1. Hogyan működik egy napelem rendszer?

A folyamat nagyon röviden összefoglalva:

 1. A napfény eléri a napelemeket.
 2. A napelemek egyenáramot termelnek az így érkező elektromágneses sugárzásból.
 3. Az egyenáramot az inverter átalakítja váltakozó árammá.
 4. A megtermelt és átalakított energiát otthonunk eszközei felhasználják, a maradékot pedig az áramszolgáltató hálózatára (vagy szigetüzemű rendszer esetén akkumulátorokra) tölti a rendszer.

Tisztán látható tehát, hogy a napelem panelek megléte, és az, hogy süt a nap, önmagukban még nem elegendőek ahhoz, hogy fel tudjuk használni a nap energiáját.

A napelemek a napfénnyel érkező elektromágneses sugárzásból egyenáramot állítanak elő, a háztartásban megtalálható elektronikai eszközök többsége azonban váltakozó árammal működik.

Éppen ezért minden napelemes rendszer egyik legfontosabb, és működéséhez elengedhetetlen eszköze az inverter, ami a napelemek által termelt egyenáramot átalakítja a nekünk szükséges váltakozó árammá.

Az inverter azonban nem csak a napelem rendszer működését segíti, hanem védelmi funkciót is betölt: áramkimaradáskor a komplett rendszert lekapcsolja, így egészen biztos, hogy nem keletkezik kár benne.

Az, hogy milyen típusú inverterre van szükség, egyrészt függ az áramszolgáltatótól, akinek a hálózatára csatlakozik a napelemes rendszer, illetve attól is, hogy a kiépített rendszer szigetüzemű, hálózatra kapcsolt vagy esetleg hibrid-e. 

A szigetüzemű rendszerek működéséhez akkumulátorok szükségesek, ahol a fel nem használt áramot lehet tárolni, míg a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek esetében egy úgynevezett ad-vesz mérőóra felszerelése szükséges, ami szintén az adott szolgáltatóhoz kapcsolódik.

Azonban bármelyik napelemes rendszerre esik is a választás, fontos tudni, hogy a működési elvük tulajdonképpen megegyezik, a különbségek az áram későbbi sorsával kapcsolatosan adódnak.

A napelem rendszerek működéséről szóló oldalunkon erről bővebben is olvashatsz.

2. Hogyan történik a napelem rendszer szerelése?

Ezt a kérdést leendő ügyfelek gyakran felteszik a kivitelezőknek, ami érthető is, hiszen a napelem rendszer felszerelésének folyamata kevéssé ismert, ugyanakkor izgalmas is. 

 1. Az első lépés természetesen az, amikor az ügyfél felkeres minket azzal az igényével, hogy napelem rendszert szeretne; ennek a legegyszerűbb módja a honlapunkon található árajánlatkérő űrlap kitöltése, mely után az illetékes megyek kivitelező partnerünk fogja visszahívni az ügyfelet. 
 2. A visszahívás során időpont egyeztetés történik egy helyszíni felmérésre, ami már a következő lépése a folyamatnak. 
 3. A helyszíni felmérés a napelem rendszer szerelésének szempontjából egy lényeges lépés, hiszen ennek során ellenőrzi partnerünk, hogy megfelelő-e a ház tájolása, illetve a tető dőlésszöge, ahogyan azt is meg kell vizsgálniuk a szakembereknek, hogy a tetőszerkezet is kellően erős-e ahhoz, hogy mindennemű gond nélkül elbírja a felszerelt napelemeket.
 4. Ha mindent rendben találtak, akkor ezután jön a tényleges árkalkuláció, amikor az igényeket egyeztetve és az adatok pontos ismeretében kiszámolják, hogy mennyibe is fog kerülni a napelem rendszer. 
 5. Ha az ügyfélnek is megfelel a kiszámolt összeg, és el is fogadja, akkor jönnek az adminisztrációs feladatok - ez egy kihagyhatatlan lépés, hiszen az engedélyeztetési folyamatot végig kell vinni. 
 6. Amennyiben ez is sikeres, úgy egy előre megbeszélt időpontban kivitelező partnerünk kimegy a helyszínre, hogy felszerelje a napelemeket a tetőre. 

