Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Tényleg veszélyben az amerikai napelempiac?

Tényleg veszélyben az amerikai napelempiac?

Annyi helyen lehet hallani mostanában az amerikai napelempiacról, hogy az ember gyakran akaratlanul is arra gondolhat, hogy komoly problémák fognak kialakulni a napenergiával kapcsolatban – ha pedig a világ egyik vezető országában ez a helyzet, mit remélhetnénk mi.

Természetesen az ilyen hírek általában szélsőségesebben mutatják be a helyzetet, mint amilyen az valójában: ahhoz azonban, hogy ezt lássuk, megéri kicsit képbe kerülni arról, hogy mi is a helyzet napjaink Amerikájában.

Ez a cikkünk egy kicsit arról is fog szólni, hogy hogyan lehet okosan, kritikus módon olvasni az olyan híreket, amik valamilyen szenzációt akarnak eladni nekünk.

Reméljük tehát, hogy a végére senki nem fog amiatt aggódni, hogy a napelem nem foglalná el méltó helyét bármelyik országban!

A napelempiac még mindig csak tör előre

A napelempiac még mindig csak tör előre

Forrás: solarworld-usa.com

Sokunknak, hogyha Amerikára gondolunk, eszünkbe jutnak a nagy, dízeles autók vagy a fosszilis üzemanyagokkal működő erőművek.

Ez azonban csak egy olyan kép, ami a média egyszerűsítése alapján alakulhat ki bennünk: a valóság az, hogy a napelemek előretörése olyan nagy volt az elmúlt években, hogy azt még Egyesült Államok energiainformációs hivatala se tudta előre látni!

Ők ugyanis még egy régebbi, 2006-os elemzésükben becsülték meg előre a következő 30 évre a napenergia várható részesedését az energiaiparból, és az előrejelzéseiket egészen döbbenetes mértékben, közel 49-szeres mértékben haladták meg a tényleges, 2016-ra elért értékek!

Ez olyan nagy fejlődés, amit semelyik másik szektor nem tudott felmutatni, és akkor még mit várhatunk a következő évektől?

Egy másik, elég árulkodó adat lehet a napenergia meghatározó szerepére az, hogy az összes energetikai iparhoz kapcsolódó állások közel 20%-át teszik ki az ehhez köthető munkák.

Ez azt jelenti, hogy a 2016-os adatok tanulsága szerint csak Amerikában 260 ezren keresik napi kenyerüket napelemek felszerelésével, gyártásával, értékesítésével vagy más, hozzájuk kapcsolódó feladattal, ami elég jól bebetonozza az ágazat megkülönböztetett helyét az egész energiaszektorban.

Kalifornia, ahol van hova sütnie a napnak

Kalifornia, ahol van hova sütnie a napnak

Forrás: index.hu

Hogyha kiválasztjuk Kaliforniát az USA államai közül – nem is véletlenül, hisz itt a második legnagyobb az energiafelhasználás az összes államból – akkor egy még pozitívabb képünk lehet az országról: itt ugyanis már tavaly több mint kétharmadát termelte az összes felhasznált elektromosságnak megújuló energiaforrás.

Ebben a napelemeknek is fontos szerepe van, hisz ezen a napfényes helyen egy szebb napon már több mint az összes áram felét termelik ezek a szerkezetek, pedig 15 éve még nem is ütötte fel itt a fejét ez a technológia.

Sokan viccesen úgy hivatkoznak arra az esetre, amikor ezt először lemérték, hogy negatív lett az elektromosság ára, azaz, mivel átvették a megújuló források az elektromos hálózat többi részétől a szerepet, már lassan a szolgáltatóknak kellett volna fizetnie a piaci árfolyam szerint a fogyasztóknak.

Ez persze nem igaz, de amilyen vicces, olyan elgondolkodtató is – főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon például csak 10%-al kevesebb a napsütéses órák száma, mint Kaliforniában.

Mi okozhatja a riadalmat?

Mi okozhatja a riadalmat?

