Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelem pályázat akár 95%-os vissza nem térítendő állami támogatással tanyák részére (utófinanszírozással)

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Jár ma magánszemélyeknek is vissza nem térítendő napelem támogatás?

Igen, amennyiben tanyán élnek, ugyanis az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosít 7,01 milliárd forintot arra, hogy a magyar tanyákat felújíthassák.

Ez nem hitel, hanem valódi vissza nem térítendő támogatás, amire most nem csak vállalkozások, hanem a lakosság is pályázhat – feltéve, hogy életvitelszerűen él a modernizálni, fejleszteni kívánt tanyán.

És nem akármilyen mértékű támogatást lehet elnyerni: akár a projekt teljes költségének 95%-át is megtérítheti nekünk az állam, utófinanszírozás keretein belül.

Nézzük akkor a részleteket!

Kinek szól a pályázat?

Erre már a felhívás első oldalán megtaláljuk a választ, hiszen a Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései című, VP6-7.2.1.4-17 kódszámú pályázat eléggé magáért beszél.

De azért, hogy tisztább legyen a kép, nézzük meg a két konkrét célcsoportot:

  • a pályázaton indulhat természetes személy, valamint
  • települési önkormányzat is,

hogy villamos energia és vízellátás, vagy szennyvízkezelés fejlesztése céljából elinduló projektjéhez támogatást nyerjen.

A pályázat elsődleges célja, hogy azokat a tanyákat támogassa, amelyek villamos energia és/vagy vízellátási rendszere, vagy szennyvízkezelése elavult, esetleg már eleve nem megfelelően volt kiépítve, illetve az újonnan történő kivitelezések is támogatást élveznek.

A két célterület kapcsán a pályázat részletei változóak lehetnek: mi most ebben a cikkben elsősorban a természetes személyekre vonatkozó feltételekkel és lehetőségekkel foglalkozunk.

Mennyi pénzt lehet szerezni napelemre?

Mennyi pénzt lehet szerezni napelemre?

A 7,01 milliárd forintos keretösszegből a természetes személyek számára adható támogatás minimum 200.000 forint, legfeljebb pedig 6,2 millió forint lehet, de a különböző jellegű projektek különböző mértékben támogathatók.

  • Szennyvízkezeléssel kapcsolatos beruházásokra maximum 4 millió forint vissza nem térítendő támogatás kapható,
  • ivóvízellátással kapcsolatos projektekre szintén legfeljebb 4 millió forintot lehet nyerni,
  • és szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt villamos energia termelő rendszer (értsd: napelem rendszer) telepítésére pedig max. 4 millió forintot kínálnak.

A támogatási összeg magánszemélyek esetében legfeljebb a teljes beruházás költségeinek 95%-át fedezheti – ez nem kis mértékű segítséget jelent a tanyák tulajdonosainak, ezt beláthatjuk.

Miért van szükség erre a pályázatra?

Miért van szükség erre a pályázatra?

A pályázat kiírói kb. 330-400 db sikeres pályázatra számítanak csak a természetes személyek részéről, és ehhez jön még a becsült 130-200 db önkormányzati pályázat.

Nem kevés beruházásra van tehát kilátás, és reménykednek is benne, hogy minél több érintetthez eljut a pályázat híre.

A cél hogy a vidék népességmegtartó képessége javuljon, valamint hogy a tanyán élők életszínvonala is emelkedni tudjon.

Hogy mi számít tanyának?

Röviden megfogalmazva azok a legfeljebb 1 hektár területű földek, amik egy település külterületén találhatóak, és növénytermesztésre vagy állattenyésztésre, illetve az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozásra használt épületek tartoznak hozzájuk.

De még egyszerűbb, ha annyit mondunk, hogy azok, amik az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként szerepelnek.

Pontosan mire is lehet kérni a támogatást?

Mit lehet venni a pályázaton nyert pénzből?