A napelem szerelésről bővebb információkat is találsz ezzel foglalkozó oldalunkon.

3. Mi az a hálózatra visszatápláló napelem rendszer?

A napelemes rendszereknek három fajtája létezik, ezek közül pedig a visszatápláló rendszer az egyik, és ez a leginkább ismert és legelterjedtebb is Magyarországon.

A visszatápláló rendszer sajátossága, hogy habár a napelemes rendszer segítségével bizonyos értelemben „önellátó” lesz az ingatlan az áramellátással kapcsolatban, mégsem válik teljesen függetlenné a szolgáltatótól.

Ez pedig azért jó, mert a napelemek esetében a túltermelés nem ritka, és a megtermelt, de fel nem használt áram a szolgáltatóhoz kerül, aki ezért az áramért fizetni fog (az éves elszámolás keretében).

A hálózatra visszatápláló napelem rendszer további előnye, hogy ha egy borús napon kevesebb áramot képesek termelni a napelemek – ugye napsütés hiányában -, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a szolgáltatótól ugyanúgy tudjuk venni az áramot, mint korábban.

Ezeknek a rendszereknek elmaradhatatlan kelléke az ad-vesz mérőóra, ami a hálózatba leadott és az onnan felvett áramfogyasztás mértékét méri.

Bővebben olvashatsz a hálózatra visszatápláló napelem rendszerről ebben a cikkben.

4. Mi az a szigetüzemű rendszer?

Korábbi kérdésekben már említésre került, hogy a napelemes rendszereknek több fajtája is van, és ezek közül a szigetüzemű napelem rendszer az egyik. 

Akárcsak a hálózatra visszatápláló rendszernek, így ennek is megvannak a maga előnyei, amik közül a legnagyobb az, hogy egy szigetüzemű napelem rendszer segítségével teljes mértékben függetlenné lehet válni az áramszolgáltatótól. 

Ez annak köszönhető, hogy a rendszer egyáltalán nem csatlakozik a szolgáltató hálózatára.

Gyakran előfordul, hogy a napelemek több áramot termelnek, mint amennyit a háztartás az adott napon igényel, és a szigetüzemű rendszer éppen ezért jó, ugyanis a megtermelt plusz áramot akkumulátorokba tölti, amit később fel lehet használni, ha nem sütne eleget a nap. 

Előnye még a szigetüzemű rendszereknek, hogy a szolgáltatótól való függetlenség miatt egészen biztos, hogy nem kell villanyszámlát fizetni, ugyanakkor – szintén ebből kifolyólag – óvatosan kell bánni az akkumulátorokon tárolt árammal, mert ha felhasználásra került, akkor szolgáltató hiányában akár huzamosabb ideig is áram nélkül maradhat a háztartás. 

Továbbá azt is fontos megemlíteni, hogy mivel a szigetüzemű rendszerek fontos elemei az akkumulátorok, így kevésbé környezetbarát, szemben a hálózatra visszatápláló rendszerekkel. 

Az akkumulátorokkal kapcsolatban azt még mindenképp meg kell említeni, hogy ezeket sajnos bizonyos idő elteltével cserélni kell, ami költségesnek mondható, hiszen a napelemek egyik célja a spórolás, ez pedig befolyásolhatja ezt, ahogyan a megtérülést is. 

Még több infót ebben a cikkben találsz a szigetüzemű napelemes rendszerek működéséről!

5. Mi történik, ha nem süt a nap?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha nem süt a nap?

Hiszen köztudott, hogy a napelemek a napenergiát felhasználva állítanak elő áramot, ennél fogva pedig a logika azt diktálja, hogy ha nincs napsütés, akkor nincs áram sem. 