Forrás: 444.hu

Vannak nagyon vicces esetek is az amerikai napelemes történelemben, hisz például 2015-ben egy kisváros azért szavazta le a panelek építését, mert féltek attól, hogy azok túl sok energiát szívnának el a napból, és nem maradna a környéken élő növények számára a fotoszintetizáláshoz elég napfény.

Mostanra már persze mindenki tudja, hogy ez az érv teljesen értelmetlen, és egyáltalán nem kell hasonlóktól félni, de mégis akkor mi lehet az, ami miatt aggódnunk kell a napelemekért?

A média figyelme akkor fordult az amerikai helyzet irányába, amikor Donald Trump akkori elnök bejelentette, hogy a hazai piac védelme miatt különleges, nagyon magas vámot vetne ki a Kínából importált napelemekre.

A döntésre elsősorban az USA napelem gyártóinak védelme lenne a fő ok, hisz a külföldről importált termékek az ottani adók és engedékenyebb szabályozások miatt gyakran árban alá tudnak menni az amerikai termékeknek.

Attól azonban nehéz eltekinteni, hogy ha nem csak az USA piacát nézzük, hanem globálisan gondolkodunk, akkor a napelemek drágulásának nem lehet jó eredménye: környezetvédelmi nézőpontból ez csak visszaesés lehet azokhoz az eredményekhez képest, amiről a korábbi fejezetekben beszéltünk.

Hogy mégse kell aggódnunk, azt amiatt gondoljuk, hogy maga a vámok növelése a környezetvédelemtől függetlenül is valószínleg több gondot okozna az amerikai gazdaságban, mint hasznot, így nem valószínű, hogy a javaslat ilyen formában megmarad.

A napelemek vámjának növelése még Amerikának se érné meg

A napelemek vámjának növelése még Amerikának se érné meg

Forrás: index.hu

A környezetre gyakorolt hatása elég világos lenne egy ilyen döntésnek, azonban az elemzők szerint még gazdasági szempontból se érné meg a napelemek importjának korlátozása.

Az amerikai napelemgyártásnak ugyanis ez nem lenne elég nagy lökés ahhoz, hogy jobban beinduljon, míg a kínai valószínűleg emellett is működni tudna: így senkinek sem lenne jobb az új helyzet.

És míg a napelemgyártásnak lenne esélye a növekedésre, addig a többi munkakör, amikről már megállapítottuk, hogy jelenleg az energiaipar közel 20%-át teszik ki, elkezdene eltűnni a napelemek számának csökkenésével, és nagyon hamar 88 ezer, korábban ebben a szektorban dolgozó ember maradna állás nélkül.

Az USA-ban most telepített napelemeknek így is közel négyötöde külföldről érkezett az országba, így ennek a forrásnak az elzárásával minden napelemes fejlődés, ami eddig tapasztalható volt, eltűnne.

Már nem lehet megállítani a napelemet

Ilyen erős indokok mellett teljesen abszurd lenne, hogyha valaki keresztbe akarna tenni a napelemeknek, és üzletemberként se ismerné fel, hogy mekkora hiba lenne egy ilyen lépés.

10 éve még nem is bírták felbecsülni az elemzők, hogy mekkora szerepe lesz ennek a megújuló energiaforrásnak az ország életében, és mára már a háztartások és a cégek is milliókat spórolnak az alkalmazásukkal – ez egy olyan folyamat, ami elkezdődött, és amíg teljesen be nem fejeződik, meg sem áll.

Amerikához képest a mi hazánkban olyan jó a helyzet, hogy drágítások és ellenőrzések helyett itthon a kormány adókedvezményekkel és támogatásokkal segíti azokat, akik át akarnak térni a napenergia használatára.

Bár olyan szép számokat még nem tudunk felmutatni, mint az USA, de a tendencia itt is nagyon jó: lehet, hogy tíz év múlva már nálunk is az lesz a különc, aki nem napelemek segítségével szerzi az energiáját.

És hogy mi lehet a másik legjobb dolog tíz év múlva?

Az, hogy ha valaki már most beruház egy napelem rendszerbe, akkor annak szinte biztos, hogy addigra már meg is térül minden költsége – ez az a fő szempont, ami miatt ezek a rendszerek minden országban jelen lesznek majd, és megéri őket telepíteni.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.