Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Egy vállalkozó számára a legkevésbé sem mindegy, hogy a cége mekkora fenntartási költségeket igényel.

Minél többet kell ugyanis a fenntartásra áldozni, annál kisebb árréssel kénytelen dolgozni, ha talpon akar maradni a versenyben.

Egy milliárdos bevételű multi cégnek is fájdalmas tud lenni a magas önfenntartási költség, de egy közép- vagy kisvállalkozónak különösen az.

Amikor minden forintnak megvan a helye, és minden árajánlatot úgy kell összeállítani, hogy azon legyen valamennyi haszon, akkor fokozottan érdemes elgondolkodni rajta, érdemesebb lenne-e energetikailag fejleszteni?

Például napelemekkel kiegészülve lehetséges lenne olyan mértékben csökkenteni a fenntartáshoz szükséges összeget, ami már további fejlesztésekhez elegendő plusz profithoz juttatná ezeket a vállalkozásokat?

A válasz pedig: több, mint valószínű, de középhosszú távon egész biztosan.

Éppen ezért indult el 2019-ben két olyan pályázati lehetőség is mikro-, kis- és középvállalkozások számára, melyek többek között az energetikai fejlesztést és a cég számára napelem rendszer telepítését támogatják.

A két pályázat a GINOP-4.1.4-19 és GINOP-4.1.3-19 névre hallgatnak, előbbi vonatkozik az energetikai fejlesztésre, utóbbi pedig kifejezetten a napelemekre.

Energetikai korszerűsítési pályázat (GINOP-4.1.4-19) – LEJÁRT A BENYÚJTÁSI HATÁRIDŐ

Energetikai korszerűsítési pályázat (GINOP-4.1.4-19)

A GINOP-4.1.4-19 program keretében meghirdetett felhívás, mint azt már említettük, ezúttal is a kis- és középvállalkozásoknak szól, az ő fejlesztéseikkel foglalkozik.

A keretösszeg 32 milliárd forint, és 2020. október 15-e 10:00-ig lehet benyújtani a pályázati kérelmeket.

A kezdeményezés elsődleges célja az emlegetett kisebb vállalkozások versenyképességének javítása, valamint a fenntartáshoz szükséges energia előállítása okozta környezeti terhelés csökkentése.

Külön érdekesség, hogy a pályázat keretében anyagköltség és munkadíj is elszámolható, viszont csak olyan mikro-, kis- és középvállalkozás pályázhat, ami már legalább egy befejezett üzleti évvel rendelkezik.

Tehát az senki számára nem járható út, hogy gyorsan létrehoz egy céget a támogatásért, itt valóban kisvállalkozások megsegítése, a vállalkozók dolgának megkönnyítése a cél.

A megpályázható minimum összeg 1.6 millió forint, a maximum pedig 100 millió, vagyis elég széles annak a spektruma, hogy mekkora korszerűsítés fér bele.

Viszont ez a munkálatoknak maximum az 55 százaléka lehet, vagyis, kicsivel kevesebb, mint a felét önerőből kell biztosítani.

A megpályázott és megkapott összeg viszont vissza nem fizetendő támogatás.

Valamint nagyon fontos, hogy a pályázatot csak Budapesten és Pest megyén kívüli telephelyű cégek igényelhetik!

-

A szükséges papírmunka

Általában az efféle pályázatokhoz jelentős mennyiségű dokumentumot, kimutatást, könyvelési adatokat, tanúsítványokat és minden egyebet kell mellékelni, ami önmagában még nem probléma, hiszen az állami szerv is tudni szeretné, kihez és miért kerül a pénz.

Viszont ami gyakran gondterhelt pillanatokat hozhat, az a több, különböző vállalkozó által kiállított árajánlat a kivitelezésre, igazolandó, hogy nem a sógor-koma cégének akarok bevételt szerezni.

E pályázat ilyen tekintetben is egy kissé rendhagyóbb, mint a megszokott, hasonló támogatásokért és fejlesztésekért folyó hasonló lehetőségek.

A hivatalos közlés szerint ugyanis a költségvetés előzetes becslés alapján is kiszámítható, nem szükséges a kötelező dokumentumok mellé három független árajánlatot is benyújtani.

Sőt, további érdekesség, hogy több épülettel, épületegyüttessel is lehet pályázni, abban az esetben, ha a szóban forgó telephely, fióktelephely a korábbi években kiírt támogatásokban nem részesült.

A tervek szerint a résztvevő vállalkozások épületei két kategóriával jobb energetikai besorolást kell, hogy kapjanak, mint amilyet a fejlesztések megkezdése előtt képviseltek.

