Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak – akár 11,3 millió forint vissza nem térítendő támogatás háztartásonként!

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak

2021. december 6-án indult el az új

 • lakosságnak kiírt,
 • vissza nem térítendő támogatásról szóló
 • napelemes pályázat!

Nagyon régóta vártuk már, hogy ezeket a szavakat leírhassuk, hiszen az utóbbi években magánszemélyek számára nem sok ilyen lehetőség volt elérhető.

A vissza nem térítendő támogatásokkal eddig inkább a vállalkozásokat, önkormányzatokat célozták meg, most viszont ez megváltozik!

A több mint 201 milliárd forintos keretből közel 35 ezer magyar háztartás juthat napelemes rendszerhez, amivel egyben Magyarország energiacéljainak elérése is belátható közelségbe kerül.

A pályázat benyújtásának 1. szakasza már lezárult (tehát egyelőre szünetel), a 2. szakasz pedig (várhatóan) 2023 tavaszán fog indulni.

Ha nem akarsz addig várni, vagy nem felelsz meg a pályázat komoly kritériumainak (pl. magasabb az ingatlan tulajdonosainak egy főre eső éves jövedelme 4,85 millió forintnál), akkor mindenképp javasoljuk neked a továbbra is elérhető, 50%-os vissza nem térítendő Otthonfelújítási Támogatást.

Ha viszont a 100%-os támogatás érdekel, akkor olvass tovább!

A napelem pályázat lényege (nagyjából 200 szóban):

 • A pályázat kódszáma és címe: RRF- 6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”
 • 2021. december 6-tól kezdve lehet jelentkezni;
 • a pályázatokat ütemezve, 4 szakaszban lehet majd benyújtani, megyénként eltérő időpontban (1. szakasz: december 6-tól, 2. szakasz: várhatóan 2023 tavaszától);
 • a támogatás elsősorban azoknak a családoknak jár, akik az átlagjövedelemnél kevesebből tartják el magukat (a jövedelemmel rendelkező tulajdonosok egy főre eső éves jövedelme nem haladhatja meg a 4,85 millió forintot együttesen);
 • a jövedelembe a nyugdíjak is beleszámítanak (özvegyi, rokkantsági és minden egyéb ellátás);
 • plusz pontot jelent az elbírálásnál az adott ingatlanba lakóként bejelentett kiskorú, tehát családi pótlékra feljogosító gyermek;
 • a nyert összegből
  • napelem rendszerek telepítését önállóan, vagy
  • napelem rendszer telepítését + hőszivattyúval történő fűtéskorszerűsítést, villamosenergia tároló beépítését és nyílászárók cseréjét lehet finanszírozni;
 • a támogatás minimális összege 500.000 forint;
 • napelem rendszer tetőre szerelése esetén a vissza nem térítendő támogatás maximum bruttó 2,9 millió forint;
 • maximum bruttó 11,3 millió forint támogatást lehet kapni napelem rendszer telepítésre + fűtési rendszer elektrifikálásra hőszivattyúval, villamos energia tároló beépítésével és nyílászáró cserével egybekötve.
 • a megvalósításhoz csak az előzetesen regisztrált, a programban résztvevő kivitelezők listájáról lehet választani (de a kapcsolatot már október elejétől fel lehet velük venni);
 • bár a napelem rendszer telepítéssel járó költségekre 100%-os támogatást kapunk, a beruházás nem lesz a szó szoros értelmében ingyenes, ugyanis a kivitelező cégek felszámolhatnak pályázatírói, előminősítési, szolgáltatóval történő ügyintézési, engedélyeztetési és egyéb díjakat.
 • a válságos gazdasági helyzet (vagyis a forint gyengülése) miatt előfordulhat, hogy bizonyos méretű rendszerek esetében önerőre is szükség lesz a beruházás megvalósulásához.

És akkor most nézzük a részleteket!

Mi a Nemzeti Helyreállítási Terv célja?

Mi a Nemzeti Helyreállítási Terv célja?

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (röviden: HET) külön részt szentel a lakossági napelem rendszerek, illetve az elektromos fűtési rendszerek telepítésének támogatásának.

