Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelem panelek – Minden, amit tudnod kell árajánlatkérés előtt

Napelem panelek – Minden, amit tudnod kell árajánlatkérés előtt

Ha a napelemekre gondolunk, vitán felül áll, mi jut elsőként a legtöbb ember eszébe: a napelem panelek.

Ezek a fényes, fekete vagy sötétkék táblák, melyekkel egyre gyakrabban lehet találkozni háztetőkön, mezőre telepített naperőműveken, és amelyek talán a legikonikusabb darabjai egy rendszernek.

Egy érzékletes analógiával éve: ha az inverter a napelem rendszer szíve, ami az energia áramlásáért és továbbításáért felel, akkor a panelek jelentik a tüdőt, ami felveszi ezt az energiát, akárcsak a létfontosságú szervünk az oxigént.

Ezek a berendezések végzik talán a legfontosabb munkát a háztartási méretű naperőművekben, és ezekről tudjuk első ránézésre megállapítani, hogy micsodák.

Szóval mindenképpen érdemes velük kicsit jobban megismerkedni, ha Te is a megújuló energia ezen formájában gondolkodsz, és meglátod, minden sokkal egyértelműbb és áttekinthetőbb lesz!

Nem összekeverendő a napkollektorral!

Mindenek előtt nem árt tisztázni egy közkeletű félreértést, ugyanis sokan nem tudják, mi a különbség napelem és napkollektor között.

Nagyon egyszerűen összefoglalva:

  • a napkollektor a Nap által generált hőenergiát gyűjti,
  • míg a napelem a sugárzásából fejleszt elektromosságot.

Kinézetre is könnyen megkülönböztethetőek: a napkollektor gyűjtőpaneljei sötét színű csövekből állnak, a napelem panelek viszont a már említett üvegborítású, fémkeretes lapok.

Összehasonlítani a kettőt lehetetlen, – nagyjából annyira lenne helytálló, mint rangsorolni a kalapácsot és a csavarhúzót – lévén, nem ugyanazt a célt szolgálják.

A mi szempontunkból viszont egyértelműen a napelemek az érdekesek, így inkább ezek működését vizsgáljuk most meg kicsit közelebbről!

Hogyan működnek a napelem panelek?

Hogyan működnek a napelem panelek?

Azt már tisztáztuk, hogy a napelem panelek a napsütésből, a Nap sugárzásából fejlesztenek áramot, de vajon hogy is teszik ezt?

Hogyan működik valójában a „nagy trükk”?

A dolog nyitja a felhasznált anyagokban, vagyis azok viselkedésében rejlik, illetve, hogy hogyan hasznosítjuk a létrejövő fizikai jelenséget.

A napelem panelek elsődleges alapanyaga a szilícium, azaz egy speciális szilícium-ötvözet, amit mesterséges kristályosítás során cellákká rendeznek; ezt látod, amikor a panel felszínére nézel.

Több száz található belőlük egy panel felszínén, és mind ugyanazt a célt szolgálják: a Nap elektromágneses sugárzásának hatására elektronokat szabadítanak fel.

Ezeket az elektronokat veszi fel az alattuk található félvezető réteg, és indítja útjára a kábeleken keresztül az inverter felé, egyenáram formájában.

Ez azonban még nem hasznosítható számunkra közvetlenül, ehhez szükséges az átalakítás.

A panelek önmagukban nem sokat érnek

A panelek önmagukban nem sokat érnek

A korábbi analógiánkhoz visszatérve: egyetlen létfontosságú szervünk sem ér sokat önmagában, mindegyikre szükség van a megfelelő működéshez.

Így a panelek mellé muszáj egy invertert is beépítenünk a rendszerbe, ami viszont már a hálózati használatra alkalmassá teszi a generált egyenáramot, azaz váltakozó árammá alakítja.

Természetesen külön-külön is képviselnek a darabok anyagi értéket, de csak együtt képesek arra, hogy kiváltsák háztartásunk energiaigényeit, éppen ezért fontos a megfelelő tervezés és összhang.

Figyelembe kell venni az inverter kapacitását a panelek számához, és fordítva, minél több panelt szereltetnénk fel, annál combosabb inverterre lesz szükségünk.

Persze ezt nem a Te feladatod megállapítani, a szakember dolga az éves fogyasztásod alapján kiszámolni a szükséges napelem panelek számát, illetve az ehhez kellő inverter befogadóképességét.

Milyen napelem panelek vannak?

Milyen napelem panelek vannak?

Mint azt a legtöbb esetben megszokhattuk, napelem panelekből sem csak egyfajta létezik.

A működési elv minden esetben ugyanaz, azonban a technológia nem, amivel készültek, és ez a teljesítményükre is hatással van.

Eszerint a piacon lévő napelemek között megkülönböztethetünk:

  • polikristályos,
  • valamint monokristályos paneleket.

E három közül ma már a polikristályosok vannak kisebbségben, ugyanis kissé eljárt felettük az idő, ám ez nem azt jelenti, hogy ne látnák el a feladatukat, sőt!

A jó minőségű, megbízható gyártó által készített, pár éves polikristályos panelek ma is ugyanolyan remekül termelnek, mint a beüzemelésükkor, szóval emiatt nem kell őket rohamtempóban lecserélni, egyszerűen az 1-2%-kal alacsonyabb hatásfok miatt vesztettek népszerűségükből.

A monokristályos, azon belül is a korszerűbb félcellás napelem panelekkel viszont bármelyik kereskedőnél vagy kivitelezőnél találkozhatsz, hiszen jelenleg ezek a legjobbak.

Van különbség a különböző gyártók napelem paneljei között?

Sokszor felmerülő kérdés ez, és nem csak a napelem panelek kapcsán.

A Lada 1200 és a Maserati Ghibli is elvisz A-ból B-be, hiszen mindkettő autó, nem igaz?

Csakhogy a megtett út minősége és az eltelt idő hossza nem mindegy, valamint, hogy mennyi probléma adódhat közben.

Alapvetően a napelem gyártók között is zajlik a minőség-mennyiség versengés, valamint a teljesítményekben is igyekeznek egymásra licitálni, ám a nagyobb számok ne tévesszenek meg!

A kínai vállalatok hatalmas nyomást helyeznek a többi gyártóra, hiszen irtóztató mennyiségben (és sokszor ingadozó minőségben) zúdítják a világra termékeiket, valóságos dömpinget hozva létre.

Félreértés ne essék: attól, hogy egy gyártó kínai, még lehetnek a termékei csúcskategóriásak, de ahhoz, hogy a befektetésed biztosan és problémamentesen megtérüljön, nem árt, ha nem a legolcsóbb, legismeretlenebb produktumokban bízol.

Ahhoz viszont, hogy a piacvezetők között különbséget lehessen tenni, már tényleg ínyencnek kell lenni – a lényeg, hogy Te elégedett légy, és azt kapd, amit elvársz.

Megbízhatsz kivitelező partnereink szakértelmében!

Megbízhatsz kivitelező partnereink szakértelmében!

A napelem panelek, mint azt magad is láthattad, esszenciális fontosságú elemei a napelem rendszereknek.

Éppen ezért érdemes alaposan megválasztani, hogy kire bízod rá a Te rendszered megtervezését és kivitelezését!

Ha minden alkatrészből – többek között panelekből is – minőségi, megbízható darabokra vágysz, akkor a mi partnereinkben maximálisan megbízhatsz, értik a dolgukat.

Csak jól bevált, minden minőségi követelménynek megfelelő panelek gondoskodnak majd a háztartásod áramellátásáról, és biztos lehetsz benne, hogy a befektetésed 8-10 év alatt megtérül!

Kérj hát árajánlatot a megfelelő adataid megadásával, és a Te megyédben illetékes partnerünk a lehető leghamarabb felveszi Veled a kapcsolatot a helyszíni felmérés és a tervezés részleteivel.

Fektess Te is a jövő energiájába, válaszd a napelemeket!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Q Cells napelemek: kiváló panelek, nem mindennapi garanciákkal

Mi kell ahhoz, hogy megbízz egy napelemben? Egy biztos háttérrel rendelkező gyártó, komoly eredmények az iparágban, és persze hosszú garanciák. Ezek igazak a Q Cells napelemeire is!

Q Cells napelemek: kiváló panelek, nem mindennapi garanciákkal


JA Solar napelemek: a világ egyik legnagyobb gyártójának paneljei

Ha napelem panelekről van szó, akkor a JA Solar termékei mellett nem lehet csak úgy elmenni. Összegyűjtöttünk mindent, amit tudnod kell a világ egyik legnagyobb napelem gyártójáról!

JA Solar napelemek: a világ egyik legnagyobb gyártójának paneljei


Itt az alkalom, hogy megismerkedj a LONGi monokristályos napelemeivel!

Ismered a LONGi Solar monokristályos napelem paneljeit? Tudod, mi a különbség a mono- és polikristályos napelemek között, illetve hogy mi az a PERC technológia? Ha még nem, olvass tovább!

Itt az alkalom, hogy megismerkedj a LONGi monokristályos napelemeivel!


A napelem gyártás tengerentúli óriása: a Canadian Solar

A Canadian Solar a világ 5 legnagyobb napenergia-ipari vállalatainak egyike. Cikkünkből megtudhatod, mi az oka, hogy elfoglalhatta ezt az előkelő helyet!

A napelem gyártás tengerentúli óriása: a Canadian Solar


Ha valami annyi díjat nyer el, mint a Q Cells napelemek, akkor az csakis remek minőségű lehet

Ha esetleg valakit a gyártó által kínált garanciák és a vásárlói vélemények sem győznének meg a Q Cells napelemek magas minőségéről, akkor majd talán az általuk elnyert nemzetközi díjak igen.

Díjak, amiket gond nélkül bezsebeltek a Q Cells napelemek


A Suntech Power napelem megmutatta, hogyan lehet újra lábra állni egy pénzügyi válság után

Hallottál már az egyik legnagyobb napelem gyártóról, a Suntech Powerről? A cikkünkből most megismerheted a céget, amely még egy súlyos anyagi válság után is újra a csúcsra tudott törni.

Ismerd meg a Suntech Power napelemeit!


Hyundai napelemek: a koreai cég nem csak az autógyártásban jeleskedik

Dél-Korea egyik legnagyobb vállalata, a Hyundai nemcsak az autó és motorgyártásban elismert, hanem a napelem modulok terén is. A cikkünkből a Hyundai napelemeit ismerheted meg!

Hyundai napelemek: a koreai cég nem csak az autógyártásban jeleskedik


Maysun Solar napelemek

Hallottál már a Maysun Solar napelem gyártó cégről? Tudod, hogy mitől egyediek? Ha még nem, akkor olvasd el ezt a cikket, és tudd meg, milyen előnyöket kínálnak a versenytársaikhoz képest!

Maysun Solar napelemek


TRINA Solar napelemek

Szeretnéd, ha egy igazi nagyágyú termékeiből lenne felépítve a napelem rendszered? Most megismerheted az egyik vezető napelem gyártó vállalkozást, a TRINA Solart! Válaszd a legjobbat!

TRINA Solar napelemek


Jinko Solar: ismerd meg a világ egyik legnagyobb napelemgyártó cégét!

Ismerd meg a céget, amely 10 év alatt a világ talán legnagyobb napelem gyártójává tudta kinőni magát. A Jinko Solar korszerű, minőségi napeleme remek választás lehet a Te otthonodban is!

Jinko Solar


Peimar napelem – csúcsminőségű panelek egyenesen Olaszországból

Az olasz Peimar nem mondható kifejezetten régi napelem-gyártónak, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne kiemelkedő! Érdekel, mi teszi különlegessé napelem paneljeiket?

Peimar napelem


LG napelemek: nem csak a szórakoztatóelektronika miatt kell odafigyelni a koreai cégre!

LG: Ha először meghallod a cég nevét, nem a napelemek jutnak eszedbe, hanem televíziók és egyéb szórakoztató eszközök. Tudtad, hogy a fotovoltatika terén is világelsők?

LG napelemek


CSunpower napelem – kifogástalan minőség és megbízhatóság

Hallottál már a CSunpower napelemekről? Amennyiben napelem rendszerben gondolkodsz, érdemes közelebbről is megismerni ezt a világszínvonalú napelem márkát! Olvasd el cikkünket hozzá!

CSunpower napelem


Risen Energy napelemek: elkötelezettség a zöld energia mellett

A jövőben csakis környezetbarát energiatermelés létezhet! Ezt pontosan tudja a Risen Energy cég vezetősége is, akik azért dolgoznak, hogy minél fejlettebb technológia álljon rendelkezésünkre.

Risen Energy napelemek