San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

 

Számomra mindig is érdekes volt az, hogy, habár egyre több országban kezdik támogatni a környezettudatosságot, mégsem szabályozzák azt törvényi úton.

Fontossá vált bolygónk problémáinak megoldása, a globális felmelegedés, az üvegházhatás, a jégsapkák olvadásának megállítása, elsivatagosodás, és így tovább.

Mind-mind olyan probléma, amelynek megoldása valószínűleg teljes mértékben az unokáinkra marad majd, pedig már most el kell kezdeni gondoskodni a jövőről.

Ennek eredményeképp szerencsére vannak már kezdeményezések a környezettudatosságra épülő módszerekkel kapcsolatban, akár ha szelektív hulladékgyűjtésre, vagy akár a napelem rendszerek telepítésére gondolunk.

És habár, ezek a kezdeményezések járnak többé-kevésbé sikerekkel, eddig nagyon hiányzott a törvényi szabályozás.

Most azonban úgy tűnik, változásoknak nézünk elébe, ugyanis néhány amerikai város már megtette az első lépéseket egy tisztább jövő felé.

Az nem titok, hogy a napelem rendszerek, és a napenergia elektromos árammá való alakítása, az egyik legnagyobb – még kiaknázatlan – fejlesztés.

Lássuk, hogyan tudjuk még jobban hasznosítani a jövőben!

San Francisco megtette az első lépéseket

San Francisco az első nagy Egyesült Államokbeli város, amely szabályozta a napelemrendszerek telepítését az újonnan elkészülő épületeken.

A városról lehet, hogy a legtöbb embernek a nagy köd jut eszébe, de az ott lakók mindenképp szeretnék a verőfényes napokat is hasznosítani, méghozzá napenergia formájában.

A San Francisco-i felügyelőbizottság egyöntetűleg elfogadta azt a törvényjavaslatot, miszerint a tíz emeletnél alacsonyabb új lakó- és kereskedelmi épületeken kötelező beszerelni napelem rendszereket vagy napenergiával működő vízmelegítőket.

San Francisco megteszi az első lépéseket

Forrás, fotó: Reuters / Tim Wimborne

 

A kaliforniai törvények szerint már eddig is a tíz emeletes vagy annál kisebb épületek tetején minimum 15% mértékben kellett kialakítani napelem rendszerrel felszerelt területeket – természetesen arra a tetőrészre vonatkozólag, amely nem árnyékban terült el.

2017-ben az új törvény jogerőre emelkedett, ezért San Francisco lett az első nagyváros az Egyesül Államokban, amely szabályozza a napelem rendszerek építését.

Kalifornia államban egyébként már két város – Lancaster és Sebastopol – is bevezetett ehhez hasonló törvényeket.

Árajánlatkérés itt!

Milyen eredmények születhetnek?

A napelem rendszerek használatának növelésével, San Francisco az egyike lehet azon vezető városoknak, akik felveszik a harcot a klímaváltozással, és a fosszilis energiahordozók és tüzelőanyagok lecsökkenésével.” – mondja Scott Wiener, egy, a megszavazandó törvényről szóló, nyilatkozatában.

Wiener az a Demokrata párti politikus, aki először ajánlotta a javaslat törvénnyé alakítását.

A kihasználatlan tetőterek aktivizálása egy okos és hatékony mód arra, hogy népszerűsítsük a napelem rendszerek használatát, és környezetünk fejlesztését.

Beszéljünk kicsit a számokról is!

A bevezetett törvénnyel, a lakosság energia igényének 40%-át tudták csak ebből az egy fejlesztésből megoldani!

Bíztatóak voltak az előjelek, így a javaslat 2017. január 1-én törvényi szintre is emelkedett.

Az Engadget nevű honlap szerint, a változások nem lesznek drasztikusak, így könnyedén tud majd mindenki alkalmazkodni az új törvényhez.

Abban az esetben pedig, ha az építtető és a fejlesztő nem szeretne beleegyezni egy napelem rendszer kiépítésébe, Wiener-nek van egy mentő ötlete.

Megadják a választási lehetőséget egy napelem kiépítése, vagy egy zöld övezet kialakítása között.

Amennyiben a tulajdonosnak nem tetszik egy rendszer telepítése a tetőre, akkor egy olyan területet kell kialakítania, amely, növényekkel, fűvel, esetleg fákkal teszi zöldebbé a környezetet.

