Zseniális újítás - működő panelek rossz időben is

Zseniális újítás - működő panelek rossz időben is

Forrás: origo.hu

Az egyre inkább teret hódító napelem piac újabb és újabb fejlesztésekkel kecsegtet a megújuló energiaforrásokat használók számára.

Akik az időjárási viszontagságok miatt kételkednének a napelem rendszerek hatékonyságában, azoknak most itt egy újabb bizonyíték: az esőben is használható napelemek.

Korábban is többször említésre került már, például a Csongrád megyei napelem parkok ügyében a rossz időben is működő panel kérdése.

Ott már megbizonyosodhattunk arról, hogy az inverter (ami a napfényből keletkező egyenáramot váltóárammá alakítja) és a napelem rendszer többi része is tökéletesen működőképes esőben, viszont a használattól, tárolástól függetlenül a fő probléma az, hogy újabb forrást begyűjteni nem lehet rossz időben, ilyenkor a fő profil nem érvényesül, ebből a szempontból nem használható az energia.

A raktározásra van technológia (Tesla rendszere, és az újított felhős megoldás is, amelyben virtuálisan mennyiségtől függetlenül lehet energiát tárolni), de ez a kevésbé napos régiókban még nem mindenhol bizonyul tökéletes megoldásnak.

Árajánlatkérés itt!

Az új technológia az esőcseppek energiáját használja

Az új technológia az esőcseppek energiáját használja

A kínai Soochow Egyetem kutatócsapata egy laboratóriumban mutatta be az újdonságot.

Több kutatás is irányult arra, hogy elérjék, hogy a panelek napsütés nélkül is képesek legyenek energiát termelni.

Végül a kínai csapat egy hibridet alkotott meg, amely napsütés idején a már ismert fotovoltaikus koncepció alapján működik.

Így a fenti megoldás másik oldala most született meg: az újfajta hibrid napelem nem csak napos időben működőképes, ugyanis az esőcseppek mozgási energiáját gyűjti be rossz időben.

A panelek előnye így az, hogy amikor eltűnik a nap az égről, borús, esős idő lesz, akár éjszaka, akkor is képesek áramot generálni a lehulló esőcseppekből.

A kutatók arra törekedtek, hogy még többet hozzanak ki a napelemek áldásos tulajdonságaiból, évszakoktól függetlenül áttörjék a fény állította korlátokat, nem csak a tárolás, hanem a begyűjtés szintjén is nagyobb hatékonyságot igyekeztek elérni.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

Hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

Forrás: pubs.acs.org

Míg a sima napelemes panel csökkent teljesítménnyel dolgozik a borús napokon, az úgynevezett TENG, vagy triboelektromos generátor a mechanikus energiát változtatja villamos árammá, vagyis az esőcseppek becsapódásának és lecsúszásának energiáját. Lényegében hasonlóan működik, mint a többi áramfejlesztő, generátor.

A hibrid panel előnyei, hogy nagyon könnyű, és relatíve olcsó megoldás.

Az újfajta napelem gyakorlatban két polimer rétegből áll a panel felett, ezek közül mindkettő átlátszó.

A fejlesztéskor itt különböző műanyagokkal kísérleteztek, amiket a generátor és napelemek közötti rétegekbe raktak.

A két réteg külön-külön is működőképes, de kapcsolatban vannak egymással.

Az esőcseppek az egyik rétegre eséskor – mivel a réteg elektródaként viselkedik – a panelen lecsúszva súrlódással statikus elektromosságot hoznak létre.

Így a panel a vízcseppek mozgási energiáját használja fel a termelésre, megfoghatóvá és felhasználhatóvá válik a víz által generált, eddig nem ismert energia.

A panel így működhet éjszaka is, persze csak esőben.

További fejlesztések, szélenergiával

További fejlesztések, szélenergiával

Forrás: origo.hu

A kutatók a későbbiekben szeretnék a fejlesztést más alkalmazási területre is behozni, így mobil és más hordozható eszközök területére is integrálni az újítást, de említést tettek az elektromos ruhákról is.

