Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Kína tényleg jobban teljesít

Kína tényleg jobban teljesít

Amikor Kínáról beszélünk, és számos alkalommal beszéltünk már mi is a nagyhatalomról, valahogyan mindig az elsősége kerül előtérbe ezek során a párbeszédek során.

Több különböző narratívából hallhattuk már, hogy Kína milyen jól teljesít: volt már legnagyobb a gazdaságban (a 17,6 ezer milliárd dolláros kibocsátást is meg kell említenünk, amely még a kolosszus Egyesült Államok GDP-jét is fölülmúlta), rebesgették már azt is, hogy elsőként szerepel exportőrként, lepipálva Németországot ebben a már szinte elkényelmesedett szerepben, sőt, az elektronikai fejlesztéseik (szuperszámítógépek) is a világhatalmak élmezőnyébe került.

E-kiskereskedelem, papír újrahasznosítás, és még csupa olyan dolog, amire nem is gondolnánk, amit nem társítanánk rögtön Kína képzetével.

Sokáig így volt ez a környezetvédelmi lépések kapcsán is, hiszen máig sokakban él az a berögződés, hogy Kína szmogtól szennyezett és túlzsúfolt otthona a füstölgő gyáraknak, amelyekre mi megvetően nézünk, mert több kárt okoznak, mint hasznot.

Nézzük meg ezt a tényt, amit olyan hosszú ideig igazként kezeltünk, egy kicsit közelebbről…

Nézzük meg ezt a tényt, amit olyan hosszú ideig igazként kezeltünk, egy kicsit közelebbről…

Ha bölcs belátással megvizsgáljuk Kína jelenlegi törekvéseit, és nem a sztereotípiák és előítéletek fogságában ítélkezünk, rájöhetünk arra, mekkorát tévedtünk a nagyhatalommal kapcsolatban, legalábbis ami a környezetvédelmi szempontokat illeti.

Mint már említettem, egy korábbi cikkben is foglalkoztunk már Kína helyzetével, viszont eljött az idő, hogy újra részletesebb jelentést adjunk az ország jelenlegi törekvéseiről.

De mi történt eddig?

Kína néhány év alatt 500 millió tonnával csökkentette a szén kitermelését, ami pedig a közelmúltat, 2017-et illeti, az általuk épített erőművek több mint 37%-a megújuló energiaforrásokkal működik.

Több komoly statisztikai hivatal is kimutatta, hogy a tavalyi év során megépített nap-, víz-, és szélenergia 40%-a Kínához kötődik.

Meg kell említenünk azt is, hogy Kína bizony minden téren él a változtatás jogával, a társadalom egészét érintő kérdésként kezeli az energiafelhasználás problémáját: komoly bírságot szabtak ki azokra (átváltva összesen 40 milliárd forintnyi büntetést gyűjtött be az állam) akik bizonyíthatóan környezetkárosító tevékenységet folytattak.

Igazán motiváló, nem?

Kína és a környezetvédelem most

Amint az Egyesült Államok fölmondta a párizsi klímaegyezményt - amely nemcsak a globális felmelegedés visszaszorítását tűzte ki céljául, hanem a megújuló energiák használatát is szorgalmazni kívánta az egyezményben részt vevő országok részéről különböző állami támogatásokkal -, Kína kitörő lelkesedéssel furakodott a helyére.

Karácsony másnapján nyilvánossá is tették célkitűzéseiket, amely az energiaipar teljes megreformálásával teljesíthető csupán.

 Ez a hatalmas vállalkozás mintegy 55%-ra csökkentené (és ez 150 millió tonnát jelentene) a szénenergia használatának arányát az energiafelhasználásban.

Milyen újításokkal élnek még?

Milyen újításokkal élnek még?

Forrás: tisztajovo.hu

Nemrég jött a hír, hogy Kína átadta első - igaz nem túl hosszú, pusztán 1 kilométeres - napelemes útszakaszát, Jinan közelében.

Ez azért számít nagy dolognak, mert a rendszer kiépítése roppant drága mulatság, ebből is kiviláglik, hogy Kína nem viccel az energiaforradalommal kapcsolatban.

