8 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned (minden) napelem pályázat kapcsán

8 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned (minden) napelem pályázat kapcsán

Mindenki szeretne állami támogatásból napelem rendszert telepíteni az otthonára – ennek fényében pedig teljesen érthető, hogy amint megjelenik egy új pályázat, az lázba hozza az egész országot.

Ennek mi természetesen szívből örülünk, hiszen a mi célunk is az, hogy minél több család otthonán ott legyenek a napelem panelek.

Viszont néha kegyetlenül őszintének kell lenni, és kimondani olyan dolgokat is egy pályázat kapcsán, amire egyébként kevesen hívják fel a figyelmet.

 • Nem minden pályázat szól mindenkinek: lehetnek olyan meghatározások egy-egy kiírásban, amik eléggé leszűkítik a célközönséget.
 • Nem biztos, hogy egy pályázat mindenkinek egyformán megéri: vannak olyan elemek, amik egyesek számára előnyösek, másoknak pedig kevésbé.
 • Az, hogy egy pályázaton nyerünk, még nem jelenti, hogy lehet napelem rendszerünk: vannak egyéb feltételek is, amiknek meg kell felelni.

Összegyűjtöttünk 8 olyan kérdést, amit mindenképp érdemes neked is feltenned bármilyen napelem pályázat kapcsán.

1. Biztos, hogy a pályázat célcsoportjába tartozol?

Egy pályázat esetén egyértelműen az egyik legfontosabb kérdés, hogy van-e lehetőségünk egyáltalán indulni rajta.

Az RRF-6.2.1 kódszámú pályázat kapcsán például kezdetben csak annyit lehetett tudni, hogy azok a háztartások indulhatnak rajta, melyek az átlagjövedelemnél kevesebből tartják el magukat – 2021 őszén viszont jött néhány pontosítás, úgy, mint:

 • az ingatlannal kapcsolatban (legalább rész-) tulajdonnal rendelkező személyek jövedelmét veszik figyelembe (tehát nem azt kell nézni elsősorban, hogy ki van bejelentve oda állandó lakcímmel);
 • a nyugdíj is jövedelemnek számít;
 • a jövedelemmel rendelkező tulajdonosok éves összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4.850.000 forintot.

Tegyük fel, hogy a pályázó évi jövedelme 4.000.000 forint – viszont az ingatlannak van egy másik tulajdonosa is, 6 millió forintos jövedelemmel.

Ebben az esetben az egy főre jutó jövedelem átlaga 5.000.000 forint, amivel máris nem fér bele az „átlagjövedelem alatti kategóriába” az adott háztartás.

Ez persze csak egy elméleti példa volt, de jól mutatja, mennyire könnyű már a legelején kiesni a sikeres pályázók köréből.

2. Mit szeretnél elszámolni?

Mit szeretnél elszámolni?

Szintén egy érdekes kérdés, ami az átlagjövedelem alatt élőknek szóló pályázat kapcsán is előkerül.

Tény, hogy a pályázat címében is benne van már, hogy az elnyert támogatást

 • napelem rendszerre,
 • vagy napelem rendszerre + fűtési rendszer elektrifikálásra lehet fordítani.

Az viszont nem mindegy, milyen úton történik ezek megvalósulása.

A legtöbb pályázat egyértelműen kimondja, hogy saját beszerzést nem lehet finanszírozni a támogatásból: csak hivatásos, hiteles kivitelezők által adott számlát fogadnak el.

3. Mekkora napelem rendszerre lehet pályázni?

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban nem csak a kilowattokat kell megnézni, hanem azt is, hogy pontosan mi alapján állapítják meg a pályázat kiírói a méreteket.

 • Az invertereket nézik?
 • A napelem panelek teljesítményét?
 • A modulok számát?

A korábban már példaként hozott pályázatunk esetében például a felső határ az napelemek névleges beépített teljesítményére vonatkozó 5 kWp volt, de ugyanez vonatkozik az inverterre is, így a komolyabb bővítést már mindenképp önerőből kell finanszírozni, tehát saját zsebből.

4. Milyen típusú napelem rendszert lehet kiépíteni a támogatásból?

Milyen típusú napelem rendszert lehet kiépíteni a támogatásból?

Szigetüzemű vagy hálózatra visszatápláló?

Földre vagy tetőre telepített?

Napelem rendszer alatt több típusra is gondolhatunk, így érdemes alaposan átolvasni, hogyan nyilatkoznak erről a pályázati kiírásban.

Az RRF-6.2.1 pályázat esetében például csak tetőre telepített napelem rendszerről lehet beszélni, az viszont kerülhet akár melléképületre is (feltéve persze, hogy azonos helyrajzi számon van az adott ingatlannal).

Szigetüzemű rendszerre nem lehet fordítani a támogatást, viszont a napelemhez tartozó energiatárolókra (értsd: akkumulátorokra) igen, ami azt jelenti, hogy a hibrid üzemű napelemes rendszer már elérhető.