De a napelemes rendszerek működése azért ennél egy picit bonyolultabb, és természetesen úgy lettek kitalálva és kialakítva, hogy a napsütés hiánya ne okozhasson problémát. 

Erre pedig több megoldás is létezik, szám szerint három. 

 • Amennyiben nincs kellő mennyiségű napsütés, úgy a hálózatra visszatápláló napelem rendszerek tulajdonságának köszönhetően nem kell aggódni, mert ebben az esetben a szolgáltatótól beérkezett áram felhasználható, tehát nem fordulhat elő olyan eset, hogy borús napokon áram nélkül maradjon a család. 
 • szigetüzemű rendszereknél az akkumulátorok szolgálnak erre a célra: a megtermelt plusz áramot egy akkumulátoron tárolja el a rendszer, amit akár az esti órákban is lehet használni, de akkor is, ha a csekély mértékű napsütés miatt nem tudnának szükséges mennyiségű áramot termelni a napelemek. 
 • A harmadik fajta napelem pedig a hibrid rendszer, ami az előző kettőnek az ötvözete: hálózatra van csatlakoztatva, viszont akkumulátorokkal is rendelkezik. 

De a lényeg: bármelyik napelem rendszerrel is rendelkezünk, egyik esetében sem kell attól tartani, hogy ha nem süt eléggé a nap, akkor áram nélkül maradunk, mert a rendszerek mindegyike megoldást kínál erre a problémára valamilyen formában. 

Ebben a témában itt találsz bővebb infókat a napelemek működöséről.

6. Mekkora napelem rendszerre van szükségem?

Ez is egy gyakran felmerülő, ugyanakkor teljesen jogos kérdés, hiszen nincs két teljesen egyforma napelem rendszer, már csak azért sem, mert vannak szempontok, amiket minden esetben, kivétel nélkül figyelembe kell venni:

 

 • a család és/vagy háztartás éves áramfogyasztásának a mennyisége
 • a megrendelő egyedi igényei, 
 • és az ingatlan nyújtotta lehetőségek. 

Ezt a pár dolgot szoktuk szem előtt tartani, hiszen a napelem rendszerek eleve úgy készülnek, hogy pontosan annyit, vagy legfeljebb egy kicsit többet termeljenek, mint amennyi szükséges. 

napelem rendszer méretét tehát nem az ügyfél, de még csak nem is mi határozzuk meg, hanem egyfelől az igények és lehetőségek, másfelől pedig az áramfogyasztás mennyisége a döntő.

A kérdésben is szereplő napelem rendszer mérete alatt mi nem konkrétan a napelem panel méretét értjük, hiszen ezek nagyjából azonos nagyságúak.

A rendszer nagyságát a napelem panelek darabszáma alapján is értelmezhetjük, de ez a szükséges és elvárt végteljesítménytől is függhet. 

Mindenesetre az teljesen biztos, hogy a napelem rendszer méretei miatt a tulajdonosnak nem kell, hogy fájjon a feje, hiszen kivitelező partnereink mindent alaposan megterveznek, és pontosan tudják, hogy mit kell figyelembe venni a tervezés során. 

Ha többet szeretnél megtudni a napelem rendszerek méreteiről, akkor ebben a cikkünkben további információkat is olvashatsz! 

7. Mennyibe kerül egy napelemes rendszer?

Sajnos erre a kérdésre teljesen konkrét, pontos választ nem lehet adni, mégpedig azért nem, mert minden napelemes rendszer telepítése egyedi árajánlat alapján történik. 

Ez azért van így, mert nincs két egyforma energiaigényű ingatlan, ahogyan nincs két egyforma háztartás sem. 

Ami azonban összességében elmondható a napelem rendszerek árairól, az az, hogy bármekkora rendszerre is van szükség, egy egyszeri nagyobb kiadásról van szó.

Hogy egy kicsit pontosabbak legyünk: egymillió forint fölötti összegre kell számítani, ami ugyan nem kevés pénz, de szerencsére vannak olyan lehetőségek, amik egy kicsit megkönnyíthetik a helyzetet. 

Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a minőséget is meg kell fizetni.

Cserébe viszont a jó hatásfok és a hosszabb élettartam garantált, ami hosszútávon – a megtérülés szempontjából – nagyon is sokat számít.

A napelemes rendszerek árába beletartozik még az elmaradhatatlan inverter is, ami nélkül ugye nem juthatnánk hozzá a váltakozó áramhoz; mondhatni, ez a rendszer szíve-lelke.

Az ár természetesen tartalmazza továbbá a napelemek tartószerkezetét is, hiszen a panelek nem közvetlenül a tetőre vannak rögzítve, illetve az összeget nagyban befolyásolja még a napelem rendszer névleges teljesítménye is, ami ugye – ahogy már említettem is – az ingatlan éves áramfogyasztásának mértékétől függ.

A napelem árakkal kapcsolatban többet megtudhatsz ezzel foglalkozó oldalunkon.

8. Mennyi idő alatt térül meg egy napelem rendszer?

Szintén egy nagyon fontos kérdés, tekintve, hogy a napelemes rendszer mellett való elköteleződés egyik fő oka a spórolási lehetőség, így pedig természetes, hogy nagyon sokan kíváncsiak a válaszra.

A megtérülésről nagy általánosságban azt lehet elmondani, hogy ideje körülbelül 10 évre tehető.

Ez pedig a következőképpen történik:

 • kifizeted a napelemeket, amik felkerültek a tetődre, ennek köszönhetően
 • kevesebb villanyszámlát kell fizetned, hiszen a te rendszered
 • jó eséllyel meg fogja termelni háztartásod ellátásához szükséges árammennyiség legnagyobb részét – bár ez attól is függ, hogy milyen típusú rendszer mellett döntöttél.

Röviden ez a metódusa a napelem rendszerek megtérülésének: lényegesen kevesebbet kell fizetned a szolgáltatónak, így az a pénz a zsebedben marad.

Ezért is mondjuk azt, hogy a napelem rendszer egy hosszú távú befektetés.

Viszont, ami ezután következik, az már a valódi, színtiszta spórolás időszaka.

Mindezekből egyértelműen kiderül: nagyon fontos, hogy a napelem rendszer telepítését a megfelelő szakemberek szakszerűen és szabályosan végezzék el, hisz ez az egyik kulcsa a megtérülésüknek is.

A napelemek megtérüléséről bővebben tájékozódhatsz oldalunkat böngészve.

9. Mennyi idő alatt készül el egy napelem rendszer?

A „Hogyan történik a napelem rendszer szerelése” című kérdésnél kifejtettük, hogy mik azok a lépések, amiken mindenképp végig kell menni ahhoz, hogy egy tökéletesen működő, mindenféle engedéllyel rendelkező napelemes rendszert tudjunk telepíteni.

De érdemes végigmenni a folyamaton úgy is, hogy megnézzük, mennyi időt is vesz igénybe egy ilyen rendszernek a kiépítése átlagos esetben.

 1. Az egyik legrövidebb szakasz az árajánlatkérés utáni néhány nap: ahogy beérkezett hozzánk az árajánlatkérésed a megyédhez tartozó napelem kivitelező partnerünk igyekszik minél előbb visszahívni téged, hogy egyeztesse veled az igényeket, megválaszolja az esetlegesen felmerülő kérdéseket, illetve hogy megbeszéljétek, mekkora összeg jött ki az előzetes árkalkuláció során.
 2. Ha minden megfelel, akkor egy előre egyeztetett időpontban tud kimenni hozzád egy helyszíni felmérésre, (ami maximum néhány órát vesz igénybe) hiszen a szakembereknek mindent pontosan ellenőrizniük kell; ezt követően viszont már egy végleges árajánlatot tudnak majd adni.
 3. Az engedélyeztetések sajnos több időt igényelnek, így előfordulhat, hogy kb. egy hónapot várni kell arra az egyetlen egy napra, amikor felszerelhetik Neked a napelemeket.
 4. Ezután is van még egy ügyintézési folyamat az áramszolgáltatóval, hogy a beüzemelt napelemes rendszeredet használni is tudd végre: ez nagyjából további 1-2 hetet jelent.

Bár időben nem egy pár napos dologról van szó, mégis megéri kivárni.

Ha bővebben is érdekel a napelemes rendszerek telepítésének folyamata, akkor itt olvashatsz róla bővebben.

10. Milyen hosszú a napelem rendszer élettartama?

Ahogyan már többször is említettük: a napelemes rendszerek hosszú távú befektetések, ami azt is jelenti, hogy nem csupán egy-két évre szólnak.

Ám, mint mindennél, így a napelemes rendszerek esetében is igaz, hogy a minőség jelentősen befolyásolja a tartósságot és az élettartamot is.

Tehát ez esetben is fontos, hogy ügyeljünk a minőségre, amit mi meg is teszünk.

Egy jó minőségű napelem panel esetében például több évtizedes stabil, biztos működéssel kell számolni: a legtöbb nívós gyártó több évtizedes teljesítmény garanciát is vállal a napelemeire.

De a napelem rendszerek élettartama nem csak a panelek minőségétől függ, hanem az invertertől is, hiszen ennek segítségével lesz az egyenáramból váltakozó áram, így tehát hiába működnek jól a napelem panelek, ha az inverter silány minőségű.

De partnereink erre is figyelnek, és nem dolgoznak akármilyen eszközökkel, csakis kiváló minőségű invertereket használnak.

Összefoglalva: minden napelemes rendszer élettartamát jelentős mértékben befolyásolja az elemeinek és a hozzá tartozó eszközöknek a minősége is; ha ezek adottak, úgy több évtizeden át tartó tökéletes működéssel lehet számolni.

Az oldalunkon még többet olvashatsz a napelemekről.

11. Mi az a napelem adó?

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a napelem adóval kapcsolatos hírek igencsak felborzolják a kedélyeket, és sok esetben még el is veszik az emberek kedvét attól, hogy napelem rendszert telepítsenek otthonukra.

Vannak azonban tévhitek ezzel kapcsolatban.

Kár tagadni, napelem adó valóban létezik, bár az elnevezés nem a legszerencsésebb, pont a félreértések és az elrettentő ereje miatt.

2016-ban jött be az úgynevezett környezetvédelmi termékdíj, ami valóban egy adónem, ám ez csak a forgalmazókat érinti, ami a napelem rendszer árak emelkedéséhez is vezethetett volna, de szerencsére nem így történt.

De hogy ne legyen ilyen egyszerű a történet: bevezették az elosztói teljesítménydíjat, ami az előző esettől eltérően a napelem tulajdonosokat terheli.

Eszerint tehát mindenki, aki 2017. március 31. után adta le az igényét napelem rendszer telepítésére, méghozzá olyanra, ami 4 kW-os vagy nagyobb teljesítményű, azt már érinti az elosztói teljesítménydíj.

Ezt a díjat a hálózatra visszatápláló rendszerrel rendelkező tulajoknak kell megfizetniük az áramszolgáltatójuknak a hálózat használata miatt, hiszen egy ilyen rendszer rá van csatlakoztatva szolgáltatóra.

Az elosztói teljesítménydíj jelenleg 0 forint; a probléma ezzel viszont az, hogy ez az összeg értelemszerűen bármikor emelkedhet, ami bár nem valószínű, hogy megtörténik, de a puszta létezése miatt előfordulhat. 

Tehát a 4 kW-os vagy annál nagyobb napelem rendszerrel rendelkezőknek egyelőre nincs semmilyen plusz fizetési kötelezettségük, és a dolgok jelenlegi állása szerint ez nem valószínű, hogy változni fog.

A napelem adó témájában bővebb információkat is megtalálsz ebben a cikkünkben!

12. Mennyi garancia van a napelemekre?

Rendszeresen felmerül a kérdés, hogy a napelemekre milyen garanciák vannak és ezek mennyi ideig érvényesíthetők, de most röviden összefoglaljuk a lényeget.

Összesen háromféle garanciáról beszélhetünk a napelem rendszerekkel kapcsolatban:

 1. A kivitelező saját szerelési garanciája
 2. A napelem gyártó lineáris termékgaranciája
 3. Az inverter garancia

Az kivitelező által vállalt szerelési garancia a kivitelezés minőségére érvényes, és cégenként eltérhet.

A lényege, hogy ha a garancia ideje alatt bárminemű probléma felmerülne, ami a szerelés számlájára írható, azt a kivitelező a garancia keretein belül, plusz költségek nélkül helyrehozza, kijavítja. 

A gyártó lineáris teljesítménygaranciája az általuk gyártott napelem panelekre érvényes.

Ez az időtartam gyártónként változik, de a lényege, hogy a napelemeknek egy százalékban megszabott minimum hatékonysággal kell működniük ez alatt az idő alatt.

Ha ez a százalékos teljesítmény ezen időszak alatt alacsonyabbra esik, úgy a garancia érvényesítésével ingyen kicserélik az érintett paneleket. 

A harmadik és egyben utolsó garanciális elem pedig nem más, mint a napelem rendszerek lelke, az inverter.

Az inverterekre vállalt garancia szintén gyártónként eltér.

Néhány gyártónál a garancia azonban még meg is meghosszabbítható.

Ezekből látható, hogy nem csak a napelemes rendszerek élettartama, de a garanciák is igen hosszantartóak. 

Ha többet is szeretnél olvasni a témával kapcsolatban, ebben a cikkben megteheted!

13. Mi a teendő, ha valaki napelemes rendszert szeretne?

Egy napelemes rendszerbe való beruházás komoly, és hosszú évtizedekre szóló döntés.

Így, ha az elhatározás megszületett, akkor már nincs más hátra, mint elindítani a folyamatot, ami természetesen a Te dolgod lesz.

Éppen ezért a következőkben bemutatjuk, hogy Neked és illetékes kivitelező partnerünknek milyen teendőitek vannak ezzel kapcsolatban. 

 1. Ki kell töltened a honlapunkon található űrlapot: ehhez semmi komolyabb információra nincs szükség, csupán néhány adatot és az éves áramfogyasztást kell megadnod, illetékes megyei partnerünk pedig az adatlap beérkezése után rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot.
 2. A visszahívás során elmondod az elvárásaidat, és néhány konkrétumot is, ha tudsz, hiszen ezek alapján tudnak adni Neked egy előzetes árajánlatot.
 3. Ezután egy előre megbeszélt időpontban fogadnod kell szakembereinket, hogy helyszíni felmérést tudjanak végezni.
 4. Ezt követően – ha megfelel számodra a végleges árajánlat – Neked már csak várnod kell arra – szintén egy előre megbeszélt időpontban, hogy felszereljék a napelemeket a tetődre.
 5. Végezetül van még egy dolog, amit csak Te tudsz elintézni: a mérőóra cseréjét a szolgáltatódnál. 

Természetesen egyik lépésnél sem maradsz magadra: ha bármilyen segítségre lenne szükséged, vagy kérdésed adódna, bátran keresheted kivitelező partnerünket. 

De a honlapunkon bővebben is olvashatsz a teendőkről!

14. Mi történik áramszünet esetén?

Az, hogy mi történik egy esetleges áramszünet esetén a napelemes rendszer működését illetően, attól függ, hogy milyen rendszerünk van.

Ebből háromféle létezik:

 1. Hálózatra visszatápláló rendszer
 2. Szigetüzemű rendszer
 3. Hibrid rendszer

A hálózatra visszatápláló rendszer – ahogyan a nevében is benne van – az áramszolgáltatóhoz kapcsolódik, így ha áramszünet van, akkor sajnos nincs mit tenni, ugyanúgy áram nélkül marad az ingatlan, mint napelemek nélkül, egészen addig, amíg a szolgáltató nem orvosolja a problémát. 

Ennek viszont hatalmas előnye, hogy az inverter lekapcsolja az egész rendszert, így egészen biztos, hogy nem keletkezik benne semmiféle kár.

A szigetüzemű rendszerrel teljesen függetlenné válik az ingatlan a szolgáltatótól, hiszen akkumulátorokon tárolja a megtermelt plusz energiát; ennek köszönhetően pedig az áramszünet problémája nem áll fenn.

A hibrid üzemű napelem rendszer pedig az előbbi kettőnek az ötvözetéből jött létre, így ennek megfelelően mindkettő előnyös tulajdonságaival bír, ami azt jelenti, hogy az áramszünet az akkumulátoroknak hála, ilyen esetben sem okoz gondot.

A különböző rendszerekről bővebben is olvashatsz még erre vonatkozó oldalunkon.

15. Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

Bár oldalunk elsősorban a napelemekkel foglalkozik, mégis fontosnak éreztük tisztázni ezt a kérdést is. 

Sok félreértés van azzal kapcsolatban, hogy mi is pontosan a különbség a napelem és a napkollektor között, ha van egyáltalán.

Sokan azt hiszik, hogy a kettő lényegében ugyanaz, csak az egyik drágább, mint a másik. 

De ez nincs így: azon kívül, hogy megújuló, vagyis napenergiát használ mind a két berendezés, és hogy messziről hasonlóképpen néznek ki, gyakorlatilag semmi más hasonlóság nincs közöttük. 

Ugyanis a napelemek egyenáramot termelnek, míg a napkollektorok hőenergiát állítanak elő, amit vízmelegítésre lehet használni. 

Elsősorban a fűtés az, ami kiváltható napkollektorok segítségével, ami abban az esetben lehetséges, ha nem elektromos fűtésrendszerrel rendelkezünk. 

Ezzel szemben a napelemes rendszerek egy teljes háztartást képesek ellátni árammal, ami azt is jelenti, hogy akár a fűtés is működtethető a segítségükkel, ha ehhez megfelelő, árammal működő fűtőpanelekkel rendelkezünk. 

A gyakori összetévesztést és a tévhiteket elősegíti a hasonló elnevezés is, de a fentiekből is látható, hogy a kettő között lényeges működésbeli különbségek vannak, nem ugyanazt a célt szolgálják. 

Ha szeretnél még többet megtudni arról, mi mindenre jó egy napelemes rendszer, böngészd weboldalunkat, mert sok hasznos információt és tudnivalót találhatsz rajta!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.
Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Napelem működése

Hogyan működik egy napelem rendszer? Milyen alkatrészei vannak, milyen hosszú az élettartama, és hogyan hozza vissza az árát? Ismerd meg a válaszokat cikkeinkből!

Napelem működése


Napelem szerelés

Érdeklődsz a napelem rendszerek iránt, és szeretnéd tudni, hogyan kerül a napelem a háztetőre? Ismerd meg a szerelés, telepítés minden lépését írásainkból!

Napelem szerelés


Napelem pályázat

Milyen napelem támogatás érhető el jelenleg a lakosság, vagy akár a vállalkozások számára? Mindent megtalálsz nálunk, amit a napelem rendszer pályázatokról tudnod kell!

Napelem pályázat


Napelem inverter

Mi az az inverter, és miért nem működhet egyetlen napelem rendszer sem nélküle? Gyorsan, egyszerűen, érthetően magyarázzuk el az inverterek működését cikkeinkben.