A haladást az lassítja egy kicsit, hogy a hagyományos módon termelt energiánál kisebb az esőcseppekből kinyerhető áram mennyisége, ezért a további korszerűsítéshez majd teljesítmény növelésre lesz szükség.

Így a rendkívül ígéretes eredmények ellenére a kutatók is tovább gondolkodnak.

A szélenergia bevonása is szóba került, ami szintén nagy hatékonyságot hozhatna kiegészítve a nap és víz erejét, hiszen a szél esőben is ugyanúgy használható.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Mit hoz a jövő?

A technológia igazán reményteljes képet vázol elénk, hiszen ha valóban elérhetővé válik majd a mindennapi emberek számára is az újítás, akkor az esőáztatta térségekben is célszerű lesz használni a rendszereket.

Egyelőre az előállítás okoz problémákat, mert túlságosan drága.

A kutatócsapat így azon is gondolkodhat, miként lehetne a vívmány gyártási kiadását mérsékelni.

Elméletileg még néhány évet kell várnunk arra, hogy a gyakorlatban is használhassuk a napelem-esőcsepp paneleket.

3-5 éven belül olyan prototípust szeretnének létrehozni az innovatív napelemből, amely megalapozhatja a sorozatgyártást.

A napelemek elterjedése azonban időjárástól függetlenül egyre inkább elindult.

Sokan dolgoznak azon, hogy minden körülmények között használható megújuló energiaforrásokat használhassunk.

Az elmúlt öt évben a telepítési költség, ami a napelem paneleket illeti, körülbelül a felére csökkent.

Magyarországon belül az új építkezéseknél pedig szintén látható törekvések indultak meg a napelemek használatának irányába.

2040-re a megtermelt energia negyven százaléka megújuló forrásokból fog származni – becslések alapján.

Mit hoz a jövő?

Miért éri meg napelem rendszerbe fektetni?

Ugyan még pár évet várnunk kell arra, hogy ez a fajta újítás teret hódíthasson magának, azt jól láthatjuk, mennyi kutatás és törekvés irányul a megújuló energiaforrások, főként a napelemek felé.

Az egyik része ennek a természeti tényezők, az ökológiai lábnyom csökkentése, és a saját jövőnk iránti felelősségvállalás, környezeti szempontból.

De itt a másik oldal is, mégpedig a megtérülés összetevője, hiszen az, hogy hosszútávon költségcsökkentő hatása van, mára már vitathatatlan megállapítás.

A tudatos gondolkodásmód itt is rendkívül hasznos lehet.

Amikor egy áruházban megvesszük a havi mosogatószer adagot, vagy bármilyen fogyasztói terméket, eszünkbe sem jut azon gondolkodni, mennyi idő alatt hozza vissza az árát, illetve visszahozza-e.

A napelemnél a legtöbb embernek ez az első kérdése.

A két dolog között a különbség pedig itt van előttünk, hiszen utóbbi valóban megtérül!

A számítások szerint – hiszen áramot fogunk fogyasztani, aminek egyébként semmilyen úton-módon nem kapjuk vissza az árát – 8-10 év alatt a befektetésünk megtérül.

És itt arról még nem esett szó, hogy az áram micsoda dráguláson ment át az elmúlt évek alatt, és a megtérülés után nyereség következik.

A jövőnk fontos, gondolkodjunk hosszú távon!

A jelenlegi napelem többszörös megtérülést, előnyt jelent a felhasználók számára.

Te is tehetsz a saját jövődért, egy egészségesebb környezetért!

Hogyan kezdd el?

Kattints, és kérj ajánlatot!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Napelem működése

Hogyan működik egy napelem rendszer? Milyen alkatrészei vannak, milyen hosszú az élettartama, és hogyan hozza vissza az árát? Ismerd meg a válaszokat cikkeinkből!

Napelem működése


Napelem szerelés

Érdeklődsz a napelem rendszerek iránt, és szeretnéd tudni, hogyan kerül a napelem a háztetőre? Ismerd meg a szerelés, telepítés minden lépését írásainkból!