Az elsődleges feladat, hogy Magyarország elmaradottabb vidékeit felzárkóztassuk, ugyanis a mai napig még mindig rengeteg családi ház fűtését biztosítják szilárd tüzelőanyagok felhasználásával, ami óriási problémát jelent mind a környezetvédelem, mind az életszínvonal szempontjából.

A kimutatások szerint a legalacsonyabb jövedelmű háztartások mintegy harmada nem fér hozzá még gázfűtési lehetőséghez sem, így az ő esetükben hatalmas ugrást jelent majd az elektromos fűtésre való átállás.

Mire lehet fordítani pontosan az elnyert támogatást?

Alapvetően két fő fejlesztési csomag van a középpontban:

 • 1: tetőre telepített napelem rendszerek finanszírozása;
 • 2: napelem rendszer telepítése + nyílászáró-csere + tárolókapacitás + fűtéskorszerűsítés hőszivattyúval.

Magyarul tehát lehet önmagában csak napelem rendszer telepítésére is használni az elnyert összeget, vagy akár egyéb más fejlesztésekkel is összevonni.

Akár 100%-os vissza nem térítendő napelemes támogatásról beszélünk

A jelenlegi információk alapján a költségek teljes fedezésére lehet pályázatot benyújtani, és ez valóban MINDENT takar:

 • kivitelezést,
 • engedélyeztetést,
 • akkumulátor felszerelést;
 • nyílászáró cserét;
 • hőszivattyú rendszer kiépítését;
 • stb.

Igen komoly beruházásokról beszélünk, ami a számítások alapján azt jelenti, hogy háztartásonként a megpályázott fejlesztési csomagtól függően akár 11,3 millió forintos vissza nem térítendő támogatással is lehet tervezni.

A támogatás csoportokra viszont meg van határozva megpályázható maximum, azaz:

 • 1 (napelem rendszer önállóan): bruttó 2.900.000 Ft,
 • 2 (napelem rendszer + egyéb fejlesztések): bruttó 11.300.000 Ft.

Ám azt mindenképpen érdemes tudni, hogy nem lehet akármekkora napelem rendszerre támogatást igényelni!

(Éppen emiatt nem is vállalja minden cég a napelem telepítést ezen a pályázaton keresztül, ugyanis a magas euró árfolyamok miatt nem minden esetben biztosítható, hogy a támogatás összege elegendő a megvalósításhoz.)

Míg korábban a szabályzat a teljes 2020-as áramfogyasztást vette alapul, addig a módosítást követően már a beadás előtti utolsó hónap villanyszámlája képezi a szükséges teljesítmény kiszámításának alapját.

Eddig 5 kWp névleges teljesítmény volt a felső határ, ám a módosítás értelmében ettől 20%-kal el lehet térni, és ha a magas villanyszámla indokolja, akkor 6 kW-os inverter beszerelése is megengedett.

Vagyis a támogatással épült napelem rendszer nem zárja ki a későbbi, már önköltséges bővítést.

Fontos: az elsődleges célcsoport az átlagbér alatti jövedelemből élők

Ahogy a tervezet is fogalmaz, azok számíthatnak a támogatásra, akik leginkább ki vannak téve az energiaszegénység veszélyének, tehát akik az átlagjövedelemnél kevesebből tartják fenn háztartásukat.

Hogy pontosak legyünk: azok a háztartások érintettek, akiknél a jövedelemmel rendelkező(!) tulajdonos(ok) az egy főre jutó éves jövedelme nem haladja meg a 4 millió 850 ezer forintot.

A jövedelem kiszámításakor természetesen nem csak a keresőképes lakosságot nézik, ide kell számolni minden nyugdíjat és járulékot is.

Önmagában ez viszont még nem elég: azt azért figyelembe kell venni, hogy az ingatlan alkalmas legyen a felújításra.

Így például olyan házra, aminek tetőszerkezete nem megfelelő napelem rendszer telepítésére, nem is lehet támogatást kérni.

Lényeges kikötés továbbá, hogy a fejleszteni kívánt ingatlan állandó lakhatási céllal épült-e, ugyanis nyaralóra, hétvégi házra, stb. nem lehet igényelni.

