Zseniális újítás - működő panelek rossz időben is

Zseniális újítás - működő panelek rossz időben is

Forrás: origo.hu

Az egyre inkább teret hódító napelem piac újabb és újabb fejlesztésekkel kecsegtet a megújuló energiaforrásokat használók számára.

Akik az időjárási viszontagságok miatt kételkednének a napelem rendszerek hatékonyságában, azoknak most itt egy újabb bizonyíték: az esőben is használható napelemek.

Korábban is többször említésre került már, például a Csongrád megyei napelem parkok ügyében a rossz időben is működő panel kérdése.

Ott már megbizonyosodhattunk arról, hogy az inverter (ami a napfényből keletkező egyenáramot váltóárammá alakítja) és a napelem rendszer többi része is tökéletesen működőképes esőben, viszont a használattól, tárolástól függetlenül a fő probléma az, hogy újabb forrást begyűjteni nem lehet rossz időben, ilyenkor a fő profil nem érvényesül, ebből a szempontból nem használható az energia.

A raktározásra van technológia (Tesla rendszere, és az újított felhős megoldás is, amelyben virtuálisan mennyiségtől függetlenül lehet energiát tárolni), de ez a kevésbé napos régiókban még nem mindenhol bizonyul tökéletes megoldásnak.

Árajánlatkérés itt!

Az új technológia az esőcseppek energiáját használja

Az új technológia az esőcseppek energiáját használja

A kínai Soochow Egyetem kutatócsapata egy laboratóriumban mutatta be az újdonságot.

Több kutatás is irányult arra, hogy elérjék, hogy a panelek napsütés nélkül is képesek legyenek energiát termelni.

Végül a kínai csapat egy hibridet alkotott meg, amely napsütés idején a már ismert fotovoltaikus koncepció alapján működik.

Így a fenti megoldás másik oldala most született meg: az újfajta hibrid napelem nem csak napos időben működőképes, ugyanis az esőcseppek mozgási energiáját gyűjti be rossz időben.

A panelek előnye így az, hogy amikor eltűnik a nap az égről, borús, esős idő lesz, akár éjszaka, akkor is képesek áramot generálni a lehulló esőcseppekből.

A kutatók arra törekedtek, hogy még többet hozzanak ki a napelemek áldásos tulajdonságaiból, évszakoktól függetlenül áttörjék a fény állította korlátokat, nem csak a tárolás, hanem a begyűjtés szintjén is nagyobb hatékonyságot igyekeztek elérni.

Árajánlatkérés itt!

Hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

Hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

Forrás: pubs.acs.org

Míg a sima napelemes panel csökkent teljesítménnyel dolgozik a borús napokon, az úgynevezett TENG, vagy triboelektromos generátor a mechanikus energiát változtatja villamos árammá, vagyis az esőcseppek becsapódásának és lecsúszásának energiáját. Lényegében hasonlóan működik, mint a többi áramfejlesztő, generátor.

A hibrid panel előnyei, hogy nagyon könnyű, és relatíve olcsó megoldás.

Az újfajta napelem gyakorlatban két polimer rétegből áll a panel felett, ezek közül mindkettő átlátszó.

A fejlesztéskor itt különböző műanyagokkal kísérleteztek, amiket a generátor és napelemek közötti rétegekbe raktak.

A két réteg külön-külön is működőképes, de kapcsolatban vannak egymással.

Az esőcseppek az egyik rétegre eséskor – mivel a réteg elektródaként viselkedik – a panelen lecsúszva súrlódással statikus elektromosságot hoznak létre.

Így a panel a vízcseppek mozgási energiáját használja fel a termelésre, megfoghatóvá és felhasználhatóvá válik a víz által generált, eddig nem ismert energia.

A panel így működhet éjszaka is, persze csak esőben.

További fejlesztések, szélenergiával

További fejlesztések, szélenergiával

Forrás: origo.hu

A kutatók a későbbiekben szeretnék a fejlesztést más alkalmazási területre is behozni, így mobil és más hordozható eszközök területére is integrálni az újítást, de említést tettek az elektromos ruhákról is.

A haladást az lassítja egy kicsit, hogy a hagyományos módon termelt energiánál kisebb az esőcseppekből kinyerhető áram mennyisége, ezért a további korszerűsítéshez majd teljesítmény növelésre lesz szükség.

Így a rendkívül ígéretes eredmények ellenére a kutatók is tovább gondolkodnak.

A szélenergia bevonása is szóba került, ami szintén nagy hatékonyságot hozhatna kiegészítve a nap és víz erejét, hiszen a szél esőben is ugyanúgy használható.

Árajánlatkérés itt!

Mit hoz a jövő?

A technológia igazán reményteljes képet vázol elénk, hiszen ha valóban elérhetővé válik majd a mindennapi emberek számára is az újítás, akkor az esőáztatta térségekben is célszerű lesz használni a rendszereket.

Egyelőre az előállítás okoz problémákat, mert túlságosan drága.

A kutatócsapat így azon is gondolkodhat, miként lehetne a vívmány gyártási kiadását mérsékelni.

Elméletileg még néhány évet kell várnunk arra, hogy a gyakorlatban is használhassuk a napelem-esőcsepp paneleket.

3-5 éven belül olyan prototípust szeretnének létrehozni az innovatív napelemből, amely megalapozhatja a sorozatgyártást.

A napelemek elterjedése azonban időjárástól függetlenül egyre inkább elindult.

Sokan dolgoznak azon, hogy minden körülmények között használható megújuló energiaforrásokat használhassunk.

Az elmúlt öt évben a telepítési költség, ami a napelem paneleket illeti, körülbelül a felére csökkent.

Magyarországon belül az új építkezéseknél pedig szintén látható törekvések indultak meg a napelemek használatának irányába.

2040-re a megtermelt energia negyven százaléka megújuló forrásokból fog származni – becslések alapján.

Mit hoz a jövő?

Miért éri meg napelem rendszerbe fektetni?

Ugyan még pár évet várnunk kell arra, hogy ez a fajta újítás teret hódíthasson magának, azt jól láthatjuk, mennyi kutatás és törekvés irányul a megújuló energiaforrások, főként a napelemek felé.

Az egyik része ennek a természeti tényezők, az ökológiai lábnyom csökkentése, és a saját jövőnk iránti felelősségvállalás, környezeti szempontból.

De itt a másik oldal is, mégpedig a megtérülés összetevője, hiszen az, hogy hosszútávon költségcsökkentő hatása van, mára már vitathatatlan megállapítás.

A tudatos gondolkodásmód itt is rendkívül hasznos lehet.

Amikor egy áruházban megvesszük a havi mosogatószer adagot, vagy bármilyen fogyasztói terméket, eszünkbe sem jut azon gondolkodni, mennyi idő alatt hozza vissza az árát, illetve visszahozza-e.

A napelemnél a legtöbb embernek ez az első kérdése.

A két dolog között a különbség pedig itt van előttünk, hiszen utóbbi valóban megtérül!

A számítások szerint – hiszen áramot fogunk fogyasztani, aminek egyébként semmilyen úton-módon nem kapjuk vissza az árát – 8-10 év alatt a befektetésünk megtérül.

És itt arról még nem esett szó, hogy az áram micsoda dráguláson ment át az elmúlt évek alatt, és a megtérülés után nyereség következik.

A jövőnk fontos, gondolkodjunk hosszú távon!

A jelenlegi napelem többszörös megtérülést, előnyt jelent a felhasználók számára.

Te is tehetsz a saját jövődért, egy egészségesebb környezetért!

Hogyan kezdd el?

Kattints, és kérj ajánlatot!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.