Napelem szerelés


Napelem pályázat

Milyen napelem támogatás érhető el jelenleg a lakosság, vagy akár a vállalkozások számára? Mindent megtalálsz nálunk, amit a napelem rendszer pályázatokról tudnod kell!

Napelem pályázat


Napelem inverter

Mi az az inverter, és miért nem működhet egyetlen napelem rendszer sem nélküle? Gyorsan, egyszerűen, érthetően magyarázzuk el az inverterek működését cikkeinkben.

Napelem inverter


Napelem hírek

A legnagyobb beruházások, a legújabb fejlesztések, és a legfontosabb hírek, amik napelem rendszerekkel kapcsolatosak. Ezekről Neked is tudnod kell!

Napelem hírek


Napelemek Magyarországon

Hogyan válik egyre zöldebbé Magyarország? Mennyi napelem rendszer települ most hazánkban? Érdemes követni a fejleményeket, mert sok jó hírrel tudunk szolgálni!

Napelemek Magyarországon


Napelem finanszírozás

Hogyan lehet ma pénz szerezni napelem rendszerre? Kell-e félnünk napelem adótól a jövőben? Ezek a kérdések talán a legfontosabbak ma – ismerd meg rájuk a válaszokat most!

Napelem finanszírozás


Sharp napelem

Ismerd meg, miért piacvezető napelem-gyártó a Sharp már több évtizede!

Sharp napelem


Tesla napelemek

A Tesla nem csak az elektromos autók, de a megújuló energiákon alapuló technológiák legnagyobb úttörője, aki a napelem rendszerek fejlesztésében is komoly szerepet vállal.

Tesla napelemek


Napelemes Járművek

Személyautók, versenyautók, repülők, hajók, vonatok… elképesztő, mennyi féle járművet lehet üzemeltetni napelem rendszer segítségével! Ismerj meg többet ezekről!

Napelemes járművek


Napelemek Ázsiában

A világ leginkább környezetszennyező kontinense, vagy a megújuló energiaforrások felhasználásának legnagyobb úttörője? Mekkora változást hozhatnak a napelem rendszerek keleten?

Napelemek Ázsiában


Napelemek Afrikában

Hogyan hoz energiát a világ legszegényebb régióiba a napelem rendszer? Folyamatosan gyűjtjük a legfontosabb híreket a napelemek afrikai terjedéséről.

Napelemek Afrikában


Napelemek Amerikában

Egyre több a napelem rendszer a tengerentúlon: már egész államok képesek megújuló energiából élni! Mutatjuk a legfrissebb híreket, amiket jó, ha Te is ismersz!

Napelemek Amerikában


Napelem rendszer gyakori kérdések

Rengeteg kérdés érkezik hozzánk a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, mi pedig igyekszünk megválaszolni ezeket.

Napelem rendszer gyakori kérdések

Napelem rendszer árak

Mennyibe kerül egy napelem? És min múlik egy teljes napelem rendszer ára? Milyen hamar fog ez megtérülni? Megmutatjuk a válaszokat Neked ezekre a kérdésekre.

Napelem rendszer árak

5 kW Napelem Rendszer

Mire elég egy 5 kW-os napelem rendszer? Bemutatunk 3 családot, akiknek ekkora rendszere van, és elégedett a befektetésével. Ismerd meg történetüket most!

5 KW Napelem Rendszer

4 kW Napelem Rendszer

5 család mesél arról, miért vásárolt napelem rendszert otthonára, és mennyire találja megtérülőnek a befektetését. Te is 4 kW-os napelem rendszerben gondolkozol, mint ők?

4 KW Napelem Rendszer

3 kW Napelem Rendszer

Mekkora villanyszámlát tud kiváltani egy 3 kW-os napelem rendszer? Kinek megfelelő megoldás ez? Íme, néhány háztartás, ahol már napelemekkel termelik az áramot.

3 KW Napelem Rendszer