Napelem inverter


Napelem hírek

A legnagyobb beruházások, a legújabb fejlesztések, és a legfontosabb hírek, amik napelem rendszerekkel kapcsolatosak. Ezekről Neked is tudnod kell!

Napelem hírek


Napelemek Magyarországon

Hogyan válik egyre zöldebbé Magyarország? Mennyi napelem rendszer települ most hazánkban? Érdemes követni a fejleményeket, mert sok jó hírrel tudunk szolgálni!

Napelemek Magyarországon


Napelem finanszírozás

Hogyan lehet ma pénz szerezni napelem rendszerre? Kell-e félnünk napelem adótól a jövőben? Ezek a kérdések talán a legfontosabbak ma – ismerd meg rájuk a válaszokat most!

Napelem finanszírozás


Sharp napelem

Ismerd meg, miért piacvezető napelem-gyártó a Sharp már több évtizede!

Sharp napelem


Tesla napelemek

A Tesla nem csak az elektromos autók, de a megújuló energiákon alapuló technológiák legnagyobb úttörője, aki a napelem rendszerek fejlesztésében is komoly szerepet vállal.

Tesla napelemek


Napelemes Járművek

Személyautók, versenyautók, repülők, hajók, vonatok… elképesztő, mennyi féle járművet lehet üzemeltetni napelem rendszer segítségével! Ismerj meg többet ezekről!

Napelemes járművek


Napelemek Ázsiában

A világ leginkább környezetszennyező kontinense, vagy a megújuló energiaforrások felhasználásának legnagyobb úttörője? Mekkora változást hozhatnak a napelem rendszerek keleten?

Napelemek Ázsiában


Napelemek Afrikában

Hogyan hoz energiát a világ legszegényebb régióiba a napelem rendszer? Folyamatosan gyűjtjük a legfontosabb híreket a napelemek afrikai terjedéséről.

Napelemek Afrikában


Napelemek Amerikában

Egyre több a napelem rendszer a tengerentúlon: már egész államok képesek megújuló energiából élni! Mutatjuk a legfrissebb híreket, amiket jó, ha Te is ismersz!

Napelemek Amerikában


Napelem panelek

Érdekelnek a napelem panelek, és szívesen megismernéd közelebbről a működésüket, csoportosításukat? Akkor itt a lehetőség, olvass utána összefoglalónkban!

Napelem panelek


Napelem tartószerkezetek

A napelem rendszerek témájában egy elhanyagolt, ám annál fontosabb téma a tartószerkezet. Megmutatjuk, miért kulcsfontosságú, ha időtálló rendszert akarsz!

Napelem tartószerkezetek


Napelem rendszer gyakori kérdések

Rengeteg kérdés érkezik hozzánk a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, mi pedig igyekszünk megválaszolni ezeket.

Napelem rendszer gyakori kérdések

Napelem rendszer árak

Mennyibe kerül egy napelem? És min múlik egy teljes napelem rendszer ára? Milyen hamar fog ez megtérülni? Megmutatjuk a válaszokat Neked ezekre a kérdésekre.

Napelem rendszer árak

5 kW Napelem Rendszer

Mire elég egy 5 kW-os napelem rendszer? Bemutatunk 3 családot, akiknek ekkora rendszere van, és elégedett a befektetésével. Ismerd meg történetüket most!

5 KW Napelem Rendszer

4 kW Napelem Rendszer

5 család mesél arról, miért vásárolt napelem rendszert otthonára, és mennyire találja megtérülőnek a befektetését. Te is 4 kW-os napelem rendszerben gondolkozol, mint ők?

4 KW Napelem Rendszer

3 kW Napelem Rendszer

Mekkora villanyszámlát tud kiváltani egy 3 kW-os napelem rendszer? Kinek megfelelő megoldás ez? Íme, néhány háztartás, ahol már napelemekkel termelik az áramot.

3 KW Napelem Rendszer