Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelemek Afrikában

Üzemben Burkina Faso új napelem parkja

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20171130-burkina-faso-uj-napelem-farm.html

Üzemben Burkina Faso új napelem parkja

2017-es év végén kezdődött meg az elektromos áram termelése a Nyugat-Afrikai Burkina Faso újonnan épült napelem farmján, mely bekapcsolásától számítva az ország áramellátásának 5 százalékát biztosítja.

A Zagtouli névre keresztelt park a maga 55 hektáros területével az egész nyugati kontinensrész legnagyobb hasonló létesítménye, így külön öröm, hogy a világ egyik legszegényebb országában valósulhatott meg a hatalmas beruházás.

Burkina Fasonak nagy szüksége is volt az új energiatermelési formára: eddig az ország saját energiafogyasztásának csupán 60%-át tudta biztosítani, így nagymértékben rászorul a környező országok – Ghana és Elefántcsontpart – import áramára.

Mindezt úgy, hogy az ország népességének csupán 20%-a kapcsolódik az elektromos hálózathoz: a lakosság többi része még mindig olaj vagy fa tüzelésű kazánokat használ mind a főzésre, mind a fűtésre.

A napelem farm ezen a helyzeten hivatott javítani azáltal, hogy a zöld és olcsó energia segítségével katalizátorként jelenik meg a Nyugat-Afrikai ország fejlődésében.

Európai és francia segítség a napelemek mögött

Európai és francia segítség a napelemek mögött

Forrás: https://www.bizcommunity.com/Article/196/704/170814.html

Az átadott 33 MW teljesítményű erőmű az első 6 hétben egy 14 MW-ot termelő próbaüzemben működött, 2017 december közepétől azonban már teljes gőzzel termeli az elektromosságot, mely 110 ezer háztartás napi energiaigényét tudja fedezni az országban.

Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson és segíthesse az ország gazdaságát, jelentős mennyiségű segítségre volt szükség.

Az 57 millió dolláros projekt (ami nagyjából 15 milliárd forintnak felel meg) egyrészről az Európai Unió támogatásával (akik több, mint a költségek felét átvállalták), másrészről egy nagy összegű francia kölcsönnel tudott csak létrejönni.

Ez azonban egy olyan eset, amikor láthatjuk, hogy a világ képes összefogni a napenergia ügyében, és lehetségessé teszi, hogy még a Föld legszegényebb részein is felépülhessen egy olyan modern, olcsó energiát előállító park, mint Zagtouli.

A támogatásnak köszönhetően az előállított áram ára olcsóbb, mint a más módszerekből vagy importból szerzett elektromosság.

Még több napenergia a jövőben

Az afrikai kontinensen különösen nagy figyelmet szentelnek a napenergiának, mint megújuló és környezetbarát energiaforrásnak.

A Burkina Fasoban felavatott erőmű fejlesztése már nem sokkal az üzembe helyezése után napirenden volt, melynek célja, hogy az erőmű 100 MW kapacitással bírjon.

Az ország vezetősége 2030-ig az energiaszükségletek 30%-át akarja fotovoltaikus napelemekből fedezni, a távoli céljuk pedig az, hogy a térségben szinte egyedülálló módon energia-önellátóvá váljanak.

Az ehhez vezető utat pedig úgy látszik, a legtöbben a napenergiában vélik felfedezni.

Az egész kontinensre jellemző az ilyen irányú törekvés, és mintha ebben a felfogásban megelőznék a világ fejlettebb részeit.

Afrika megújuló energiákkal foglalkozó ügynöksége ugyanis még közel 10 milliárd dollárt kíván ilyen irányú fejlesztésekre fordítani, amivel 2020-ig 10, 2030-ig pedig 300 GW új zöld energiaforrást kívánnak létrehozni.

A természet is örül a fejlesztésnek

A természet is örül a fejlesztésnek

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20170807-afrika-hibrid-eromu-napenergia.html

Burkina Faso napelem parkjában termelt energia jelentős része a közeli, Essakane nevű aranybányában kerül felhasználásra, mely korábbi, hőenergiával működő erőművére került kiegészítésre.

A feladatot korábban ellátó erőmű gázolaj égetésével működött, és évente 6 millió liter gázolaj elégetésével több, mint 18 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásáért volt felelős – ezek a számok a napenergia farm létesítése után jelentősen csökkentek.