Fontos viszont, hogy a tárolókapacitás eléggé meghatározott, tehát figyelni kell az arányokra a tervezéskor.

5. Milyen határidőket kell tartani?

A pályázatok sajnos nem úgy működnek, hogy ha sikeresek vagyunk, akkor már csak a kivitelezéssel kell utána foglalkozni: az elnyert támogatás mellé bizony járnak kötelezettségek is.

A támogatói okirat megérkezését követően a példaként felhozott pályázat szerint 6 hónapon belül meg kell kezdeni a kivitelezést, ha nincs szükség az ingatlannál fázisbővítésre, ha pedig mégis, akkor 12 hónapunk van.

A fázisbővítéssel viszont van egy olyan probléma, hogy nagyon-nagyon elhúzódhat: 2 hónaptól akár 16 hónapig is terjedhet az az időszak, ami alatt a szolgáltató megteszi a szükséges lépéseket.

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mennyire befolyásolja az ezzel járó ügyintézést az, amikor egyszerre több százan adnak be a szolgáltatóhoz ilyen igényt a pályázat megnyerését követően.

6. Milyen szerződést kell kötnünk a szolgáltatóval?

Milyen szerződést kell kötnünk a szolgáltatóval?

A szaldó és bruttó elszámolás közötti huzavona folyamatos problémákat okozott már onnantól kezdve, hogy a kérdés először felmerült, de főleg a vissza nem térítendő támogatások kapcsán került elő kifejezetten gyakran.

A pályázat kiírói alapvetően a bruttó elszámoláshoz kötnék a támogatást, azonban ez még nem megoldható addig, amíg életbe nem lép az új rendszer.

Éppen ezért a kiírásban az szerepel, hogy jelenleg a szaldós elszámoláshoz lehet csatlakozni, de amint a bruttós elérhetővé válik, a pályázat nyerteseinek kötelezően át kell állniuk arra.

7. Milyen napelem árakkal számolunk?

Ha egy pályázati kiírásban ott szerepel, hogy 1 kWp napelem rendszer ára 485.645 forint, az jó, csak annyi a probléma, hogy ez az aktuális árakat jelenti.

A napelemek terén viszont lehet számítani bizonyos mértékű áremelkedésre, így ki tudja, hogy mennyire fogja fedni a valóságot ez a meghatározott összeg.

Ezt mindenképp figyelembe kell vennünk, már csak azért is, mert mint az már elhangzott, minden extra költség, ami a pályázat által meghatározott keretekbe nem fér bele, önerőből finanszírozandó.

8. Mi alapján történik az elbírálás?

Mi alapján történik az elbírálás?

Nem egyszer láttunk már olyat, hogy sokkal nagyobb volt az érdeklődés egy pályázat iránt, mint amekkorát a keret „megengedett”.

Az ilyen esetekben persze dönteni kell, hogy ki kaphatja meg a támogatást: az RRF-6.2.1 esetében egy pontrendszert dolgoztak ki (tehát nem érkezési sorrendben történik az elbírálás).

Összesen maximum 7 pont érhető el az alapján, hogy az ingatlan milyen fejlettségű régióban található, illetve hány kiskorú él az adott háztartásban.

Ha valaki viszont előzetesen azt számolja ki, hogy „csak” 2-3 pontot tud kapni, annak sem érdemes lemondani a pályázatról, hiszen nem lehet tudni, hogy az adott régióban mások mennyit fognak elérni.

Egyéb kérdések, amiket érdemes feltenni

Úgy tűnhet, hogy szinte már mindennel foglalkoztunk, ami akár „buktató” is lehet egy adott pályázat kapcsán, de azért vannak még olyan témák, amiket érdemes érinteni ezzel kapcsolatban:

 • Mi számít jövedelemnek? (Nyugdíj, KATÁ-s jövedelem, stb.).
 • Milyen villanyóra mellett van lehetőség a támogatás igénybevételére? (Nappali, H tarifás, állandó vagy feltöltős, stb.)
 • Van kikötés arra, hogy meddig kell fenntartani a kiépült rendszert?

Ezek azok, amikre egy kezdeti pályázati kiírás nem feltétlenül ad választ, de a későbbi, végleges verzió, illetve a profi pályázatírók már fényt tudnak deríteni.

Egy plusz tény: a nyertes pályázat még nem jelenti, hogy lehet is napelem rendszerünk

Egy plusz tény: a nyertes pályázat még nem jelenti, hogy lehet is napelem rendszerünk

Nem sokan szoktak erről beszélni, de ha már ezzel a témával foglalkozunk, akkor muszáj megemlíteni, hogy nem csak a pályázati feltételeknek kell ahhoz megfelelni, hogy napelemünk lehessen.

A kivitelezési folyamat mindig az engedélyeztetéssel kezdődik az illetékes áramszolgáltatónál – és bár alapvetően elmondható, hogy a visszautasítás eléggé ritka, azért néha előfordul.

Csak egy példa: amennyiben egy trafókörzetben már „túl sok” napelem rendszer van, feszültségproblémákra hivatkozva a szolgáltató megtagadhatja az engedélyt.

