Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelem tartószerkezetek

Napelem tartószerkezetek

A napelem rendszer kiemelt, ám sokszor elhanyagolt része a tartószerkezet.

Hiába nem fordítunk rá nagy figyelmet, enélkül nem működhetne a napenergiával történő áramtermelés.

Közel sem mindegy, hogy milyen tartószerkezetre ruházunk be, ugyanis ennek célja, hogy minden időjárási körülmény mellett évtizedeken át stabilan megtartsa a napelemeinket.

Bejegyzésünkben szó lesz arról, hogy milyen típusú szerkezetek léteznek, hová lehet elhelyezni őket és mire kell odafigyelni a felszereléskor.

Több múlik a napelem tartószerkezeten, mint gondolnád!

Több múlik a napelem tartószerkezeten, mint gondolnád!

A napsütéses órák számát tekintve Magyarország alkalmas helyszín, hogyha a napenergiát szeretnénk kihasználni a javunkra.

A tartószerkezetek létfontosságúak a napelemek beállítása, működése szempontjából, hiszen nem tudnának megfelelő hatásfokon működni enélkül.

Szakértők véleménye alapján az ideálisan elhelyezett napelem déli tájolású és nagyjából 35 fokos dőlésszögű.

Kétféle tartószerkezet létezik a nap követése szerint: a napkövető és a fix beállítású.

Fix napelem tartószerkezet

A fix tartószerkezetek nagyon jól bevált formái a napelemek rögzítésének.

Előnyük, hogy időtállóak, és nem igényelnek különösebb karbantartást, amennyiben nem történik sérülés.

Hátrányuk, hogy mivel a napelemek egy adott pozícióba vannak rögzítve ez esetben, a napelemek dőlésszöge ritkán tökéletes, hiszen a napsugarak beesési szöge folyamatosan változik.

Ennek ellenére hatékony és gyakori megoldás hazánkban, általában ferde tetőre szerelik fel őket.

Napkövető tartószerkezet

A napkövető szerkezetek esetében egy elektromos motor mozgatja a paneleket úgy, hogy azok a nap mozgását követve mindig a legoptimálisabb szögben álljanak.

Ez már komolyabb hátteret igényel, hiszen szükséges a nap mozgásának folytonos monitorozása.

Előnye, hogy mindig a lehető legoptimálisabb a napelemek tájolása, ám könnyebben meghibásodhatnak a tartószerkezet elemei, hiszen itt mozgó alkatrészekről beszélünk, továbbá a kivitelezése is sokkal bonyolultabb, mint fix rendszereké.

Hová lehet napelemet elhelyezni?

Hová lehet napelemet elhelyezni?

A napelemek kérdésének körében, legyen szó bármilyen típusú tartószerkezetről, az elhelyezés mindig fontos szempont, ugyanis, ha nem találunk megfelelő helyet, az akár az egész napelem rendszer kiépítését meghiúsíthatja.

A napelemeket három kategóriába lehet besorolni elhelyezkedésüket tekintve:

  • Hagyományos, ferde tetőre telepített napelemek: ez a leggyakoribb felszerelési mód, hiszen a háztartások többségénél ez a legkönnyebben alkalmazható módszer.  Ilyen esetekben az adott ház tetejére rögzítik a paneleket tartó szerkezetet. Hatékony megoldás, amennyiben a tetőszerkezet megfelelő állapotú, akkor hosszú évekig, évtizedekig szolgálhat minket.
  • Lapostetőre felszerelt tartószerkezet: ezekben az esetekben nem a tető adja a dőlésszöget, hanem maga a szerkezet van úgy kialakítva, hogy a megfelelő pozícióban tartsa a tartóelemet. Előnye, hogy így tökéletesen tájolhatóak a panelek, ám hátránya, hogy a tetőre való rögzítés nehézkes, és az időjárási viszonyok (például a panelek alá kapó szél) is jobban megviselik az ilyen tartószerkezeteket, mint ferde tetős társaikat.
  • Földre elhelyezett tartóelemek: bizony, létezik olyan, amikor a tető nem alkalmas valamilyen okból arra, hogy napelemeket helyezzünk el rajta, ilyenkor merül fel a kérdés, hogy van-e lehetőség a szabad földre telepíteni az elemeket. Amennyiben igen, a tájolás és dőlésszög itt is kiválóan állítható, ám alapos tervezést igényel az ilyen tartószerkezet megépítése. Nagyon stabil rögzítést igényelnek, ugyanis rendkívül ki vannak szolgáltatva az időjárás viszontagságainak.

