Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelemek Amerikában

Már Jimmy Carter is a napelemre szavazott. Most akár ingyen is hozzájuthatunk!

Már Jimmy Carter is a napelemre szavazott. Most akár ingyen is hozzájuthatunk!

Forrás: Samuel-warde.com

1979 június 20.-án nagyobb mennyiségű napelem panelek kerültek fel a Fehér Ház tetejére.

Jimmy Carter volt az első amerikai elnök, aki a napelem rendszerek mellett tette le a voksát, és Ronald Reagan volt az, aki eltávolította őket 1986-ban egy felújítás és karbantartás alkalmával.

A Reagan által eltávolított napelem rendszerek viszont nem kerültek megsemmisítésre, habár az a mai napig titok, hogy miért nem kerültek visszaállításra az eredeti helyükre.

A panelek egy része a Maine állambeli Unity College-be került átszállításra, a többi, kisebbik része pedig Carter atlantai elnöki könyvtárába, és a  Smithsonian Intézet Amerikai Történeti Múzeumába vándorolt.

Carter és a napelem forradalom

Carter és a napelem forradalom

Forrás: solartribune.com

Carter 1979-ben még nem tudhatta milyen hullámot indít el, ahogyan azt sem, hogy a felszerelt napelemek majd csupán „érdekes kiállítódarabok” lesznek a jövő nemzedékeinek, vagy „egy kis része az amerikaiak egyik legnagyobb és legizgalmasabb kalandjának" – ahogyan maga Carter fogalmazta meg.

Olyan új energiatakarékossági programot hirdetett, ami nagyobb szerepet szánt az alternatív energiaforrásoknak is.

Ennek a programnak a részeként körülbelül harmincezer dollár értékű napelemet szereltek fel, ezzel is üzenve az egész világnak – tudva az Egyesült Államok befolyásának mértékét - hogy a jövő a zöld energiaforrásoké.

Muszáj odafigyelnünk a környezetünkre, mert a legnagyobb természeti katasztrófák évről évre vészjóslóan fenyegetnek bennünket.

Jégsapkák olvadása, a globális felmelegedés, árvizek, tájfunok, hurrikánok…

Érdekesség – amely mutatja a fejlesztések jelentőségét is -, hogy ezekről az első napelemekről svájci dokumentumfilm is készült.

Jimmy Carter, elnökként, közel három éven át harcolt a tiszta energiáért, és szerencsére a jelenben is folytatódik tovább ez a „küzdelem”.

Sőt, talán azt is elmondhatjuk, hogy egyre nagyobb sikerekkel és jelentőséggel bír az egészségtudatos életmód.

De mi is a helyzet napjainkban?

De mi is a helyzet napjainkban?

2003-ban George W. Bush elnök napkollektoros berendezést helyeztetett el, a Fehér Ház egyik karbantartó épületének tetején.

Ezt követően ez a berendezés fűtötte az elnöki úszó medence vizét is.

Az elmúlt pár évben a Fehér Ház általános energiafelhasználási hatékonyságának javítását tűzték ki célul, ennek érdekében pedig nagyarányú fejlesztésekre lehet számítani.

A célokat még 2010-ben jelentették be az akkori energiaügyi miniszter, és az elnöki hivatal környezetminőségi tanácsának elnöke.

Jelenleg is folynak a napelem rendszereket népszerűsítő kampányok, és a telepítések.

2013 augusztusában a Fehér Ház tetejére amerikai gyártású napelemek kerültek fel.

A hivatalos nyilatkozat szerint ez a projekt példa arra, hogy történelmi épületek is felszerelhetők napelemekkel és modernizálhatók energetikailag.

Másik, nem titkolt célja pedig, hogy bátorítsák az amerikaiakat, hogy könnyebben elfogadják a zöld energiatermelést.

Sajnos – annak ellenére, hogy nagyobb népszerűségnek örvend, és kezdünk ráébredni, milyen fontos a környezettudatosság – még mindig sokan szkeptikusak.

Ennek okaként talán az is betudható, hogy nincsenek tisztában a rendszer működésével, és azzal a hatalmas erővel, amit a kezünkben tarthatunk általa: ingyen energia!

Ingyen elektromos áram.

Barack Obama is hozzájárult!

Barack Obama is hozzájárult!

Forrás: money.cnn.com

Obama elnök 2009-es hatalomra kerülése után folyamatosan támogatta és a prioritásként kezelte a zöld energiatermelést és a környezettudatosságot.

A kongresszus ugyan eddig a legtöbb esetben akadályozta a napelem panelek fejlesztését, és a telepítését, de mára a helyzet úgy tűnik, kezd megváltozni, és az amerikai bankok, és nagyobb cégek is támogatásukat fejezték ki a projekt iránt.

