Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak – akár 3-4 11,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás háztartásonként!

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak

2021 november 15-től lesz elérhető az új,

 • lakosságnak kiírt,
 • vissza nem térítendő támogatásról szóló
 • napelemes pályázat!

Nagyon régóta vártuk már, hogy ezeket a szavakat leírhassuk, hiszen az utóbbi években magánszemélyek számára nem sok ilyen lehetőség volt elérhető.

A vissza nem térítendő támogatásokkal eddig inkább a vállalkozásokat, önkormányzatokat célozták meg, most viszont ez megváltozik!

A több mint 201 milliárd forintos keretből közel 35 ezer magyar háztartás juthat napelemes rendszerhez, amivel egyben Magyarország energiacéljainak elérése is belátható közelségbe kerül.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a tervek szerint ez a pályázat nem lesz elérhető mindenki számára.

De akkor nézzük is a részleteket!

A napelem pályázat lényege (kevesebb, mint 100 szóban):

 • 2021 november 15-től kezdve lehet jelentkezni;
 • a pályázatokat ütemezve, 4 szakaszban lehet majd benyújtani, megyénként eltérő időpontban (1. szakasz: november 15-től, 2. szakasz: várhatóan 2022 márciusában);
 • a támogatás elsősorban azoknak a családoknak jár, akik az átlagjövedelemnél kevesebből tartják el magukat;
 • a nyert összegből napelem rendszerek telepítését, fűtéskorszerűsítést, melegvíz-ellátó rendszerek kiépítését lehet finanszírozni;
 • a megvalósításhoz csak az előzetesen regisztrált, a programban résztvevő kivitelezők listájáról lehet választani (de a kapcsolatot már október elejétől fel lehet velük venni).

És akkor most nézzük a részleteket!

Mi a Nemzeti Helyreállítási Terv célja?

Mi a Nemzeti Helyreállítási Terv célja?

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (röviden: HET) külön részt szentel a lakossági napelem rendszerek, illetve az elektromos fűtési rendszerek telepítésének támogatásának.

Az elsődleges feladat, hogy Magyarország elmaradottabb vidékeit felzárkóztassuk, ugyanis a mai napig még mindig rengeteg családi ház fűtését biztosítják szilárd tüzelőanyagok felhasználásával, ami óriási problémát jelent mind a környezetvédelem, mind az életszínvonal szempontjából.

A kimutatások szerint a legalacsonyabb jövedelmű háztartások mintegy harmada nem fér hozzá még gázfűtési lehetőséghez sem, így az ő esetükben hatalmas ugrást jelent majd az elektromos fűtésre való átállás.

Mire lehet fordítani pontosan az elnyert támogatást?

Alapvetően három fő fejlesztési csomag van a középpontban:

 • 1: tetőre telepített napelem rendszerek finanszírozása;
 • 2a: napelem rendszerek telepítése + nyílászáró csere + tárolókapacitás bővítés + fűtési rendszer korszerűsítése infra- vagy fűtőpanelekkel;
 • 2b: illetve napelem rendszer telepítése + nyílászáró-csere + tárolókapacitás + fűtéskorszerűsítés hőszivattyúval.

Magyarul tehát lehet önmagában csak napelem rendszer telepítésére is használni az elnyert összeget, vagy akár egyéb más fejlesztésekkel is összevonni.

És ami még fontos: önerő nem szükséges a megvalósításhoz, viszont a pályázónak állandó lakcímmel kell rendelkeznie a fejleszteni kívánt ingatlanban!

Akár 100%-os vissza nem térítendő napelemes támogatásról beszélünk

Akár 100%-os vissza nem térítendő napelemes támogatásról beszélünk

A jelenlegi információk alapján a költségek teljes fedezésére lehet pályázatot benyújtani, és ez valóban MINDENT takar:

 • villanyóra szabványosítást,
 • kivitelezést,
 • engedélyeztetést,
 • akkumulátor felszerelést;
 • energetikai tanúsítvány készíttetését;
 • nyílászáró cserét;
 • fűtőpanelek telepítését,
 • hőszivattyú rendszer kiépítését;
 • stb.

Igen komoly beruházásokról beszélünk, ami a számítások alapján azt jelenti, hogy háztartásonként a megpályázott fejlesztési csomagtól függően 3-11,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatással is lehet tervezni.

A támogatás csoportokra viszont meg van határozva megpályázható maximum, azaz:

 • 1: bruttó 2.896.108 Ft,
 • 2a: bruttó 9.368.464 Ft,
 • és 2b: bruttó 11.559.214 Ft.

Fontos: az elsődleges célcsoport az átlagbér alatti jövedelemből élők

Ahogy a tervezet is fogalmaz, azok számíthatnak a támogatásra, akik leginkább ki vannak téve az energiaszegénység veszélyének, tehát akik az átlagjövedelemnél kevesebből tartják fenn háztartásukat.

Hogy pontosak legyünk: azok a háztartások érintettek, akiknek az egy főre jutó éves jövedelme nem haladja meg a 4 millió 850 ezer forintot (tehát számít az összes, állandóan ott lakó kereső és nem kereső személy is).

Önmagában ez viszont még nem elég: azt azért figyelembe kell venni, hogy az ingatlan alkalmas legyen a felújításra.