Tartósság, minőség

Tartósság, minőség

A napelem rendszereket nem kettő, de nem is három évre tervezik.

Az ilyen rendszerek esetén minimum 2-3 évtizeddel kell számolni az optimális megtérülés érdekében, így, ha a tartószerkezeteket tervezik, akkor ezek esetén is ilyen időintervallumban kell gondolkozni.

Ahhoz, hogy hosszú időn át képesek legyenek ellátni a feladatukat, stabilan tartsák a paneleket, rendkívül fontos, hogy minőségi alapanyagokból készüljenek ezek a tartóelemek.

A minőségi anyagok képezik az alapját a hosszútávú korróziómentességnek, amelyet rozsdamentes acéllal vagy alumíniummal érhetnek el, és erre is szükséges egy saválló bevonat.

A bevonat hiánya, vagy, ha nem megfelelő anyagból készülnek a tartóelemek, az idő előtti cserét tehet szükségessé, így közel sem mindegy, milyen szakemberre bízzuk a szerkezet megtervezését!

Napelem rendszer telepítéséhez szükséges feltételek

Napelem rendszer telepítéséhez szükséges feltételek

Ahhoz, hogy egy épületre napelem rendszert helyezhessenek fel, számos feltételnek kell megfelelnie az épületnek.

  • Tető tájolása, dőlésszöge: az első, amit meg kell vizsgálni, hogy a tető megfelelően legyen tájolva. Ahogy már korábban olvashattad, a déli tájolás a legideálisabb a megfelelő hatásfok érdekében. A dőlésszöggel kapcsolatos problémák bizonyos mértékig korrigálhatóak a megfelelő tartószerkezettel.
  • Tető teherbírása: ha megfelelően tájolt is a tető, van egy még sarkalatosabb pont: a teherbírás. A tetőszerkezetet meg kell vizsgálni, mielőtt ráhelyezik a napelem rendszert, hiszen a 2-3 évtizedes intervallumot ki kell bírnia a tetőnek is, nem csak a paneleknek!
  • Napos helyszín: természetesen, ahogy említettük már, Magyarország alapvetően ideális helynek számít a napenergia kihasználása szempontjából, ám akadhatnak helyspecifikus tényezők. A leggyakoribb ilyen probléma, ha valami tartósan árnyékot vet a tetőre, és ezt megszüntetni sem lehet. Gyakori, hogy ezt a másik épület okozza, mely a napos órák jelentős részében beárnyékolja a napelemek felszerelésére alkalmas területet.

Mi a teendő, ha napelemet szeretnék?

Ha napelem rendszer telepítésén gondolkozol, akkor mindenképpen szakemberekre kell bíznod a kivitelezést.

Ha megfelelő szakembert választasz, akkor biztos lehetsz benne, hogy a lehető leghatékonyabb és pontosan Te igényeidhez illeszkedő rendszert fogja kiépíteni, továbbá a szerkezet és a panelek tartóssága sem lesz kérdés.

Ha napelem rendszert szeretnél, nincs más teendőd, mint felvenni velünk a kapcsolatot az alábbi űrlapon.

Ezt követően a megyédet ellátó partnerünk fel fogja venni Veled a kapcsolatot, és megadnak minden segítséget, ami ahhoz kell, hogy a háztartásod energiaigényét napenergia által fedezhesd!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

HungaroSpan tartószerkezet – biztos alap a napelemeidnek, hazai gyártótól

Mi lehet jobb egy megbízható, igazán strapabíró és időtálló napelemes tartószerkezetnél? Az, ha magyar gyártmány! Ismerd meg Te is a HungaroSpan innovatív tartóelemeit!

HungaroSpan tartószerkezet