A tervek alapján 34.920 sikeres pályázatra számítanak 2026 őszéig, amiben benne van a napelem rendszerek telepítésére, és a fűtéskorszerűsítésre pályázók köre is.

Fontos továbbá, hogy sajnos nem vehetnek részt a pályázatban olyanok, akiknek 60 napnál régebbi köztartozásuk van (ebbe nem tartoznak bele a már részletben törlesztők), illetve már megkezdett fejlesztéshez sem igényelhető utólag.

Egyszerűsítik a pályázati rendszert

Egyszerűsítik a pályázati rendszert

A korábbi tapasztalatokból kiindulva a HET megfogalmazói külön figyelmet fordítottak arra, hogy a pályázati folyamatot lehetőleg minél könnyebbé, átláthatóbbá tegyék a célcsoport számára.

Ennek értelmében a pályázók számíthatnak szakmai támogatásra is, a kivitelezők minősítésére, a pénzügyi adminisztrációs feladatok enyhítésére, de ami a legfontosabb, hogy maga az elbírálás is egyszerűbbé válik.

A pályázatok értékelése során 23 szempont minden eleme kapcsán kell „Megfelelt” (vagy legalább „Nem releváns”) minősítést kapnunk a kedvező elbíráláshoz, illetve további 2 szempont alapján pontértéket is kapunk, aminek megfelelően kialakul majd egy sorrend a pályázatok között.

Összesen maximum 7 pont érhető el, amelyeket egyrészt az ingatlanban élő 18 év alatti személyek (gyermekek) száma alapján lehet elérni, másrészt pedig figyelembe veszik, hogy az ingatlan milyen fejlettségű járáshoz tartozik (3 kategória van: fejlesztendő, kedvezményezett, nem kedvezményezett).

Nem kell aggódni: lesz napelem pályázat másoknak is

A pályázat elbírálása során abszolút objektív szempontokat vesznek majd figyelembe, így nem nagyon lesznek kérdések abban a tekintetben, hogy ki fér be a sikeres pályázók közé, és ki nem.

De nem kell elkeserednie azoknak sem, akik a fentebb kifejtett kritériumoknak nem felelnek meg, ugyanis lesznek még más pályázatok is a lakosság számára.

Számítani lehet a 0%-os MFB hitel újraindítására, valamint az Otthonfelújítási támogatásis elérhető marad (ráadásul egyelőre még a szaldós elszámolás lehetősége mellett), illetve érkezni fog a bejelentések szerint egy új kedvezményes hitel is a KEHOP Plusz keretein belül.

A pályázat fontos lépcső (lehet) a bruttó elszámolásra való átállásba

A pályázat fontos lépcső a bruttó elszámolásra való átállásban

Ahogy a legtöbb tervezett napelem pályázat esetén, itt is a vissza nem térítendő támogatás „ára” elméletileg az lesz, hogy az újonnan kiépült napelemes rendszert már nem lehet szaldós elszámolás keretei között csatlakoztatni a hálózatra.

Ha valaki teljesen önerőből telepíttet fotovoltaikus rendszert 2023 végéig, az maradhat a jelenlegi elszámolási rendszerben, viszont a pályázat nyerteseinek már az új, úgynevezett bruttó elszámolást kell választania – legalábbis hosszú távon ez a terv.

A pályázati kiírás szerint azonban jelenleg még a szaldós rendszer marad érvényben a pályázat nyerteseinél is, viszont azt vállalniuk kell, hogy amint életbe lép a bruttó elszámolás, kötelezően átállnak arra.

Ezzel igyekszik az állam minél hamarabb megfelelni a vele szemben támasztott Uniós elvárásoknak – de ha esetleg valaki emiatt a megtérülési idő meghosszabbodásától tart, annak jusson eszébe: ha vissza nem térítendő támogatáson keresztül vesszük a napelem rendszert, akkor már szinte azonnal meg is térült!

Napelem rendszert szeretnél, akár pályázattal, akár anélkül?

Szeretnéd Te is a vissza nem térítendő támogatást?

Vagy esetleg más úton akarod finanszíroztatni napelem rendszered?

Bármi is legyen a döntésed, napelem rendszer kivitelező partnereink szakértelmében megbízhatsz!

