Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak(LEJÁRT A HATÁRIDŐ)

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Egy vállalkozó számára a legkevésbé sem mindegy, hogy a cége mekkora fenntartási költségeket igényel.

Minél többet kell ugyanis a fenntartásra áldozni, annál kisebb árréssel kénytelen dolgozni, ha talpon akar maradni a versenyben.

Egy milliárdos bevételű multi cégnek is fájdalmas tud lenni a magas önfenntartási költség, de egy közép- vagy kisvállalkozónak különösen az.

Amikor minden forintnak megvan a helye, és minden árajánlatot úgy kell összeállítani, hogy azon legyen valamennyi haszon, akkor fokozottan érdemes elgondolkodni rajta, érdemesebb lenne-e energetikailag fejleszteni?

Például napelemekkel kiegészülve lehetséges lenne olyan mértékben csökkenteni a fenntartáshoz szükséges összeget, ami már további fejlesztésekhez elegendő plusz profithoz juttatná ezeket a vállalkozásokat?

A válasz pedig: több, mint valószínű, de középhosszú távon egész biztosan.

Éppen ezért indult el 2019-ben két olyan pályázati lehetőség is mikro-, kis- és középvállalkozások számára, melyek többek között az energetikai fejlesztést és a cég számára napelem rendszer telepítését támogatják.

A két pályázat a GINOP-4.1.4-19 és GINOP-4.1.3-19 névre hallgatnak, előbbi vonatkozik az energetikai fejlesztésre, utóbbi pedig kifejezetten a napelemekre.

(LEJÁRT A HATÁRIDŐ)

Energetikai korszerűsítési pályázat (GINOP-4.1.4-19)(Lejárt a benyújtás határideje!)

Energetikai korszerűsítési pályázat (GINOP-4.1.4-19)

A GINOP-4.1.4-19 program keretében meghirdetett felhívás, mint azt már említettük, ezúttal is a kis- és középvállalkozásoknak szól, az ő fejlesztéseikkel foglalkozik.

A keretösszeg 55,6 milliárd forint, és 2021. június 30. 10:00-ig lehet benyújtani a pályázati kérelmeket.

A kezdeményezés elsődleges célja az emlegetett kisebb vállalkozások versenyképességének javítása, valamint a fenntartáshoz szükséges energia előállítása okozta környezeti terhelés csökkentése.

Külön érdekesség, hogy a pályázat keretében anyagköltség és munkadíj is elszámolható, viszont csak olyan mikro-, kis- és középvállalkozás pályázhat, ami már legalább egy befejezett üzleti évvel rendelkezik.

Tehát az senki számára nem járható út, hogy gyorsan létrehoz egy céget a támogatásért, itt valóban kisvállalkozások megsegítése, a vállalkozók dolgának megkönnyítése a cél.

A megpályázható minimum összeg 1.6 millió forint, a maximum pedig 100 millió, vagyis elég széles annak a spektruma, hogy mekkora korszerűsítés fér bele.

Viszont ez a munkálatoknak maximum az 55 százaléka lehet, vagyis, kicsivel kevesebb, mint a felét önerőből kell biztosítani.

A megpályázott és megkapott összeg viszont vissza nem fizetendő támogatás.

Valamint nagyon fontos, hogy a pályázatot csak Budapesten és Pest megyén kívüli telephelyű cégek igényelhetik!

(Habár a 2021. június 30-i határidő lejárt, ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben ne nyithatnák újra – a fejleményekről folyamatosan tájékoztatást adunk!)

A szükséges papírmunka

Általában az efféle pályázatokhoz jelentős mennyiségű dokumentumot, kimutatást, könyvelési adatokat, tanúsítványokat és minden egyebet kell mellékelni, ami önmagában még nem probléma, hiszen az állami szerv is tudni szeretné, kihez és miért kerül a pénz.

