Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

San Francisco kötelezővé tenné a napelem rendszerek telepítését

Számomra mindig is érdekes volt az, hogy, habár egyre több országban kezdik támogatni a környezettudatosságot, mégsem szabályozzák azt törvényi úton.

Fontossá vált bolygónk problémáinak megoldása, a globális felmelegedés, az üvegházhatás, a jégsapkák olvadásának megállítása, elsivatagosodás, és így tovább.

Mind-mind olyan probléma, amelynek megoldása valószínűleg teljes mértékben az unokáinkra marad majd, pedig már most el kell kezdeni gondoskodni a jövőről.

Ennek eredményeképp szerencsére vannak már kezdeményezések a környezettudatosságra épülő módszerekkel kapcsolatban, akár ha szelektív hulladékgyűjtésre, vagy akár a napelem rendszerek telepítésére gondolunk.

És habár, ezek a kezdeményezések járnak többé-kevésbé sikerekkel, eddig nagyon hiányzott a törvényi szabályozás.

Most azonban úgy tűnik, változásoknak nézünk elébe, ugyanis néhány amerikai város már megtette az első lépéseket egy tisztább jövő felé.

Az nem titok, hogy a napelem rendszerek, és a napenergia elektromos árammá való alakítása, az egyik legnagyobb – még kiaknázatlan – fejlesztés.

Lássuk, hogyan tudjuk még jobban hasznosítani a jövőben!

San Francisco megtette az első lépéseket

San Francisco az első nagy Egyesült Államokbeli város, amely szabályozta a napelemrendszerek telepítését az újonnan elkészülő épületeken.

A városról lehet, hogy a legtöbb embernek a nagy köd jut eszébe, de az ott lakók mindenképp szeretnék a verőfényes napokat is hasznosítani, méghozzá napenergia formájában.

A San Francisco-i felügyelőbizottság egyöntetűen elfogadta azt a törvényjavaslatot, miszerint a tíz emeletnél alacsonyabb új lakó- és kereskedelmi épületeken kötelező beszerelni napelem rendszereket vagy napenergiával működő vízmelegítőket.

San Francisco megteszi az első lépéseket

Forrás, fotó: Reuters / Tim Wimborne

A kaliforniai törvények szerint már eddig is a tíz emeletes vagy annál kisebb épületek tetején minimum 15% mértékben kellett kialakítani napelem rendszerrel felszerelt területeket – természetesen arra a tetőrészre vonatkozólag, amely nem árnyékban terült el.

2017-ben az új törvény jogerőre emelkedett, ezért San Francisco lett az első nagyváros az Egyesül Államokban, amely szabályozza a napelem rendszerek építését.

Kalifornia államban egyébként már két város – Lancaster és Sebastopol – is bevezetett ehhez hasonló törvényeket.

Milyen eredmények születhetnek?

A napelem rendszerek használatának növelésével, San Francisco az egyike lehet azon vezető városoknak, akik felveszik a harcot a klímaváltozással, és a fosszilis energiahordozók és tüzelőanyagok lecsökkenésével.” – mondja Scott Wiener, egy, a megszavazandó törvényről szóló, nyilatkozatában.

Wiener az a Demokrata párti politikus, aki először ajánlotta a javaslat törvénnyé alakítását.

A kihasználatlan tetőterek aktivizálása egy okos és hatékony mód arra, hogy népszerűsítsük a napelem rendszerek használatát, és környezetünk fejlesztését.

Beszéljünk kicsit a számokról is!

A bevezetett törvénnyel, a lakosság energia igényének 40%-át tudták csak ebből az egy fejlesztésből megoldani!

Bíztatóak voltak az előjelek, így a javaslat 2017. január 1-én törvényi szintre is emelkedett.

Az Engadget nevű honlap szerint, a változások nem lesznek drasztikusak, így könnyedén tud majd mindenki alkalmazkodni az új törvényhez.

Abban az esetben pedig, ha az építtető és a fejlesztő nem szeretne beleegyezni egy napelem rendszer kiépítésébe, Wiener-nek van egy mentő ötlete.

Megadják a választási lehetőséget egy napelem kiépítése, vagy egy zöld övezet kialakítása között.

Amennyiben a tulajdonosnak nem tetszik egy rendszer telepítése a tetőre, akkor egy olyan területet kell kialakítania, amely, növényekkel, fűvel, esetleg fákkal teszi zöldebbé a környezetet.

Törvények Amerikán kívül

Törvények Amerikán kívül

Pozitívumként kiemelném még, hogy nem csak az Egyesült Államokban, de Európában is úgy tűnik, van létjogosultsága, a napelemek törvénnyel való szabályozásának.