Kötetlenség, függetlenség

A mostanában startoló pályázat egyik hatalmas előnye, hogy nincs ágazati, iparági korlátozása.

Vagyis egy asztalosműhely ugyanúgy igénybe veheti, mint egy pékség, vagy egy kozmetikus, könyvelői iroda, vagy bármi más.

Hiszen nem egy adott tevékenységnek, szektornak a felhozása a cél, hanem a kis- és középvállalkozások felzárkóztatása, jobb helyzetbe hozása.

Azt viszont figyelembe kell venni, hogy lakáscélú felújításra a támogatás nem használható, vagyis önálló telephelyű cégek jelentkezését várják, például irodaépületek, üzemcsarnokok, üzemi épületek fejlesztéséhez.

A nyertesek számára a beruházás megvalósítására két év áll majd a rendelkezésére, vagyis nem kell rögtön, egy fél éven belül felmutatni az eredményt.

Tehát a Budapesten és Pest megyén kívül található kis- és középvállalkozók számára igen komoly lehetőséget nyújt most a GINOP program, hiszen ha valaki régóta tervezett felújítást, korszerűsítést, megújuló energiára váltást, akkor most a költségeinek több, mint a felét elnyerheti támogatás formájában!

A vállalkozóknak szóló napelemes pályázat (GINOP-4.1.3-19) – IDEIGLENESEN SZÜNETELTETVE

A vállalkozóknak szóló napelemes pályázat (GINOP-4.1.3-19)

2019. június 17-én nyílt meg a napelemekre vonatkozó pályázat vállalkozók számára, és kezdetben viszonylag nagy érdeklődés övezte, azonban ez alább hagyott.

Ez azt jelenti, hogy az év végéig a teljes keretösszeg 18%-át, azaz még az ötödét sem pályázták meg, jelentős meglepetést okozva ezzel mindenkinek.

Az eredeti tervezet 5 és 10 ezer közé becsülte a beérkező pályázatok számát, vagyis rengeteg kisebb cég számára nyílt lehetőség akár 100%-os térítést nyerni.

Az előzetes felmérések azt mutatták, hogy az ebbe a kategóriába eső kis- és középvállalkozások körében népszerű lesz a vissza nem térítendő támogatás, ugyanis magas azon cégek aránya, ahol megfelel a kritériumoknak a fejlesztendő épület.

Ám 2019 második felében elhalódni látszott az érdeklődés a várakozásokkal ellentétben, ami arra enged következtetni, hogy a probléma gyökerét nem a telephelyek, irodák műszaki állapotában, illetve a fejlesztési igényben kell keresni.

-

Magával a pályázattal volt gond?

Magával a pályázattal volt gond?

A jelek szerint a szaktárca is belátta, hogy nem feltétlenül a vállalkozók fejlesztési kedvében kellett a hibát keresni, sokkal inkább magában a pályázatban.

Ugyanis az első kiírás hosszú és részletekbe menő leírást adott a kritériumokról, melyekhez a pozitív elbírálás volt kötve.

Ezek közül még a legegyértelműbb volt, hogy csak és kizárólag üzleti célú épület fejleszthető, azonban olyanok is voltak, amelyek valószínűleg meghaladták sok kisvállalkozó lehetőségeit.

Például csak tetőre szerelt napelem rendszerre lehetett pályázatot benyújtani, ami abban az esetben, ha például a fejleszteni kívánt épület jellege vagy szerkezete nem engedte meg a telepítést, az máris kizáró oknak számított.

De közrejátszott az is, hogy több árajánlatot is be kellett nyújtani különböző kivitelező cégektől, ami az összeférhetetlenség kiszűrését szolgálta, lehetetlenné téve ezzel, hogy a vállalkozó bárkit megbízhasson.

Tehát már maga az alap kiírás is elrettentő lehetett sok cégvezető számára, akik lényegesen szerényebb profittal, nehezebb fenntartással dolgoznak.

Így még ha jól is jött volna a támogatás, a nehézségek miatt sokan valószínűleg ezért döntöttek úgy, hogy nem élnek a lehetőséggel.

Amiben változtak a feltételek

Amiben változtak a feltételek

A módosított kiírásban számos olyan pont szerepelt, ami kifejezetten könnyítésnek mondható a régivel szemben.

A pályázat kiírói így remélték, hogy több kis- és középvállalkozó kap kedvet a pályázati anyag benyújtására.