Viszont ami gyakran gondterhelt pillanatokat hozhat, az a több, különböző vállalkozó által kiállított árajánlat a kivitelezésre, igazolandó, hogy nem a sógor-koma cégének akarok bevételt szerezni.

E pályázat ilyen tekintetben is egy kissé rendhagyóbb, mint a megszokott, hasonló támogatásról és fejlesztésekről szóló lehetőségek.

A hivatalos közlés szerint ugyanis a költségvetés előzetes becslés alapján is kiszámítható, nem szükséges a kötelező dokumentumok mellé három független árajánlatot is benyújtani.

Sőt, további érdekesség, hogy több épülettel, épületegyüttessel is lehet pályázni, abban az esetben, ha a szóban forgó telephely, fióktelephely a korábbi években kiírt támogatásokban nem részesült.

A tervek szerint a résztvevő vállalkozások épületei két kategóriával jobb energetikai besorolást kell, hogy kapjanak, mint amilyet a fejlesztések megkezdése előtt képviseltek.

A vállalkozóknak szóló napelemes pályázat (GINOP-4.1.3-19) – IDEIGLENESEN SZÜNETELTETVE

A vállalkozóknak szóló napelemes pályázat (GINOP-4.1.3-19)

2019. június 17-én nyílt meg a napelemekre vonatkozó pályázat vállalkozók számára, és kezdetben viszonylag nagy érdeklődés övezte, azonban ez alább hagyott.

Ez azt jelenti, hogy az év végéig a teljes keretösszeg 18%-át, azaz még az ötödét sem pályázták meg, jelentős meglepetést okozva ezzel mindenkinek.

Az eredeti tervezet 5 és 10 ezer közé becsülte a beérkező pályázatok számát, vagyis rengeteg kisebb cég számára nyílt lehetőség akár 100%-os térítést nyerni.

Az előzetes felmérések azt mutatták, hogy az ebbe a kategóriába eső kis- és középvállalkozások körében népszerű lesz a vissza nem térítendő támogatás, ugyanis magas azon cégek aránya, ahol megfelel a kritériumoknak a fejlesztendő épület.

Ám 2019 második felében elhalódni látszott az érdeklődés a várakozásokkal ellentétben, ami arra enged következtetni, hogy a probléma gyökerét nem a telephelyek, irodák műszaki állapotában, illetve a fejlesztési igényben kell keresni.

Magával a pályázattal volt gond?

Magával a pályázattal volt gond?

A jelek szerint a szaktárca is belátta, hogy nem feltétlenül a vállalkozók fejlesztési kedvében kellett a hibát keresni, sokkal inkább magában a pályázatban.

Ugyanis az első kiírás hosszú és részletekbe menő leírást adott a kritériumokról, melyekhez a pozitív elbírálás volt kötve.

Ezek közül még a legegyértelműbb volt, hogy csak és kizárólag üzleti célú épület fejleszthető, azonban olyanok is voltak, amelyek valószínűleg meghaladták sok kisvállalkozó lehetőségeit.

Például csak tetőre szerelt napelem rendszerre lehetett pályázatot benyújtani, ami abban az esetben, ha például a fejleszteni kívánt épület jellege vagy szerkezete nem engedte meg a telepítést, az máris kizáró oknak számított.

De közrejátszott az is, hogy több árajánlatot is be kellett nyújtani különböző kivitelező cégektől, ami az összeférhetetlenség kiszűrését szolgálta, lehetetlenné téve ezzel, hogy a vállalkozó bárkit megbízhasson.

Tehát már maga az alap kiírás is elrettentő lehetett sok cégvezető számára, akik lényegesen szerényebb profittal, nehezebb fenntartással dolgoznak.

Így még ha jól is jött volna a támogatás, a nehézségek miatt sokan valószínűleg ezért döntöttek úgy, hogy nem élnek a lehetőséggel.

Amiben változtak a feltételek

Amiben változtak a feltételek

A módosított kiírásban számos olyan pont szerepelt, ami kifejezetten könnyítésnek mondható a régivel szemben.