Törvények Amerikán kívül

Törvények Amerikán kívül

 

Pozitívumként kiemelném még, hogy nem csak az Egyesült Államokban, de Európában is úgy tűnik, van létjogosultsága, a napelemek törvénnyel való szabályozásának.

Franciaországban olyan törvény lépett életbe, amely meghatározza, hogy minden olyan kereskedelmi zónába eső épület tetejét, amely újonnan épül, napelemekkel vagy növényekkel kell beborítani.

Ennek a kezdeményezésnek rengeteg pozitív hatását tudjuk kiemelni.

Olyan mértékű pénzügyi megtakarításokhoz vezethet, amely gazdaságilag nagyot lendíthet az ország helyzetén.

Természetesen ehhez kell néhány évet várni, de a megtérülés szinte teljesen biztos.

Nagymértékben csökkenhetnek a közüzemi számlák, sőt ha a tulajdonosok a növények telepítése mellett döntenek inkább, akkor az épületek egyfajta plusz szigetelő réteget kapnak, amellyel szintén csökkenthető a fűtés számla.

A zöld övezetek kialakítása a városképnek is egy pozitív fejlődését idézné elő, megjelennének a madár fajok, illetve, a látvány is nagymértékben javulna.

Milyen mértékben csökkenne a káros anyag kibocsátás?

Tehetjük fel a kérdést.

Érdekes kérdéskörnek bizonyul még az is, hogy az épületek tetején kialakított zöld övezetek milyen mértékben csökkentik a szén-dioxid kibocsátást a városban.

Erre vonatkozóan már végeztek összehasonlításokat Detroitban.

A zöld tetőknek köszönhetően egy nagyváros több mint ötvenezer tonna szén-dioxidtól szabadítaná meg Földünket.

Ez az adat San Francisco-ra vetítve: éves szinten 23,8 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a légtérbe.

Talán könnyebb úgy megadni a viszonyítási alapot, hogy ez a mennyiség annyi spórolást jelentene, mintha évente ötezer autót vonnánk ki a forgalomból.

Ez az eredmény elképesztő, és ha még hozzátesszük azt a tényt is, hogy a lakosság energia igényének 40%-át fedezné az új törvény miatti napelem telepítés, akkor a káros gázok kibocsátása – mint például a füst – nagymértékben leredukálódna.

Árajánlatkérés itt!

Miben segíthet még a törvény?

Miben segíthet még a törvény?

 

Ahogyan már említettem is, a spóroláson, és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésén kívül, sok más problémára is megoldást nyújthat a törvény.

Abban az esetben, ha a tulajdonos a zöld övezet kialakítása mellett dönt, szintén sokat segíthet saját környezetén.

Lássuk szép sorban!

Olyan természetes szigetelő réteget nyújt, amely nem kerül sok pénzbe, 100%-osan egészséges, és természetes.

Télen segít, hogy melegebb legyen a lakásban, és kevesebbet kelljen fűteni, míg nyáron, a forró hónapokban kellemesen lehűti a lakást, így nem kell egész nap a légkondicionálót használnunk.

Tökéletesen felfogja a csapadékot.

A fű, és a növények természetüknél fogva igénylik a vizet, így egy nagyobb esőzés alkalmával nem kell aggódni az esetleges csapadék elvezetésen.

Elnyeli a légszennyezést.

Szintén a természetes, zöld közegnek köszönhetően a légyszennyezést is tudjuk csökkenteni a nagyvárosokban, amely valljuk be, szintén napjaink egy legnagyobb problémája.

Élőhelyet ad az állatoknak.

Sokunk gondja a városokkal az, hogy szürkék, betondzsungelek, nincs élővilág.

A zöld övezetek kialakításával most ezt is meg tudjuk változtatni, rengeteg madárfaj tud betelepülni, és békésen együtt élni környezetével.

Hogyan tovább?

Hogyan tovább?

Csak reménykedni tudunk benne, hogy látva a San Francisco-i sikertörténetet – amennyiben valóban jogerőre emelkedik a törvény, és valóban sikertörténet lesz – további országok fogják követni a pozitív példát.

Valami már elindult Európában is, hála a francia kezdeményezésnek, így talán idővel hazánkban is szabályozni fogják a napelem rendszerek telepítését.

De addig is, úgy gondolom, tehetünk mi is a környezetünkért, és törvényi előírások nélkül megtehetjük az első lépéseket.

Saját családi otthonunk napelemmel való kiépítése néhány éven belül megtérül, energiával ellátja házunkat, sőt még a csekkjeinket is kiváltja.

Mi az első lépés?

Kattints, és kérj ajánlatot!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!