Franciaországban olyan törvény lépett életbe, amely meghatározza, hogy minden olyan kereskedelmi zónába eső épület tetejét, amely újonnan épül, napelemekkel vagy növényekkel kell beborítani.

Ennek a kezdeményezésnek rengeteg pozitív hatását tudjuk kiemelni.

Olyan mértékű pénzügyi megtakarításokhoz vezethet, amely gazdaságilag nagyot lendíthet az ország helyzetén.

Természetesen ehhez kell néhány évet várni, de a megtérülés szinte teljesen biztos.

Nagymértékben csökkenhetnek a közüzemi számlák, sőt ha a tulajdonosok a növények telepítése mellett döntenek inkább, akkor az épületek egyfajta plusz szigetelő réteget kapnak, amellyel szintén csökkenthető a fűtés számla.

A zöld övezetek kialakítása a városképnek is egy pozitív fejlődését idézné elő, megjelennének a madár fajok, illetve, a látvány is nagymértékben javulna.

Milyen mértékben csökkenne a károsanyag kibocsátás?

Tehetjük fel a kérdést.

Érdekes kérdéskörnek bizonyul még az is, hogy az épületek tetején kialakított zöld övezetek milyen mértékben csökkentik a szén-dioxid kibocsátást a városban.

Erre vonatkozóan már végeztek összehasonlításokat Detroitban.

A zöld tetőknek köszönhetően egy nagyváros több mint ötvenezer tonna szén-dioxidtól szabadítaná meg Földünket.

Ez az adat San Francisco-ra vetítve: éves szinten 23,8 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a légtérbe.

Talán könnyebb úgy megadni a viszonyítási alapot, hogy ez a mennyiség annyi spórolást jelentene, mintha évente ötezer autót vonnánk ki a forgalomból.

Ez az eredmény elképesztő, és ha még hozzátesszük azt a tényt is, hogy a lakosság energia igényének 40%-át fedezné az új törvény miatti napelem telepítés, akkor a káros gázok kibocsátása – mint például a füst – nagymértékben leredukálódna.

Miben segíthet még a törvény?

Miben segíthet még a törvény?

Ahogyan már említettem is, a spóroláson, és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésén kívül, sok más problémára is megoldást nyújthat a törvény.

Abban az esetben, ha a tulajdonos a zöld övezet kialakítása mellett dönt, szintén sokat segíthet saját környezetén.

Lássuk szép sorban!

Olyan természetes szigetelő réteget nyújt, amely nem kerül sok pénzbe, 100%-osan egészséges, és természetes.

Télen segít, hogy melegebb legyen a lakásban, és kevesebbet kelljen fűteni, míg nyáron, a forró hónapokban kellemesen lehűti a lakást, így nem kell egész nap a légkondicionálót használnunk.

Tökéletesen felfogja a csapadékot.

A fű, és a növények természetüknél fogva igénylik a vizet, így egy nagyobb esőzés alkalmával nem kell aggódni az esetleges csapadék elvezetésen.

Elnyeli a légszennyezést.

Szintén a természetes, zöld közegnek köszönhetően a légyszennyezést is tudjuk csökkenteni a nagyvárosokban, amely valljuk be, szintén napjaink egy legnagyobb problémája.

Élőhelyet ad az állatoknak.

Sokunk gondja a városokkal az, hogy szürkék, betondzsungelek, nincs élővilág.

A zöld övezetek kialakításával most ezt is meg tudjuk változtatni, rengeteg madárfaj tud betelepülni, és békésen együtt élni környezetével.

Hogyan tovább?

Hogyan tovább?

Csak reménykedni tudunk benne, hogy látva a San Francisco-i sikertörténetet – amennyiben valóban jogerőre emelkedik a törvény, és valóban sikertörténet lesz – további országok fogják követni a pozitív példát.

Valami már elindult Európában is, hála a francia kezdeményezésnek, így talán idővel hazánkban is szabályozni fogják a napelem rendszerek telepítését.

De addig is, úgy gondolom, tehetünk mi is a környezetünkért, és törvényi előírások nélkül megtehetjük az első lépéseket.

Saját családi otthonunk napelemmel való kiépítése 8-10 éven belül megtérül, energiával látja el házunkat, sőt, még a csekkjeinket is kiváltja.

Mi az első lépés?

Kérj árajánlatot a megfelelő adatok megadásával, és a megyeileg illetékes partnerünk mielőbb felveszi Veled a kapcsolatot, hogy egyeztetni tudjatok a továbbiakról!

Miért ne termelnéd meg saját magadnak az energiát, amit felhasználsz?

Kérj ajánlatot mielőbb, és élvezd a napelem rendszer nyújtotta előnyöket!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.