A pályázat kiírói így remélték, hogy több kis- és középvállalkozó kap kedvet a pályázati anyag benyújtására.

A teljesség igénye nélkül néhány módosított kritérium:

  • Az eredeti kiírásban úgy állt, hogy a kiépítendő napelemes rendszerek csak és kizárólag tetőre szerelve kivitelezhetőek, a változtatás azonban már megengedte, hogy az épülethez tartozó parkolók árnyékoló építményein és az autóbeállók tetőszerkezetén is helyet kaphatnak – azaz épületen kívüli tartószerkezeteken is.
  • A kiemelkedően magas kivitelezési kockázatok, vagyis azon körülmények listáját, melyek lehetetlenné teszik a megpályázott napelem rendszer kiépítését, mindössze annyira rövidült le, hogy „a megvalósítási helyszín nem alkalmas a támogatási kérelemben jelzett tevékenység végzésére”.
  • A támogatási kérelemhez, illetve a végkifizetési kérelemhez csatolandó mellékdokumentumok listája is módosult, kvázi egyszerűsödött.
  • Változott a menet közben módosuló műszaki paraméterekhez való hozzáállás is, azonban továbbra is nagy hangsúlyt kapott, hogy a megpályázott napelemes rendszer minimum 5, maximum 15 kWp teljesítményen belül maradjon, különben nem támogatható.
  • Az árajánlattevő cégek esetében az elbírálásnál teljes egészében törölték az összeférhetetlenségre vonatkozó szigorú szabályokat.
  • Továbbra is benne maradt, hogy a megigényelt támogatás legfeljebb a kiépíteni kívánt napelem rendszer költségeinek 100%-a lehet, vagyis senki sem kérhetett több pénzt a szükségesnél, azonban pontosítottak annyival, hogy „a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket”

A programot ideiglenesen szüneteltetik

Hiába a könnyítések, a benyújtáshoz szükséges kritériumok csökkentése, sajnos a GINOP-4.1.3-19 pályázatot 2020. április 27-ével határozatlan időre leállították.

Talán az játszhatott közre, hogy továbbra sem volt akkora az érdeklődés, hogy az erre a célra szánt összeget megfelelő arányban szét lehessen osztani, netán más indok lapulhatott a háttérben.

Mindenesetre 2020. április végétől egyelőre ismeretlen időpontig a mikro-, kis és középvállalkozások nem pályázhatnak a tevékenység folytatásához használható napelem rendszerre.

Bár az energetikai célokra felhasználható GINOP-4.1.4-19 bizonyos módosításokkal még mindig folyik, azonban azzal lényegesen nagyobb összegre pályázhatnak a vállalkozók.

Szó van még egy támogatási- és hitelprogramról is, mely napelem farmok létesítését segítené, ám ez megint csak a nagyberuházók érdekeit szolgálja elsősorban.

A lakosság lehetőségei továbbra sem csorbultak

A lakosság lehetőségei továbbra sem csorbultak

A napelem rendszerek mint alternatív, zöld energiaforrások letaszíthatatlanok trónjukról, ezért javasoljunk mindenki számára, hogy amint lehet, gondolkodjon el a befektetésen.

Elvégre egy ilyen rendszer biztos megtérülést garantál 8-10 éven belül, ami még bizonyos kötvénycsomagoknál is kedvezőbb.

Ha tehát úgy véled, hogy készen állsz a következő szintre lépni, és napelemekkel nulláznád le a villanyszámládat, akkor mindenképpen vedd fel kivitelező partnerünkkel a kapcsolatot akár információért, akár a Neked szóló ajánlatért.

Töltsd hát ki az igénylő ívet, melyet a Te megyédben illetékes napelem kivitelezőnek továbbítunk, és kérj tőlük egyedi árajánlatot napelem rendszerre, ezzel belépve azok „klubjába”, akik már élvezik jótékony hatásait!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai – Beszéljünk őszintén az új napelem pályázatról

Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes figyelembe venned a döntés előtt! Nézd meg az új napelemes pályázat legfontosabb előnyeit és hátrányait!

