Napelem rendszer gyakori kérdések: minden, amit tudnod kell a napelemes rendszerekről

Rengeteg kérdés érkezik hozzánk nap mint nap a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, mi pedig igyekeztünk összegyűjteni a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és kételyeket, amiket meg is válaszolunk.

1. Hogyan működik egy napelem rendszer? >>>

2. Hogyan történik a napelem rendszer szerelése? >>>

3. Mi az a hálózatra visszatápláló napelem rendszer? >>>

4. Mi az a szigetüzemű rendszer? >>>

5. Mi történik, ha nem süt a nap? >>>

1. Hogyan működik egy napelem rendszer?

A folyamat nagyon röviden összefoglalva:

 1. A napfény eléri a napelemeket.
 2. A napelemek egyenáramot termelnek az így érkező elektromágneses sugárzásból.
 3. Az egyenáramot az inverter átalakítja váltakozó árammá.
 4. A megtermelt, és átalakított energiát otthonunk eszközei felhasználják, a maradékot pedig az áramszolgáltató hálózatára (vagy szigetüzemű rendszer esetén akkumulátorokra) tölti a rendszer.

Tisztán látható tehát, hogy a napelem panelek megléte, és az, hogy süt a nap, önmagukban még nem elegendőek ahhoz, hogy fel tudjuk használni a nap energiáját.

A napelemek a napfénnyel érkező elektromágneses sugárzásból egyenáramot állítanak elő, a háztartásban megtalálható elektronikai eszközök többsége azonban váltakozó árammal működik.

Éppen ezért minden napelemes rendszer egyik legfontosabb, és működéséhez elengedhetetlen eszköze az inverter, ami a napelemek által termelt egyenáramot átalakítja a nekünk szükséges váltakozó árammá.

Az inverter azonban nem csak a napelem rendszer működését segíti, hanem védelmi funkciót is betölt: áramkimaradáskor a komplett rendszert lekapcsolja, így egészen biztos, hogy nem keletkezik kár benne.

Az, hogy milyen típusú inverterre van szükség, egyrészt függ az áramszolgáltatótól, akinek a hálózatára csatlakozik a napelemes rendszer, illetve attól is, hogy a kiépített rendszer szigetüzemű, hálózatra kapcsolt, vagy esetleg hibrid-e.

A szigetüzemű rendszerek működéséhez akkumulátorok szükségesek, ahol a fel nem használt áramot lehet tárolni, míg a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek esetében egy úgynevezett ad-vesz mérőóra felszerelése szükséges, ami szintén az adott szolgáltatóhoz kapcsolódik.

Azonban bármelyik napelemes rendszerre esik is a választás, fontos tudni, hogy a működési elvük tulajdonképpen megegyezik, a különbségek az áram későbbi sorsával kapcsolatosan adódnak.

A napelem rendszerek működéséről szóló oldalunkon erről bővebben is olvashatsz.

2. Hogyan történik a napelem rendszer szerelése?

Ezt a kérdést leendő ügyfeleink gyakran felteszik nekünk, ami érthető is, hiszen a napelem rendszer felszerelésének folyamata kevéssé ismert, ugyanakkor izgalmas is.

 1. Az első lépés természetesen az, amikor az ügyfél felkeres minket azzal az igényével, hogy napelem rendszert szeretne; ennek a legegyszerűbb módja a honlapunkon található árajánlatkérő űrlap kitöltése, melynek nyomán mi már egy előzetes árajánlattal tudjuk visszahívni az ügyfelet.
 2. A visszahívás során időpont egyeztetés történik egy ingyenes helyszíni felmérésre, ami már a következő lépése a folyamatnak.
 3. A helyszíni felmérés a napelem rendszer szerelésének szempontjából egy lényeges lépés, hiszen ennek során ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a ház tájolása, illetve a tető dőlésszöge, ahogyan azt is meg kell vizsgálniuk a szakembereinknek, hogy a tetőszerkezet is kellően erős-e ahhoz, hogy mindennemű gond nélkül elbírja a felszerelt napelemeket.
 4. Ha mindent rendben találtunk, akkor ezután jön a tényleges árkalkuláció, amikor az igényeket egyeztetve, és az adatok pontos ismeretében kiszámoljuk, hogy mennyibe is fog kerülni a napelem rendszer.
 5. Ha az ügyfélnek is megfelel a kiszámolt összeg, és el is fogadja, akkor jönnek az adminisztrációs feladatok, amikkel az ügyfélnek semmi dolga nincs, de egy kihagyhatatlan lépés ez is, hiszen az engedélyeztetési folyamatot végig kell vinni.
 6. Amennyiben ez is sikeres, úgy egy előre megbeszélt időpontban – ami a reggeli órákra esik – szakembereink kimennek a helyszínre, hogy felszereljék a napelemeket a tetőre.

A napelem szerelésről bővebb információkat is találsz ezzel foglalkozó oldalunkon.

3. Mi az a hálózatra visszatápláló napelem rendszer?

A napelemes rendszereknek három fajtája létezik, ezek közül pedig a visszatápláló rendszer az egyik, és ez a leginkább ismert és legelterjedtebb is Magyarországon.

A visszatápláló rendszer sajátossága, hogy habár a napelemes rendszer segítségével bizonyos értelemben „önellátó” lesz az ingatlan az áramellátással kapcsolatban, mégsem válik teljesen függetlenné a szolgáltatótól.

Ez pedig azért jó, mert a napelemek esetében a túltermelés nem ritka, és a megtermelt, de fel nem használt áram a szolgáltatóhoz kerül, aki ezért az áramért fizetni fog (az éves elszámolás keretében).

A hálózatra visszatápláló napelem rendszer további előnye, hogy ha egy borús napon kevesebb áramot képesek termelni a napelemek – ugye napsütés hiányában -, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a szolgáltatótól ugyanúgy tudjuk venni az áramot, mint korábban.

Ezeknek a rendszereknek elmaradhatatlan kelléke az ad-vesz mérőóra, ami a hálózatba leadott és az onnan felvett áramfogyasztás mértékét méri.

Ideális esetben ez olyannyira kölcsönösen működik, hogy a végösszeg az éves elszámolásban nullára jön ki, vagyis senkinek nem keletkezik fizetési kötelezettsége a másik felé.

Ennek meghatározását nevezik szaldós elszámolásnak: az ad-vesz mérőóra segítségével kiszámolják, hogy mennyi áram érkezett be a szolgáltatóhoz, és azt is, hogy tőlük mennyit vételeztek.

Bővebben olvashatsz a hálózatra visszatápláló napelem rendszerről ebben a cikkben.

4. Mi az a szigetüzemű rendszer?

Korábbi kérdésekben már említésre került, hogy a napelemes rendszereknek több fajtája is van, és ezek közül a szigetüzemű napelem rendszer az egyik.

Akárcsak a hálózatra visszatápláló rendszernek, így ennek is megvannak a maga előnyei, amik közül a legnagyobb az, hogy egy szigetüzemű napelem rendszer segítségével teljes mértékben függetlenné lehet válni az áramszolgáltatótól.

Ez annak köszönhető, hogy a rendszer egyáltalán nem csatlakozik sehová.

Gyakran előfordul, hogy a napelemek több áramot termelnek, mint amennyit a háztartás az adott napon igényel, és a szigetüzemű rendszer éppen ezért jó, ugyanis a megtermelt plusz áramot akkumulátorokba tölti a rendszer, amit később fel lehet használni, ha nem sütne eleget a nap.

Előnye még a szigetüzemű rendszereknek, hogy a szolgáltatótól való függetlenség miatt egészen biztos, hogy nem kell villanyszámlát fizetni, ugyanakkor – szintén ebből kifolyólag – óvatosan kell bánni az akkumulátorokon tárolt árammal, mert ha felhasználásra került, akkor szolgáltató hiányában akár huzamosabb ideig is áram nélkül maradhat a háztartás.

Továbbá azt is fontos megemlíteni, hogy mivel a szigetüzemű rendszerek fontos elemei az akkumulátorok, így kevésbé környezetbarát, szemben a hálózatra visszatápláló rendszerekkel.

Az akkumulátorokkal kapcsolatban azt még mindenképp meg kell említeni, hogy ezeket sajnos bizonyos idő elteltével cserélni kell, ami költségesnek mondható, hiszen a napelemek egyik célja a spórolás, ez pedig befolyásolhatja ezt, ahogyan a megtérülést is.

Még több infót ebben a cikkben találsz a szigetüzemű napelemes rendszerek működéséről!

5. Mi történik, ha nem süt a nap?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha nem süt a nap?

Hiszen köztudott, hogy a napelemek a napenergiát felhasználva állítanak elő áramot, ennél fogva pedig a logika azt diktálja, hogy ha nincs napsütés, akkor nincs áram sem.

De a napelemes rendszerek működése azért ennél egy picit bonyolultabb, és természetesen úgy lettek kitalálva és kialakítva, hogy a napsütés hiánya ne okozhasson problémát.

Erre pedig több megoldás is létezik, egészen pontosan annyi, ahány féle napelem rendszer létezik, tehát szám szerint három.

 • Amennyiben nincs kellő mennyiségű napsütés, úgy a hálózatra visszatápláló napelem rendszerek tulajdonságának köszönhetően nem kell aggódni, mert ebben az esetben a szolgáltatótól beérkezett áram felhasználható, tehát nem fordulhat elő olyan eset, hogy borús napokon áram nélkül maradjon a család.
 • A szigetüzemű rendszereknél az akkumulátorok szolgálnak erre a célra: a megtermelt plusz áramot egy akkumulátoron tárolja el a rendszer, amit akár az esti órákban is lehet használni, de akkor is, ha a csekély mértékű napsütés miatt nem tudnának szükséges mennyiségű áramot termelni a napelemek.
 • A harmadik fajta napelem pedig a hibrid rendszer, ami az előző kettőnek az ötvözete: hálózatra van csatlakoztatva, viszont akkumulátorokkal is rendelkezik.

De a lényeg: bármelyik napelem rendszerrel is rendelkezünk, egyik esetében sem kell attól tartani, hogy ha nem süt eléggé a nap, akkor áram nélkül maradunk, mert a rendszerek mindegyike megoldást kínál erre a problémára valamilyen formában.

Ebben a témában itt találsz bővebb infókat a napelemek működöséről.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Napelem működése

Hogyan működik egy napelem rendszer? Milyen alkatrészei vannak, milyen hosszú az élettartama, és hogyan hozza vissza az árát? Ismerd meg a válaszokat cikkeinkből!

Napelem működése


Napelem szerelés

Érdeklődsz a napelem rendszerek iránt, és szeretnéd tudni, hogyan kerül a napelem a háztetőre? Ismerd meg a szerelés, telepítés minden lépését írásainkból!

Napelem szerelés


Napelem pályázat

Milyen napelem támogatás érhető el jelenleg a lakosság, vagy akár a vállalkozások számára? Mindent megtalálsz nálunk, amit a napelem rendszer pályázatokról tudnod kell!

Napelem pályázat


Napelem inverter

Mi az az inverter, és miért nem működhet egyetlen napelem rendszer sem nélküle? Gyorsan, egyszerűen, érthetően magyarázzuk el az inverterek működését cikkeinkben.

Napelem inverter


Napelem hírek

A legnagyobb beruházások, a legújabb fejlesztések, és a legfontosabb hírek, amik napelem rendszerekkel kapcsolatosak. Ezekről Neked is tudnod kell!

Napelem hírek


Napelemek Magyarországon

Hogyan válik egyre zöldebbé Magyarország? Mennyi napelem rendszer települ most hazánkban? Érdemes követni a fejleményeket, mert sok jó hírrel tudunk szolgálni!

Napelemek Magyarországon


Napelem finanszírozás

Hogyan lehet ma pénz szerezni napelem rendszerre? Kell-e félnünk napelem adótól a jövőben? Ezek a kérdések talán a legfontosabbak ma – ismerd meg rájuk a válaszokat most!

Napelem finanszírozás


Tesla napelemek

A Tesla nem csak az elektromos autók, de a megújuló energiákon alapuló technológiák legnagyobb úttörője, aki a napelem rendszerek fejlesztésében is komoly szerepet vállal.

Tesla napelemek


Napelemes Járművek

Személyautók, versenyautók, repülők, hajók, vonatok… elképesztő, mennyi féle járművet lehet üzemeltetni napelem rendszer segítségével! Ismerj meg többet ezekről!

Napelemes járművek


Napelemek Ázsiában

A világ leginkább környezetszennyező kontinense, vagy a megújuló energiaforrások felhasználásának legnagyobb úttörője? Mekkora változást hozhatnak a napelem rendszerek keleten?

Napelemek Ázsiában


Napelemek Afrikában

Hogyan hoz energiát a világ legszegényebb régióiba a napelem rendszer? Folyamatosan gyűjtjük a legfontosabb híreket a napelemek afrikai terjedéséről.

Napelemek Afrikában


Napelemek Amerikában

Egyre több a napelem rendszer a tengerentúlon: már egész államok képesek megújuló energiából élni! Mutatjuk a legfrissebb híreket, amiket jó, ha Te is ismersz!

Napelemek Amerikában


Napelem rendszer gyakori kérdések

Rengeteg kérdés érkezik hozzánk a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, mi pedig igyekszünk megválaszolni ezeket.

Napelem rendszer gyakori kérdések

Napelem rendszer árak

Mennyibe kerül egy napelem? És min múlik egy teljes napelem rendszer ára? Milyen hamar fog ez megtérülni? Megmutatjuk a válaszokat Neked ezekre a kérdésekre.

Napelem rendszer árak

5 kW Napelem Rendszer

Mire elég egy 5 kW-os napelem rendszer? Bemutatunk 3 családot, akiknek ekkora rendszere van, és elégedett a befektetésével. Ismerd meg történetüket most!

5 KW Napelem Rendszer

4 kW Napelem Rendszer

5 család mesél arról, miért vásárolt napelem rendszert otthonára, és mennyire találja megtérülőnek a befektetését. Te is 4 kW-os napelem rendszerben gondolkozol, mint ők?

4 KW Napelem Rendszer

3 kW Napelem Rendszer

Mekkora villanyszámlát tud kiváltani egy 3 kW-os napelem rendszer? Kinek megfelelő megoldás ez? Íme, néhány háztartás, ahol már napelemekkel termelik az áramot.

3 KW Napelem Rendszer