Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Színváltoztató napelemek és árnyoldaluk

Színváltoztató napelemek és árnyoldaluk

Forrás: Takepart.com

Ebben a cikkünkben nem csak egy, hanem két érdekes hírt is olvashatsz a napelemekről.

Bizonyára már eddig is lenyűgözött téged, hogy szerte a világon hányféle felhasználási formája terjedt el a napelemeknek, most viszont még többet megismerhetsz.

Olvashatsz a színüket változtató napelemekről, amik jobban beleolvadnak a környezetbe és egy kis mezőgazdaságról is — természetesen az is napelemhez köthetően.

Mi köze a mezőgazdaságnak és napelemeknek egymáshoz?

Hogyan tudják felvenni a fű, zsindely vagy akár egy festmény képét is a panelek?

Ha felkeltették érdeklődésed ezek a témák, akkor ne habozz, olvasd el a cikket, hogy megtudd a részleteket!

Esztétikusabb napelemek

Egy bostoni cég, a Sistine Solar, azzal próbálja az emberek számára szerethetőbbé tenni a napelemeket, hogy esztétikusabb külsőt ad nekik.

Amióta létezik ez a technológia, a vásárlóknak nem kellett sokáig válogatniuk, hiszen az egyetlen elérhető színű napelem a fekete volt.

A bostoni cég alapítói, Senthil Balasubramanian és Ido Salama, kidolgoztak egy olyan koncepciót, amely lehetővé teszi, hogy a napelemek bármilyen kinézetet felvegyenek.

A „Solar Skin” napelemei feltehetően jövőre kerülnek majd piacra és úgy készülnek, hogy felhelyezés után teljesen bele tudjanak olvadni a környezetbe: képesek utánozni a tető, a pala, a zsindely és bármely más anyag textúráját.

Azoknak is hasznos lesz, akik minden tekintetben zöld tetőre vágynak, mivel a „Solar Skin” még a fű mintázatát is képes felvenni.

Amiről eddig senki sem beszélt

A cég egyik alapítója, Ido Salama, azt nyilatkozta, hogy ők a nap- és tiszta energia szerelmesei, ezért az volt a céljuk, hogy rájöjjenek, hogyan tudják minél több emberrel is megszerettetni ezt.

Azt tapasztalták, hogy az emberek egy része pusztán azért utasítja vissza a napelemek felhelyeztetését és használatát, mert kifejezetten csúnyának gondolja őket.

Habár a modern házakon kifejezetten elegáns dizájnelemként mutatnak, a klasszikusabb kinézetű házakon, egyesek szerint, túlságosan is kilógnak az összképből.

Azzal, hogy felfedeztük az okát ennek a rejtett elutasításnak, amiről eddig az emberek nem nagyon beszéltek, nagy előrelépést tehetünk.” fejezte be Salama.

Óriási kereslet

A 2017-től forgalomba kerülő új napelemeket már elő lehet jegyezni a Sistine Solar-nál.

A cég vezetői úgy nyilatkoztak, hogy óriási kereslet van az új termékre, azt azonban nem árulták el, hogy pontosan mennyit sikerült eddig eladniuk.

Salama azt nyilatkozta, hogy ők az első olyan cég, akik olyan egyedi készítésű paneleket hoztak létre, melyek képesek olyan képek kivetítésére, hogy bármilyen felületet utánozni tudjanak.

James Hewett, a Megújuló Energia Amerikai Tanácsának menedzsere is azt nyilatkozta, hogy eddig még nem találkozott ehhez hasonló fejlesztéssel.

Hewett azt is hozzátette, hogy ez a lépés nemcsak azt jelzi, hogy a napenergiával foglalkozó szektor egyre érettebb, hanem azt is, hogy fontos számukra a vásárolók igénye.

Azzal, hogy sokkal nagyobb a kiskereskedelmi választék, azok az emberek is nagyobb valószínűséggel fogják a napelemek mellett letenni a voksukat, akiknek eddig az esztétika szabott határt a döntésében.

Hogyan működik?

Hogyan működik?

Forrás: Takepart.com

Szerkezetileg ezek az „álcázott panelek” ugyan úgy működnek, mint bármely más fotovoltaikus társuk, ami a napfényt közvetlenül elektromos energiává változtatja, némi csavarral megspékelve.

Olyan réteggel látták el ezeket, amely lehetővé teszi, hogy a fény legnagyobb része átjusson a panelen és hasznosulásra kerüljön, egy kis része pedig visszatükröződjön.

Ez a visszatükröződés optikai illúzióként hat és azt a képet láttatja a szemmel, amit a megrendelő kért.

