, hogy ennél már csak a gondosan ápolt kerti gyep lehet zöldebb.

Tény, hogy nagymértékben csökkenti a használata az ökológiai lábnyomunkat, de az előállítása és elhelyezése azért még hagy némi kívánni valót maga után.

Itt tehát joggal felmerül a kérdés, hogy ha a jelenlegi rendszereket kicseréljük ezekre az új forgó napelemekre, megéri-e?

Vagy milyen környezeti károkat von maga után?

A The Electric Power Research Institute 2016-ban kijelentette, hogy a napelemrendszerekre hosszútávú beruházásként kell tekinteni legfőképpen azért, mert az ezzel keletkező hulladékok újrahasznosítási technológiája még nem elég fejlett.

A napelemek hosszú, több évtizedet lefedő élettartama azonban kellő időt biztosít ahhoz, hogy a megoldást találjanak az újrahasznosíthatóság problémájára – erről ebben a cikkben többet is olvashatsz.

Csak tudatosan!

Csak tudatosan!

A napelem lényegi funkciója még mindig a nagy mennyiségű és megbízható energia előállításában rejlik. 

A környezettudatosság és a „zero waste” mozgalom egyre nagyobb figyelmet kap, és a közmegítélés szerint, minél jobban követed ezeket az irányelveket, Te annál menőbb vagy. 

Nos, a napelemek jócskán segítenek abban, hogy növeljük a menőségi faktorunkat, és mindemellett valóban tudatos energiafogyasztókká váljunk.

A legutóbbi felmérések szerint Magyarországon 2019-ben a napelemek által termelt villamos energia közel 124 százalékkal haladta meg az előző évit. 

Továbbá nőtt a bioüzemanyagok termelése, a széntermelés pedig 13 százalékkal esett vissza. 

Ez az jelenti, hogy egyre nagyobb mértékben nő a környezettudatosság és a tudatos energiafogyasztás. 

Miért ne váltanál napelemekre Te is?

Természetesen a napelemekre való átállás nem két forint, de alapjaiban változtatja meg az energiafelhasználásunkat, és a statisztikai adatok is igazolják, hogy amennyire nagy beruházásnak számít, olyannyira lesz a pénztárcád egyik legjobb barátja. 

Hogy megéri-e várni arra, hogy az újítások olyan szintre kerüljenek, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek, abban nem vagyunk biztosak.

Abban viszont igen, hogy segíteni tudunk Neked, hogy a villanyszámlád miatt soha többé ne fájjon a fejed!

Kérj hát árajánlatot napelem rendszerre most, és a Te megyédben dolgozó partnerünk rövid időn belül felveszi Veled a kapcsolatot!

Tőle megismerheted a további részleteket, lépéseket, és megtudhatod, mekkora napelem rendszer elégítené ki a háztartásod áramfogyasztását.

Ne tétovázz hát, ajánlatkérésre fel!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben


Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!


A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben

A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben


Kína tényleg jobban teljesít

Kína tényleg jobban teljesít


Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában

Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában


Zseniális újítás - működő panelek rossz időben is

Zseniális újítás - működő panelek rossz időben is


Észak-Koreáról sok minden eszébe jut az embernek, de a napelemek biztos nem. Lehet, hogy ez változni fog?

Észak-Koreáról sok minden eszébe jut az embernek, de a napelemek biztos nem. Lehet, hogy ez változni fog?


Már üzemel a világ jelenlegi legnagyobb naperőműve

Már üzemel a világ jelenlegi legnagyobb naperőműve


India áramhiányára is a napelem lehet a megoldás

India áramhiányára is a napelem lehet a megoldás


Mi történt a nagy kínai napelemdömpinggel?

Mi történt a nagy kínai napelemdömpinggel?


A járványhelyzet már a napelemeket is elérte?

A járványhelyzet már a napelemeket is elérte?


Újrahasznosíthatóak-e a napelemek?

Újrahasznosíthatóak-e a napelemek?


Harmadik világbeli napelemes sikertörténetek

Harmadik világbeli napelemes sikertörténetek


Végtelen energia érkezik Ázsiából? Jönnek a „napraforgó”, kétoldalú napelemek!

Végtelen energia érkezik Ázsiából? Jönnek a „napraforgó”, kétoldalú napelemek!


Igazi napelem-boomot hozhat az új kínai bejelentés

Hszi Csi-ping kínai államfő 2020-ban több olyan bejelentést is tett, melyek az ország energiapolitikájában utaltak komoly változásra. Ez a napelemekre is jelentős hatással lesz a közeljövőben.

Igazi napelem-boomot hozhat az új kínai bejelentés


Talán a jövő rendszereit jelentik a hajlékony, felragasztható napelemek?

Ultra vékony, flexibilis, ráadásul ragasztással rögzíthető napelem panelek? Bizony, már ez is lehetséges! Szeretnél többet megtudni a technológiáról? Akkor olvass tovább bátran!

Hajlékony, felragasztható napelemek


Történelmi mélypontra süllyedtek a kínai napelem árak – mi is érezhetjük majd ennek a hatását?

Korábban soha nem látott mélységekbe süllyedtek a kínai napelem árak, és ezt több körülmény együttes hatása okozza. Tudj meg többet, és élj a helyzet adta lehetőséggel!

Történelmi mélypontra süllyedtek a kínai napelem árak


A kínai napelem árak történelmi mélyponton: mi várhat ránk?

Itt egy alapos áttekintés arról, hogyan süllyedtek a kínai napelem árak történelmi mélypontra és milyen hatást gyakorolhat ez az európai és magyarországi napelem-piacra.

A kínai napelem árak történelmi mélyponton