Így például olyan házra, aminek tetőszerkezete nem megfelelő napelem rendszer telepítésére, nem is lehet támogatást kérni.

A tervek alapján 34.920 sikeres pályázatra számítanak 2026 őszéig, amiben benne van a napelem rendszerek telepítésére, és a fűtéskorszerűsítésre pályázók köre is.

Fontos továbbá, hogy sajnos nem vehetnek részt a pályázatban olyanok, akiknek 60 napnál régebbi köztartozásuk van (ebbe nem tartoznak bele a már részletben törlesztők), illetve már megkezdett fejlesztéshez sem igényelhető utólag.

Egyszerűsítik a pályázati rendszert

Egyszerűsítik a pályázati rendszert

A korábbi tapasztalatokból kiindulva a HET megfogalmazói külön figyelmet fordítottak arra, hogy a pályázati folyamatot lehetőleg minél könnyebbé, átláthatóbbá tegyék a célcsoport számára.

Ennek értelmében a pályázók számíthatnak szakmai támogatásra is, a kivitelezők minősítésére, a pénzügyi adminisztrációs feladatok enyhítésére, de ami a legfontosabb, hogy maga az elbírálás is egyszerűbbé válik.

Elsőként egy előminősítés fog történni, hogy minél hamarabb kiderüljön, jogosult-e a pályázat benyújtója a támogatásra, akik pedig ezen átmennek, azok kapnak segítséget a különböző dokumentumok előkészítéséhez.

Ennek a kétlépcsős folyamatnak köszönhetően messze gyorsabban bele lehet majd vágni a kivitelezésbe azoknak, akik valóban a pályázat célcsoportjának számítanak.

Nem kell aggódni: lesz napelem pályázat másoknak is

A pályázat elbírálása során abszolút objektív szempontokat vesznek majd figyelembe, így nem nagyon lesznek kérdések abban a tekintetben, hogy ki fér be a sikeres pályázók közé, és ki nem.

De nem kell elkeserednie azoknak sem, akik a fentebb kifejtett kritériumoknak nem felelnek meg, ugyanis lesznek még más pályázatok is a lakosság számára.

Számítani lehet a 0%-os MFB hitel újraindítására, valamint az Otthonfelújítási támogatásis elérhető marad (ráadásul egyelőre még a szaldós elszámolás lehetősége mellett), illetve érkezni fog a bejelentések szerint egy új kedvezményes hitel is a KEHOP Plusz keretein belül.

A pályázat fontos lépcső (lehet) a bruttó elszámolásra való átállásba

A pályázat fontos lépcső a bruttó elszámolásra való átállásban

Ahogy a legtöbb tervezett napelem pályázat esetén, itt is a vissza nem térítendő támogatás „ára” elméletileg az lesz, hogy az újonnan kiépült napelemes rendszert már nem lehet szaldós elszámolás keretei között csatlakoztatni a hálózatra.

Ha valaki teljesen önerőből telepíttet fotovoltaikus rendszert 2023 végéig, az maradhat a jelenlegi elszámolási rendszerben, viszont a pályázat nyerteseinek már az új, úgynevezett bruttó elszámolást kell választania – legalábbis jelenleg még ez a terv.

Ezzel igyekszik az állam minél hamarabb megfelelni a vele szemben támasztott Uniós elvárásoknak – de ha esetleg valaki emiatt a megtérülési idő meghosszabbodásától tart, annak jusson eszébe: ha vissza nem térítendő támogatáson keresztül vesszük a napelem rendszert, akkor már szinte azonnal meg is térült!

Viszont az sem teljesen kizárt, hogy amikor a pályázat végül elindul, a bruttó elszámolás még mindig nem fog érvénybe lépni – ahogy az történt az Otthonfelújítási Támogatás esetében is 2021 júliusában.

Napelem rendszert szeretnél, akár pályázattal, akár anélkül?

Szeretnéd Te is a vissza nem térítendő támogatást?

Vagy esetleg más úton akarod finanszíroztatni napelem rendszered?

Bármi is legyen a döntésed, napelem rendszer kivitelező partnereink szakértelmében megbízhatsz!

Kérj árajánlatot űrlapunk kitöltésével most, hogy a szakértők felvehessék veled a kapcsolatot, és megbeszélhessétek a részleteket!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Megmutatunk mindent a vállalkozásoknak kínált vissza nem térítendő napelemes támogatásokról, és a nekik szóló egyéb pályázatokról.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak


Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére


2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat

2021-re új, vissza nem térítendő lakossági napelem pályázatot jelentettek be. Ez változásokat hoz nem csak az előzőhöz képest, de az elszámolási rendszerben is!

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat


Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!

Ismét elindul az államilag támogatott, 0% kamatozású MFB hitel, amely napelem rendszerre is igényelhető. Ezúttal a fővárosiak és a pest megyeiek nyújthatják be kérelmüket.

Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!


3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!

Az utóbbi évek legnagyobb és legszélesebb körű otthonfelújítási programja indul el 2021 január 1-jén, melyet napelem rendszerre is lehet fordítani. Mit kell erről tudni?

3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!


Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak

2021 augusztusától kezdve lehet indulni az új, magánszemélyek számára kiírt, vissza nem térítendő napelem támogatásért. Viszont fontos tudni, hogy nem a teljes lakosság a célcsoport!

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak