Könnyítés a vállalkozói napelemes pályázaton

Könnyítés a vállalkozói napelemes pályázaton

Még tavaly év végén számoltunk be a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló Európai Uniós pályázatról, amely ezeknek a kis cégeknek az energetikai korszerűsítését, megújuló energiára való átállását támogatja.

Ha el szeretnéd esetleg olvasni, a cikket itt találod.

Ennek a pályázatnak a kistestvére, a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című (GINOP-4.1.3-19 kódszámú) kapott némi könnyítést.

Az utóbbi pályázat lényege röviden összefoglalva:

A támogatás akár 100%-ban fedezi a pályázó cégek számára a napelemek beszerzésének, a tartóelemeknek, a telepítésnek, a hálózatra való csatlakozásnak a költségeit.

A vissza nem térítendő támogatás a Budapesten és Pest megyén kívüli mikro-, kis- és középvállalkozások energiaellátását, energiahatékonyságát hivatott fejleszteni, kizárólag a munkatevékenységgel kapcsolatos felhasználásban.

Akkor nagyon jól hangzott a dolog, azonban a legújabb értesülések szerint valamiért meglassult, elakadt a pályázatbenyújtás, holott az azóta megemelt keretösszegnek még csak a töredékét nyerték el vállalkozók.

Mi a helyzet most?

Mi a helyzet most?

2019 június 17-én nyílt meg a pályázat a vállalkozók számára, és kezdetben volt is érdeklődés iránta, azonban a lelkesedés mintha alább hagyott volna.

Ez azt jelenti, hogy a teljes keretösszeg 18%-át, azaz még az ötödét sem pályázták meg eddig, ami sokakat meglepett.

1732 darab beérkezet pályázatból eddig 1039 kérelmet hagytak jóvá, azonban a közel 24 milliárdos keretből ez csupán egy töredék rész, pontosabban 4,3 milliárd forint.

Az eredeti tervezet 5 és 10 ezer közé becsülte a beérkező pályázatok számát, vagyis bőven lenne még hely továbbiak számára.

Az előzetes felmérések azt mutatták, hogy az ebbe a kategóriába eső kis- és középvállalkozások körében népszerű lesz a vissza nem térítendő támogatás, ugyanis magas azon cégek aránya, ahol a megjelölt épületekben hiányosságok mutatkoznak.

Azonban az elmúlt időszakban tapasztalt gyér érdeklődés teljesen más képet mutat, vagyis a probléma gyökerét nem a telephelyek, irodák műszaki állapotában, vagy az azok fejlesztésére való igényben kell keresni.

De akkor mégis mi lehet a visszatartó erő?

Árajánlatkérés itt!

Az egyszerűbb sokszor jobb

Az egyszerűbb sokszor jobb

A jelek szerint a szaktárca is belátta, hogy nem feltétlenül a vállalkozók fejlesztési kedvében kell a hibát keresni, sokkal inkább magában a pályázatban.

Ugyanis az első kiírás hosszú és részletekbe menő leírást adott a kritériumokról, amelyeknek meg kell felelni a pozitív elbíráláshoz.

Ezek közül még a legegyértelműbb volt, hogy csak és kizárólag üzleti célú épület fejleszthető, azonban olyanok is voltak, amelyek valószínűleg meghaladták sok kisvállalkozó lehetőségeit.

Például csak tetőre szerelt napelem rendszerre lehetett pályázatot benyújtani, ami abban az esetben, ha például a fejleszteni kívánt épület jellege vagy szerkezete nem engedi meg a telepítést, máris kizáró ok.

De ott volt például az is, hogy több árajánlatot is be kellett nyújtani különböző kivitelező cégektől, amikkel kapcsolatban az összeférhetetlenséget is vizsgálták, vagyis nem készíttethette volna a pályázó akárkivel a rendszert.

Azaz lehetséges, hogy már maga az eredeti kiírás is elrettentette az érdeklődőket, hiszen a kisvállalkozások jó része gyakorlatilag a napi létfenntartásért küzd, és még ha jól is jönne nekik a támogatás, akkor sem vágnak bele a megugrandó nehézségek miatt.

Könnyített pályán

Könnyített pályán

Az új, módosított kiírásban számos olyan pont szerepel, ami kifejezetten könnyítésnek mondható a régivel szemben.

Remélve, hogy így a vállalkozók dolga is egyszerűbb lesz, a változtatások máris elérhetőek és érvényesek.

A teljesség igénye nélkül néhány módosított kritérium:

  • Az eddigi kiírásban úgy állt, hogy a kiépítendő napelemes rendszerek csak és kizárólag tetőre szerelve kivitelezhetőek, a változtatás azonban immár megengedi, hogy az épülethez tartozó parkolók árnyékoló építményein és az autóbeállók tetőszerkezetén is helyet kaphatnak – azaz épületen kívüli tartószerkezeteken is.
  • A kiemelkedően magas kivitelezési kockázatok, vagyis azon körülmények listáját, melyek lehetetlenné teszik a megpályázott napelem rendszer kiépítését, mindössze annyira rövidült le, hogy „a megvalósítási helyszín nem alkalmas a támogatási kérelemben jelzett tevékenység végzésére”.
  • A támogatási kérelemhez, illetve a végkifizetési kérelemhez csatolandó mellékdokumentumok listája is módosult, kvázi egyszerűsödött.
  • Változott a menet közben módosuló műszaki paraméterekhez való hozzáállás is, azonban arra továbbra is fokozottan figyelni kell, hogy a megpályázott napelemes rendszer minimum 5, maximum 15 kWp teljesítményen belül maradjon, különben nem támogatható.
  • Az árajánlattevő cégek esetében az elbírálásnál teljes egészében törölték az összeférhetetlenségre vonatkozó szigorú szabályokat.
  • Továbbra is benne maradt, hogy a megigényelt támogatás legfeljebb a kiépíteni kívánt napelem rendszer költségeinek 100%-a lehet, vagyis nem kérhetünk több pénzt a szükségesnél, azonban pontosítottak annyival, hogy „a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket

Akit érdekelnek a további részletek, az a http://www.palyazat.gov.hu oldalon vagy a keresőben GINOP-4.1.3-19 címen megtalálja a módosított kiírást.

Árajánlatkérés itt!

Lehet, hogy ez csak a kezdet?

Lehet, hogy ez csak a kezdet?

Nemrégiben a szaktárca azt is bejelentette, hogy az eddig tárgyalt pályázat „nagyobb változatánál”, vagyis a GINOP-4.1.4-19 számúnál is további intézkedések lesznek szükségesek.

Ez a 3 és 100 millió forint közötti összegekkel operáló támogatási csomag azonban nem a bonyolultsága vagy az érdeklődés hiánya miatt igényel továbbgondolást, épp ellenkezőleg.

Az eredetileg erre a célra szánt 20 milliárdos keret kevésnek bizonyult, ugyanis a végleges túligénylés meghaladta a 24,8 milliárd forintot.

Ebből következően bejelentették, úgy újabb pályázati kiírás van kilátásban, hogy mindazok, akik kimaradtak a keretösszeg kimerülése miatt, se érezzék úgy, hogy hoppon maradtak.

Az államtitkár kifejtette, hogy az akciótól jelentős eredményeket várnak mind a primer-energia fogyasztás visszaszorulásában, mind pedig a káros, üvegház hatású gázok kibocsájtásának csökkenésében, aminek a mértékét 81 ezer tonnára becsülik.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.