A felhívás alapján a következő projektekből kell legalább egyet kötelezően választania a pályázóknak:

  • Háztartási méretű szigetüzemű, vagy hálózatra kapcsolt villamos energia rendszer kiépítése: ebben benne van a napelem rendszerek telepítése is.
  • Ivóvízellátást szolgáló rendszer kiépítése, beleértve a kútfúrást, a vízbeszerző, vízkezelő, víztározó és egyéb rendszerek felállítását.
  • Szennyvízkelést és tisztítást szolgáló rendszerek telepítése.

Csak olyan projektre jár támogatás, ami még nem kezdődött meg a támogatási kérelem benyújtása előtt.

Amint ez megtörténik, saját felelősségre el lehet kezdeni a projekt megvalósítását, de tudni kell, hogy ez nem befolyásolja a pályázat elbírálását: magyarul hiába jönnek már hozzánk a kivitelezők, ettől még nem fogják gyorsabban elfogadni a pályázatunkat.

Mi kell a támogatáshoz?

Fontos, hogy a különböző beruházások esetén más és más dokumentumok benyújtása szükséges ahhoz, hogy a támogatás első részletét igényelhessük.

Hálózatra kapcsolt napelem rendszer esetén például szükséges a támogatási kérelem mellé csatolni a szolgáltató felé benyújtott igénybejelentőt.

Az első fizetési kérelemhez (ami nem az előleg), már rendelkeznünk kell a csatlakozási dokumentációval, az utolsó kifizetéshez pedig a hálózathasználati engedélyeknek is meg kell lenniük.

Látható, hogy valójában ebben az esetben utófinanszírozásról beszélünk, de a vissza nem térítendő támogatás ettől még mindig támogatás marad.

Egy példán keresztül szemléltetve: ha sikerül elnyernünk a 95%-os támogatást, akkor a 2.000.000 forintba kerülő rendszerünk árából 1.900.000 forintot utólag megtérít nekünk az állam, és végső soron tekinthetünk úgy rá, hogy nekünk csak 100.000 forintba került az egész.

Szigetüzemű legyen, vagy hálózatra kapcsolt napelem rendszer?

Szigetüzemű legyen, vagy hálózatra kapcsolt napelem rendszer?

Tanyák esetében ez érdekes kérdés, de mielőtt még erre válaszolnánk, gyorsan tisztázzuk, miről is beszélünk.

  • Szigetüzemű napelem rendszer az, ami az általa megtermelt áramot akkumulátorokba tölti, és azt használja fel este, amikor a napelemek napfény hiányában nem tudnak termelni.
  • A hálózatra visszatápláló napelem rendszernél nem akkumulátorokat használ a napelem tulaj, hanem a megtermelt, de fel nem használt energiát gyakorlatilag „eladja” a szolgáltatónak. Este, amikor nincs napfény, akkor pedig fordul a kocka, és a napelem tulaj fog áramot venni a szolgáltatótól. A jelenleg még elérhető (de hamarosan kivezetésre kerülő) éves szaldós elszámolásnak köszönhetően a kettő összeg (amit a szolgáltató és a felhasználó fizet) kiváltja egymást.

Mindkét rendszernek vannak előnyei és hátrányai, és bár Németországban az akkumulátoros rendszerek a népszerűbbek, Magyarországon más a helyzet.

Itthon a hálózatra visszatápláló napelemeket ajánljuk, mivel Európában egyedülálló módon nálunk még elérhető a fentebb kifejtett szaldós elszámolás lehetősége, aminek köszönhetően a megtérülés jobb, mint a szigetüzem esetén.

Szigetüzemű rendszernél ugyanis számolni kell az akkumulátorok rövid élettartamával, és a költséges cserékkel – ilyenre hálózatra kapcsolt esetben ugye nincs szükség.

Szigetüzemű rendszert csak akkor javasolunk ügyfeleinknek, ha nincs rá mód, hogy a hálózatra kapcsolódjon a háztartás – ez tanyák esetében néha előfordul, ezért is emeli ki ezt a lehetőséget a pályázat is.

Te szeretnél élni a 95%-os állami támogatás lehetőségével?