Kérj árajánlatot űrlapunk kitöltésével most, hogy a szakértők felvehessék veled a kapcsolatot, és megbeszélhessétek a részleteket!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai – Beszéljünk őszintén az új napelem pályázatról

Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes figyelembe venned a döntés előtt! Nézd meg az új napelemes pályázat legfontosabb előnyeit és hátrányait!

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai


Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Megmutatunk mindent a vállalkozásoknak kínált vissza nem térítendő napelemes támogatásokról, és a nekik szóló egyéb pályázatokról.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak


Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére


2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat

2021-re új, vissza nem térítendő lakossági napelem pályázatot jelentettek be. Ez változásokat hoz nem csak az előzőhöz képest, de az elszámolási rendszerben is!

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat


Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!

Ismét elindul az államilag támogatott, 0% kamatozású MFB hitel, amely napelem rendszerre is igényelhető. Ezúttal a fővárosiak és a pest megyeiek nyújthatják be kérelmüket.

Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!


3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!

Az utóbbi évek legnagyobb és legszélesebb körű otthonfelújítási programja indul el 2021 január 1-jén, melyet napelem rendszerre is lehet fordítani. Mit kell erről tudni?

3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!


Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak

2021 augusztusától kezdve lehet indulni az új, magánszemélyek számára kiírt, vissza nem térítendő napelem támogatásért. Viszont fontos tudni, hogy nem a teljes lakosság a célcsoport!

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak


8 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned (minden) napelem pályázat kapcsán

Óriási az érdeklődés a napelem pályázatok iránt – de biztos, hogy mindenkinek szólnak? Összeszedtünk olyan kérdéseket, amikre minden pályázati kiírásban érdemes megkeresni a válaszokat!

8 kérdés a napelem pályázatok kapcsán


GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat

Nem látod a végét a vállalkozásod kiadásainak? Szeretnél napelem rendszerbe fektetni, de nincs meg hozzá a megfelelő anyagi háttér? Az alábbi pályázat segítséget nyújthat a Te cégednek is!

GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat


75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára! Itt a GINOP-4.1.5-22

Időnként felbukkannak remek pályázati lehetőségek, amikkel akár ingyen napelemhez juthatnak cégek, magánszemélyek. Cikkünkben a KKV szektornak szóló GINOP-4.1.5-22 pályázatot mutatjuk be!

75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára!


Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére

A vállalkozói és magánszemélyeknek szóló pályázatok után most itt van egy, amely az önkormányzatokat célozza: energetikai fejlesztés, hőszivattyú és napelemes rendszer!

Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére


GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat a kiemelkedően teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Hatalmas állami támogatást igényelhetnek a kimagaslóan teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozások ezzel a pályázattal! Akár napelem rendszerre is igénybe vehető!

GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat


A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban

A napelem pályázatok feltételeit olyan szintű módosítások érték, melyek alapvetően változtatják meg a napelem piacot, méghozzá igen kedvező irányba! Nézzük a részleteket!

A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban


Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak

Csak kapkodjuk a fejünket, mennyi minden változott a napelem rendszerek piacán pozitív irányba. A napelemes pályázatokban olyan változás történt, ami Téged is érdekelhet!

Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak


Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!

Azok közé a szerencsések közé tartozol, akik megfeleltek a 100%-os napelem rendszer támogatás feltételeinek? Van néhány jó hírünk a számodra!

Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!


Nem kell jóstehetség: minden eddiginél nagyobb lendület következik a napelem piacon emiatt a pályázat miatt

A bruttó elszámolás alá eső napelemesek számára egy egyedi pályázat érkezik, ami hatalmas lehetőséget jelent, és megnyitja az utat egy kiváló befektetés előtt.

Minden megváltozik: új pályázati lehetőség a napelem piacon!


Jó hírek és új napelem pályázat kisfogyasztó napelemeseknek! Vizsgáljuk meg rögtön, mit nyerünk ezzel!

Sokáig lengte körül mostanában bizonytalanság a törvényalkotói szándékot. Most viszont kedvező irányba ható bombahír is érkezett a napelemes világra vonatkozóan!

Jó hírek és új pályázat kisfogyasztó napelemeseknek!