Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

Fotó: Reuters Pictures

Az köztudott tény, hogy a napelemek kezdik meghódítani a világot, és, hogy alapjaiban változtatták meg azt a módszert, amellyel az emberek elektromos áramot képesek eljuttatni például az otthonaikba.

Nem meglepő a rendszerek töretlen népszerűsége, ugyanis a globális felmelegedés egyre nagyobb problémát jelent bolygónkra nézve.

Egyetlen megoldás marad: a természet adta erőforrások hasznosítása és az üvegházhatású gázok termelésének megállítása.

Erre az egyik legnépszerűbb módszer a napelem rendszerek kiépítése akár önkormányzatoknál, vállalatoknál vagy magánszemélyeknél is.

Mint tudjuk, a napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át.

Az, hogy milyen teljesítményt produkál napelemünk, több tényezőtől függ: a napelem méretétől, típusától, a napsugárzás erősségétől, a fénysugár hullámhosszától, sőt a beesési szögtől is.

Az fentiekben említett fotovoltaikus vagy más néven fotovillamos rendszer, napból származó, tiszta, szén-dioxid mentes energiát állít elő.

Ez az energia megegyezik a szolgáltatóktól vásárolt energiával, viszont a geotermikus rendszerek által előállított hő energiával ellentétben, alkalmas a háztartásban található mindenféle elektromos berendezés működtetésére.

Fantasztikus felfedezés, csupán egyetlen probléma van vele.

Az, hogy igazán hatékonyan csak megfelelő, ideális időjárási feltételek mellett, napos időben használható.

Mi van azokkal a területekkel ahol a napsütés órák száma igen csekély, ahol évi átlagot tekintve szinte mindig esik az eső, és borult az ég?

A tudósok az elmúlt években ugyan dolgoztak azon, hogy minél hatékonyabb legyen a rendszer, minél több fényt tudjon hasznosítani, 3D-s paneleket építettek ki, amelyek több szögből is képesek befogni a sugarakat, de bizonyos körülmények között ez is túl kevés.

Úgy néz ki, többé azonban nem kell ezen aggódnunk, ugyanis olyan felfedezés küszöbén állunk, amely az elméletet – miszerint a napelem csak napos időben működik – képes lesz megdönteni.

Fantasztikus felfedezés, csupán egyetlen probléma van vele

Forrás: Minds

Az eső is fejleszthet áramot!

Kínai tudósok Quingdaoban felfedeztek egy olyan innovatív napelem panel technológiát, amely vízcseppeket képes elektromos energiává alakítani!

Az Angewandte Chemie lapban is közölt cikk szerint, az új napelem cellák megoldhatják jelen világunk legégetőbb problémáját – a nem túl távoli jövőben -, ugyanis napos és esős időben is képesek lesznek elektromos áramot termelni.

„A minden időben működőképes napelem cellák meg fogják oldani az energia krízist.” – magyarázzák az Ocean University és a Yunnan Normal University tudósai.

A rendszer alapját képezi az elektronnal dúsított grafénréteg.

A grafén tulajdonképpen egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg, amely nagyon jó vezetőképességgel bír.

Erősebb, mint a vas, és formálható akár egy papír

 „Olyan napelem cellákat szeretnénk megalkotni, amelyek napos és esős időben is képesek elektromos áramot termelni.” – magyarázza Qunwei Tang, az Ocean University professzora, aki a FoxNews.com oldalnak is nyilatkozott.

Hiszünk benne, hogy a minden időben működőképes napelem cellákat a jövőben rengeteg család fogja használni.” – folytatja a professzor.

A Science News Journal cikkében olvasható, hogy a már említett vékony, grafént használva, a napelem cella hatékony tudja felhasználni az energiát az esőből is.

Na de hogyan is?

Ilyen valóban létezik?

Igen!

Az esővíz – mivel nem csupán tiszta víz – tartalmaz különböző töltöttségű ionokat is.

Ilyenek például az ammónium, kalcium és nátrium.

Ezeknek az ionoknak – és ezáltal a természetes esővíznek - a grafénnel való találkozásából képesek vagyunk energiát termelni!

Remek kombináció, az már biztos.

