Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére

Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére

A különböző ingatlanfejlesztési pályázatok magánszemélyek és vállalkozások számára jönnek és mennek, szinte már hozzá vagyunk szokva, hogy pár évente rotálódnak az elérhető támogatások.

Viszont ezek mindegyike magáncélú fejlesztés, mert bár minden lépés a kitűzött karbonsemlegességi célok és a kisebb energiafüggőség felé vezet, azért a haszonélvezői mégiscsak a ház- és cégtulajdonosok.

De mi a helyzet az állami, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokkal?

Sokan gondolják úgy, hogy mivel ezek közpénzből fenntartott intézmények, így az állam feladata a fenntartásuk és fejlesztésük, holott a helyzet ennél azért kicsit árnyaltabb.

Nagyon sokszor pont az önkormányzati ingatlanok a legsérülékenyebbek, pont azért, mert itt nem egy tulajdonos döntésén és vagyonán múlik a korszerűsítés.

Éppen ezért vált elérhetővé pont erre a célra egy vissza nem térítendő energetikai pályázat!

TOP Plusz az önkormányzati épületekért

TOP Plusz az önkormányzati épületekért

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz néven, TOP Plusz 2.1.1-21 kódszám alatt indult el 2021 decemberében az az állami és Európai Uniós pályázat, ami a helyi vagy megyei önkormányzati tulajdonban lévő, illetve állami és önkormányzati tulajdonú cégekhez tartozó ingatlanok energetikai fejlesztését célozza.

Egy fő oka van a támogatás elindításának: csökkenteni a megnevezett épületek szén-dioxid kibocsájtását, ezzel is hozzájárulva az európai és globális klímacélok teljesüléséhez.

Ezen felül, ha az épületek energiahatékonyabbá válnak, akkor a fenntartásuk is gazdaságosabbá válik, ami nagy segítség, főleg a kisebb településeknek.

Tény, hogy a szén-dioxid kibocsájtás oroszlánrészéért a városi övezetek felelősek, ez azonban nem jelenti azt, hogy a cél ne lenne közös, és ne valósulhatna meg ebben a város-vidék együttműködés.

A körülbelül egy és egy negyed éven át nyitott program akár 100%-os vissza nem térítendő támogatást jelent a fejleszteni kívánó önkormányzatok számára.

Miért van erre szükség?

Ahogy már említettük, sok önkormányzat van nehéz helyzetben, és ez sokszor a középületek műszaki és energetikai állapotán is meglátszik.

Ugyanis amíg egy magánszemély vagy egy vállalkozás bármikor dönthet úgy, hogy a saját forrásaiból finanszíroz egy-egy korszerűsítést, fejlesztést, addig az állami szervek ezt nem feltétlenül tehetik meg, csak bizonyos hatáskörön belül.

És ha a költségvetést más, égetőbb problémák felé kell inkább csoportosítani, akkor az önkormányzati épületfejlesztésre sokszor csak a fenntartáshoz szükséges összeg marad meg.

Ám minél tovább van halogatva a felújítás, annál költségesebb az üzemeltetés, ez sajnos egy ördögi kör.

Emellett sok helyen a fűtés, világítás, elektromos hálózat abszolút idejétmúlt, és ha próbálnának is takarékoskodni, akkor se sikerülne, mert bizonyos körülményeket muszáj biztosítani a működéshez.

Mi mindenre pályázhatnak az érintettek?

Kétfelé különül el a támogatható tevékenységek köre: önállóan megvalósíthatókra és olyanokra, melyek csak az előbbiek mellett vihetőek végbe.

Ennek az az oka, hogy az utóbbiak csupán kiegészítések, önmagukban nem jelentetnének akkora kiadást, hogy érdemes legyen csak ezek miatt a pályázaton rész venni.

Ettől függetlenül ezek is hasznosak, és ha valamelyik önkormányzat szeretné tényleg alaposan kihasználni a lehetőséget, és minél teljesebb körű korszerűsítést végezni, akkor most megteheti.

A projekteket egyébként a fizikai megkezdésüktől számított 36 hónapon belül kell befejezni, tehát bőven hagynak időt a megvalósulásra.

A jelenlegi beadási határidő 2023. március 6., ám a rendelkezésre álló forrás függvényében ez még változhat.