Ez a technológia bármilyen színt és mintázatot képes felvenni, akár még festményekét is, bár ahogy Salama fogalmazott „Az azért bonyolultabb”.

Használhatóság, árak

Annak ellenére, hogy ez a napelem a fény egy részét visszatükrözi, még így is 15-17%-os hatékonysággal használja fel a belekerülő napsugarakat.

Mielőtt meglepődnél és azt hinnéd, hogy ez sokkal kevesebb, mint más modelleknél, akkor ezt nem árt tudnod: egy átlagos, jó minőségű napelem szintén 17-19% eredményességgel működik, a legnagyobb eddig elért teljesítménye egy napelemnek nagyjából 23% lehet.

Természetesen, hogyha az árak érdekelnek, a „Solar Skin” napelemek drágábbak, mint a Sistine Solar eddigi termékei, de még így sem szárnyalják túl az amerikai piacon vásárolható legdrágább panelek árát.

A jövő zenéje

A Sistine Solar cégnek már eddig is voltak nagyvállalati vevőik, mint a Microsoft, vagy a Texas állambeli Starwood Element Hotel, de ezzel az újításukkal valószínűleg még több céget, illetve magánszemélyt tudnak majd magukhoz csábítani.

Ahogy Salama mondta: „Azzal, hogy egyre szebb és elegánsabb eszközökkel is lehet elektromosságot előállítani, azzal még élvezhetőbbé tesszük a tiszta energiát. Az esztétikus napelemeink remélhetőleg segíteni fognak abban, hogy az épületek nem egy, hanem kilencvenkilenc százalékának energiaellátását napelemek oldják meg.”

A napelem farmok és a mezőgazdaság

Bizonyára már te is láttál olyan képeket, ahol napelemek hosszú sora helyezkedik el egy mezőn, vagy hegytetőn, hogy nagy mennyiségben elektromos áramot generáljon.

A briteknél egy környezetvédelmi kutatókból és civil környezetvédőkből álló csoport vizsgálta ezeket a napelem-farmokat és rájöttek, hogy még többet ki lehet belőlük hozni, azzal, hogy hasznosítják a körülöttük lévő földterületet.

Kutatásaik azt mutatták meg, hogy a napelemek által beárnyékolt területeken, évszaktól függően, 5 Celsius foknyi hőmérséklet különbség is lehet egy adott területen.

A kutatók úgy gondolják, hogy nem szabad megelégedni annyival, hogy alacsony szén-dioxid kibocsátású energiához lehet jutni azokon a földeken, hanem az adott terület mikroklímájára is.

A napelemek árnyékos oldala

A napelemek árnyoldala

Forrás: Engadget.com

Dr. Alana Armstrong, a témáról megjelent tanulmány egyik írója, azt nyilatkozta, hogy a napelemek alatt található árnyékos részen megváltozik a talaj természetes szerkezete.

A mesterségesen létrehozott árnyék csökkenti az ott élő fajok és a biomassza sokféleségét, illetve a föld tápanyag-összetételét is.

Hogyha a napelemek alatt lévő földnek kevesebb a széntartalma, mint ami azon a területen megszokott, vagy elvárt, akkor ezek a farmok felboríthatják az adott terület természetes egyensúlyát.

Szerencsére sem a kutatók, sem a környezetvédők nem kívánják betiltatni ezeket a napelem farmokat, mivel ők is tisztában vannak ennek pozitívumaival.

A talaj javításának érdekében kidolgoztak egy stratégiát:

Azoknak a farmereknek, akiknek a földje egy részén napelem-farmok találhatóak, nemcsak a szabad területeket, hanem a napelemek által beárnyékoltat is művelni kell.

Igaz, hogy ez több munkát igényel, de azzal, hogy árnyékkedvelő növényeket ültetnek a napelemek alá, amiket ráadásul a napelemekről lefolyó víz locsolni is tudja, nemcsak a talaj minőségét lehet optimalizálni, hanem az adott földterületből kihozni a maximumot.

Hát nem csodálatos?

Hétről-hétre áttörő fejlődések történnek a napelem ágazatban, hogy kielégítsék a vásárlók igényeit és a környezetet is óvják.

Talán rövidesen eljön az az idő, amikor minden épület napelem segítségével nyeri majd az elektromosságot.

A te házadon már van napelem?

Vagy még csak tervezed a beszereltetését?

Ne aggódj, hiszen a technológia elérhetőbb közelségben van, mint gondolnád!

Kérj árajánlatot oldalunkon a megfelelő adatok megadásával, és a Te megyédben tevékenykedő kivitelező partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot a további lépésekkel, részletekkel!

Ne habozz hát, fektess Te is mihamarabb egy biztosan megtérülő napelem rendszerbe!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.