A bánya szempontjából kifejezetten fontos, hogy a hálózatban nem engedhető meg az áramkimaradás, így a kombinált telep nagy mennyiségű elektromos áram tárolására és kiegyensúlyozott szolgáltatására is alkalmas.

A fotovoltaikus fejlesztés így mindent egyben meg mutat abból, amit a napenergiában szeretünk: olcsóbb, jobb hatásfokú, környezetkímélőbb és kiegyenlítettebb energiaellátást nyújt.

Afrika jövője a napenergián is múlhat…

Mint ahogy Burkina Fasoban, a kontinens többi országában is jellemző a központi áramszolgáltatásra csatlakozók alacsony száma a lakossághoz képest.

A kontinens nagy részén a megfelelő infrastruktúra is hiányzik az elektromosság termeléséhez vagy továbbításához, így az ehhez a napenergia farmhoz hasonló projektek úttörőek és létfontosságúak lehetnek a lakosság életében – hasonlóan, mint ahogy Európában is egyre fontosabbá válnak a telepek és az önfenntartó házak.

Itt azonban a képet árnyalja, hogy a legtöbb ország felzárkózásához és fejlődéséhez, a technológia, a digitális szolgáltatások elérése, a mobil- és az internetkapcsolat elengedhetetlenül szükséges, ezek alapja pedig az elektromosság.

A villamos energia fejlesztése tehát elengedhetetlen, amit több megvalósult tanulmány is vizsgál.

Ezekben láthatjuk, hogy nagy szerepe van a kontinensen a központosított, olcsó (például napenergia általi) energiatermelésnek.

Sok térségben pedig még az is hatékony megoldást biztosítana, ha a helyieknek közvetlenül oszthatnának saját felhasználásra napelemes modulokat.

Afrika jövője a napenergián is múlhat…

…de minden adottságuk megvan, hogy ezt kihasználják

Az afrikai kontinens nagyon jó helyzetben van a napenergia felhasználásának szempontjából.

Ennek egyik fő oka a nagy egyenlítői terület, ahol a napsugarak pont merőlegesen érik a földet – pontosan a fejünk fölött tűz a nap.

Arról pedig, hogy ez miért fontos, már mi is szót ejtettünk oldalunkon: minél nagyobb szögben esnek be a napsugarak, annál nagyobb részét lehet hasznosítani az energiájuknak.

Emiatt Afrikában, ahol jellemzően nagyon sokat süt a nap, és merőlegesen éri a földfelszínt, minden más helynél jobban megéri napelemeket telepíteni, akár egy teljes közösség, akár csak háztartások ellátására.

A másik adottsága a kontinensnek pedig az, hogy hatalmas területek is rendelkezésre állnak az ilyen fejlesztésekre: a sivatagokban nem csak végeláthatatlan farmokat lehet építeni (mely esetében csak az elszállítás a probléma, de még így is megtérülő lehet a beruházás), de egy ilyen projekt következménye lehet a terület jobb vízellátásának és ezáltal a mezőgazdasági szükségletek biztosítása is.

Magyarország sincsen rosszabb helyzetben, ha olcsó napenergiáról van szó

Magyarország sincsen rosszabb helyzetben, ha olcsó napenergiáról van szó

Magyarország nem az egyenlítő mellett fekszik, de itt is hatalmas jövője van a napenergiába való beruházásnak.

Az ország ugyanis nagyjából pont 30 fokos szögben kapja a napsütést, ami általában megegyezik egy háztető dőlésszögével – így, ha mi a háztetőnkre szerelt panellel akarjuk megoldani a villamos fogyasztásunk biztosítását, közel akkora előnyünk van, mintha a Szahara közepén akarnánk a napot hasznosítani!

Talán ezért is figyelhető meg az, hogy Magyarországon is egyre nagyobb a lakosság körében az ilyen fajta kiegészítést használók aránya.

És persze az, hogy ezeknek az embereknek már éveken belül megtérül minden befektetése, utána pedig ingyen élvezhetik az olcsó energiát.

Szeretnél Te is egy lenni közülük?

Akkor töltsd ki űrlapunkat, hogy a megyédben illetékes napelem kivitelező partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.