Önállóan támogatható fejlesztések

Önállóan támogatható fejlesztések

 1. Épületek külső határoló szerkezeteinek energiahatékonyság-központú fejlesztése – ebben benne van az utólagos külső hőszigetelés, vízszigetelés, már hőszigetelt homlokzat ereszcsatorna-cseréje, nyílászárók korszerűbbre cserélése, nyári passzív hővédelem, és műemlék épületek belső hőszigetelése.
 2. Fosszilis energiahordozó-alapú fűtés- és melegvíz-előállító rendszer korszerűsítése, cseréje – ide tartozik a fosszilis (és/vagy megújuló) tüzelőanyaggal működő hőtermelő egységek korszerűsítése és cseréje, fűtésrendszer és vízmelegítő rendszer korszerűsítése-cseréje, illetve a hőfokszabályozó rendszer fejlesztése.
 3. Napkollektor telepítése és hőleadó rendszerre kötése – a pályázat kiírásakor legalább „DD” energetikai besorolással rendelkező épületek esetén.
 4. Legfeljebb háztartási méretű napelemes rendszer telepítése – napelemekkel, tartószerkezettel, inverterrel, kábelekkel, illetve mérőórával; ezen felül a szükséges hálózati fejlesztés is elszámolható.
 5. Hőszivattyú rendszer telepítése és fűtésrendszerre kötése – szintén „DD” besoroláshoz kötve.
 6. Már meglévő fosszilis vagy megújuló forrást alkalmazó fűtésrendszer hulladékhőjét hasznosító rendszer kialakítása, arra való csatlakozás.
 7. A városok nagyobb energiahatékonyságának érdekben okos hálózat és okos mérő rendszer létrehozása.

Másodlagos, önállóan nem támogatható fejlesztések

Vannak tevékenységek, melyeket kötelezően el kell végezni a fő fejlesztések mellett, ha szükségesek:

 • akadálymentesítés,
 • azbesztmentesítés,
 • képzési anyagok kidolgozása, képzések szervezése,
 • műemléki védelem alatt álló épületek megőrzése.

Ezen kívül vannak szintén csak egy fő korszerűsítés mellé, de nem kötelezően választható tevékenységek is:

 • elektromos vezeték-szakaszok felújítása, cseréje (a fejlesztéssel összefüggésben),
 • vezérlés, automatika megvásárlása és beüzemelése,
 • világítótestek, kapcsolók és rögzítő szerkezeti elemek beszerzése és telepítése.

Pontosan kik vehetnek részt a pályázaton?

Pontosan kik vehetnek részt a pályázaton?

Ahogy már szó volt róla, ez a pályázat most az önkormányzatokat célozza meg, azonban ez egy kissé tág fogalom, így jobb, ha kicsit konkretizáljuk a dolgot.

Benyújthatják pályázati kérelmüket

 • helyi önkormányzatok,
 • megyei önkormányzatok,
 • helyi önkormányzathoz tartozó költségvetési szervek,
 • helyi nemzetiségi önkormányzat költségvetési szervei,
 • de több helyi önkormányzat is társulhat a beadáshoz,
 • illetve többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok is jelentkezhetnek.

Miért érheti meg pályázni például napelem rendszerre?

Miért érheti meg pályázni például napelem rendszerre?

A villanyszámlák rendszerint jelentős terhet rónak az önkormányzati üzemeltetésű ingatlanokra, legyen szó akár egy könyvtárról, művelődési házról vagy magáról az irányító hivatalról.

Ezek az intézmények nonprofit alapon működnek, és ha van is valamennyi bevételük, például rendezvényekből, olvasóbérletekből, az akkor sem elegendő az egész éves rezsiköltség kitermeléséhez.

Egy napelem rendszerrel viszont kitűnően kiváltható az az energiamennyiség, ami a világításhoz, számítógépek és más elektromos eszközök működéséhez szükséges – akár teljes egészében is!

Így a településvezetésnek többé nem kell amiatt aggódnia, hogy a létesítmény miatt köztartozás halmozódik fel, mivel a PV rendszer megtermeli a szükséges árammennyiséget, és így a felszabaduló forrást teljesen más célra is át lehet csoportosítani!

Akár magánszemély vagy, akár önkormányzati munkatárs, megéri napelemekben gondolkodni!

A napelemek biztosan megtérülő befektetést jelentenek, hiszen a velük megspórolt energiaköltségek 8-10 év alatt visszahozzák a beléjük invesztált összeget!

Nem véletlenül választják ennyien az utóbbi években a napelem rendszert, mivel a megfelelő kivitelezés mellett valóban működik!

Természetesen ennek előfeltétele a gondos felmérés, számolás és tervezés, de ha egy rátermett csapatot bízol meg a dologgal, biztos lehetsz a sikerben!