Egyszóval nem is biztos, hogy a mi háztartásunkon, ingatlanunkon múlik a dolog, mégsem lehet napelemünk.

Tudj meg mindent a napelem pályázatokról, és csapj le a legjobb lehetőségekre!

Egyáltalán nem az volt a célunk, hogy elvegyük a kedved a napelem pályázatoktól – sőt, azt szeretnénk, hogy minél magabiztosabban tudj ebbe belevágni.

Mindig is az volt a hitvallásunk, hogy mindenről tájékoztatni kell az érdeklődőket, hogy a végleges döntés biztos alapokon nyugodhasson.

Ezért fogunk minden fontos információt megadni neked akkor is, amikor árajánlatot kérsz tőlünk!

Töltsd ki űrlapunkat, és a te megyédhez tartozó, profi napelem kivitelező partnerünk választ ad minden kérdésedre akár a pályázatokkal, akár az önerős napelem telepítésekkel kapcsolatban!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai – Beszéljünk őszintén az új napelem pályázatról

Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes figyelembe venned a döntés előtt! Nézd meg az új napelemes pályázat legfontosabb előnyeit és hátrányait!

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai


Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Megmutatunk mindent a vállalkozásoknak kínált vissza nem térítendő napelemes támogatásokról, és a nekik szóló egyéb pályázatokról.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak


Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére


2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat

2021-re új, vissza nem térítendő lakossági napelem pályázatot jelentettek be. Ez változásokat hoz nem csak az előzőhöz képest, de az elszámolási rendszerben is!

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat


Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!

Ismét elindul az államilag támogatott, 0% kamatozású MFB hitel, amely napelem rendszerre is igényelhető. Ezúttal a fővárosiak és a pest megyeiek nyújthatják be kérelmüket.

Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!


3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!

Az utóbbi évek legnagyobb és legszélesebb körű otthonfelújítási programja indul el 2021 január 1-jén, melyet napelem rendszerre is lehet fordítani. Mit kell erről tudni?

3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!


Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak

2021 augusztusától kezdve lehet indulni az új, magánszemélyek számára kiírt, vissza nem térítendő napelem támogatásért. Viszont fontos tudni, hogy nem a teljes lakosság a célcsoport!

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak


8 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned (minden) napelem pályázat kapcsán

Óriási az érdeklődés a napelem pályázatok iránt – de biztos, hogy mindenkinek szólnak? Összeszedtünk olyan kérdéseket, amikre minden pályázati kiírásban érdemes megkeresni a válaszokat!

8 kérdés a napelem pályázatok kapcsán


GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat

Nem látod a végét a vállalkozásod kiadásainak? Szeretnél napelem rendszerbe fektetni, de nincs meg hozzá a megfelelő anyagi háttér? Az alábbi pályázat segítséget nyújthat a Te cégednek is!

GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat


75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára! Itt a GINOP-4.1.5-22

Időnként felbukkannak remek pályázati lehetőségek, amikkel akár ingyen napelemhez juthatnak cégek, magánszemélyek. Cikkünkben a KKV szektornak szóló GINOP-4.1.5-22 pályázatot mutatjuk be!

75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára!


Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére

A vállalkozói és magánszemélyeknek szóló pályázatok után most itt van egy, amely az önkormányzatokat célozza: energetikai fejlesztés, hőszivattyú és napelemes rendszer!

Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére


GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat a kiemelkedően teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Hatalmas állami támogatást igényelhetnek a kimagaslóan teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozások ezzel a pályázattal! Akár napelem rendszerre is igénybe vehető!

GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat


A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban

A napelem pályázatok feltételeit olyan szintű módosítások érték, melyek alapvetően változtatják meg a napelem piacot, méghozzá igen kedvező irányba! Nézzük a részleteket!

A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban


Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak

Csak kapkodjuk a fejünket, mennyi minden változott a napelem rendszerek piacán pozitív irányba. A napelemes pályázatokban olyan változás történt, ami Téged is érdekelhet!

Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak


Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!

Azok közé a szerencsések közé tartozol, akik megfeleltek a 100%-os napelem rendszer támogatás feltételeinek? Van néhány jó hírünk a számodra!

Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!


Nem kell jóstehetség: minden eddiginél nagyobb lendület következik a napelem piacon emiatt a pályázat miatt

A bruttó elszámolás alá eső napelemesek számára egy egyedi pályázat érkezik, ami hatalmas lehetőséget jelent, és megnyitja az utat egy kiváló befektetés előtt.

Minden megváltozik: új pályázati lehetőség a napelem piacon!


Jó hírek és új napelem pályázat kisfogyasztó napelemeseknek! Vizsgáljuk meg rögtön, mit nyerünk ezzel!

Sokáig lengte körül mostanában bizonytalanság a törvényalkotói szándékot. Most viszont kedvező irányba ható bombahír is érkezett a napelemes világra vonatkozóan!

Jó hírek és új pályázat kisfogyasztó napelemeseknek!