Azt is mondhatjuk, hogy a víz tulajdonképpen ragaszkodik is a grafénhoz.

Egyfajta dupla réteget alkotnak a grafén elektronokkal együtt.

Mivel az esővízben pozitív ionok találhatóak, ellentétben a grafén negatív töltésű ionjaival, a dupla réteg között a nagy energiakülönbség áramot termel.

Aki esetleg jártasabb a tudományokban, az tudhatja, hogy az elmélet és módszer alapja a Lewis-féle sav-bázis elmélet.

Így lesz az eső ellenségből jó barát.

A grafén felületén szétterjedve pedig a vízből kivált delokalizált elektronokat kationok – pozitív töltésű ionok - segítségével fogják be.” – írja Tang a FoxNews-nak.

Tang hozzáteszi azt is, hogy a kutatás egyelőre még csak kezdeti fázisban jár.

Vasilis Fthenakis, a Kolumbia Egyetem tudományos főmunkatársa, és adjunktus professzora, aki nem vett részt a kutatásokban, elmondta a FoxNews.com-nak, hogy ha a technológia költségei, nem egyenlítik legalább ki a megtermelt energia értékét, akkor az újítást csakis olyan területeken lehet majd alkalmazni, ahol a napsugárzás nem jelentős.

Vasilis szerint az újfajta napelem rendszer nem tudja majd helyettesíteni a hagyományos energiaforrásokat, vagy a hagyományos napelem rendszer technológiáját, ugyanis esőben nem lesz képes olyan mértékű energiát kitermelni, továbbá pedig el fognak veszni olyan tényezők is, amelyek a hagyományos technikánál sokat jelentenek, például a napfény visszaverődése.

Egyébként érdemes tudni még azt is, hogy az az elmélet, amely szerint grafén sós vízzel való találkozásából elektromos áramot lehet generálni, nem friss felfedezés.

A meglévő tudás új alkalmazása

Korábbi kutatások során fedezték fel ezt a reakciót, majd rájöttek: miért ne lehetne „beleépíteni a napelem rendszerekbe”?

A prototípusok eddig néhány száz mikrovolt energiát voltak képesek megtermelni, ami azonban még egy AA elem által adott energia szintjét sem éri el.

A begyűjtött energiának pedig csupán csak a 6%-át alakítja át a rendszer árammá, míg a hagyományos napelem panelek 22%-os hatékonysággal működnek.

Ennek az lehet a magyarázata, hogy az esővíz sokkal kevesebb iont tartalmaz, mint a sós víz, amellyel a kezdeti kísérletek megtörténtek.

Az azonban biztos, hogy a technológia még további fejlesztésekre vár, de az eredeti ötlet bizalomkeltő lehet.

Ha a kutatóknak sikerül úgy tovább fejleszteni a prototípust, hogy nagymértékben megnöveljék a hatékonyságot, akkor valóban megalkothatják az eső olyan napelem rendszert, amely képes lesz esős időben elektromos áramot elállítani.

Kína, aki a világ egyik legnagyobb napelem paneleket gyártó iparával rendelkezik, nagy fejlődésre és előre lépésre számít ezen a téren.

Kína zöldebb ösvényre lép

Mivel ők a világ egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó országa is, így igen nagy szükség lenne az előre lépésre.

2020-ra meg szeretnék háromszorozni a jelenlegi napelem rendszerek által megtermelt energia mennyiségét, nem kevesebb, mint 143 gigawatt teljesítményűre. – olvashatjuk a legutóbbi Bloomberg cikkben is.

Kína azt tervezi, hogy a következő öt évben, évenként 15-20 gigawattnyi fotovoltaikus energiát fog kitermelni. – jelentette be Nur Bekri a National Energy Administration (NEA) vezetője a pekingi konferencián.

Mint a világ egyik legnagyobb széndioxid kibocsátó országa, szeretné megfordítani a negatív tendenciát és néhány évtizeden belül a legnagyobb napelem nagyhatalmává szeretne válni, és ezzel is segíteni az üvegházhatású gázok visszaszorítását.

A legnagyobb változás is kis lépésekkel kezdődik

Jó hír, hogy ez a fejlődés már el is kezdődött, sőt szép számokat is mutat, ugyanis 2011 óta 13-szorosra növelte Kína a napelem kapacitását az országban.