Regionális partnereink is csak arra várnak, hogy Veled is kapcsolatba léphessenek a jövőbeli napelem rendszered és az azt megelőző munkálatok részleteivel, szóval nem érdemes hezitálnod!

Töltsd ki árajánlatkérő űrlapunkat, és hagyd, hogy a Te lakhelyed szerint illetékes partnercégünk Veled is felvegye a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai – Beszéljünk őszintén az új napelem pályázatról

Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes figyelembe venned a döntés előtt! Nézd meg az új napelemes pályázat legfontosabb előnyeit és hátrányait!

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai


Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Megmutatunk mindent a vállalkozásoknak kínált vissza nem térítendő napelemes támogatásokról, és a nekik szóló egyéb pályázatokról.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak


Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére


2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat

2021-re új, vissza nem térítendő lakossági napelem pályázatot jelentettek be. Ez változásokat hoz nem csak az előzőhöz képest, de az elszámolási rendszerben is!

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat


Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!

Ismét elindul az államilag támogatott, 0% kamatozású MFB hitel, amely napelem rendszerre is igényelhető. Ezúttal a fővárosiak és a pest megyeiek nyújthatják be kérelmüket.

Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!


3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!

Az utóbbi évek legnagyobb és legszélesebb körű otthonfelújítási programja indul el 2021 január 1-jén, melyet napelem rendszerre is lehet fordítani. Mit kell erről tudni?

3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!


Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak

2021 augusztusától kezdve lehet indulni az új, magánszemélyek számára kiírt, vissza nem térítendő napelem támogatásért. Viszont fontos tudni, hogy nem a teljes lakosság a célcsoport!

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak


8 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned (minden) napelem pályázat kapcsán

Óriási az érdeklődés a napelem pályázatok iránt – de biztos, hogy mindenkinek szólnak? Összeszedtünk olyan kérdéseket, amikre minden pályázati kiírásban érdemes megkeresni a válaszokat!

8 kérdés a napelem pályázatok kapcsán


GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat

Nem látod a végét a vállalkozásod kiadásainak? Szeretnél napelem rendszerbe fektetni, de nincs meg hozzá a megfelelő anyagi háttér? Az alábbi pályázat segítséget nyújthat a Te cégednek is!

GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat


75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára! Itt a GINOP-4.1.5-22

Időnként felbukkannak remek pályázati lehetőségek, amikkel akár ingyen napelemhez juthatnak cégek, magánszemélyek. Cikkünkben a KKV szektornak szóló GINOP-4.1.5-22 pályázatot mutatjuk be!

75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára!


Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére

A vállalkozói és magánszemélyeknek szóló pályázatok után most itt van egy, amely az önkormányzatokat célozza: energetikai fejlesztés, hőszivattyú és napelemes rendszer!

Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére


GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat a kiemelkedően teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Hatalmas állami támogatást igényelhetnek a kimagaslóan teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozások ezzel a pályázattal! Akár napelem rendszerre is igénybe vehető!

GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat


A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban

A napelem pályázatok feltételeit olyan szintű módosítások érték, melyek alapvetően változtatják meg a napelem piacot, méghozzá igen kedvező irányba! Nézzük a részleteket!

A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban


Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak

Csak kapkodjuk a fejünket, mennyi minden változott a napelem rendszerek piacán pozitív irányba. A napelemes pályázatokban olyan változás történt, ami Téged is érdekelhet!

Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak


Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!

Azok közé a szerencsések közé tartozol, akik megfeleltek a 100%-os napelem rendszer támogatás feltételeinek? Van néhány jó hírünk a számodra!

Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!


Nem kell jóstehetség: minden eddiginél nagyobb lendület következik a napelem piacon emiatt a pályázat miatt

A bruttó elszámolás alá eső napelemesek számára egy egyedi pályázat érkezik, ami hatalmas lehetőséget jelent, és megnyitja az utat egy kiváló befektetés előtt.

Minden megváltozik: új pályázati lehetőség a napelem piacon!


Jó hírek és új napelem pályázat kisfogyasztó napelemeseknek! Vizsgáljuk meg rögtön, mit nyerünk ezzel!

Sokáig lengte körül mostanában bizonytalanság a törvényalkotói szándékot. Most viszont kedvező irányba ható bombahír is érkezett a napelemes világra vonatkozóan!

Jó hírek és új pályázat kisfogyasztó napelemeseknek!