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai


Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Megmutatunk mindent a vállalkozásoknak kínált vissza nem térítendő napelemes támogatásokról, és a nekik szóló egyéb pályázatokról.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak


Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére


2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat

2021-re új, vissza nem térítendő lakossági napelem pályázatot jelentettek be. Ez változásokat hoz nem csak az előzőhöz képest, de az elszámolási rendszerben is!

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat


Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!

Ismét elindul az államilag támogatott, 0% kamatozású MFB hitel, amely napelem rendszerre is igényelhető. Ezúttal a fővárosiak és a pest megyeiek nyújthatják be kérelmüket.

Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!


3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!

Az utóbbi évek legnagyobb és legszélesebb körű otthonfelújítási programja indul el 2021 január 1-jén, melyet napelem rendszerre is lehet fordítani. Mit kell erről tudni?

3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!


Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak

2021 augusztusától kezdve lehet indulni az új, magánszemélyek számára kiírt, vissza nem térítendő napelem támogatásért. Viszont fontos tudni, hogy nem a teljes lakosság a célcsoport!

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak


8 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned (minden) napelem pályázat kapcsán

Óriási az érdeklődés a napelem pályázatok iránt – de biztos, hogy mindenkinek szólnak? Összeszedtünk olyan kérdéseket, amikre minden pályázati kiírásban érdemes megkeresni a válaszokat!

8 kérdés a napelem pályázatok kapcsán


GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat

Nem látod a végét a vállalkozásod kiadásainak? Szeretnél napelem rendszerbe fektetni, de nincs meg hozzá a megfelelő anyagi háttér? Az alábbi pályázat segítséget nyújthat a Te cégednek is!

GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat


75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára! Itt a GINOP-4.1.5-22

Időnként felbukkannak remek pályázati lehetőségek, amikkel akár ingyen napelemhez juthatnak cégek, magánszemélyek. Cikkünkben a KKV szektornak szóló GINOP-4.1.5-22 pályázatot mutatjuk be!

75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára!


Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére

A vállalkozói és magánszemélyeknek szóló pályázatok után most itt van egy, amely az önkormányzatokat célozza: energetikai fejlesztés, hőszivattyú és napelemes rendszer!

Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére


GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat a kiemelkedően teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Hatalmas állami támogatást igényelhetnek a kimagaslóan teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozások ezzel a pályázattal! Akár napelem rendszerre is igénybe vehető!

GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat


A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban

A napelem pályázatok feltételeit olyan szintű módosítások érték, melyek alapvetően változtatják meg a napelem piacot, méghozzá igen kedvező irányba! Nézzük a részleteket!

A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban


Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak

Csak kapkodjuk a fejünket, mennyi minden változott a napelem rendszerek piacán pozitív irányba. A napelemes pályázatokban olyan változás történt, ami Téged is érdekelhet!

Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak


Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!

Azok közé a szerencsések közé tartozol, akik megfeleltek a 100%-os napelem rendszer támogatás feltételeinek? Van néhány jó hírünk a számodra!

Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!


Nem kell jóstehetség: minden eddiginél nagyobb lendület következik a napelem piacon emiatt a pályázat miatt

A bruttó elszámolás alá eső napelemesek számára egy egyedi pályázat érkezik, ami hatalmas lehetőséget jelent, és megnyitja az utat egy kiváló befektetés előtt.

Minden megváltozik: új pályázati lehetőség a napelem piacon!


Jó hírek és új napelem pályázat kisfogyasztó napelemeseknek! Vizsgáljuk meg rögtön, mit nyerünk ezzel!

Sokáig lengte körül mostanában bizonytalanság a törvényalkotói szándékot. Most viszont kedvező irányba ható bombahír is érkezett a napelemes világra vonatkozóan!

Jó hírek és új pályázat kisfogyasztó napelemeseknek!