A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

Forrás: Europress/Getty Images

Habár eddig főként arról olvashattál, hogy az amerikai Kalifornia állam, ahogy a helyiek hívják, a „napsütötte állam”, területén találhatóak a legnagyobb napelemes fejlesztések, mégsem itt épül a világ legnagyobb naperőműve.

Hiába történtek nagy fejlesztések az államon belül az utóbbi években, mely során a sivatag használatlan részeit napelemekkel telepítették tele, eddigi projektjeik a közelébe sem érhetnek annak, ami most épül Kínában.

Nagyjából 7000 háztömbnyi méretű napelem farm épül az ország északnyugati részén, Ningxaiban, ami a tervek szerint 2 gigawattos kapacitással fog rendelkezni, ha elkészül.

Összehasonlításképpen, a legnagyobb kaliforniai naperőművek nagyjából 600 megawattos teljesítménnyel rendelkeznek, ehhez képes a ningxiai 1400 megawattal nagyobb lesz.

Pár éve még a cég sem létezett

A Minsheng New Energy Investment Co. nevű céget 2014-ben magánvállalkozók alapították azzal a céllal, hogy növeljék az ország tiszta-energia felhasználását.

A cég vezetői azt nyilatkozták, hogy száz milliárd jent kívánnak a projektbe fektetni az elkövetkezendő öt évben, hogy megnöveljék a fotovoltaikus energiatermelők kapacitását 12 gigawattra.

Wang Haisheng, a Ping An Securities Co. ügyvezető igazgatója így fogalmazott:

Egy ilyen hatalmas beruházás is azt mutatja, hogy Kína aktívan támogatja a tiszta-energia használatát, ráadásul ez egyfajta mérföldkőként is szolgál a magáncégek számára, akik ennek következtében bizonyítani tudják részvényeseiknek, hogy ilyen nagyszabású projektet is képesek létrehozni”.

Azt is hozzátette, hogy a méretiből kifolyólag a beruházás kockázatai is magasabbak.

Már most is gigantikus

Már most is gigantikus

Forrás: cm-inv.com

Habár a projekt még nem fejeződött be, már félkészen is nagy kapacitással bír.

Ha teljesen elkészül, amit 2020-ra becsülnek, akkor mintegy 4607 hektáros területen fog elterülni, nagyjából hat millió panelből áll majd és a tervek szerint évente akár 2.73 milliárd kilowattórányi energiát is képes lesz generálni.

A projekt becsült beruházási költsége majdnem két és fél milliárd dollárra becsülhető, de pontos értéket csak az elkészültével lehet majd tudni róla.

Júniusban már a feléhez ért a beruházás, jelenleg már 380 megawattnyi kapacitás csatlakozik a már meglevő hálózathoz, nyilatkozta Fan Cheng, a befektetési társaság helyettes vezetője.

-

Spórolni is sikerül

A Minsheng cég reméli, hogy az elkészült projekt hasznos profittal zárul majd:

Mivel a napelemek ára szinte havonta csökken, a teljes beruházás végelszámolása is alacsonyabb lesz.

Amióta elkezdték a panelek kiépítését, a panelek ára már 12%-kal csökkent, és várhatóan a tényleges befejezésig még nagyobb árzuhanásra lehet számítani.

A költségeket azzal is csökkenteni tudtuk, hogy méretgazdaságos- és fejlett technológiát használtunk.” nyilatkozta Wang.

Elmondása szerint a cég jelenlegi finanszírozási költségei ugyan annyiak, mint az állami tulajdonban lévő vállalatokéi.

Az egész terület profitálhat belőle

Az egész terület profitálhat belőle

Forrás: cm-inv.com

A beruházás az adott terület lakóinak is jövedelmező lesz, mert a helyi önkormányzat támogatásának megszerzése érdekében a Minsheng New Energy azt mondta, hogy a projektet fel lehet használni egy olyan eszközként, ami segíti a szegényebb területek fejlesztését is.

Az árnyék, amiket a panelek vetnek, segít abban, hogy néhány takarmánynövény termeszthető legyen ezen a földterületen, ami egyébként kopár és élettelen a száraz és poros körülmények miatt, ezért nem alkalmas mezőgazdálkodásra.

A projekt kezdete óta a környéken kétezer munkahelyet teremtett a cég, ezáltal a helyi lakosság 12%-a is álláshoz juthatott.

Az esetleges hátrányok

Annak ellenére, hogy ha napelemekről van szó, az ember általában a háztetőkre szerelt, lakossági felhasználásúakra gondol, a világ tiszta-energia ellátásáért főként a hatalmas napenergia farmok felelősek.

Ezek egyik hátránya az, hogy hatalmas földterületet igényelnek, melyeket általában próbálnak alternatív módon hasznosítani a panelek környékén, de mezőgazdálkodáson kívül más célokra alkalmatlanok.

Emellett pedig, ugyan úgy, ahogy a magánszférában használtaknál, ezeknél is felmerül a változékonyság problémája, hiszen az átlagos napelemek csak napközben működőképesek.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a ningxiai naperőműnél akkumulátorok segítségével tárolják-e majd az energia egy részét, vagy az egészet egyből hasznosítani kívánják majd.

Az esetleges hátrányok

Forrás: bloomberg.com

-

Kihasználatlan kapacitás

Kutatások azt mutatták ki, hogy a naperőmű már meglévő része által termelt energiának a 20%-a nem került felhasználásra az első negyedévben.

Ennek az az oka, hogy már most is több energiát képes termelni a farm, mint amit az adott hálózat képes volt befogadni.

Mivel az utóbbi években rohamosan növekszik Kína tiszta-energia termelése, a hálózatok leterheltséggel küzdenek, ezért nem tudott a teljes mennyiség hasznosulni, de rövidesen erre is meg fogják találni a megoldást a szakértők.

Kihasználatlan kapacitás

Te megteszed a következő lépést?

Habár a Minsheng projekttel nehéz lenne versenybe szállni, hogy lekörözhesd őket, de szerencsére a családi házadnál nem kell ennyire nagyban gondolkodnod.

Ha szeretnéd, hogy otthonod és családod egy megbízható és környezetbarát módszer segítségével juthasson energiához, akkor válaszd a napelemet!

Hidd el, ez az újdonság már közelebb van, mint gondolnád, hiszen nemcsak külföldön, hanem hazánkban is egyre többen teszik le a voksukat a szoláris energia mellett.

Kérj árajánlatot, hogy hozzád irányíthassuk a Te megyédben illetékes partnerünket, aki felveszi Veled a kapcsolatot, és beavat a további részletekbe!

Minél hamarabb fektetsz napelemekbe, annál előbb kezd el pörögni a megtérülési idő, és végre megszabadulhatsz a súlyos villanyszámlák terhétől!

A döntés a te kezedben van.

Rajtad múlik élsz-e vele.

-