Ezen kívül – hogy valóban az amerikai lakosság is tehessen a zöldebb jövőéért – olyan arányú segítséget nyújtanak Kaliforniában, amilyenről addig nem volt példa.

Körülbelül 15 millió dollárt költenek majd arra, hogy a szegény negyedeket ingyenes napelem panelekkel szereljék fel.

Ez az új, még sosem látott program, segítené a családok anyagi helyzetének nagy arányú javítását, és hozzájárulna a környezettudatosság felfejlesztéséhez.

Ehhez nem más nyújtana segítséget, mint az államban működő kibocsájtási kvótarendszer.

Kaliforniában már bizony törvény szabályozza a káros hatású gázok kibocsáthatóságának mértékét, és amennyiben egy cég túllépi a limitet, úgy karbon semlegesítő projektekbe kell befektetni a pénzét.

Ezt a pénzösszeget felhasználva fogják a napelem paneleket felszerelni a rászoruló családok házán.

A legutóbbi tervek szerint a 2016-os évben közel 1600 lakóházra fognak felkerülni az ingyenes napelemek.

A San Francisco Chronicle újság jelentéséből ugyan az nem derült ki, hogy milyen technikai folyamatokat követve fogják a tervet véghez vinni, de arra számíthatunk, hogy lakásonként 400-1000 dolláros megtakarítást fog jelenteni évente.

Máshol is nagy segítség lehet

Nem szabad azonban csakis Kaliforniáról beszélnünk, ugyanis van olyan állam, ahol – hihetetlen de, igaz – kétszeres áron jutnak hozzá a lakók a villamos energiához.

Hawaii például drágán importált olajból állítja elő az elektromos energiát, amelynek ara kilowattóránként 37 cent – ez megközelítőleg 81 forintot jelent átszámítva.

Itt kerül a legtöbbe az elektromos energia az USA-ban, míg az előbbiekben említett Kaliforniában csupán fele ennyit fizetnek az áramért.

Ezen adatok alapján könnyedén kiszámítható, hogy egy átlagos család havi villanyszámlája elérheti a 400 dollárt – körülbelül 90 ezer forint.

Ezeket az adatokat és számokat ismerve beláthatjuk, hogy a napelem panelek kiépítése, és – az adott országban amúgy is nagy napsütéses órák száma miatt – a napenergia felhasználása tűnik a lehető legjobb megoldásnak.

És gondoljunk csak bele, itt főleg olyan országokról, szigetekről beszélhetünk, mint például Oahu, ahol  az év 271 napja legalább részben napos.

Elgondolkodtató, nem igaz?

Ehhez szerencsére egyre több helyen az állam, és a cégek is hozzájárulnak.

Ma már az áruházláncok is kínálnak a háztartási fogyasztáshoz érezhetően hozzájáruló napelemeket.

Erre jó példa a svéd óriás, az IKEA, akik már árusítják a saját napelem paneleiket, sőt, nem csak, hogy árusítják majd, de segítséget is nyújtva adományoznak.

Napelem rendszerekkel felszerelt „sátrakat” adtak a szíriai háború menekültjeinek, amelynek köszönhetően biztonságosan, és emberi körülmények között élhetnek.

Ezen túl a napelem panelek ára évről évre egyre csak csökken, ezzel is felgyorsítva a megtérülés éveinek a számát.

Megvalósítható jövőkép?

Megvalósítható jövőkép?

Maga az elgondolás tökéletes, miszerint a káros anyag kibocsátó cégek a limit túllépése miatt díjfizetésre kötelezhetők lesznek a jövőben.

Ezen díjak pedig hasznosulnak majd, mint ingyenes napelem panelek a rászoruló családok otthonában.

Kíváncsian várjuk, mikor kerül bevezetésre az ötlet a legtöbb országban, de ha így folytatódik a tendencia, és ez a ”forradalom” is hamar hozzánk ér Amerikából – mint a legtöbb újítás -, akkor nagy esélyünk van egy olcsóbb és zöldebb jövőre.

Az is érdekes kérdéskör lehetne még, hogy kis hazánkban vajon mennyire lenne egy ilyen jellegű kezdeményezésre igény.

Vajon élnénk a lehetőségekkel?

Felhasználnánk a beszedett díjakat – ha itthon is bevezetnék a limit túllépés büntetését – arra, hogy tisztábbá tegyük az életünket, és segítsünk azoknak, akik szeretnének, de nem tudnak napelemhez jutni?

Ha te már eldöntötted, hogy csatlakoznál a hazai napelem tulajdonosok táborához, akkor kérj árajánlatot most!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.