A teljesség igénye nélkül néhány módosított kritérium:

  • Az eredeti kiírásban úgy állt, hogy a kiépítendő napelemes rendszerek csak és kizárólag tetőre szerelve kivitelezhetőek, a változtatás azonban már megengedte, hogy az épülethez tartozó parkolók árnyékoló építményein és az autóbeállók tetőszerkezetén is helyet kaphatnak – azaz épületen kívüli tartószerkezeteken is.
  • A kiemelkedően magas kivitelezési kockázatok, vagyis azon körülmények listáját, melyek lehetetlenné teszik a megpályázott napelem rendszer kiépítését, mindössze annyira rövidült le, hogy „a megvalósítási helyszín nem alkalmas a támogatási kérelemben jelzett tevékenység végzésére”.
  • A támogatási kérelemhez, illetve a végkifizetési kérelemhez csatolandó mellékdokumentumok listája is módosult, kvázi egyszerűsödött.
  • Változott a menet közben módosuló műszaki paraméterekhez való hozzáállás is, azonban továbbra is nagy hangsúlyt kapott, hogy a megpályázott napelemes rendszer minimum 5, maximum 15 kWp teljesítményen belül maradjon, különben nem támogatható.
  • Az árajánlattevő cégek esetében az elbírálásnál teljes egészében törölték az összeférhetetlenségre vonatkozó szigorú szabályokat.
  • Továbbra is benne maradt, hogy a megigényelt támogatás legfeljebb a kiépíteni kívánt napelem rendszer költségeinek 100%-a lehet, vagyis senki sem kérhetett több pénzt a szükségesnél, azonban pontosítottak annyival, hogy „a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket”

A programot ideiglenesen szüneteltetik

Hiába a könnyítések, a benyújtáshoz szükséges kritériumok csökkentése, sajnos a GINOP-4.1.3-19 pályázatot 2020. április 27-ével határozatlan időre leállították.

Talán az játszhatott közre, hogy továbbra sem volt akkora az érdeklődés, hogy az erre a célra szánt összeget megfelelő arányban szét lehessen osztani, netán más indok lapulhatott a háttérben.

Mindenesetre 2020. április végétől egyelőre ismeretlen időpontig a mikro-, kis és középvállalkozások nem pályázhatnak a tevékenység folytatásához használható napelem rendszerre.

Bár az energetikai célokra felhasználható GINOP-4.1.4-19 bizonyos módosításokkal még mindig folyik, azonban azzal lényegesen nagyobb összegre pályázhatnak a vállalkozók.

Ez persze nem jelenti azt, hogy végleg bezárult ez az ajtó, hiszen akár 2020 folyamán is kiírhatnak a napelemes pályázathoz egy második lépcsőt a fennmaradó összegre, de ilyen hírek egyelőre még nem reppentek fel.

Szó van egy támogatási- és hitelprogramról, mely napelem farmok létesítését segítené, ám ez megint csak a nagyberuházók érdekeit szolgálja első sorban.

A lakosság lehetőségei továbbra sem csorbultak

A lakosság lehetőségei továbbra sem csorbultak

A magánszemélyekre vonatkozó napelem pályázat még mindig tartja magát, így a Pest megyén kívüliek továbbra is benyújthatják igényükett az MFB által kínált 0%-os hitelre.

A napelem rendszerek, mint alternatív, zöld energiaforrások letaszíthatatlanok trónjukról, ezért javasoljunk mindenki számára, hogy amint lehet, gondolkodjon el a befektetésen.

Elvégre egy ilyen rendszer biztos megtérülést garantál 8-10 éven belül, ami még bizonyos kötvénycsomagoknál is kedvezőbb.

Ha tehát úgy véled, hogy készen állsz a következő szintre lépni, és napelemekkel nulláznád le a villanyszámládat, akkor mindenképpen vedd fel velünk a kapcsolatot akár információért, akár a Neked szóló ajánlatért.

Töltsd hát ki az igénylő ívet, és kérd tőlünk egyedi árajánlatodat napelem rendszerre, ezzel belépve azok „klubjába”, akik már élvezik jótékony hatásait!

-

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Megmutatunk mindent a vállalkozásoknak kínált vissza nem térítendő napelemes támogatásokról, és a nekik szóló egyéb pályázatokról.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak


Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére


2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat

2021-re új, vissza nem térítendő lakossági napelem pályázatot jelentettek be. Ez változásokat hoz nem csak az előzőhöz képest, de az elszámolási rendszerben is!

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat


Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!

Ismét elindul az államilag támogatott, 0% kamatozású MFB hitel, amely napelem rendszerre is igényelhető. Ezúttal a fővárosiak és a pest megyeiek nyújthatják be kérelmüket.

Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!