Ráadásul az egész útszakasz kiépítését tervezik: ami figyelemreméltó, hiszen az egy kilométeres szakasz is 5875 négyzetmétert jelent a három sávval (ha a leállósávot is beleértjük) összességében.

A Quartz elmondása alapján, amely cég a napenergiával bélelt pályát építette, az út szerkezete három rétegből áll: a legalsó a szigetelés, míg fölül áttetsző betonnal töltötték föl a középső, napelemes réteget.

A befektetés több szempontból is megéri Kína államának: állítólag ugyanis ezek az utak terhelhetőbbek a már jól megszokott aszfalt anyagánál, ráadásul a négyzetméterenként 458 dollárnyi utak a későbbiek folyamán a betakarított energiáikkal táplálhatják majd az elektromos autókat.

Na de mi a helyzet az elektromos autókkal?

Na de mi a helyzet az elektromos autókkal?

Újabban világszerte divatossá vált, hogy az elektromos autók államilag támogatott helyzetbe kerültek.

Így van ez Kínában is, ahol a járművek jelentős adókedvezménnyel megvásárolhatók.

Idén januártól ugyanakkor úgy tervezték, ezt a kedvezményt bevonják - érthető okokból, hiszen egy következő tervezetben, amelyet 2019-re időzítenek, bevezetni tervezték az elektromos autó kvótát, amely további összegek megtakarítását jelentette volna az autók megvásárlásánál.

Mindenkit meglepett tehát az a tény, hogy a kínai pénzügyminiszter néhány nappal újév előtt úgy nyilatkozott, az adóra vonatkozó engedmények 2020-ig meghosszabbításra kerültek.

Az állam belátta, hogy ez a lépés jót tesz az autóiparban létrejövő innovációknak: a BYD nevű kínai márkát lassan egy kategóriába helyezik a nagyobb nevű gyártók járműivel, mint például a Ford - az elektromos autók eladási aránya emellett folyamatosan növekedik a térségben, Kína évente csaknem 50%-os növekedést produkál.

De más járművek esetében is fontossá váltak a megújulók

Kína a személyautók elektromosra cserélésével nem éri be: bejelentették, hogy 2020-ra igyekeznek Szencsen városában, amely az egyik legnagyobb kiterjedésű terület, a hagyományos buszokat fölváltani elektromos változatukkal.

Ez 16359 buszt jelentene, amellyel a város elérné, hogy első legyen a városok között abban a tekintetben, hogy a tömegközlekedés teljes mértékben környezetbaráttá alakított.

Ezzel a lépéssel Kína hozzávetőlegesen 1,35 millió tonna szén-dioxidtól szabadítaná meg világot - Szencsenben végre nagy levegőt vehetnének, nemcsak az emberek, hanem a fák, a virágok, az egész ottani élővilág!

A cél elérése érdekében 126, 8 milliárd forintnak megfelelő pénzt kellene fordítani a munkálatokra: megint láthatjuk, hogy Kínának mindez megéri, és abban sem kell kételkednünk, hogy a későbbiekben megtérülnek majd a vállalkozásaikba befektetett összegek.

De más járművek esetében is fontossá váltak a megújulók

Forrás: hvg.hu

Remélem, hogy ezzel a cikkel sikerült még egy téglát leemelnem a Kínát körülölelő sztereotípiák nagyfaláról. Hiszen még egy ilyen hatalmas államkolosszus is belátta, hogy a megújuló energiák, így a napenergia is roppant hasznos lehet az államháztartásnak - a mi háztartásunkkal miért lenne hát másképp?

Idehaza sem maradsz napelem nélkül!

Habár a kínai napelemes fejlesztésekkel szinte lehetetlen bármilyen szinten is lépést tartani, ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnél akár Te is a saját érdekedben, illetve a környezetében.

Ha napelem rendszerre váltasz, akár az egész éves áramfogyasztásodat is kiválthatod, ezzel mentesítve magadat a rezsi egy jó részétől!

Mindössze annyi a dolgod, hogy a megfelelő adatok megadásával kitöltöd árajánlatkérő ívünket, és a Te megyédben dolgozó partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot!

Ne hagyd ki egy okos és biztosan megtérülő befektetés lehetőségét!

Kérj árajánlatot mielőbb, és partnerünk megkeres a további részletekkel!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.