Akkor kérj árajánlatot napelem rendszerre most, a megyédhez tartozó partnereink pedig felveszik veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai – Beszéljünk őszintén az új napelem pályázatról

Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes figyelembe venned a döntés előtt! Nézd meg az új napelemes pályázat legfontosabb előnyeit és hátrányait!

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai


Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Megmutatunk mindent a vállalkozásoknak kínált vissza nem térítendő napelemes támogatásokról, és a nekik szóló egyéb pályázatokról.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak


Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére


2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat

2021-re új, vissza nem térítendő lakossági napelem pályázatot jelentettek be. Ez változásokat hoz nem csak az előzőhöz képest, de az elszámolási rendszerben is!

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat


Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!

Ismét elindul az államilag támogatott, 0% kamatozású MFB hitel, amely napelem rendszerre is igényelhető. Ezúttal a fővárosiak és a pest megyeiek nyújthatják be kérelmüket.

Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!


3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!

Az utóbbi évek legnagyobb és legszélesebb körű otthonfelújítási programja indul el 2021 január 1-jén, melyet napelem rendszerre is lehet fordítani. Mit kell erről tudni?

3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!


Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak

2021 augusztusától kezdve lehet indulni az új, magánszemélyek számára kiírt, vissza nem térítendő napelem támogatásért. Viszont fontos tudni, hogy nem a teljes lakosság a célcsoport!

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak


8 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned (minden) napelem pályázat kapcsán

Óriási az érdeklődés a napelem pályázatok iránt – de biztos, hogy mindenkinek szólnak? Összeszedtünk olyan kérdéseket, amikre minden pályázati kiírásban érdemes megkeresni a válaszokat!

8 kérdés a napelem pályázatok kapcsán


GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat

Nem látod a végét a vállalkozásod kiadásainak? Szeretnél napelem rendszerbe fektetni, de nincs meg hozzá a megfelelő anyagi háttér? Az alábbi pályázat segítséget nyújthat a Te cégednek is!

GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat


75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára! Itt a GINOP-4.1.5-22

Időnként felbukkannak remek pályázati lehetőségek, amikkel akár ingyen napelemhez juthatnak cégek, magánszemélyek. Cikkünkben a KKV szektornak szóló GINOP-4.1.5-22 pályázatot mutatjuk be!

75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára!


Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére

A vállalkozói és magánszemélyeknek szóló pályázatok után most itt van egy, amely az önkormányzatokat célozza: energetikai fejlesztés, hőszivattyú és napelemes rendszer!

Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére


GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat a kiemelkedően teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Hatalmas állami támogatást igényelhetnek a kimagaslóan teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozások ezzel a pályázattal! Akár napelem rendszerre is igénybe vehető!

GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat


A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban

A napelem pályázatok feltételeit olyan szintű módosítások érték, melyek alapvetően változtatják meg a napelem piacot, méghozzá igen kedvező irányba! Nézzük a részleteket!

A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban


Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak

Csak kapkodjuk a fejünket, mennyi minden változott a napelem rendszerek piacán pozitív irányba. A napelemes pályázatokban olyan változás történt, ami Téged is érdekelhet!

Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak


Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!

Azok közé a szerencsések közé tartozol, akik megfeleltek a 100%-os napelem rendszer támogatás feltételeinek? Van néhány jó hírünk a számodra!

Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!


Nem kell jóstehetség: minden eddiginél nagyobb lendület következik a napelem piacon emiatt a pályázat miatt

A bruttó elszámolás alá eső napelemesek számára egy egyedi pályázat érkezik, ami hatalmas lehetőséget jelent, és megnyitja az utat egy kiváló befektetés előtt.

Minden megváltozik: új pályázati lehetőség a napelem piacon!


Jó hírek és új napelem pályázat kisfogyasztó napelemeseknek! Vizsgáljuk meg rögtön, mit nyerünk ezzel!

Sokáig lengte körül mostanában bizonytalanság a törvényalkotói szándékot. Most viszont kedvező irányba ható bombahír is érkezett a napelemes világra vonatkozóan!

Jó hírek és új pályázat kisfogyasztó napelemeseknek!