Ha ez így folytatódik, már biztosan tettünk egy lépést a biztonságos, egészséges jövő felé, kihasználva a természet adta kincseket. Az a tény pedig, hogy az esőből is áramot tudunk majd generálni, olyan erőt ad az emberiség kezébe, amellyel megállíthatatlanok leszünk, a szó nagyon is pozitív értelmében.

Azonban Te magad is tehetsz a karbonsemlegesség eléréséért, sőt, ezzel együtt a saját pénztárcádat is kímélheted egy okos döntéssel!

A napelem rendszereknek idehaza abszolút ideális a környezet és a napsütéses órák száma, így a megtérülés is biztos, mindössze 8-10 év alatt visszahozzák az árukat.

Miért ne használnád hát ki a természet adta lehetőségeket?

Kérj árajánlatot napelem rendszerre, és a Te megyédben illetékes partnerünk felkeres Téged a további teendőkkel, részletekkel.

Légy Te is boldog, környezettudatos, de mindenek előtt takarékos napelem tulajdonos!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben

A világ legnagyobb napelem farmja van készülőben


Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!

Esőcseppekből nyerhetünk elektromos áramot!


A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben

A világ legnagyobb napelemfarmja most, és a jövőben


Kína tényleg jobban teljesít

Kína tényleg jobban teljesít


Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában

Kötelező napelem az iskolákra és öntözés a nap segítségével - újév Harijánában


Zseniális újítás - működő panelek rossz időben is

Zseniális újítás - működő panelek rossz időben is


Észak-Koreáról sok minden eszébe jut az embernek, de a napelemek biztos nem. Lehet, hogy ez változni fog?

Észak-Koreáról sok minden eszébe jut az embernek, de a napelemek biztos nem. Lehet, hogy ez változni fog?


Már üzemel a világ jelenlegi legnagyobb naperőműve

Már üzemel a világ jelenlegi legnagyobb naperőműve


India áramhiányára is a napelem lehet a megoldás

India áramhiányára is a napelem lehet a megoldás


Mi történt a nagy kínai napelemdömpinggel?

Mi történt a nagy kínai napelemdömpinggel?


A járványhelyzet már a napelemeket is elérte?

A járványhelyzet már a napelemeket is elérte?


Újrahasznosíthatóak-e a napelemek?

Újrahasznosíthatóak-e a napelemek?


Harmadik világbeli napelemes sikertörténetek

Harmadik világbeli napelemes sikertörténetek


Végtelen energia érkezik Ázsiából? Jönnek a „napraforgó”, kétoldalú napelemek!

Végtelen energia érkezik Ázsiából? Jönnek a „napraforgó”, kétoldalú napelemek!


Igazi napelem-boomot hozhat az új kínai bejelentés

Hszi Csi-ping kínai államfő 2020-ban több olyan bejelentést is tett, melyek az ország energiapolitikájában utaltak komoly változásra. Ez a napelemekre is jelentős hatással lesz a közeljövőben.

Igazi napelem-boomot hozhat az új kínai bejelentés


Talán a jövő rendszereit jelentik a hajlékony, felragasztható napelemek?

Ultra vékony, flexibilis, ráadásul ragasztással rögzíthető napelem panelek? Bizony, már ez is lehetséges! Szeretnél többet megtudni a technológiáról? Akkor olvass tovább bátran!

Hajlékony, felragasztható napelemek


Történelmi mélypontra süllyedtek a kínai napelem árak – mi is érezhetjük majd ennek a hatását?

Korábban soha nem látott mélységekbe süllyedtek a kínai napelem árak, és ezt több körülmény együttes hatása okozza. Tudj meg többet, és élj a helyzet adta lehetőséggel!

Történelmi mélypontra süllyedtek a kínai napelem árak


A kínai napelem árak történelmi mélyponton: mi várhat ránk?

Itt egy alapos áttekintés arról, hogyan süllyedtek a kínai napelem árak történelmi mélypontra és milyen hatást gyakorolhat ez az európai és magyarországi napelem-piacra.

A kínai napelem árak történelmi mélyponton